Themaproeverij Pinot Noir door George Mes en Peter Derks 12 april 2018

Volgens afspraak verzorgen George Mes en Peter Derks vanavond een Thema-proeverij Pinot Noir.
Maar het wordt een workshop waarbij we vergelijkend zullen gaan proeven en waarbij alle facetten ( dat is niet overdreven) van de Pinot Noir aan de orde komen.
Het belooft een erg interessante en leerzame avond te worden maar, eerst attendeert Bailli Kees Weijters ons op de Asperge-proeverij op 31 mei en geeft dan het woord aan de penningmeester Jef Joosten die de Jaarstukken 2017 uitlegt.

\"\"

\"\"

Maar dan begint de workshop, eerst krijgen we documentatie uitgereikt met een overzicht dat als thema Pinot Noir heeft.
Dan zien we een trailer van de film “Sideways”, die zich afspeelt in Californië . Deze film heeft er toe bijgedragen dat de Pinot Noir in Amerika en ver daar buiten enorm in de belangstelling is gekomen. ( Kijk op internet)
Wij zullen vanavond 6 wijnen drinken en één Bench-mark (referentiewijn). Deze standaard komt uit de Côte d’Or en de andere wijnen komen uit andere landen en werelddelen en worden vergeleken met de Bench-mark.
\"\"
In een notendop noem ik de onderwerpen die passeren:
Geschiedenis en herkomst, Klimaat en bodem, Onderstammen,Klonen, Vinificatie en Gisten, Waar wordt de Pinot Noir aangeplant.
De enorme diversiteit aan terroirs en klonen maakt het moeilijk een generaliserende beschrijving te geven van deze wijn. Maar hier volgt toch een indicatie. De kleur rood is vaak bescheiden in vergelijking tot b.v. een Cabernet Sauvignon. De kleur varieerd van licht kersenrood tot diep robijnrood.
De geur is vaak elegant en verleidelijk.,met aroma’s van klein rood fruit en soms zwart fruit als kersen,frambozen en bramen. Door het gebruik van nieuw hout krijgen de wijnen een kruidige toon. Gerijpte wijnen ontwikkelen animale aroma’s, de geur van bosbodem(le sous-bois) en het verse fruit maakt plaats voor meer fruitlikeurachtige aroma’s. De beste wijnen zijn intens van smaak en wat minder krachtig, maar zeer elegant.
Zowel George als Peter waren gedreven in hun presentatie , George vertelde o.a over klonen en onderstammen terwijl Peter als chemicus zijn verhaal deed over het terrein van gisten en de eigenschappen daarvan.
Onze Bench-Mark was een wijn van Joseph Drouhin uit Beaune , deSavigny-les Beaune Clos des Godeaux 2014.
Deze echte duidelijke Pinot Noir diende als standaard en vergelijking met de volgende Pinot Noirs die wij gepresenteerd kregen.
George legt ons eerst een puntenbeoordeling uit die logisch en simpel is zonder allerlei wazige poëtische termen. Dat geeft meteen houvast en duidelijkheid.

De bedoeling van deze avond is om de vele facetten van de Pinot Noir te ontdekken. Het is een druif waarop het terroir, het klimaat en niet op de laatste plaats de wijnmaker grote invloed uitoefent.
\"\"

Bovenstaand gezegde van Aubere de Villaire van Domaine de la Conti geeft duidelijk het aanpassingsvermogen van de Pimot Noir weer.

Hier volgt een overzicht van de Aanplant Pinot Noir Wereldwijd: Totaal 117000 hectare Worldwide.
Frankrijk, 30,560 ha
United States 29,500 ha
Duitsland , 11,718
Nieuw Zeeland 4,295 ha
Italië 4,065 ha
Australië 3,506 ha
Chili 2,875 ha
Argentinië 1,795 ha
Zuid Afrika 1,015 ha

Het Paspoort Pinot Noir:
Behoort tot de familie Vitis Vinifera , Vader en moeder onbekend, Waarschijnlijk afstamming 2 generaties van de wilde wijnstok.
Een onstabiel karakter, Een moeilijk te hanteren type. Merkwaardige familie relaties. Eerste vermelding en beschrijving door Romeinse auteurs in de eerste eeuw.

De Eigenschappen van de Pinot Noir:
Een Cool Climate Druif/ Loopt vroeg uit maar groeit dan langzaam / vroeg rijpend/ moeilijke vruchtzetting/ Dunne schil/ Gevoelig voor valse en echte meeldauw en botrytis./lage en instabiele anthocyaan concentraties/ Exposure voor kleur nodig, maar kans op zonnebrand.

De volgende wijnen werden geproefd:

\"\" \"\" \"\" \"\" \"\" \"\" \"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

De verschillen in kleur ,geur en smaak van al deze Pinot Noir wijnen worden ons duidelijk,
Het zijn allemaal wijnen met een eigen karakter maar de wijn die het meest gelijkenis vertoond met de referentie wijn is de wijn van Franz Haas uit Alto Adige

Peter Derks die de wijnen na de pauze presenteert vertelt ons ook over de vele geheimen van Gisten en Vinificatie.
\"\"

\"\"

Wij kregen vanavond veel informatie, de informatie werd zeer duidelijk en met afwisselende beelden gegeven . Hierdoor bleef het interessant en daagde ons uit meer te willen weten.
Een bijzonder geslaagde avond met een grote opkomst . het was een zeer goed voorbereide proeverij waar veel werk in was gestoken.
De overheerlijke aangepaste hapjes van Maria en Betty zorgden weer voor een gezellige afsluiting.
Allen bedankt.
Verslag Dick Jager

\"\" \"\"

Scroll naar boven