Verslag Avontuurlijk Duitsland proeverij NGW O-Brabant op 20-05-2010


\"img_4379\"

 

Verslag Avontuurlijk Duitsland proeverij NGW O-Brabant op 20-05-2010

(verslag gemaakt door Peter Derks)

De presentatie van deze “Avontuurlijk Duitsland”-proeverij werd vol enthousiasme verzorgd door  vinoloog George Mes: bijzonder interessant ! Na de rince bouche gaf hij ons eerst een Power-point presentatie met veel wetenswaardigheden over de al dan niet zinvolle Duitse kwaliteitssystemen op wijngebied en vervolgens presenteerde hij ons 9 “avontuurlijke” wijnen uit zijn eigen kelder, waarbij hij bij veel wijnen ook aanvullende informatie kon verschaffen over de wijnboer of het wijnhuis waar hij de betreffende wijn zelf had gekocht. Over het VDP-classificatiesysteem in Duitsland was George goed te spreken.

De Power-point presentatie kan op aanvraag toegezonden worden.

\"img_4380\"

Daarnaast verstrekte George ook veel info over zogenaamde “Neuzüchtungen”: dat zijn kruisingen van diverse Vitis Vinefera druivenrassen, waarvan we er ook enkele konden beproeven deze avond.

Alle genoemde prijzen zijn consumentenprijzen bij aankoop op het wijngoed !

We hebben deze avond bewust geen punten toegekend aan de beproefde wijnen omdat deze wijnen nogal apart (of experimenteel) zijn en moeilijk te vergelijken zijn met bekendere wijnen.

\"img_4137_edited\"

Rince Bouche (Wijn 1):

Riesling Trocken 2007, Aanvullende Deutscher Sekt B. A. Alc. 13%

Weingut Honrath-Langenlonsheim (Nahe)  

Een zeer smakelijke indrinker met een aangename prijs voor deze kwaliteit.

Prijs € 6,70

Wijn 2:

Solaris 2008, Kapèlkeshof (Helden N-Limburg), Tafelwijn NL, Alc. 13,6%

Wijnbereiding / achtergrond: Deze wijn is afkomstig van het 1 ha grote wijndomein Kapèlkeshof van de familie Beumers in Helden (Grashoek) N-Limburg, waarbij George Mes als één van de twee wijnma-kers betrokken is ! Deze wijn is een assemblage van 2 druivenrassen: 80% Solaris en 20% Helios. Beide druivenrassen zijn kruisingen van witte druivenrassen, waarbij Merzling steeds de moeder is. De Solaris is met name gekozen op dit wijndomein vanwege zijn hoge suikergehalte en bestendigheid

terwijl de gekozen assemblage tot stand is gekomen via een consumenten proefpanel. Het jonge wijndomein heeft met deze wijn inmiddels al een bronzen medaille gewonnen en dat is knap.

Proefnotities: Lichtgeel van kleur en sprankelend mooi helder. Een vol bouquet met aangename frisse zuren, diepgang en een nogal flink zoetje (nadert lieblich). Het geheel komt goedgemaakt en aangenaam over maar verschillenden onder ons zouden een wat drogere versie meer gewaardeerd hebben.

Prijs € 9,95

Wijn 3:

Rotliegendes Riesling S 2008, Weingut Wehrheim-Birkweiler (Pfalz) Alc. 13%.
Wijnbereiding / achtergrond: Het woord “Rotliegendes” wijst op een typische grondsoort in de Pfaltz waarop deze Riesling-variant is verbouwd. De opbrengst is bewust zeer laag gehouden: 40 hl/ha !

Proefnotities: Lichtgeel van kleur (Ietsje geler dan de vorige) en sprankelend helder. In de neus wat grapefruit, perzik en appel, maar bloemige tonen ontbreken volledig. In de smaak behoorlijk flinke, maar toch aangename zuren en nogal veel mineralen (afkomstig van het Rotliegendes ?). Deze wijn werd goed gewaardeerd.

Prijs € 13,80

Wijn 4:

Aurum Sauvignon blanc 2008 Q.b.A., Genheimer Kiltz – Gutenberg (Nahe) Alc. 13%
Wijnbereiding / achtergrond: Dit is echt avontuurlijk, Sauvignon blanc uit Duitsland (Nahe).

Proefnotities: Zeer licht geel van kleur en sprankelend helder. Een behoorlijk (en bekoorlijk) stuivende neus waarin duidelijk asperge-, gras- en ribestonen voorkwamen. Een mooie droge smaak met wat grapefruit, citrus en groene appel en behoorlijk wat mineraliteit. Een prachtig glas wijn dat door iedereen hogelijk werd gewaardeerd. En dat voor een Sauvignon blanc uit Duitsland !

Prijs € 8,20

Wijn 5:

Grauer Burgunder \”S\” 2008 , Schäfer-Fröhlich – Bockenau (Nahe) Alc. 13%

Wijnbereiding / achtergrond: Dit is een droge variant van de Pinot gris. Licht op hout gelagerd.

Proefnotities: Zeer licht geel (wel iets geler dan de vorige) en goed helder. In de neus is een ietwat aparte zuurtjeslucht waar te nemen, maar ook wat perzik, abrikoos, grapefruit, meloen, kers en asperge. Flink wat (mooie) zuren, weinig zoet en zeer lichte houttonen, met wat fruit van meloen, abrikoos en grapefruit. Ook redelijk wat mineralen. Qua type meer een eetwijn: bij witvlees of vis !

