Verslag Eindejaar proeverij NGW Oost-Brabant op 20-12-2018

Eindejaar proeverij NGW Oost-Brabant op 20-12-2018
(verslag gemaakt door Peter Derks)

Onze bailli Kees Weijters heette alle 23 aanwezigen van harte welkom op deze sfeervolle proeverij. Vervolgens vestigde Kees nog onze aandacht op de aanstaande Nieuwjaars-bijeenkomst op zondag 13 jan 2019 in het restaurant “Olijf” te Nuenen met als thema “Portugal”. De uitnodiging hiervoor zal binnenkort verzonden worden.
Hierna gaf Kees het woord aan George Mes die ons een virtuele wandeling “In de voetsporen van Koning Lodewijk” had voorgespiegeld. George had het bij de aankondiging van deze proeverij wat spannend gemaakt door ons in het ongewisse te laten over de streek waar deze “wandeling” dan wel zou plaatsvinden en had ons uitgedaagd om hem te mailen welk wijngebied (en welke Koning) het hier betrof: de winnaar verdiende een mooie fles wijn !
Om de spanning nog verder op te voeren had hij in de aankondiging van de proeverij dan ook geen te proeven wijnen vermeld. Lekker spannend allemaal !

Maar voordat George aan zijn zeer fraaie en leerzame beamer-presentatie over de wijnen uit het lievelingsgebied van koning Lodewijk begon, kregen we eerst een verrukkelijke rince-bouche te drinken welke afkomstig was van Weingut Spindler uit Forst in de Pfalz : een goed-typische (en stuivende) sauvignon blanc 2017 !
Prijs € 9,00

In de Powerpoint-presentatie voerde George ons met fraaie beelden langs de Weinstrasse in de Pfalz. Ik ga hier in dit verslag niet verder op in omdat de aanwezigen deze PP-presentatie al recentelijk direct via George ontvangen hebben; overige geïnteresseerden kunnen deze direct bij hem opvragen via cgmes@ziggo.nl
Opvallend vond ik de opmerking van George dat we hier een wandeling maakten door het “grootste rode wijn gebied van Duitsland”, voor mij een eye-opener !
Nog een opmerking: GG betekent Grosses Gewächs (Fransen zouden zeggen Grand Cru)

Na de rince-bouche mochten we de volgende wijnen op deze avond beproeven:

1. Das kleine Kreuz 2013, Cuvëe merlot, st.laurant, c.s. en c.f. , Weingut Rings, Freinsheim, Pfalz
Afkomstig uit de warmste wijngaard (“Das schwartzes Kreuz”) van Duitsland !

Bijzonderheden bij de vinificatie: Gebruik van natuurlijke gisten. 18 mnd oudering op (50% nieuwe + 50% oudere) barriques.
Onze proefnotities en beoordelingen:
Kleur: (zeer) donkerrood met ietsje paars/zwart en redelijk helder. Vrij zwaar in de neus met wat potloodslijpsel en veel donker fruit, wat laurier en ietsje mint. De smaak is ook vrij zwaar (ondanks veel donker fruit), vrij zachte tannines en nogal flinke zuren. Weinig zoet en daardoor iets aan de strenge kant, met een redelijke afdronk
Puntenbeoordeling: 15,0 gemiddeld met een matige spreiding (per tafel variërend tussen gemiddelden van 14,6 en 16).
Prijs € 20,00

2. Höhenflug Riesling Spielberg 2016, Weingut Hensel, Bad Dürkheim, Pfalz

Bijzonderheden bij de vinificatie: Gebruik van natuurlijke gisten. Vergisting in RVS-tanks, maar opvoeding “sur lie” in eiken vaten van 500 liter.
Onze proefnotities en beoordelingen:
Deze wijn is middengeel van kleur en helder. In de complexe neus is duidelijk wat petrol waar te nemen, wat gistgeur, honing, geel fruit en iets vanille. In de mond tamelijk fris en complex, aangename zuren, een klein zoetje en een nog kleiner bittertje.
Puntenbeoordeling: 15,7 gemiddeld met een zeer kleine spreiding (15,4 – 16,0 per tafel) !
Prijs € 15,50

3. Höhenflug Cuvée Rotwein 2015, merlot, c.s. en syrah, Weingut Hensel, Bad Dürkheim

Bijzonderheden bij de vinificatie: 60% merlot, 30% cab.sauv. en 10% syrah. Gebruik van natuurlijke gisten. Na de vergisting nog 12 mnd oudering in 500 liter eiken vaten. 14% alc., 5,2 g/l zuren en 4,6 g/l restsuiker.
Onze proefnotities en beoordelingen:
Deze wijn is zeer donkerrood van kleur met ietsje met ietsje paars/zwart en redelijk helder. In de neus donker/zwart fruit zoals pruim en bosbes, ietsje vanille en ook wat leer en laurier. In de mond komt het donkere fruit weer terug naast flinke laurier tonen, behoorlijke zuren, vol van smaak en slechts zeer weinig zoet. De tannines zijn duidelijk aanwezig en komen iets onrijp over, daardoor wat aan de strenge kant. Redelijke afdronk.
Puntenbeoordeling: 15,85 gemiddeld met een vrij grote spreiding (15,2 – 17,0 per tafel).
Prijs € 15,90

