
Normaal op donderdag maar nu op vrijdag 10 februari hadden wij in ’t Slot in Eindhoven de Zuid Amerika proeverij , gepresenteerd door onze Bailli Agnes Haitsma.
Na een hartelijk welkom begon Agnes al snel aan de reis vol verleidingen naar dit uitgestrekte gebied. De wijngebieden bij deze proeverij komen uit ,Chili, Argentinië en Uruguay, want hier zijn ook de belangrijkste producenten.



Uruguay met een klimaat gelijkend op de Bordeaux, produceert 35% rood, 11% wit ,22% Rosé en de rest is Claretes dat is rood en wit gemengd.
Tannat is het meest aangeplant maar ook Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. Tannat geeft vooral kwaliteits wijn. Voor wit zien we vooral Chardonnay en Viognier.
Argentinië , Mendoza gelegen op 900 tot 1500m is een belangrijke streek. Voor rood, 33% Malbec, 23% Monarda, 14% Shiraz en 12% Cabernet Sauvignon. Wit, zien we vooral, Pedro Gimenez, Torrantes, Chardonnay.
Chili: met de wijnstreken, Aconcagua valley, Casablanca, Maipo Valley, Rapel Valley, Curico, Maule, Colchagua Valley. Natuurlijk kennen we de Carmenère, maar de Merlot en Cabern. Sauvignon zien we ook veelvuldig. Wit, Chardonnay, Sémillon en Sauvignon Blanc. Meestal zien we geen Amerikaanse onderstammen.

Onze Rince Bouche was een wijn uit Oostenrijk, een Welsch Riesling nog een cadeau van het Jaarfeest .
De witte wijnen die wij beoordeelden:1e. Tarapaca Gran Reserva 2017 , een Sauvignon Blanc uit Chili, 12,5%, er zijn geen duidelijke Sauvignon tonen, wel honing en perzik, groene appel, er is een vrij korte afdronk, mogelijk is de wijn wat over de top , hij is voor wit al wat op leeftijd.
2e. Arte de Argento 2017, Pinot Grigio uit Argentinië. Deze wijn heeft zijn climax ook gehad, wel duidelijk tropisch fruit, een wijn die vraagt om gegrilde kip en salade.
3e. Escudo Rojo 2018 ,een Chardonnay uit Chili. Een complexe neus, bloemen, perzik, gebrande amandelen. Deze mooie wijn mag ook wat jonger gedronken worden.
4e. In Situ Sign 2016 Chardonnay 60%, Viognier 40%, en 6 maanden houtlagering. Tonen van Hazelnoot, aardse tonen, wat houttonen, frisse zuren, de mooie fruittonen raken al wat op de achtergrond.

Na de pauze komen de rode wijnen:1e. Aromo private reserve 2012, Syrah, Chili, 13,5 % een wijn mooi in evenwicht, met, fruit ,zoet, zuur in balans, zachte tannines, 6 maanden eiken, voor zijn leeftijd nog mooi fruit, pepertje, mooie afdronk.
2e. Ochagavia Raices Nobles 2010, Cabernet Sauvign. Aconcagua Chili, oude stokken, 95% cabernet S. en 5% Carmenère, een neus van kersen, chocolade en vanille, in de smaak, vijgen, cassis,zachte tannines en elegant.
3e. Sottano reserva familia 2016 Malbec 100%, Mendoza Argentinië. Een halfjaar, frans eiken, dieppaars van kleur, in de geur, rood fruit,aardbei, bramen, specerijen, kruidnagel,peper,deze wijn met zachte tannines werd goed beoordeeld.
4e. El Uru 2017, Tannat Uruguay. Een mooie dieprode kleur, met tonen van, ceder, zwart fruit ,bessen, kersen ,bramen, maar ook koffie en leder. Een mooie wijn in balans en fraai bij gegrild vlees.
Na deze interessante proeverij waren er nog lekkere hapjes waarbij we de wijnen nog eens verder konden beoordelen. Met dank aan Agnes voor de proeverij en Annie en Betty voor de heerlijkheden er na.