Vacqueyras je t’aime. (verslag Dick Jager)
Onder deze uitnodigende titel gaf Peter Derks zijn proeverij op 13 april .
Nu was de grote vraag of na vanavond het “nous l’aimons aussi?”. Ook zou klinken.
Maar voor deze vraag beantwoord werd gaf Bailli Kees Weijters het woord aan de kascontrolecommissie ,Cees Haitsma en Chris v.d Meulen keurden de
jaarstukken over 2016 goed en de vergadering verleende decharge over dat boekjaar. Voor 2017 zal de kascontrole door Chris en Arend worden gedaan.
Kees maakt ieder opmerkzaam op de jaarvergadering van 23 april tijdens deze jaarvergadering zal een interessante workshop worden gehouden over “fouten in de wijn” ook attendeert hij op de aspergeproeverij op 1 juni.
Dan staan de flessen uit de Vacqueyras klaar, wij genieten van de Rince Bouche en Peter begint herinneringen op te halen over zijn vele ervaringen in vakanties met dit mooie gebied en zijn wijnen.
Peter heeft zich uitstekend voorbereid ,hetgeen blijkt uit de power-point presentatie waar hij veel werk van gemaakt heeft.
Even over de Vacqueyras
Vacqueyras heden ten dage
• Ongeveer 1000 inwoners
• Ze zijn trots op hun troubadour Raimbaut (12e eeuw) en op hun wijn
• De AOP omvat 1406 ha in de gemeenten Vacqueyras en Sarrians
• Wijnproductie ca. 40.000 hl/ha met een gemiddeld rendement van 27 hl/ha !
• ca. 94% rood, 4% wit en 2% rosé (deze is stijgende). Enige cru met rd/w/rosé
• ca. 44% van de wijn wordt geëxporteerd
• 192 wijnboeren waarvan 74 domeinen zelfstandig wijn produceren, de overigen leveren aan 7 wijncoöperaties, verder zijn er nog 6 negociants
• De grootste coöperatie “Vignerons de Caractère” Vacqueyras is in 1956 opgericht en verwerkt druiven van 80 wijnboeren (800 ha) uit deze appellatie
Historie Vacqueyras-wijnen
• Al wijnbouw vanaf 2de eeuw voor Christus tijdens Romeinse kolonisatie
• Resten van een Romeinse villa zijn hier gevonden en de naam Vacqueyras stamt af van het latijnse “Vallea Quadreria” (wordt Vaquedria) en betekent “vallei der stenen”
• De eerst beschrevene wijnteelt gaat terug naar de Middeleeuwen: in 1414 staat in het kadaster van “Comtat Venaissain” een wijngaard hier beschreven
• In 1448 wordt belasting geheven op wijn uit Vacqueyras
• In 1791 wordt het Comtat Venaissain overgedragen aan Frankrijk
• In 1937 ontstaat AOC Côtes du Rhône, waarvan Vacqueyras deel uitmaakt
• In 1955 wordt Vacqueyras opgenomen in de AOC Côtes du Rhône Villages
• Sinds 1967 mag op het etiket staan: AOC Côtes du Rhône Villages Vacqueyras
• Sinds 1990 is het een zelfstandige Cru met als appellatie: AOC Vacqueyras
Wijnfeesten in de Vaucluse (nabij Orange, in de zomer)
• 13 + 14 juli : Vacqueyras
• 3e zondag in juli : Violès
• 4e zondag in juli : Cairanne
• 1e weekend aug : Châteuneuf du Pape
De belangrijkste druiven uit de regio:
Grenache noir:
Is de hoofddruif voor Vacqueyras, minimaal voor 50% aanwezig.
Zorgt voor volheid, kracht en body in deze wijnen, kernwoord: genereus !
Ze trekt zich weinig aan van de droge hitte en levert wijn met een aroma van sappige, zwarte pruimen en Provençaalse kruiden (garrigue). Vaak met 14% natuurlijke alcohol. Nogal laat rijpend.
Qua kleur kan de wijn van helderrood tot donkerrood gaan.
Syrah:
Deze druif is vroegrijp in deze regio.
Staat in voor de aroma’s van viooltjes, zoethout en drop. Uiteraard ook voor de peper-toets.
Brengt een intense kleur en zorgt voor structuur en verfijning.
Mourvèdre:
Laatrijpende druif, hoog tanninegehalte.
Zorgt voor secundaire verfijnde aroma’s, met een natuurlijke zuurheidsgraad.
Levert de tannines die langzaam rijpen en verbeteren. Hierdoor kan de Vacqueyras goed bewaard worden en sterk verbeteren.
