Proeverij wijnen Galicia, bailliage EDV, 18 september 2019

VERZORGD DOOR CLAARTJE SCHAAP-MEULEMEESTER

Geschiedenis en wijngeschiedenis

De Spaanse wijngeschiedenis begon minstens 3000 jaar geleden toen Fenicische handelaren in het Zuidwesten een haven stichtten: het huidige Cádiz. Van daaruit trokken ze landinwaarts. Ze plantten wijnstokken op de heuvels rond de stad. Xera: het huidige Jerez de la Frontera. Halverwege de 19e eeuw verwoestte de druifluis veel Europese wijngebieden. Omdat de Spaanse gebieden hier in het begin nog geen last van hadden, gingen Franse wijnproducenten naar Spanje. De Fransen brachten hun eigen wijnstokken en kennis mee. Rond 1900 bereikte de druifluis ook Spanje. Oplossing: enten op Amerikaanse onderstokken.

Vanaf de jaren ‘50 van de vorige eeuw kregen wijnbeschermingsverenigingen officiële erkenning. De basis is gelegd voor het Spaanse ‘Denominación de Origen’ (DO) systeem.

De Spaanse wijnen zijn ingedeeld in verschillende categorieën en type benamingen. De wijnwetgeving heeft er tevens in voorzien, dat de wijnen niet eerder verkocht mogen worden alvorens ze aan de juiste rijpingscriteria voldoen.

Kwaliteitsniveaus

  • Vino de Mesa: Tafelwijn.
  • Vino Comarcal: Vino de Mesa met oogstjaar.
  • Vino de la Tierra: Tafelwijn met herkomstbenaming (Vin de Pays).
  • Denominación de Origen (DO): Wijn gemaakt en gebotteld van druiven binnen het herkomst- gebied.
  • Denominación de Origen Calificada (DOCa): Een eliteclassificatie. In Spanje hebben alleen de wijnen van Rioja en Priorato deze erkenning.  
  • Vino de Pago en Vino de Pago Calificada: Dit zijn bijzonderheden binnen de Spaanse wijnwet. Het gaat om wijnen met een zeer nauwkeurige herkomstbenaming, die van de ‘pago’ of wijngaard.

De Vino de Pago liggen soms helemaal zelfstandig, maar komen ook voor binnen DO en DOCa.

Naast de wijnen met erkend herkomstgebied heeft Spanje (net als andere landen)  IGP-wijnen (Indicatión Geográfica Protegida). Deze wijnen zijn afkomstig uit speciaal afgebakende gebieden in Spanje die niet de DO-status hebben maar wel een typisch streekkarakter.

Geproefde wijnen

Bodega Veiga da Princesa, Rias Baixas, druif Albariño,  2018, 13%, gewaardeerd met 14,1 punten

Smaakomschrijving: Heerlijke jeugdige, droge witte wijn met een stuivend aroma van groene appel en limoen. De smaak zet sappig en fris in en eindigt aromatisch, rond en evenwichtig.

Wijn/spijs : Een mooie begeleider van vissalades, schaal-en schelpdieren en licht gegrilde vis.

La Caña, Rias Baixas, druif Albariño, 2018, 13,5%, gewaardeerd met 14,2 punten

De druiven voor de Albariño La Caña 2018 worden handmatig geoogst, waarna een strenge selectie plaatsvindt. De vergisting vindt grotendeels plaats in grote eikenhouten vaten. Hierdoor worden de zuren zachter en krijgt de wijn een subtiele kruidigheid. Een lie rijping van maar liefst 8 maanden maakt hem extra zacht en rond.

Smaakomschrijving: Aroma\’s van rijp wit fruit, bloemen, mineralen en een vleugje kruiden. De zuurgraad is mooi door de wijn verweven.

Wijn/spijs: Uitstekende combinatie met schaal-en schelpdieren, visgerechten, paella, sushi, kip, of als aperitief. Serveren tussen 8-10 °C.