Prijs € 12,50

Wijn 6:

Bürklin Estate Dornfelder 2007”Expertise”, Weingut Bürklin-Wolf-Wachenheim (Pfalz)  Alc. 13%
Wijnbereiding / achtergrond: Dit wijnhuis is bijzonder fraai om te zien. De voor deze wijn gebruikte Dornfelder wijnstokken zijn 15 jaar oud. De wijn werd op lage temperatuur vergist en vervolgens gelagerd in grote houten cuves en daarna gedeeltelijk op barriques. Dit wijnhuis werkt volgens bio-dynamische methoden en is lid van BIODYVIN.

Proefnotities: Deze eerste rode wijn is paars-rood van kleur en is mooi helder. In de neus bramen, bosbessen, viooltjes, zwarte peper en iets van kersen. In de mond zijn beschaafde tannines en mooie zuren aanwezig en sappige eerder genoemde fruitsmaken. In de afdronk wat (bittere) kers. Een mooi complex geheel en kwalitatief gezien een betere Dornfelder.

Prijs € 10,00

Wijn 7:

Cuvee Cabernet Concept N º 1  (2006), Winzer Sommerach (Franken)  Alc. 14,5%
Wijnbereiding / achtergrond: Deze cuvé is samengesteld uit 3 druivenrassen: Cabernet sauvignon, Cabernet mitos en Cabernet dorsa (kruisingen van Cabernet sauvignon met respectievelijk Lemberger en Dornfelder). Deze wijn werd door George tijdens de Franken wijnreis gekocht. Veel medereizigers vonden deze wijn toen veel te hard (tanninerijk + …) en hebben die tijdens dat bezoek niet gekocht.

Proefnotities: Een extreem donkerrode kleur met een wat paarse tint en helder. In de neus veel zwarte bessen, bramen en wat vanille. In de (heerlijke) smaak wederom veel zwarte bessen, bramen, wat leer en laurier tonen. Nog steeds flinke maar mooi rijpe tannines en voldoende zuren. Kortom een mooi glas wijn en verschillenden vroegen zich af waarom ze tijdens de wijnreis  hier niets van hadden gekocht: waarschijnlijk niet goed ingeschat dat deze wijn zich zo mooi zou ontwikkelen.

Prijs € 13,00

Wijn 8:

Laufener Altenberg Nebbiolo 2007, WG Laufen (Baden, Versuchsbau)  Alc. 12,5%
Wijnbereiding / achtergrond: In het plaatsje Laufen (tussen Freiburg en Basel) Nebbiolo druiven verbouwen (zoals voor o.a. de Barolo in Piemonte, Italië), dat is pas echt avontuurlijk ! Na de vinificatie heeft deze wijn 1,5 jaar houtlagering gekregen.

Proefnotities: Een lichter (robijn)rode kleur met ietsje oranje tint en sprankelend helder. In de neus rode bessen, viooltjes, bramen en cederhout. Deze vruchten komen ook terug in de smaak, samen met wat leer, flink veel (maar wel fijne) zuren en redelijk wat tannines. Niet die geweldig fraaie complexiteit en kruidigheid van een goede Nebbiolo-wijn uit Piemonte maar toch wel interessant !

Prijs € 15,95

Wijn 9:

Altum Cabernet Sauvignon Barrique 2008, Weingut Vollmer-Ellerstadt (Pfalz) Alc. 13,5%
Wijnbereiding / achtergrond: Deze wijnboer houdt erg veel van koken en kletsen, wellicht interessant om hem eens te bezoeken daar. De wijn die we vanavond proeven is gemaakt uit 100% Cabernet sauvignon druiven en is na de vinificatie op barriques gelagerd.

Proefnotities: Een vol rode kleur en helder. In de neus wat zwarte bessen, bramen en vanille. In de overheersen de zuren nogal ten koste van het fruit. Tannines (niet overdreven) en houttonen zijn ook aanwezig maar de wijn komt in zijn totaal nogal hard over, waarschijnlijk waren de druiven onvoldoende rijp. De wijn moet zeker nog enige tijd liggen.

Prijs € 12,00

Wijn 10:

Aufwind Spätburgunder 2008, Feuerberg Q.b.A., Weinhaus Hensel – Bad Dürkheim (Pfalz)  Alc. 13%

Wijnbereiding / achtergrond: Dit is een deels op eikenhout gelagerde Spätburgonder (Pinot noir).

Proefnotities: Een mooi rode (niet al te donkere) kleur en helder. In de neus aardbeien, framboos en sappige kersen en lichte houttonen, maar absoluut geen mestgeur. In de mond nogal wat van het zelfde fruit, wat rijpe tannines en een klein zoetje met wat vanille. Een makkelijke aangename wijn. Deze wijn was door George gekozen als voorbeeld van een meer commercieel gemaakte rode wijn: dit in tegenstelling tot alle vorige wijnen.

Prijs € 10,00

Samenvattend: Het was een mooie selectie Duitse wijnen (incl. 1 Nederlandse) met veel variatie in druivensoorten waaronder diverse minder gangbare, met andere woorden zeer avontuurlijk. George Mes werd daarvoor – en ook vanwege zijn enthousiaste presentatie – met applaus bedankt.

Onder het genot van diverse heerlijke kaasjes en vleeswaren hebben we nog gezellig kunnen napraten en enkele wijnrestanten eens goed kunnen testen in combinatie met dit smakelijke voedsel !

De in totaal 22 aanwezigen hebben erg genoten van deze avontuurlijke wijnen en smakelijke hapjes.

Bijlage: Power-point presentatie van George Mes

Scroll naar boven