Nettie heet allen welkom. In het bijzonder Ingrid Geraedts die voor ons de proeverij gaat verzorgen.
Ontwikkeling van de wijnbouw in Portugal
• Wijnbouw werd ver vóór Christus geïntroduceerd.
• Kort intermezzo tijdens de Arabische overheersing in de vroege middeleeuwen.
• Pas in de 12e en 13e eeuw (Reconquista) weer opleving en introductie van zowel inheemse als internationale rassen uit diverse Franse gebieden.
• Groei portwijnen door 17e eeuwse oorlog Engeland-Frankrijk.
• Britten verruilden Franse wijnen voor import van Portugese wijnen. Conserveren voor de lange zeereizen leidde tot de versterkte zoete portwijnen.
• In de 20e eeuw geen financiële middelen om in de wijnbouw te investeren, weinig ontwikkeling, vooral volume.
• 1974: Republiek Portugal werd een democratie. 1986 toetreding tot de EU.
• Europese bijdrage gaf impuls aan de wijnindustrie op gebied van regelgeving, technologie en wijnbouw.
• Belangrijke troef zijn de inheemse druivensoorten (meer dan 200).
Wijnbouwzones in Europa
• Portugal ligt grotendeels in de warmste wijnbouwzone (C 111)
• Wijnclassificatie: Vinho de Mesa, Vinho Regional, DOC
• 55 Gebieden vastgelegd, waarvan 31 DOC
• In totaal 250.000 ha wijnstokken
• Nummer 5 van Europa
Wijngebieden nader bekeken
ALENTEJO
• 13.000 ha wijngaard;
• Bodem veelal graniet en leem;
• Zuidelijk binnenland dicht bij Spaanse grens, direct aan de Taag;
• Het gebied is vooral vlak, droog en vol met rotsen;
• Land van olijfbomen, wijngaarden, kurkeiken;
• Hete droge zomers, oogst begin augustus;
• Moderne vinificatietechnieken, eigen rassen;
• 60% rood, 40% wit.
VINHO VERDE
• Groene wijn (niet vanwege kleur, maar vroege oogst en jong op de markt). Uitsluitend in Portugal;
• Bodem graniet met zand en humus;
• Ligging: in noord westelijk Portugal (provincie Minho);
• Klimaat: koel met veel regenval;
• Grootste druivenrassen: Alvarinho, Loureiro Trajadura en Pederña (wit) en Alvarelhão, Amaral en Borraçal (blauw);
• Speciale productie: gist in open stenen kuipen, daarna opslag in vaten. Hier vindt 2e malolactische gisting plaats waarbij koolzuur vrijkomt.
DOURO
• De Douro is een rivier in het noorden van Portugal en Spanje. Betekent ‘gouden rivier’. Ontspringt in de Sierra de la Demanda, mondt uit in de Atlantische Oceaan bij Porto;
• 40.000 ha wijngaard, 50% port / 50% wijn;
• Bodem rotsblokken met daaronder schist (mineraal);
• Bergen Marão en Montemuro beschermen tegen zware regenval en winden. De winters zijn mild, de zomers zeer heet.
Selectie wijnen uit de DOC-regio’s Alentejo, Vinho Verde en Douro
Terra d’Alter, rosé, Alentejo, 2017, 12,5% alc.
• Druivensoorten: Aragonez 80%, Touriga Nacional 20%
• Korte schilweking, koude persing
• Vergisting in RVS bij 14˚C, 15 dagen
• Gewaardeerd met 13,8 punten
• Aperitief, kip, varkensvlees, zalm, pasta, pizza, salades
Terra d’Alter, Alentejo, 2017, 12,5% alc.
• Druivensoorten: Siria, Arinto, Viognier
• Koel geperst en 20 dagen vergist in RVS, 3 maanden contact met de lie
• Gewaardeerd met 13,4 punten
• Aperitief, bij zeevruchten, witvis, gegrild gevogelte, geitenkaas
Borges, Alvarinho, Vinho Verde, 2017, 12,5% alc.
• Druivensoort: Alvarinho
• Vergisting op 12 – 14˚C
• Gewaardeerd met 14,6 punten
• Aperitief, goede begeleider van zeevruchten en bijna alles wat uit zee komt
Borges, Reserva, Douro, 2015, 13,5% alc.
• Druivensoorten: Gouveio, Viosinho
• Vergisting in RVS op 12 – 14˚C, daarna 6 maanden rijping op nieuw eiken vaten
• Gewaardeerd met 14,9 punten
• Een wijn voor speciale gelegenheden die bij vis en koud vlees goed tot zijn recht komt
Terra d’Alter, Alicante Bouschet, Alentejo, 2015, 14,5% alc.
• Druivensoort: Alicante Bouschet (= teinturier: kleur zit in de schil maar ook in vruchtvlees)
• Late pluk, schilweking, 14 maanden op hout
• Gewaardeerd met 14,9 punten
• Gegrild vlees, wild, kazen, Indiase curry, lamsvlees, stoofvlees
Terra d’Alter, Reserva, Alentejo, 2015, 15% alc.
• Druivensoorten: Trincadeira, Tinta Caida, Aragonez, Alicante Bouschet, Petit Verdot
• Oude stokken van hoger gelegen wijngaarden
• Vergisting op kleine tanks
• 22 maanden rijping op eiken vaten
• Gewaardeerd met 15,4 punten
• Een goede begeleider van krachtig vlees en wildgerechten
Telhas, Alentejo, 2014, 15,5% alc.
(Telhas = terracotta dakpannen)
• Druivensoorten: Syrah 95%, Viognier 5%
• Vergisting in open tanks met wilde gisten, regelmatig onderdompeling van de hoed
• 18 maanden rijping in nieuw Amerikaans eiken
• Gewaardeerd met 16,2 punten
• Smaakt bij gegrild vlees, wild, kazen en stoofschotels
Outeiro, Terra d’Alter, Alentejo, 2013, 14,5% alc.
• Druivensoorten: Syrah 50%, Petit Verdot 50%
• 5 dagen vergisting temperatuur gecontroleerd, wilde gisten
• Daarna naar nieuw Amerikaans eiken, bâtonnage, malolactische gisting, 22 maanden rijping
• Gewaardeerd met 16,5 punten
• Begeleider van rood vlees, gegrild vlees, wild, lamsvlees, steaks, choco
Met dank aan Ingrid voor deze interessante proeverij met veel verve gebracht. We hebben mooie wijnen geproefd en veel informatie ontvangen.
Als blijk van waardering overhandigt Nettie een flesje wijn.
We kunnen spreken van een mooie opkomst. Dank aan allen voor de aanwezigheid en we sluiten de avond af met een uitgebreid kaasbuffet.