SANCERRE Proeverij O-Brabant op 12 oktober 2017

Gepresenteerd door George Mes in “Het Klooster” te Waalre. Notulist: Peter Derks

Ter inleiding van deze Sancerre-proeverij vertelde George Mes ons het volgende: \"\"

Het Sancerre gebied is een snoepwinkel voor geologen! Door aardverschuivingen en ander tektonisch geweld komen hier circa 13 zeer oude rotsgesteentes (bijna) aan de oppervlakte met grote invloed op de geur en smaak van de wijnen. Daarnaast wordt het klimaat beïnvloed door de ligging tussen de hoogte van Bourges aan de westkant en de Loire aan de oostkant, waardoor er tal van micro klimaten zijn . Een standaard Sancerre bestaat dus niet! Om dit te bevestigen gaan we een aantal wijnen van diverse bodemsoorten proeven .
Het Sancerre gebied staat bekend om zijn Sauvignon blanc wijnen en we starten daarom met een Nieuw-Zeelandse Sauvignon blanc om de verschillende visies en stijlen aan te geven en te beoordelen. Maar ook de mooi Pinot Noir wijnen, die wel degelijk in de Sancerre worden gemaakt, worden niet vergeten.
\"\"
De Sancerre in de ochtendmist

Enkele kengetallen betreffende de AOP Sancerre:
– Deze AOP omvat nagenoeg 3000 ha wijngaard
– De jaarproductie omvat ca. 142.000 hl wit (Sauv.blanc), 17.000 hl rood (Pinot Noir) en ca. 15.000 hl rosé (eveneens Pinot Noir)
\"\"

Geschiedenis van Sancerre (waaruit blijkt dat de Sauv.blanc hier nog relatief jong is):
• Augustijner klooster in Saint-Satur in de 11e eeuw legde wijngaarden aan in dit gebied, waarvan de wijnen een goede reputatie kregen.
• Bouw van kasteel/burcht dat Sancerre een belangrijke vestiging maakte.
• De wijn floreerde in de 18e en 19e eeuw met name in Parijs.
Het betrof rode wijnen van pinot noir en gamay. Chasselas voor wit.
• In 1894 treft de druifluis Sancerre en maakte aan de wijnbouw nagenoeg een einde.
• In 1918 uit wanhoop een proef met een pure Sauvignon blanc gemaakt, met veel succes.
• Vanaf 1926 in Parijs nummer 1 door goede marketing.
• In 1948 nog 1000 ha. wijngaard, daarna begint de victorie! \"\"

Drie belangrijke bodemsoorten onderscheidt men in de AOP-Sancerre:
1) Les Terres blanches , bestaande uit verweerde mergel uit de Kimmeridgien periode tezamen met veel klei. Deze slaat wit uit in droge periodes en houdt warmte slecht vast. Rijping van druiven duurt langer en zorgt voor aromatische fenolen en krachtige wijn. Komt voornamelijk in het westelijk deel van het Sancerre gebied.
2) Les Silex , bestaande uit klei en kiezelstenen met veel vuursteen uit jongere periodes (Krijt en Eoceen), warmt snel op waardoor snelle rijping van de druiven. Mineralige wijnen met kruidige tonen en vuursteen-smaak. Komt met name voor op de oostelijke helling van de gemeente Sancerre tot aan de Loire.
3) Les Caillottes , bestaande uit krijtachtige compacte kalksteen met weinig klei en mergel. Door erosie zijn witte schilferachtige lagen ontstaan die overdag langzaam opwarmen en ’s nachts warmte afgeven. Komt vooral voor in het iets lager gelegen middendeel van het Sancerre gebied en zorgt voor florale en fruitige wijnen (buxus en citrus). Meer dan 50% van de wijngaarden staat op deze bodemsoort.

En nu dan de proeverij
Indien de druiven (naar grote waarschijnlijkheid) afkomstig zijn van één specifieke wijngaard zal ik achter de naam van de wijnproducent de toevoeging s.v. (single vineyard) plaatsen.

