Wijnreis Beaujolais – Programma 26 juni (dag 3)

Ochtend: Domaine Christophe Savoy

Wij zijn al zes generaties lang wijnbouwers, van vader op zoon, en gevestigd in het hart van het dorp Chiroubles. De druiven worden met de hand geoogst en we respecteren het milieu door duurzame landbouw te bedrijven voor onze Cru´s Chiroubles, Morgon en Régnié, evenals voor onze andere selecties.

Sinds begin 2019 hebben we ook de certificering 
Haute Valeur Environnementale.

Dit certificeert dat biodiversiteit op grote schaal aanwezig is op het landgoed en dat we de druk van landbouwpraktijken verminderen. Om ons engagement en de kwaliteit van ons werk te onderstrepen, hebben we het charter van de Onafhankelijke Wijnbouwer ondertekend. De Onafhankelijke Wijnbouwer respecteert zijn terroir, bewerkt zijn wijngaard, oogst zijn druiven, vinifieert en veroudert zijn wijn, terwijl hij met plezier de vruchten van zijn arbeid en zijn cultuur presenteert.
Gedreven door een diep respect voor onze wijnstokken en onze tradities zetten we al onze expertise en passie in om uitzonderlijke wijnen te creëren die de essentie van hun terroir weerspiegelen. Het is een echte passie die ons drijft en die we hier graag met je delen.

In 2016 is de coöperatie Chiroubles opgehouden te bestaan, de gebouwen hebben even leeg gestaan maar Christophe en Sophie hebben uiteindelijk deze gebouwen overgenomen. Niet als productie ruimte maar hij heeft er samen met zijn vrouw de winkel in gevestigd, uitgebreid met allerlei streekproducten. De voormalige kelderruimte is in gebruik genomen als proeflokaal voor grotere groepen.

Beide kinderen zijn inmiddels in de eindfase van hun studie, zoon als wijnmaker, dochter in commercie / marketing en voornemens om in het bedrijf te komen werken.

Mogelijk te proeven wijnen: (op basis van beschikbaarheid)

 • Crémant de Bourgogne
 • Beaujolais Blanc
 • Beaujolais Rosé
 • Morgon – Cuvée Noémie
 • Régnié – Cuvée Ma Confidence
 • Chiroubles – Cuvée Loïc
 • Chiroubles – Cuvée Prestige

Voor uitgebreide beschrijvingen van deze wijnen zie hier.

 • Kijk ook eens rond op de zeer uitgebreide website!


Lunch bij La Terrasse du Beaujolais

Oorspronkelijk hadden we de lunch gepland bij het wijndomein van ons ochtend bezoek. Maar tijdens ons bezoek in maart bleek dat een lunch/picknick voor 30 personen te veel was, organisatorisch gezien. Vervolgens werd ons wel dit lunch-adres geadviseerd:
https://www.la-terrasse-du-beaujolais.fr/

Het restaurant ligt in Chiroubles op een hoogte van 740 meter en kijkt uit over de hele Beaujolais-vallei, de bergen van Lyon en de vlakte van Ain. We krijgen hier de ‘planque Beaujolais’: per 4 personen een plank met vleeswaren, lokale kazen, salade, brood, karaf water. Daarbij een glas Chiroubles.
Verdere dranken en eventueel dessert voor eigen rekening (zie de vitrine met een prachtige selectie zelfgemaakte taarten …)

Middag: Domaine Frédéric Berne

Als wijnbouwers in de Beaujolais cultiveren we 14 hectare wijnstokken op levende grond in Lantignié. We gebruiken traditionele landbouwmethoden (biologisch en biodynamisch) die gericht zijn op nobele waarden. Deze omvatten het produceren van kwaliteitswijnen, ervan leven en het doorgeven van gezond land aan onze kinderen. We produceren 4 Appelaties: Beaujolais Lantignié, Morgon, Regnié en Chiroubles.

