Proeverij Oostenrijkse wijnen, Bailliage Entre Deux Villes, 25 april 2017

Voor deze proeverij heeft Gerry Bosch een 8-tal wijnen uitgezocht uit het mooie wijnland Oostenrijk. Kenmerkend voor ‘onze’ wijnen is dat we de producenten zorgvuldig uitgekozen hebben. We kennen ze allemaal persoonlijk en brengen regelmatig een bezoek. Het zijn allemaal kleinschalige producenten uit alle wijngebieden, die merendeel biologisch, volgens traditie en handmatig werken.

Oostenrijk staat voor zuiverheid en karakter. De wijnen onderscheiden zich stuk voor stuk door een heel eigen smaak, frisheid, kwaliteit en zuiverheid. Dat kwalitatieve hoge niveau is mede te danken aan de buitengewoon strenge wijnwetgeving en de bijbehorende kwaliteitscontrole (sinds 1985). Men zegt de strengste wijnwetgeving ter wereld.

Het allerbelangrijkste is dat de wijnboeren ernaar streven om (natuurgetrouw) het karakter van de druif zo puur mogelijk in de wijn tot uitdrukking te brengen (dit in tegenstelling tot andere wijnlanden).

De wijnbouw is een wezenlijk onderdeel van het landschap, de Oostenrijkse cultuur en kent een lange traditie. Deze gaat zelfs terug naar de tijd van de Kelten en Romeinen.

Alle wijnbouwgebieden liggen in het oosten van het land en grenzen aan Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Slovenië. Toch zijn er grote verschillen in Oostenrijkse wijnen. Dit komt vooral door de grote klimatologische verschillen per regio en omdat er veel verschillende bodemsoorten zijn. Van löss bij de Donau in het noorden tot kalk- en vulkanische basaltbodems in het zuiden.

Daarbij heeft Oostenrijk unieke inheemse druivensoorten die nergens anders ter wereld te vinden zijn, waarvan Grüner Veltliner en Blauer Zweigelt de bekendste zijn.

De wijnbouwgebieden in Oostenrijk hebben een opmerkelijke geografische ligging. Ze liggen allemaal op dezelfde hoogte als de Bourgogne (Frankrijk), tussen de 47 en 48e breedtegraad. Klimatologisch gezien is dit erg belangrijk: warme zonnige zomers afgewisseld met koele nachten en een lange milde herfst spelen vooral een rol bij opbouw van aroma’s van de wijnen.

Oostenrijk kent 5 wijngebieden die onderverdeeld zijn in specifieke wijnregio’s.

Niederösterreich (Wachau, Kremstal, Kamptal, Traisental, Wagram, Weinviertel, Carnuntum, Thermenregion)

Burgenland (Neusiedlersee, Neusiedlersee – Hügelland, Mittelburgenland, Südburgenland)

Steiermark (Süd – Ost Steiermark, Südsteiermark, Weststeiermark)

Wien

Kӓrnte

 

GEPROEFDE WIJNEN

Mathӓi, 2012, 12,5%, Brut, Stift Klosterneuburg, gemaakt volgens de traditionele Champagnemethode, druif Chardonnay, wijngebied Niederösterreich, regio Wagram

 

Neuburger, 2014, 12%, Weingut Alfred Fischer, gewaardeerd met 14 punten,  druif Neuburger (kruising tussen een Sylvaner en een Roter Veltliner), wijngebied Burgenland, regio Neusiedlersee-Hügelland

De jonge wijnen zijn overwegend groengeel van kleur. Oudere jaargangen gaan in de richting van goudgeel. De Neuburger is zacht in de mond, heeft aroma’s van noten en mandarijnen, is vlezig, af en toe ook kruidig en een relatief lange afdronk.

 

Grüner Veltliner, Ӓussere Bergen, DAC, 2015, 13%, Weingut Zull, gewaardeerd met 15 punten, wijngebied Niederösterreich, regio Weinviertel

De Grüner Veltliner is veruit de meest aangeplante druif van Oostenrijk. Hij geeft droge, sprankelende, vaak fruitige en soms iets peperige witte wijnen met een uitbundig frisse geur van groene appel, bloesem en kruisbessen. 3 kwaliteitsniveaus: Steinfeder, Federspiel en Smaragd. De Smaragd is de rijkste, meest weelderige van de drie.

 

Rotgipfler, 2015, 12,5%, Weingut Stadlmann, gewaardeerd met 16 punten, wijngebied Niederösterreich, Thermenregion

De Rotgipfler komt voort uit de Roter Veltliner en de Savagnin. De druif is een halfbroer van de Neuburger, de Frühroter Veltliner en de Zierfandler en is ook familie van de Traminer.In combinatie met de Zierfandler levert de Rotgipfler zijn sterkste expressie. En in z’n eentje levert hij wijnen met een fraaie zuuropbouw en aroma’s van abrikoos en perzik.

 

Zweigelt, Bergsatz, DAC, 2013, 13,3%, Weingut Norbert Bauer, gewaardeerd met 14,5 punten, wijngebied Niederösterreich, Weinviertel

De Zweigelt kan verschillende gezichten hebben. Er is de jonge variant met tinten van jong rood fruit, op staal gerijpt en lekker om iets gekoeld te drinken. Er zijn ook vollere Zweigelts met vergelijkbare aroma’s van rood fruit en gedroogde pruimen, vaak op hout gerijpt, kruidiger met tannines. Ook als rosé doet de Zweigelt het uitstekend. De Zweigelt is een blauwe druif die in 1922 ontwikkeld is door Fritz Zweigelt. Het is en kruising van de Sankt Laurent en Blaufrӓnkisch.

 

Sankt Laurent, BIO, 2013, 12,5%, Weingut Auer, gewaardeerd met 16 punten, wijngebied Niederösterreich, Thermenregion

Deze zeer aromatische Oostenrijkse druif is familie van de Pinot Noir, maar heeft minder tannines en veel meer kleur en een karakteristieke aardse toon. De Sankt Laurent geeft wijnen die diep donker paars zijn met een bedwelmende geur van kersen, aardbeien en verse kruiden.

 

Blaufrӓnkisch, Hochberg, DAC, Weingut Hundsdorfer, 2013, 13,5%, gewaardeerd met 17 punten, wijngebied Burgenland, Mittelburgenland

Deze druif geeft fruitige, levendige rode wijnen met een stoere geur van rijpe kersen en bessen. Ze hebben een uitgesproken en herkenbaar karakter: peperig en iets aards. Expressief, soms vrij licht en levendig, een andere keer vol en met de nodige tannines. De naam Blaufrӓnkisch stamt uit het begin van de 19e eeuw. Napoleontische soldaten die door Midden-Europa trokken waren verzot op wijn. Ze betaalden de lokale wijnboeren met blauwe bankbiljetten van het Franse leger.

 

Ruster Ausbruch, 2012, Weingut Landauer, 11,5%, wijngebied Burgenland, Neusiedlersee

Ruster Ausbruch is een eeuwenoude, piepkleine appellatie uit het Oostenrijkse stadje Rust. Een intens zoete wijn gemaakt van Furmint en Pinot Blanc. Het suikerniveau ligt tussen Beerenauslese en Trockenbeerenauslese. Deze wijn heeft intense aroma’s van zoete abrikozen, karamel en honing. Hij is fluweelzacht, boterig en intens. Smaakt naar zoete perziken, abrikozen en honing.

 

AFSLUITING

Met dank aan Gerry. We hebben mooie wijnen geproefd en veel informatie ontvangen. We sluiten af met een heerlijk kaasbuffetje, verzorgd door Grand Café Bie de Tied.

 

Scroll naar boven