\"\"1. Meer dan Rince Bouche !
Sauvignon blanc 2016
Mount Riley, Marlborough, Nieuw Zeeland

Over het wijngoed: Deze “limited release” Sauv.blanc is een blend afkomstig van twee wijngaarden: 70% uit de Wairau Valley en 30% uit de Awatere Valley in Marlborough. Fermentatie met speciaal geselecteerde gisten in rvs tanks op lage temperatuur.
Beoordeling: (Zeer) lichtgele kleur en fonkelend helder. Duidelijk wat tropische tonen (ananas, mango e.d) maar ook wat groene tonen in de neus, redelijk stuivend maar toch elegant. In de mond elegant fris met een kleinzoetje, mooie zuren en een klein bitterje, alles goed in balans en een redelijk goede afdronk.
13 % alc. Gemiddelde score (n=18) 15,0 punten en een gebruikelijke spreiding.
Prijs € 8,99

\"\"2. Sauvignon blanc Chavignol 2016.
Bodem : assemblage (voornamelijk kalksteen)
Domaine Delaporte – Chavignol

Over het wijngoed: Zij bezitten 30 percelen Sancerre-blanc met een gemiddelde leeftijd van 35 jaar en gebruiken geen herbiciden. Fermentatie in rvs tanks (18 C) en opvoeding op lies gedurende minimaal 6 maanden waarna lichte filtratie.
Beoordeling: Een lichtgele kleur en fonkelend helder. Een niet erg stuivende neus, wel wat citrus. In de smaak een klein bittertje, redelijk fris en een redelijke afdronk.
13 % alc. Gemiddelde score 15,0 punten en een grote spreiding.
Prijs € 13,18

\"\"3. Sauvignon blanc Les Caillottes
2015
Bodem : Caillottes van Bué
Domaine Jolivet-Sancerre (s.v.)

Over het wijngoed: Deze wijnmaker gebruikt alleen de op de druiven aanwezige natuurlijke gist ! De druivenstokken zijn 40 jaar oud. Zij maken zeer natuurzuivere wijnen en laten de wijn een klein half jaar op zijn lie rusten. De druiven komen van een der beste terroirs van de Sancerre: van de lieu-dit “La Plante dès Prés”in het dorp Bué-en-Sancerre.
Beoordeling: Bleekgele kleur met een groenzweem en fonkelend helder. In de neus wat citrus en wat vegetaals. Mineralig en zeer fris in de mond met vrij stevige zuren, vrij stevige bitters en een (zeer) klein zoetje. Een goede afdronk.
13 % alc. Gemiddelde score 16,0 punten en een zeer grote spreiding.
Prijs € 22,95

\"\"4. Sauvignon blanc la Chatellenie 2015
Bodem : Silex
Domaine Joseph Mellot-Sancerre (s.v.)

Over het wijngoed: Een meer dan 500 jaar oud landgoed in de Sancere met veel kennis. Bewerking volgens duurzame landbouwmethodes. Ligging van deze silex bodem op 300 m.
Beoordeling: (Zeer) lichtgele kleur en fonkelend helder. Een niet erg stuivende neus maar wel met veel rijpere geurtonen dan de vorige, wat een groot verschil !. In de mond lichtfris met veel vuursteen (springt er uit !), zachte zuren, een klein zoetje en klein bittertje. Redelijk vol en veel warmer van smaak dan de vorige en wederom een goede afdronk.
13 % alc., gemiddelde score 15,9 punten en een tamelijk kleine spreiding.
Prijs € 19,95

\"\"5. Sauvignon blanc Silex 2015
Bodem : Silex
Domaine Delaporte- Chavignol (s.v.)

Over het wijngoed: De druivenstokken zijn meer dan 40 jaar oud en zij gebruiken geen herbicides. De complete druiventrossen worden zeer zacht en langzaam geperst. Na de gisting verblijft de wijn nog 8 tot 12 maanden in grote (2000 l) houten vaten.
Beoordeling: Lichtgeel van kleur en mooi helder. Een niet erg stuivende neus, wel wat citrus. In de mond wat frisser dan wijn nr. 4 (van dezelfde soort bodem), mooie zuren, klein zoetje, een klein bittertje en iets vuursteen. Goed in balans en elegant. Redelijk goede afdronk.
13 % alc., gemiddelde score 16,7 punten en een gebruikelijke spreiding.
Prijs € 18,14 bij Heeren van Heusden

\"\"6. Sauvignon blanc Terre de Maimbray 2015
Bodem : Terres blanches
Domaine P Reverdy – Maimbray (s.v.)

