Bailliage Maestricht “Wijnen uit de Hemel en Aarde Vallei”; zo klein maar zo divers.

Proefverslag “Wijnen uit de Hemel en Aarde Vallei”; zo klein maar zo divers.

Afgelopen dinsdag was ons proeflokaal afgeladen vol met enthousiaste wijnliefhebbers. Deze avond kwamen Zuid-Afrikaanse wijnen aan bod. Neen, niet zo maar de alledaagse wijnen uit dit prachtige land maar wijn uit de drie appellaties van de Hemel en Aarde vallei. Om een goed vergelijk te kunnen maken heb ik bewust gekozen om uit elke appellatie een wijngoed te zoeken dat wijnen van de Pinot Noir, Chardonnay en Sauvignon Blanc druiven uit deze vallei maakt. De verscheidenheid van deze appellaties is zo groot dat ik onderstaand een kleine uitleg geef.

Appellation: Valley

 • Lengte: 6,7 kilometer
 • Klimaat: maritiem
 • Bodem: Bokkeveld shale-derived soil / verweerde leisteen 25 -55% aan klei vergelijkbaar met de Côte d’Or, rolkeien
 • Meeste invloed van de oceaan (6 kilometer)
 • Ligging van de wijngaarden: noord, noordoost, noordwest

Appellation: Upper

 • Lengte: 6,6 kilometer
 • Klimaat: maritiem
 • Bodem: vulkanisch, vergruist graniet met kiezels (kwarts) veldspaat (gesteentevormende mineralen)
 • Ligging van de wijngaarden:noord, noordwest hellingen 180 – 260 meter boven zeeniveau

Appellation: Ridge

 • Lengte: 4,9 kilometer, is de kleinste appellatie in de vallei
 • Bodem: Bokkeveld shale, Tafelberg verweerd zandsteen op de hoogst gelegen berghellingen
 • Minste invloed van de oceaan (9 kilometer)
 • Ligging van de wijngaarden: Divers: noord, zuid
 • Verschillende hoogten tot 350 meter boven zeeniveau
 • Druiven rijpen later dan in de twee andere appellaties

Onderstaand volgen de proefnotities van deze wijnen.

De Sauvignon Blancs waren allen uit 2015.

Creation Sauvignon Blanc appellatie Ridge. De kleur was helder lichtgeel met een kleine groenzweem, fonkelend. In de neus floraal, fris tropisch fruit, aromatisch. Een mooie binnenkomst met frisse zuren, citrus, groene appel, vuursteen. Een afdronk met een klein bittertje. Zaalgemiddelde: 14,1.

Sumarigde Sauvignon Blanc (+10% Semilion) appellatie Upper. De kleur was lichtgeel. In het begin nog iets gesloten na enige tijd kwamen geuren van kruisbessen, groene appels en citrus in de neus. In de smaak citrus, steenfruit, wilde vijg, rijp tropisch fruit, vuursteen. Een zeer krachtige wijn. Zaalgemiddelde: 13,5.

Bouchard Finlayson appellatie Valley. De kleur was helder transparant, lichtgeel. De wijn was nog gesloten. Na enig walsen kwamen geuren zoals steenfruit, citrus en kruiden in de neus. Rijp tropisch fruit, mineraliteit (zout), kruisbessen in de mond. Een elegante wijn met een expressieve afdronk. Zaalgemiddelde: 13,8.

De Chardonnays werden geproefd op oogstjaar.

Creation Chardonnay 2015 appellatie Ridge. Een licht groenzweem was waarneembaar in de strogele kleur. Kweeperen, citrus, iets gerookt in de neus. In de smaak kruiden, steenfruit, abrikoos en mooie zuren. Een klein bittertje in de afdronk. Zaalgemiddelde 13,9.

Bouchard Finlayson Chardonnay Missionvale 2014 appellatie Valley. De kleur is helder strogeel en de wijn traant mooi in het glas. Geuren van brioche, vers gebakken brood, appel, boter en vanille worden waargenomen. De binnenkomst is elegant, vettig, steenfruit, mineraliteit (zout) in de smaak. Een wijn met een klein bittertje in de afdronk. Zaalgemiddelde: 15,5

Sumaridge Chardonnay 2013 appellatie Upper. De kleur is strogeel. Rijp tropisch fruit, citrus, gedroogde abrikoos, boter in de neus. In de mond gedroogd fruit zoals abrikoos, lichte houttonen en amandel. Elegante zuren onderstrepen de lange complexe afdronk. Zaalgemiddelde 15,3.

Evenals de Chardonnays werden ook de Pinot Noirs op oogstjaar geproefd. De Pinot Noir van Buchard Finlayson alsook de Pinot Noir van Sumardige hebben 5 sterren in de John Platter (vergelijkbaar met tre bicchieri in de Gambero Rosso) verworven.

Creation Pinot Noir 2014 appellatie Ridge. De kleur was dakpanrood met een lichtbruine rand. In de neus aardbeien, kersen, kruiden, drop, nat blad, dierlijk. Smaken van kers, aardbei, aards, kruidig, laurierdrop werden geproefd. In de afdronk werd een licht zoetje waargenomen. Zaalgemiddelde: 13,4.

Bouchard Finlayson Galpin Peak Pinot Noir 2013 appellatie Valley. De kleur was robijnrood. De geur was complex, kersen, jeneverbes, aards, nat blad, bos, zweet en zadel werden waargenomen. In de mond een prachtige binnenkomst met mooie zuren en tannine, rijpe kersen, laurierdrop, kruidig. Een harmonieuze wijn. Zaalgemiddelde: 14,5.

Sumarigde Pinot Noir 2012 appellatie Upper. De kleur was donkerrood met een klein bruin randje. In de neus geuren van nat blad, zwarte kersen, cederhout en stal. In de mond werden laurierdrop, nat blad, bos en zwarte kers waargenomen. De zuren en de tannine waren reeds mooi geïntegreerd. De afdronk was lang en harmonieus. Zaalgemiddelde: 16 de hoogste score van deze avond.

Persoonlijk heb ik genoten van deze presentatie / proeverij, maar ik ben natuurlijk bevoorrecht omdat ik jaarlijks deze prachtige vallei bezoek. De avond werd afgesloten met het legen van de flessen; dit alles onder het genot van heerlijke kazen.

Erica Moonen, bailliage Maestricht

Scroll naar boven