Dan de wijnen:
0) Rince Bouche Ch. Noël St. Laurent 2014 (w) Morières les Avignon (Vaucluse)
AOP Côtes du Rhône
Het is een elegante wijn ,72% Marsanne, 25% Viognier, 3% Bourboulenc
1) Diamant Noir 2014 Cellier des Templiers 2014 (rd) Richerenches (Vaucluse)
AOP Grignan-les-Adhémar
Genoemd naar de zwarte truffel. 60% Syrah en 40% Grenache.
We proeven, in de neus rood fruit ,een pepertje, een evenwichtige wijn die meteen 14,8 punten kreeg
2) Cuvée la Petite Perdrix Domaine La Bartavelle 2013 (rd) Chantemerle-les-Grignan (Drôme)
AOP Grignan-les-Adhémar
Een wijn goed voor 15½ punten. 90% Grenache en 10% Syrah. De neus en de smaak corresponderen goed met elkaar. Kruidig in de neus met in de afdronk mooi afgebouwde tannines. Punten 15,3
3) Cuvée Aurélien 2012 Prieuré Saint Just 2012 (rd) Séguret (Vaucluse)
AOP C.du Rh.Vill. Séguret
Een wijn met Grenache, Syrah en Mourvedre, dieprood , een pepertje. Laurier, pruim ,cassis, aardse tonen. Punten 16½
4) Cuvée Prestige 2015 Vignerons de Caractère (w) Vacqueyras (Vaucluse)
AOP Vacqueyras
Dan na dit rood een witte wijn die wonderwel goed overeind blijft tussen al dit rood. Gemiddeld 16 punten. De druiven Viognier,grenache Blanc, Clairette en Bourboulenc vormen een krachtige assemblage. Rijp fruit,bloemig, een complexe wijn mooi evenwichtig met een lange afdronk.
5) Cuvée Prestige 2011 Vignerons de Caractère (rd) Vacqueyras (Vaucluse)
AOP Vacqueyras
Hier Grenache, Syrah, Cinsault en Mouvedre .We vinden kruidigheid, pruim en framboos. Een toegankelijke evenwichtige wijn een lange afdronk met zachte tannines. Wij gaven 14 punten.
6) Cuvée Les Genestes 2013 Domaine des Amouriers (rd) Sarrians (Vaucluse)
AOP Vacqueyras
Hier 14½ punten. Een wijn met 53% Grenache. De druiven komen van een oud perceel. In 1928 werden de eerste stokken gepland. In de buurt groeiden “Mûriers” dus Moerbeibomen. Hier dankt het wijnhuis zijn naam aan. Een wijn dieprood ,een wat wakke neus en een straffe afdronk.
7) Cuvée des Templiers 2012 Domaine Clos des Cazaux (rd) Vacqueyras (Vaucluse) AOP Vacqueyras
Hier komen 130.000 flessen van 48ha. Er komt 27hl. Per ha. Stokken zijn 35 jaar oud. Na 5 jaar is de wijn op zijn top. De druiven worden niet gekneusd voor het persen. Het is ook een blend van Syrah met Grenache. De fermentatie duurt 20 dagen, we vinden aardse tonen, paddestoel, selderij , drop, bij de afdronk stevige maar rijpe tannines. Punten 15½.
8) Cuvée Alliance 2010 Domaine Cabassole (rd) Vacqueyras (Vaucluse)
AOP Vacqueyras
Deze wijn kreeg 16 punten. De neus was wat aan de zwakke kant met tonen van cassis, leer en paddestoel. De smaak was krachtig en in evenwicht met een zoetje en krachtige tannines.
9) Cuvée Grenat Noble 2011 Domaine Clos des Cazaux (rd) Vacqueyras (Vaucluse)
AOP Vacqueyras
We besluiten met een prachtige wijn die een bijzondere neus heeft. Er is een duidelijke Pourriture Noble aanwezig die deze wijn zo bijzonder maakt. De wijn is 100% Grenache. De produktie is 20hl. Per ha. Na 5 tot 10 jaar goed op dronk. We vinden aromas van vijgen, honing en citrus, deze wijn is ideaal om met foie gras te combineren.
Deze wijn kreeg 17 punten.
Peter werd uitvoerig bedankt voor zijn presentatie die hij met enthousiasme bracht en waarbij zijn vele herinneringen aan voorbije vakanties boven kwamen.
Wij besloten de avond met prachtige kazen en goed gekozen hapjes samengesteld door Annie Jansen waardoor het grote genoegen nog voortging ,tja dan wordt het ooit een latertje.
Et oui la Vaqueyra nous aimons aussi!!