Beaujolais beslaat een uitgestrekt gebied, van het zuiden van Macon tot het noorden van Lyon, goed voor 14.500 hectare wijngaarden die geclaimd worden in de 12 AOC’s van de Beaujolais, bijna allemaal beplant met gamay (97%). De regionale AOC’s bevinden zich meestal in het zuidelijke deel van de wijngaard, terwijl de gemeentelijke AOC’s (Beaujolais crus) zich in het noorden bevinden. Beaujolais-wijnstokken gedijen op een verscheidenheid aan terroirs: in het zuiden is de bodem vaak kleiachtig, soms krijtachtig, en het landschap wordt gekenmerkt door een reeks glooiende heuvels, terwijl de bodem in het noorden vaak zanderig is, half granietachtig van oorsprong. De karakterisering van de bodem van de Beaujolais heeft meer dan 300 bodemprofielen aan het licht gebracht die beschreven en becommentarieerd werden door geologen en wijnbouwers, op basis van bodemkaarten voor elk van de 12 appellations. De bekendheid, de toepassingen, de kwaliteit van de wijn, het sensoriële aspect, en wat de ene plaats onderscheidt van de andere, zijn allemaal componenten die de rijkdom van de Beaujolais-terroirs aantonen. De wijnbouwers weten nu meer over de bodems die hen omringen, de bodems die ze dagelijks vormen, en bijgevolg kunnen ze die beter beschermen om ze te benadrukken op hun etiketten.
Wijnthema 2024 – Beaujolais
