Verslag Proeverij “Wijnen uit Friuli en Veneto“

Verslag Proeverij “Wijnen uit Friuli en Veneto“ door Agnes Haitsma
Donderdag 8 feb 2024 te 19:45 uur in d’n Intheek Dorpsstraat 113 te Mierlo

Onze eerste bijeenkomst in ons nieuwe proeflokaal, een zeer goed ingerichte lokatie met uitstekende faciliteiten.
Agnes was goed voorbereid met een powerpoint-presentatie en de wijnen van Colaris uit Weert.

1. Ca’ RugateSoave classico San Michele 2022 DOC Soave

https://www.carugate.it/

organic, Alc. 12 %

  • Afkomstig uit hartje Soave
  • vulkanische bodem zacht glooiende hellingen, speciaal microklimaat. 
  • kleinere opbrengsten van een hogere kwaliteit
  • vergisting in RVS
  • 100% garganega
  • Houdbaar tot 2027. Onze waardering:14/20


2. Ca’ RugateSoave Classico Monte Alto 2021 DOC Soave

organic, Alc. 13 %

  • Zorgvuldig geselecteerde druiven uit Monteforte d’Alpone (Veneto)
  • 120-230m hoogte, heuvelachtig, brede terrassen
  • vulkanische bodems, rijk aan kalksteen en klei
  • Guyot snoei, opbrengst 9000kg/ha
  • laat geoogst voor extra body en concentratie

          Hét bewijs dat Soave best wat houtrijping kan gebruiken.   
          Niet veel overigens, maar heel subtiel.

  • vergisting in roestvrijstalen en eikenhouten vaten. ½ in eikenhouten vaten van 225 liter, ½ in RVS vaten van 20 hectoliter. Vervolgens ondergaat de wijn een sur-lie-rijping in de 20 hectoliter-vaten.
  • Op dronk tot 2027. Onze waardering:14,5/20


3. Ronchi di Manzano – Friulano 2022, DOC Friuli Colli Oriental

100% Friulano, Alc. 13 %

Beste representant van het lokale terroir van de Friuli Colli Orientali,  door kenners ook wel de “Italiaanse wijnhemel” genoemd.

Bodem mergel en zandsteen uit eoceen, typisch voor Colli Orientali
Aanplant ’62, ‘71, ’76 oudste wijngaarden, oude stokken lage productie, 2000 stokken/ ha
Cryo-maceratie gedurende de nacht bij een temperatuur dichtbij 0°C.
De gisting vindt plaats in grote houten vaten van 45 hl. Rijping op hout tot botteling

Op dronk tot 2027. Onze waardering:16,5/20


4. Ronchi di Manzano – Rosazzo 2019 DOCG Colli Orientali del Friuli Picolit

  • Friulano, sauvignon blanc, chardonnay en ribolla gialla, Alc 13,5%
  • DOCG Colli Orientali del Friuli
  • Ontstelen, cryomaceratie bij een temperatuur dichtbij 0°C. 
  • Zachte persing
  • De vergisting vindt plaats op roestvrij staal.
  • de wijn wordt gebotteld en verfijnd op de fles.
  • De Rosazzo-specificatie voorziet in verkoop na anderhalf jaar.
  • Onze waardering:18/20


5. Tinazzi – Ca’ De’ Rocchi Corvé 2020 IGT Verona

https://www.tinazzi.it/

Corvina, Alc. 13,5 %

  • 100% gemaakt van Corvina, ook belangrijkste druif voor Amarone, maar niet van gedroogde trossen. Daardoor is de wijn iets minder zoet en lichter in alcohol dan Amarone, maar even rijk en sappig
  • Van heuvelachtig terrein in provincie Verona
  • Ontsteling en persing
  • Vergisting en maceratie bij gecontroleerde temp van 22/24 °C gedurende 10/12 dagen op RVS
  • 6 maanden rijping op Amerikaans en Frans eiken
  • 95/99 punten van Luca Maroni. Onze waardering:17/20


6. Begali Lorenzo – La Cengia 2020 DOC Valpolicella DOC Soave

Corvina, Rondinella, Alc. 14%

  • In het hart van het valpolicella classico gebied in Veneto, terroir zeer geschikt voor kwaliteitswijnen
  • 12 hectare
  • Lorenzo Begali, > 30 jr ervaring.
    Hij gaat voor kwaliteit, heeft aandacht voor details, en is bereid tot vernieuwing
  • Succes ook te danken aan talent en ervaring van wijnmaker, Federico Begali, de zoon.
  • verschillende types wijn, bv Valpolicella Classico, Amarone della Valpolicella, en Recioto della Valpolicella.
  • Regelmatig prijzen en eervolle vermeldingen. Onze waardering:18/20
  • https://www.begaliwine.it/ripasso/


. Ca’ Rugate – Rio Albo 2022 DOC Valpolicella Ripasso

Corvina 34%, Corvinone 40%, Rondinella 15%, Alc. 13%

  • Terroir Monte Fiorentino, heuvelachtig,kalksteen en keien
  • hoogte 120 m tot 350 m.
     Op schillen gefermenteerd 7-10 dagen daarna rijping in RVS tanks.
  • Onze waardering:16/20

https://www.carugate.it/vini-e/vini-rossi/rio-albo-valpolicella


8. Ca’ Rugate – Campo Lavei 2019 DOCG Valpolicella Súperiore

Corvina 45%, Corvinone 40%, Rondinella 15%, Alc. 14,5%

  • De Campo Lavei-wijngaard ligt op de kalksteen- en kiezelrijke heuvels van Montecchia di Crosara. De eerste wijnstokken werden er aangeplant in 2001
  • Ook wel genoemd: ‘baby-Amarone’
  • vinificatie:
    – Na de oogst wordt een gedeelte van de druiven gedroogd
    – restant van de ontsteelde druiven vergist
    – Na samenvoeging nog een week verdere vergisting: het is dus eigenlijk een ripasso
  • Ná de persing rijping in kleine eikenhouten vaten gedurende acht tot tien maanden
  • Onze waardering:18/20

https://www.carugate.it/vini-e/vini-rossi/campo-lavei-valpolicella-superiore


Zoals gebruikelijk hebben we weer genoten van een uitstekend hapjes buffet verzorgt door Annie Jansen en Hanneke Dros.

Impressie van de nieuwe profruimte, ruim, werkende apparatuur, en een van de beheerders is meteen als nieuw lid ingeschreven!

Met dank aan Cor voor het verslag, aan Dick voor de foto’s!

Scroll naar boven