Proeverij wijnen uit de Elzas

PROEVERIJ VERZORGD DOOR LENNY SAES

Welkomstdrankje: Crémant d’Alsace, cuvée prestige van het huis Arthur Metz

\"\"

Algemene informatie
De Elzas (Alsace) is een heuvelachtige streek in Noordoost-Frankrijk. Het wijngebied ligt aan de oostelijke kant van de Vogezen tegen het Rijndal. De hellingen van de Vogezen bieden bescherming tegen het koele klimaat en de regen vanuit het westen. Er heerst daardoor een bijzonder mesoklimaat: warmer en droger dan aan de westelijke kant. Een ideaal klimaat voor druiventeelt.
De Elzas heeft een complexe geologische bodemstructuur met lagen graniet, kalk, klei, leisteen en zandsteen. Door deze verschillende bodemsoorten is er een grote verscheidenheid in het karakter van de wijnen.
Niet alleen aan de plaatsnamen kun je nog aflezen dat het gebied lange tijd Duits is geweest, ook het landschap heeft Duitse trekjes.
De Elzas is een langgerekt gebied. De wijngaarden strekken zich uit van Straatsburg in het noorden (Bas-Rhin) tot aan Mulhouse in het zuiden (Haut-Rhin).
De wijnen van de Elzas zijn veelal monocépagewijnen. Ze worden van één druivenras gemaakt en worden niet, zoals elders in Frankrijk, benoemd naar de naam van de regio of het dorp waarin de productie plaatsvindt, maar naar de naam van het gebruikte druivenras.
Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer en de Muscat worden algemeen gezien als de beste, ofwel ‘edele’ druivenrassen van de Elzas. Alleen deze druivenrassen zijn toegestaan voor de Alsace Grand Cru.

De belangrijkste zeven druivenrassen van de Elzas zijn in volgorde van meest aangeplant:
• Riesling: Brengt in de Elzas en Duitsland de beste wijn voort.
• Pinot Blanc: Heel vaak dient hij als druif voor de basiswijn van Crémant d’Alsace.
• Gewurztraminer (Traminer Rose): Het oudste druivenras van de streek die enkel voor de productie van witte wijn wordt gebruikt.
• Pinot Gris: Voorheen heette deze druif Tokay d’Alsace maar deze naam mag vanaf 2005 niet meer gebruikt worden vanwege verwarring met de Hongaarse Tokaji.
• Sylvaner: Deze druif is in de loop der jaren vanwege zijn grote opbrengst uit de gratie geraakt -> matige kwaliteit wijnen. Wijnen van deze druif kunnen echter ook van goede kwaliteit zijn mits ze op een goede bodem staan en de opbrengst beperkt wordt.
• Pinot Noir: Het is de enige toegestane druif voor het maken van rode wijn. Behalve voor stille wijnen, wordt hij ook gebruikt voor de productie van witte en rosé Crémant d’Alsace.
• Muscat: Bestaat uit twee soorten die vermengd worden voor de productie van de wijnen Muscat d’Alsace en Muscat Ottonel.

Appellations Elzas
• AOPAlsace (sinds 1962). Basisappellation voor alle ‘gewone’ wijngaarden.
• AOP Alsace Grand Cru (sinds 1975). Wijnen afkomstig van de betere wijngaarden.
• AOP Crémant d’Alsace (sinds 1976). Appellation is ingesteld voor de mousserende wijnen uit de Elzas.

\"\"

Geproefde wijnen

Domaine Bernhard Schneider, Chasselas, 2014, 11,5%
• Specialiteit van Schneider is de Chasselas. Een der oudste wijnen van de Elzas. Licht en fruitig (specialiteit van het huis).
• Uitstekend bij amuses en kaasfondue.
• De wijn is gewaardeerd met 13,4 punten.

Clos Meckert, Klevener de Heiligenstein, 2016, 12,5%
• Clos Meckert ligt in Heiligenstein, ’n klein dorpje in het noorden van de Elzas. Het wijnhuis is nu gespecialiseerd in het maken van wijn met name Klevener de Heiligenstein. De Klevener wordt alleen in Heiligenstein verbouwd. Ook wel Savagnin rose genoemd.
• De Klevener is vol, evenwichtig met een discreet aroma. En hoe ouder hoe mooier.
• De wijn is gewaardeerd met 13,6 punten.

\"\"\"\"

Bott Frères, Pinot Gris, 2016, 12,5%
• De wijngaarden zijn gelegen op de hellingen van Ribeauvillé. Het huis maakt duurzame wijnen.
• Proefnotitie: De wijn is strogeel, in de neus licht tropisch fruit.
• Complex van smaak, zoet/zuur, mooi in balans. Een echte gastronomische wijn.
• Uitstekend bij zuurkool, vis, gevogelte, wit vlees en geitenkaas.
• De wijn is gewaardeerd met 12,6 punten.

Domaine Francois Schwach, Riesling, 2017, 12,5%
• Is een jong wijnhuis (sinds 1950) en ligt in Hunawihr. Ze hebben 4 grand cru wijngaarden en maken een breed spectrum van wijnen.
• Proefnotitie: Bloemig, fris, mooi zuur, mooi zoetje, citrus. Perfecte afdronk tussen droog, zoet en zuur. Frisse afdronk.
• Lekker bij vis en zeevruchten.
• De wijn is gewaardeerd met 14,3 punten.

\"\"\"\"

Jean-Baptiste Adam, Pinot Noir, 2017, 12,5%
• Het bedrijf is een van de weinige familiebedrijven die 400 jaar geschiedenis kunnen claimen bij het maken van wijn.
• Het landgoed staat in Ammerschwihr. Sinds 2004 maakt het bedrijf ook biologische en biodynamische wijnen.
• Proefnotitie: In de neus rood fruit, zure kers, framboos, subtiele tonen van kreupelhout.
• Smaak: zure rode vruchten met zijdezachte tannines.
• Ideaal bij terrines van vlees en sterke kazen.
• De wijn is gewaardeerd met 14,8 punten.

Domaine Bernhard Schneider, Pinot Noir, élevé en barriques, 2009, 12% 
• Wijn is in balans, mooie afdronk.
• Lekker bij lamsvlees, paddenstoelenragout,
• coq au vin, geroosterde groenten, tonijnsteak.
• De wijn is gewaardeerd met 16,8 punten.

\"\"\"\"

Domaine Meyer-Fonné, Grand Cru, Gewürztraminer, Wineck Schlossberg, 2015, 13,5%
• De beroemde wijnberg Wineck Schlossberg Grand Cru behoort tot één van de mooiste terroirs van de Elzas. De kruimelige ondergrond is zeer rijk aan graniet en staat ook wel bekend als ‘de Turckheim’.
• Proefnotitie: Rijke florale aroma’s, rozen, specerijen als kruidnagel en nootmuskaat, lychee en een tropische fruitmand. Dit alles in combinatie met de ongekende mineraliteit.
• De smaak is zacht met een licht-zoete impressie, mooie zuren en een lange afdronk.
• Wijn en spijs: gerookte vis, gevogelte, pasta met vis, stevige visgerechten, sushi, varkensvlees, wit vlees en zachte kazen.
• De wijn is gewaardeerd met 18 punten.

\"\"

Met dank aan Lenny voor het verzorgen van deze proeverij. We hebben veel informatie ontvangen en wijnen geproefd van bekende en minder bekende druivenrassen.

We sluiten de proeverij af met een kaasplankje.

\"\"

Scroll naar boven