PROEVERIJ VERZORGD DOOR NETTIE RAMAEKERS
Beaujolais
De naam Beaujolais komt van het oude stadje Beaujeu dat zich in de late Middeleeuwen onafhankelijk maakte van de Graaf van Mâcon en het Huis van Savoye. Het was seigneur Béraud die dit bewerkstelligde. Hij noemde het gebied dan ook \’bellum jugum\’ (beeldschoon heuvelland). De wijnbouw dateert uit de Romeinse tijd.
De Beaujolais maakt deel uit van de Bourgogne en is de meest zuidelijk gelegen wijnregio. De wijnen van de Beaujolais worden ontegensprekelijk geassocieerd met de primeurwijnen welke jaarlijks op de derde donderdag van november op de markt worden gebracht onder de noemer \”le nouveau Beaujolais est arrivé\”. Het zou deze mooie streek onrecht aandoen door ze enkel met deze lichte, fruitige wijnen te kenmerken. Fruitig, ja… de Beaujolais wijn is zonder twijfel één van de meest fruitige, heldere en sappige wijnen die er bestaan. Maar het kunnen tevens ook mooi gestructureerde wijnen zijn met copieus fruit, die zich in al hun pracht manifesteren. Deze worden geproduceerd van oude wijnstokken waarvan de zorgvuldige gerijpte druiven (Gamay noir à jus blanc druif) een langdurige, veelal klassieke vinificatie ondergaan.
Beaujolais ligt tussen Mâconnais en het Rhônegebied, op de oostelijke uitlopers van het ‘Massif Central’.
De Beaujolais is opgedeeld in twee wijnbouwgebieden, de Haut-Beaujolais en de Bas-Beaujolais. De noordelijke helft heeft de grootste dichtheid van wijngaarden op een granietachtige ondergrond en brengt de beste wijnen voort. De befaamde Cru\’s van de Beaujolais liggen dan ook in dit gedeelte. Het zuidelijk gedeelte is de streek van de Beaujolais-Villages, de gewone Beaujolais alsook de befaamde Primeur of Nouveau wijnen.
Twee druiven spelen een hoofdrol in de Beaujolais wijnen.
De witte wijnen komen slechts in een bescheiden hoeveelheid voor en mogen enkel van de Chardonnay druif gemaakt worden.
De Gamay druif is verantwoordelijk voor de fruitige rode wijnen. Voluit heet deze druif Gamay noir à jus blanc.
Niet alleen het gebruik van de Gamay, maar ook de vinificatiemethode maakt de Beaujolais uniek. Veel wijnmakers passen hier de ‘macération carbonique’ toe. Deze vinificatiemethode is heel geschikt voor de productie van soepele wijnen met een uitgesproken fruitkarakter. Ze zijn snel op dronk, maar minder geschikt om lang te bewaren, omdat de smaak zich niet verbetert.
De wijnen van de Beaujolais kan men opdelen in 5 categorieën. Vooreerst heb je de jonge, lichte en fruitige primeurwijnen, de Beaujolais, de Beaujolais Supérieure, de Beaujolais-Villages en ten slotte heb je de Beaujolais Grand Cru.
Wat de wijnen van alle ‘Crus’ gemeen hebben is hun veelzijdigheid aan tafel. Ze smaken nimmer log noch zwaar en zijn vanwege hun fruitigheid en mineraliteit fantastisch in te zetten bij uiteenlopende gerechten, van lichtvoetige voorgerechten tot gerijpte kazen.
Top 10 Cru\’s van de Beaujolais
• Saint Amour
• Juliénas
• Chénas
• Moulin-à-vent
• Fleurie
• Chiroubles
• Morgon
• Régnié
• Côte de Brouilly
• Brouilly
Geproefde Cru’s
(tijdens de proeverij zijn de wijnen besproken maar er zijn geen punten toegekend)
Saint-Amour, Belle Vue, Domaine de la Creuze Noire, 2015, 13% (zowel lichte als stevige versies)
Prachtige Cru. Robijnrood met aroma’s van frambozen en kersen maar ook wat earl grey en aardbeien op sap. Superconcentratie van Gamay in de mond met framboosjes, pruim en rode kers. Sappig met zoete tannines.
