Verslag proeverij van het jaarthema 2022, Rueda, Toro en Ribera del Duero.

Zoals verwacht was de opkomst groot, want uit deze regio’s komen dan ook prachtige wijnen.

De eerste wijn, Palacio de Bornos, La Caprichosa di Verdejo 2020 is een wijn uit Rueda.

De kleur is lichtgeel, in de neus veel fruittonen, nog iets gesloten. De binnenkomst is zeer aangenaam, verfrissend, ananas, citrus en mineralen. 

Mooie lange afdronk. Deze wijn is perfect in harmonie. 

De tweede wijn is een heel ander verhaal. Quintaluna de Ossian 2018 Rueda. 

Ossian werkt volledig bio-dynamisch. De naam van de wijn verwijst naar ‘de vijfde maan’. 

De wijn is gemaakt van de druiven van zeer oude Verdejostokken (120 – 180 jaar oud). Dus, wijnstokken van voor de Phylloxeraplaag die in het begin van de 20st eeuw de wijnwereld hard trof. De kleur is goudgeel, in de neus rijpe ananas, vuursteen, ‘gout de Petrol’. In de mond, viooltje, vuursteen, appels, mooie ingetogen zuren.  Deze wijn is zeker geen allemansvriend.

De derde witte wijn van deze proeverij was van het wijnhuis Belondrade Y Lurton, Belondrade 2019. De aanbevolen schenktemperatuur voor deze witte wijn was 13 graden. De kleur was goudgeel, licht amber. De geur, rijpe ananas, kruidig, steenfruit, honing. De binnenkomst, mooie aangename zuren, kruidig, mineralen, amandel, honing en een klein bittertje in de afdronk.

Na deze drie witte wijnen ‘verlaten’ wij het wijngebied Rueda en maken een sprong naar Ribera del Duero. 

Het wijngebied staat bekend om grote namen zoals Vega Sicilia, Aalto, Pingus enz., maar ook om wijnen gemaakt van de Tempranillodruif (klonen). Wijnen die vrijwel geen ondersteuning behoeven van Merlot, Grenache Noir of Cabernet Sauvignon. Het klimaat in deze regio is zo extreem dat alleen de beste wijnstokken overleven en de klonen het perfect doen.

De 1e rode wijn, Romantica Bardos 2018. De kleur, purperrood, ondoorzichtig. In de neus cederhout, kers, drop en laurier. 

De binnenkomst was ietwat stroef, kersen, rood fruit, laurierdrop, mooie aangename zuren en tannines.

De 2e rode wijn, Dominio de Atauta Parada de Atauta 2018 was een heel ander verhaal. De kleur, ondoorzichtig, donkerrood, lange benen. In de geur, zwart rijp fruit, drop. Het mondgevoel, een dikke, volle wijn, zwart fruit, drop, kruidig, een lange afdronk met geïntegreerde zuren en ronde tannines.

De 3e rode wijn, Hacienda Monasterio Reserva 2016 is een blend van 80% Tinto Fino en 20% Cabernet Sauvignon.

De kleur, ondoorzichtig, lange benen, zeer donkerrood. In de neus, eucalyptus, zoethout, cassis, zwarte kersen, prachtige zuren en tannines. De afdronk was heel lang en overheerlijk.

Voor de 4e rode wijn gaan wij naar het wijngebied Toro.

Bodega Teso de Monja, Almirez 2015. De kleur is donkerrood, dik, ondoorzichtig. De geuren, kers, bosgrond, vanille, peper. 

Binnenkomst, laurier, drop, kruidig, aards, zwart fruit. Lange afdronk.

De laatste wijn was van Bodega Numanthia, Numanthia 2016. De kleur was heel donkerrood, ondoorzichtig. In de neus, zwart fruit, natte wol, drop, vanille aards. De binnenkomst was overweldigend, zwart rijp fruit, drop, de tannines en de zuren waren mooi in harmonie, de afdronk was heerlijk en uitermate lang.

Na afloop werd er nog lang nagepraat over deze proeverij en alle restanten werden onder het genot van een heerlijk kaasplankje leeggedronken.

Erica Moonen

Scroll naar boven