Finca os Cabatos, Monterrei, druif Godello, 2018, 13%, gewaardeerd met 14,8 punten

De druiven worden met de hand geplukt. Na de gisting blijft de wijn ruim vier maanden in contact met de uitgewerkte gistcellen. Een beproefde klassieke techniek om de wijn een vollere en zachtere smaakstructuur te geven. Het resultaat: een sappige en originele frisdroge witte wijn met een uitstekende prijs-plezierverhouding en al een lange reeks van zeer goede persbeoordelingen.

Smaakomschrijving: Een Spaanse versie van Chablis. Niet alleen vanwege zijn appel, peer en meloen, maar ook vanwege de intensiteit en de mineraliteit. Intense geur en een volle evenwichtige en ronde smaak. De afdronk is zacht en aanhoudend.

Wijn/spijs: Culinair vrij breed inzetbaar: bij avocado, bagels met zalm en roomkaas, jambon persillé, tempura, Thaise gerechten, mosselen, krab, escargots op Bourgondische wijze, taramasalata, zalm, gebakken tong, schol en andere witte-visgerechten.

Bodega Avanthia, Avancia, Valdeorras, druif Godello, 2017, 13,5%, gewaardeerd met 15,3 punten

De druiven worden met de hand geplukt en vergist in Frans eiken vaten van 500 en 600 l. De rijping vindt gedurende 10 maanden sur lie plaats in Frans eiken vaten van 500 en 600 l.

Smaakomschrijving: Tonen van rijp fruit (perzik, mango), kamperfoelie, mineralen en kruiden. De mooi verweven zuren geven de wijn een optimale balans. Opvallend is de prachtige, lange (rokerige) afdronk.

Wijn/spijs: Uitstekende combinatie met gegrilde en gebakken vis, sushi, rijstgerechten, kip, salades en tapas. Mooi op dronk, maar kan zich tenminste tot 2024 nog verder ontwikkelen.

Bodega Dominio do Bibei, LaLume, Rebeira Sacra, druif Treixadura, 2016, 13%, gewaardeerd met 16 punten

Fermentatie en rijping in houten vaten van diverse maten en leeftijden, betonnen cuves en stalen tanks. Geen malolactische gisting. Ook deze wijn krijgt een lie rijping.

Smaakomschrijving:  Volgeel van kleur en intens van geur (rijp tropisch fruit, wat kokos en mild eiken). De wijn is fris, mineralig en mondvullend tegelijk met zowel wit- en citrusfruit als beheerste kruidige hout-, rooster- en zeer lichte vanilletonen en een licht prettig bittertje.

LaLume kan aan tafel moeiteloos geschonken worden in plaats van een witte Bourgogne. Is Chablis Grand Cru-waardig.

Wijn/spijs: Vis in saus, schaaldieren (mosselen), heerlijk aperitief, wit vlees (kip, kalf).

Branco de Santa Cruz, Telmo Rodriquez, Valdeorras, druif Doña Blanco, Godello, Palomino, Treixadura, 2015, 13,5%, gewaardeerd met 15,7 punten

Smaakomschrijving: Na enige tijd in het glas gele bloemen, kamille, venkel, anijs en appel. De smaak wordt gekenmerkt door een grote frisheid en zuurgraad met een lichte bitterheid in de afdronk. Een droge wijn met een mooie complexiteit.

Wijn/spijs: Zeevruchten maar ook zonder eten.

Viña de Martín Os Pasás, Ribeiro, druif Treixadura, Albariño, Torrontés, 2015, 13%, gewaardeerd met 14,7 punten

Gefermenteerd met natuurlijke gisten, een jaar gerijpt op roestvrijstaal waarvan 3 maanden sur lie.

Smaakomschrijving: Met wat tijd in het glas onthult deze schaarse witte wijn gele bloemen, kamille, venkel, appel en anijs. De smaak wordt gekenmerkt door een grote frisheid en een zuurgraad met een lichte bitterheid in de afdronk.

Wijn/spijs: Een uitgelezen wijn voor bij de lunch en bij visgerechten, maar zeker ook om als aperitief te drinken. De drinktemperatuur ligt rond de 10 graden.

Scroll naar boven