Wijnreis Beaujolais – Programma 25 juni (dag 2)

Ochtend – Château de Cercy

Château de Cercy ligt in Denicé, een typisch Beaujolais-dorpje, aan de poorten van Villefranche sur Saône.

De familie Picard bestendigt hun knowhow van generatie op generatie en blijft altijd zeer dicht bij de cultuur van wijnstokken en wijn. Het was in de jaren zeventig dat de heer en mevrouw Picard dit familiebezit restaureerden. Het is gebouwd in gouden stenen en weerspiegelt verschillende tijdperken (16e en 17e eeuw). In de gewelfde kelders kan de wijn rustig tot zijn volle rijping komen.

Het landgoed omvat ongeveer 30 hectare wijngaarden waarvan de productie bestaat uit Beaujolais AOC, Beaujolais Villages, Cru Brouilly, Cru Moulin à Vent, Beaujolais Rosé en Beaujolais blanc.

Bepaalde jaargangen zijn door een oenoloog van de Hospices de Beaune als geweldige wijnen erkend. Onlangs werd Cyril Picard erkend als Groot Ambassadeur van de Franse Gastronomie en lid van de Internationale Culinaire Orde, dankzij de kwaliteit van de wijnen van Château de Cercy.

Een ruimte “Seminars” maakt de organisatie van vergaderingen of feestelijke maaltijden mogelijk.

(Bovenstaande is een vertaling van de intro op hun website, met dank aan Google Translate en Leny voor het leesbaar maken)

Sinds 2016 komen Tineke en ik regelmatig in de Mâconnais, nabij Cluny, en hebben sindsdien vele wijnboeren in die regio bezocht. Maar ook de Beaujolais was erg nabij. Een artikel in het tijdschrift La Revue du vin de France bracht ons onder andere op het spoor van dit wijnbedrijf. Veel percelen buiten de Cru’s en Beaujolais Villages, dus “gewone” Beaujolais. Maar wijnstokken van over 100 jaar en een gedurfde productie, o.a. 24-26 maanden houtrijping, leveren toch bijzondere wijnen op zoals de CuvéeMarly en de Marly Reserve. De lijst van te proeven wijnen is nog niet bekend maar we doen ons best om in elk geval deze beide wijnen er op te krijgen!

Een overzicht van hun wijnen hier. (Jaartallen zijn niet altijd actueel!)

Een beschrijving van het château en een aantal wijnen in Burgundy Report 2016.

Lunch bij Château de Cercy

Voor de lunch wordt in de grote zaal van château de Cercy een buffet opgediend van diverse Beaujolais specialiteiten aangevuld met 1 of 2 glazen wijn, natuurlijk van Cercy.

Middag – Sylvain Descombes,
Domaine Còtes de la Roche & Domaine de Savy

In het noordwesten van Beaujolais, voorbij het dorp Juliénas, volgen we de kleine kronkelende wegen die langs de valleien met grijzende steenachtige grond slingeren en bereiken we het kleine dorpje Juliénas.

Je moet nog steeds voorbij dit dorp gaan en verder richting de top van de heuvels gaan om bij het Domaine les Côtes de la Roche te komen, op een plaats genaamd Le Préau. Op deze plek creëerden Gérard en Joëlle Descombes in 1973 hun landgoed. Deze liefde voor het werken in de wijngaard komt van hun respectievelijke ouders die ze vanaf zeer jonge leeftijd volgden in de wijngaard.

Hun zoon Sylvain nam het in 2012 over samen met zijn vrouw Delphine. In 2014 namen ze het Domaine de Savy over, gelegen in de stad Saint Amour, waarvan de productie bestaat uit witte wijnen.

De informatie op hun website is wat summier.

Mogelijk te proeven wijnen: (op basis van beschikbaarheid

  • Beaujolais Villages Blanc
  • Saint-Véran  La Partiselle
  • Pouilly-Fuissé Fut de chène Veilles Vignes
  • Pouilly-Fuissé 1er Cru Les Chevrierès
  • Beaujolais Villages Rouge
  • Saint Amour
  • Chénas
  • Moulin-À-Vent Fut de chène Veilles Vignes
  • Crémant de Bourgogne

Wij hebben al deze wijnen mogen proeven in maart 2024, de jaargangen variëren van 2020-2023.
Bij wit vielen met name beide Pouilly-Fuissé erg goed in de smaak. De rode waren allemaal prima, met flinke onderlinge verschillen. We gaan dit zelf ervaren in juni!
Let op: dit is het enige wijnhuis waar we Chénas proeven!

Op uitdrukkelijk verzoek van Delphine wordt de Crémant als laatste geproefd! Zij vind deze wijn bij uitstek geschikt als afsluiter (en de Beaujolais Villages Blanc als aperitief!).

Zoals al eerder gezegd is de informatie op hun  website wat summier, wel heb ik iets meer info gevonden van enkele aanbieders van hun wijnen.

Hier recensies van hun witte wijnen (getoonde prijzen fors hoger dan op domein).

Hier wat meer info over hun rode wijnen.

’s Avonds diner in het hotel!

Scroll naar boven