Over het wijngoed: De druivenstokken zijn ruim 20 jaar oud. Zowel de fermentatie als de oudering in rvs tanks. De wijnmaker laat zijn wijn gedurende 6 maanden rijpen op de lie.
Beoordeling: (Zeer) lichtgeel van kleur en mooi helder. Een niet erg stuivende neus, wel iets citrus. In de mond redelijk fris en mineralig, mooie zuren, een klein zoetje en een duidelijk bittertje. Redelijk goede afdronk.
13 % alc., gemiddelde score 15,3 punten en een bijzonder kleine spreiding.
Prijs € 15,75

\"\"7. Sauvignon blanc Les Monts Damnés 2015
Bodem: Terres blanches
Dom. Bailly Reverdy- Chavignol (s.v.)

Over het wijngoed: Deze wijnmaker gebruikt alleen de op de druiven aanwezige natuurlijke gist. Les Monts Damnés (een wijngaard van slechts 1 ha groot) heeft een zeer goede naam. In de AOP-Sancerre kent men geen Crus maar anders …. De S.bl.-druiven krijgen een koude inweking voordat (een deel daarvan, per jaar anders) mag vergisten in nieuwe eiken barriques.
Beoordeling: Lichtgele kleur en fonkelend helder. In de neus florale tonen en ook wat houttonen(o.a. wat vanille). In de mond elegant en comlex, licht-fris, mooie zachte zuren, een klein zoetje en ook een klein bittertje waardoor goed in balans. Een goede afdronk.
14,5 % alc., gemiddelde score 16,3 punten en een tamelijk kleine spreiding.
Prijs € 31,50

\"\"8. Sancerre Pinot Noir 2015
Bodem : argilo-calcaires
Dom. Pascal Jolivet-Sancerre

Over het wijngoed: Deze wijnmaker gebruikt alleen de op de druiven aanwezige natuurlijke gist. Koude inweking van de P.N.-druiven gedurende 10 dagen gevolgd door een langzame vergisring gedurende 12 tot 15 dagen in op temperatuur gestuurde rvs-tanks. Er wordt géén houtlagering gebruikt.
Beoordeling: Middenrood van kleur en goed helder. In de neus wat chemische tonen, iets animaals en ook wat rood fruit. Soepel en gemakkelijk in de mond, zeer weinig tannine.
12,5 % alc., gemiddelde score 14,4 punten en een kleine spreiding.
Prijs € 17,00

9. Pinot Noir Sancerre Rouge, Belle Dame 2014
Bodem : silex-flint
Dom. Vacheron- Sancerre (s.v.)

Over het wijngoed: Deze wijnmaker werkt biodynamisch ! De druivenstokken (op een unieke Silex-bodem) zijn 50 jaar oud en de opbrengst bedraagt 40 hl/ha. De ontsteelde druiven krijgen eerst een koude inweking gedurende 7 tot 10 dagen. Bijzonder (voor rode wijn) is dat de daarop volgendefermentatie bij lage temperatuur (10 tot 20 graden C) plaats vindt. Daarna volgt nog een lagering op grote houten vaten.
Beoordeling: Iets donkerder rood van kleur met een zweempje bruin. In de neus behoorlijk wat rood fruit waarin het houtgebruik vrijwel volledig is opgenomen, ietsje natte grond, iets viooltjes en een tikkeltje leer. Vrij zacht van smaak (Volnay-achtig), mooi sappig met veel kersen en mooie zuren. Zeer zachte tannines, een goede afdronk, kortom een heel mooie wijn.
13 % alc., gemiddelde score 16,6 punten en een tamelijk kleine spreiding.
Prijs € 39,95

\"\"\"\" \"\"

Samengevat:
Het was een zeer bijzondere en smakelijke proeverij met erg verrassende wijnen, die we na de presentatie ook nog tezamen met heerlijke hapjes mochten beproeven: met dank aan de dames.
George Mes werd met applaus bedankt voor zijn enthousiaste presentatie, voor de prachtige selectie van zeer verschillende Sancerre wijnen en voor zijn uitvoerige uitleg van de invloed van de bodem op het karakter van deze Sancerre wijnen. Hij had niets te veel gezegd bij de aankondiging van deze proeverij: Sancerre, snoepjes voor geologen (maar ook voor ons) !
\"\"

Scroll naar boven