Proeverij verzorgd door Nettie Ramaekers, Bailliage EDV
Algemeen wijngoed Thorn
In 2001 begonnen met het telen van druiven en het maken van wijn in het Limburgse stadje Thorn. Inmiddels beslaan onze wijngaarden ruim 6,5 hectare en maken we de volgende wijnen: Auxerrois, Pinot Gris, Riesling, Pinot Noir Rosé, Dornfelder, Frühburgunder, Pinot Noir Barrique, Pinot Brut en Pinot Gris Late Harvest.
Uit KNMI-tabellen blijkt dat Thorn behoort tot de droogste gebieden van de Benelux (680 mm/jaar).
De gemiddelde zonuren per jaar bedragen 1600 uur. De wijngaard is gesitueerd op een oude Maas-arm en bestaat uit klei en zand.
Na een jarenlange procedure erkent de Europese Commissie op 10 januari 2018 formeel de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) (zeg maar Europese ‘Appellation d’Origine Controlée) van het wijnbouwgebied ‘Maasvallei Limburg’. Hiermee is de eerste grensoverschrijdende wijnappellatie een feit en uniek in Europa. Wijnen geproduceerd op de kiezelgronden aan weerszijden van de Maas welke de grens vormt tussen Belgisch en Nederlands-Limburg, mogen binnenkort met het label van BOB ‘Maasvallei Limburg’ op hun flessen pronken. Een hele eer voor de hoogkwalitatieve, wijnbouw in beide Limburgen.
BGA (Beschermde Geografische Aanduiding): Geeft aan dat tenminste één van de stadia van productie, verwerking of bereiding plaatsvindt in een bepaald gebied.
BOB (Beschermde Oorsprongsbenaming): Gaat een stap verder dan BGA. Producten die het keurmerk BOB dragen moeten geproduceerd, verwerkt en bereid worden binnen een bepaald gebied volgens een erkende en gecontroleerde werkwijze.
Pioniers van deze erkenning, Karel Henckens van Wijndomein Aldeneyck (B) en Harry Vorselen van Wijngoed Thorn (NL), verankeren hiermee de typische smaak van de wijnen uit hun terroir.
De teeltmaatregelen en vinificatiemethoden binnen deze regio zijn streng gereglementeerd via het Productdossier. Deze wijnappellatie geldt enkel voor de wijndruivenrassen, verbouwd en gevinifieerd binnen de streng afgebakende contouren van het wijnbouwgebied ‘Maasvallei Limburg’ en omvatten onder meer: Auxerrois, Chardonnay, Dornfelder, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir en Riesling.
De toplaag van warme leem en het onderliggende grindpakket (kiezel) zijn doorslaggevend in de mineraliteit, diepgang en finesse van onze wijnen.
Geproefde wijnen
BGA, Pinot Brut rosé, 2016, Méthode Trad., 50% Pinot Noir, 50% Auxerrois
Sur lie 12 maanden, alc. 12,5%, zuren 8,0 gr/l, restsuiker 8,0 gr/l
Gewaardeerd met 14,1 punten, € 20,00
BGA, Auxerrois, 2018
Alc. 12,5%, zuren 6,0 gr/l, restsuiker 5,0 gr/l, gisting RVS
Gewaardeerd met 15,2 punten, € 10,00
Kleur: helder lichtgeel en een vleugje koolzuur
Aroma’s: wit fruit als appel en peer
Smaak: fris, mooi, sappig en droog met een volle afdronk (serveren 8 – 10⁰C)
Wijn/spijs: begeleider bij asperges
BOB, Pinot Gris, 2017
Alc. 12,5%, zuren 6,5 gr/l, restsuiker 6,0 gr/l, gisting RVS
Gewaardeerd met 15,5 punten, € 12,00
Kleur: donkergeel met een mooie gastronomische afdronk met tonen van honing en gerijpt fruit.
Wijn/spijs: asperges, vis, wit vlees, salades (serveren 8 – 10⁰C)
BGA, Riesling, 2017
Alc. 13,5%, zuren 9,0 gr/l, restsuiker 7,0 gr/l, gisting RVS
Gewaardeerd met 14 punten, € 13,00
Volle sappige wijn. Typische groengele kleur met een stuivend aroma met veel rijp fruit zoals perzik, lychees, mango en zelfs een zeer delicate petroltoon. Mooie droge en zachte afdronk met de karakteristieke Rieslingzuren.
BGA, Dornfelder, 2018
Alc. 12,5%, zuren 4,5 gr/l, restsuiker 1,0 gr/l
Opvoeding voor 2/3 op RVS tanks, voor 1/3 op oude barriques van Frans eiken (minimaal 6 maanden)
Gewaardeerd met 16 punten, € 13,00
Donkerrode soepele elegante wijn. Volle smaak met veel rood en zwart fruit, o.a. framboos. Kleine touch van karamel en vanille. Fluweelzachte afdronk met milde, rijpe tannines.
Is op dronk maar kan nog 6 a 7 jaar bewaard blijven. Aan te bevelen de fles een paar uur voor gebruik te openen. Serveren op kamertemperatuur.
BGA, Frühburgunder, 2018
Alc. 13,5%, zuren 4,0 gr/l, restsuiker 0,0 gr/l, gisting RVS
Gewaardeerd met 15,8 punten, € 16,00
Helderrode kleur met aroma’s van o.a. kersen, bramen en framboos. Volle en fruitige aanzet met weelderige lange afdronk. Uniek in Nederland.
Serveren op kamertemperatuur (ca. 18⁰C), maar kan ook licht gekoeld gedronken worden.
BOB, Pinot Noir 777, 2016
Alc. 13,5%, zuren 4,5 gr/l, restsuiker 0,0 gr/l
Gewaardeerd met 16,5 punten, € 20,00
Opvoeding 18 maanden op barriques Frans eiken (30% nieuw)
Kleur: helder diep kersenrood, geconcentreerde aroma’s van rode vruchten, o.a. aardbei.
Zijdezachte tannines en harmonische houttonen.
Gastronomische wijn, typische begeleider van rood vlees.
BGA, Pinot Gris Late Harvest, 2016
Alc. 11%, zuren 7 gr/l, restsuiker 89 gr/l, gisting RVS
€ 20,00 (0,375 ml)
Absoluut uniek in Nederland. Een echte dessertwijn gemaakt volgens de traditionele methode. Zeer laat geoogste Pinot Gris druiven met ‘pourriture noble’, hetgeen resulteert in een complexe dessertwijn.
Aroma’s van o.a. honing, perzik, banaan en ananas. Harmonieuze wijn.
Ook zeer geschikt bij paté als voorgerecht. Licht gekoeld serveren (± 15⁰C)
Bijzondere wijnen uit het Limburgse stadje Thorn. Een unieke wijnregio met een Beschermde Oorsprongsbenaming.
Maureen Kimmel, juni 2019