4. Forster Ungeheuer Riesling GG 2012, Reichsrat von Buhl, Deidesheim, Pfalz

Bijzonderheden bij de vinificatie: Druivenstokken groeien op verweerde zandsteen. Gebruik van natuurlijke gisten tijdens de vergisting in RVS-tanks waarna opvoeding in 1200 liter grote eiken vaten. 13,5% alc., 6,8 g/l zuren en 4,5 g/l restsuiker.
Onze proefnotities en beoordelingen:
Zachtgeel van kleur en helder. In de neus ietsje petrol, geel fruit, iets vuursteen en iets bloemigs. In de mond vrij veel zuren en mineralen, een tamelijk frisse smaak, weinig zoet en een miniem bittertje. Redelijk harmonieus met de geur. Lange afdronk.
Puntenbeoordeling: 16,1 gemiddeld met een grote spreiding (15,2 – 17,2 per tafel).
Prijs € 36,00

5. Deidesheimer Paradiesgarten Riesling 2016 Erste Lage, von Winning, Deidesheim

Bijzonderheden bij de vinificatie: Werken biologisch. Gebruik van natuurlijke gisten. Na de vergisting nog 6 tot 9 mnd opgevoed in houten vaten “sur lie”. Géén klaring of filtering ! 12% alc., 9 g/l zuren maar ook 8,6 g/l restsuiker.
Onze proefnotities en beoordelingen:
Lichtgeel van kleur en helder. Een fruitige geur met o.a. groene appel en nagenoeg geen petrol-tonen. Fris in de mond met hoge zuren maar die zijn wel goed gecompenseerd door een mooi zoetje. Een sappige wijn met hooguit een klein bittertje. Harmonieus met de geur.
Puntenbeoordeling: 15,5 gemiddeld met een grote spreiding (14,5 – 16,6 per tafel).
Prijs € 20,50

6. Kalmit Weisser Burgunder GG 2014, Weingut Kranz, Ilbesheim, Pfalz

Bijzonderheden bij de vinificatie: Werken biologisch. Gebruik van natuurlijke gisten. Na de vergisting verblijft de wijn “sur lie” in RVS-tanks waarna botteling in aug 2016. 14% alc., 6,0 g/l zuren en 2,9 g/l restsuiker.
Onze proefnotities en beoordelingen:
Zachtgeel van kleur en helder. In de neus fruitig met wat gisttonen en aparte (zoet-lijkende) tonen, wellicht van zoethout. Een zachte, frisse wijn met een klein zoetje en aangename zuren.
Puntenbeoordeling: 15,4 gemiddeld met een matige spreiding (14,8 – 16,0 per tafel)).
Prijs € 28,00

7. Kalmit Spätburgunder GG 2014, Weingut Kranz, Ilbesheim, Pfalz

Bijzonderheden bij de vinificatie: Werken biologisch. Gebruik van natuurlijke gisten. Na de vergisting rijpt deze wijn nog 12 mnd op eiken barriques waarvan 50% nieuwe en 50% voor de 2e keer gebruikte vaten. 13% alc., 5,6 g/l zuren en 0,2 g/l restsuiker (ongelooflijk laag !)
Onze proefnotities en beoordelingen:
Tamelijk donkerrood van kleur en helder. In de neus wat natte grond, champignons, rood fruit en ietsje vanille. Kortom een vrij zachte, Bourgogne-achtige wijn maar dan wel met minder uitgesproken zuren. De smaak is in balans en redelijk harmonieus met de geur.
Puntenbeoordeling: 15,8 gemiddeld met een zeer kleine spreiding (15,5 – 16,0 per tafel).
Prijs € 32,00

8. Spätburgunder Sonnenberg RG 2013 GG, Weingut Bernhart, Schweigen, Pfalz

Bijzonderheden bij de vinificatie: Na de vinificatie minimaal 24 mnd rijping waarvan 12 mnd op eiken barriques. 13% alc., 5,3 g/l zuren en 0,2 g/l restsuiker (wederom ongelooflijk laag !)
Onze proefnotities en beoordelingen:
Donkerrood van kleur en helder. In de neus veel kersen en mooie houttonen (licht vanille).
Ook deze wijn is Bourgogne-achtig met mooie aangename zuren (meer dan de vorige), rijpe, vrij zachte tannines, een heel klein zoetje en een klein bittertje. Oftewel een harmonieuze wijn die op dronk is, met ook nog eens een goede afdronk !
Puntenbeoordeling: 16,4 gemiddeld met een matige spreiding (15,7 – 16,9 per tafel).
Prijs € 37,00

Samenvattend: het was wederom een prachtige eindejaar proeverij met een zeer mooie selectie wijnen ! George Mes werd daarom – en ook vanwege zijn enthousiaste en informatieve presentatie – met een erg verdiend applaus bedankt.

Cor Maatje kreeg uit handen van George Mes nog een mooie fles wijn (uiteraard uit de Pfalz) overhandigd omdat hij als enige het goede antwoord had gegeven op zowel de naam van de koning (Ludwig I van Beieren) als op het wijngebied waar diens zomerkasteel zich bevond !

Onder het genot van diverse heerlijke kaasjes, ham, worst, olijven en paté hebben we nog gezellig kunnen napraten en enkele wijnrestanten (tot in de late uurtjes) eens goed kunnen testen in combinatie met dit smakelijke voedsel !
De aanwezigen hebben erg genoten van de bijzonder mooie wijnen en smakelijke hapjes.

Scroll naar boven