Frédéric huurt met zijn team zo’n 3-4 ha van Château des Vergers en circa 10 ha percelen van derden. Hij heeft dus geen eigen wijngaarden. Op zijn website verder een gedetailleerde uitleg.

Frédéric is een bekend voorvechter van de Beaujolais Lantignié, samen met enkele collega’s probeert hij Lantignié beter op de kaart te brengen en deze mogelijk in de nabije toekomst tot de 11e Cru te laten promoveren (zoals in de jaren 80 van de vorige eeuw Régnié uiteindelijk de 10e Cru is geworden).

De bodemgesteldheid van Lantignié: voornamelijk Granit Rose – Granit Blue – klei.
Jaarlijkse productie circa 40.000 flessen.

De bus kan niet tot aan het wijn domein komen, we moeten zo’n 200 meter lopen, lichtjes naar beneden. Aan het eind van ons bezoek moeten we dus terug lopen maar minder valide personen kunnen met de auto naar de bus gebracht worden, en de eventueel gekochte wijnen dus ook.

We beginnen met een bezoek aan enkele wijngaarden die direct aan het domein liggen, hier worden beide ‘opbind-stijlen’ getoond (Goblet en Gobelin), dat was bij ons bezoek in maart dus erg goed te zien. De stammen waren nog hartstikke kaal. Voor wat uitleg zie hier.

Vervolgens een kleine tour door productie ruimte en kelder. Daarna de proeverij.

Mogelijk te proeven wijnen: (op basis van beschikbaarheid)

 • Le Beaujolais rosé
 • Le Beaujolais Lantignié Granit Rose
 • Le Beaujolais Lantignié Pierre Bleue
 • Le Beaujolais Lantignié “Les Vergers”
 • Le Chiroubles “Les terrasses”
 • Le Morgon “Corcelette”
 • Le Beaujolais Lantignié “Harmonie”

Wij hebben al deze wijnen geproefd van de jaargang 2022 (alleen de rosé van 2023), de 2 laatste waren nog erg gesloten en moeten eigenlijk nog 2 jaar blijven liggen. De meeste wijnen kunnen 5-6 jaar bewaard blijven, de “Harmonie” zelfs 10-15 jaar! Met name de Lantignié wijnen waren indrukwekkend!

Op de website hun collectie, click op de fles voor detail informatie.

James Suckling over: Beaujolais Lantignié Les Vergers 2021: 94/100.

Dit moet de meest opwindende wijn zijn die we in deze appellatie zijn tegengekomen, halverwege tussen Beaujolais-Village en de Cru’s uit de regio. Een verrassend diepe en complexe neus van violet, rood fruit, rook, rozemarijn en versgemalen peper.

Een uitstekende, compacte tanninestructuur, met de concentratie om de zeer lange afdronk van steenslag en zoethout te ondersteunen. Nu drinken, maar vanaf 2025 nog lekkerder;

Hier meer verslagen van James Suckling.

Hier andere recensies van het oogstjaar 2021.
Zeer uitgebreide website. Kijk ook eens naar de video’s!

Diner bij Les Maritonnes in Romanèche – Thorins

Les Maritonnes is een hotel-restaurant-spa complex gelegen in het pittoreske plaatsje Romanèche-Thorins ondermeer bekend van het themapark Hameau-Duboeuff. Het thema-park was niet echt geschikt als reisdoel, erg commercieel van opzet, dus ook prijzig.

Wij denken met dit restaurant, Rouge & Blanc genaamd, een leuke plek gevonden te hebben. Met in elk geval goed eten!
Bij mooi weer kunnen we buiten zitten.

Het menu:

Beaujolais salad (with eggs and bacon)

***

Guinea fowl supreme with herbs and new potatoes with bacon

Or

Gilthead bream with yellow wine and Vegetable wok

***

Strawberry shortbread with Madagascar vanilla.

Dranken voor eigen rekening!

Scroll naar boven