Chénas, Château de Chénas, Selection de la Hante, 2015, 14% (geconcentreerde wijn)
Van alle Cru’s is Chénas de zeldzaamste en daardoor wat minder bekend. Het is één van de ‘bewaarwijnen’ van de Beaujolais.
Robijnrood met aroma’s van zwart fruit, smaak kersenjam met klein rood fruit en kruidig. Geconcentreerde bewaarwijn met nog strenge tannines. Een Chénas is mooi om zo te drinken en doet het prima bij lamsvlees, rib-eye en pittige kazen.
Juliénas, Le Clos, Domaine de la Creuze Noire, 2015, 13% (subtiele wijn)
Een Juliénas van het hoogste niveau die zeker nog enige jaren kan ouderen. Robijnrood met mooi rood fruit (aardbeien, kersen, frambozen), zachte, rijpe tannines en een frisse zuurgraad die de wijn levendig houdt en een lange afdronk.
Deze wijn past bij gegrilde groenten, kalfsvlees, kip en paddenstoelen.
Régnie, Domaine Laforest, 2016, 13% (volle wijn)
Robijnrode kleur met paarse schittering. Neus van blauwe pruimen, rode kersen en frambozen. Ook in de mond veel frambozen, kersen en een voor Beaujolais volle, geconcentreerde smaak. Frisheid en elegantie domineren met een hart van rode kersen en aalbessen. Licht gekoeld schenken.
Deze wijn past bij crudités, gevogelte, paddenstoelen en varkensvlees.
Chiroubles, Domaine Cheysson, 2015, 12,5% (licht)
Elegante Beaujolais. Rood fruit zowel in de neus als in de smaak. Een aardse toets en zachte ronde tannines zorgen voor een mooie finish. Licht gekoeld is dit een heerlijke wijn op terras of bij een zomerse maaltijd.
Deze wijn past o.a. bij gevogelte, kalfsvlees, maaltijdsalades en pasta met roomsaus.
Côte de Brouilly Prestige, Cave du Château des Loges, 2015,13% (meer mineraal en steviger dan de Brouilly)
Een Côte de Brouilly heeft tijd nodig om zich te ontwikkelen (gemiddeld zo’n 3 tot 5 jaar). Dieprode kleur met een purperen gloed. Expressieve geur van rijp fruit van pruimen en rozijnen en minerale tonen. Krachtige bewaarwijn met fruit en bloemige tonen en crème brûlée. Deze wijn past bij lichte (vis) als zwaardere (vlees en wild) gerechten.
Fleurie, Jean-Pierre Large, 2016, 12,5% (zowel lichtvoetig als geconcentreerd)
Eén van de meest elegante Cru’s van de Beaujolais.
Fleurie staat te boek als een florale en aromatische Beaujolais. Aroma’s van framboos, bosaardbei en kersen, mooi rijp en een lichte amandeltoets. Ronde tannines en een mooie fraîcheur.
Deze wijn past o.a. bij charcuterie, gevogelte, kip en varkensvlees.
Morgon les Délys, Jean-Pierre Large, 2016, 12,5% (tannineus, geconcentreerd)
Een meer stoere stijl met meer structuur en ruggengraat.
Aantrekkelijk rood fruit in de neus en mond zoals kers, framboos en pruim, iets meer gekonfijte stijl, tabak en olijven. Rijke tannine en frisse aciditeit. Deze wijn past goed bij vlees (stoof) gerechten en wild.
Brouilly, Domaine Laforest, 2016, 13% (licht)
Brouilly is één van de stevigere Cru’s van de Beaujolais. Fonkelend rode kleur met paarse schittering. Vol van geur met een aantrekkelijke toets van vuursteen en veel rode kersen. In de mond pruimen, kruidnagel en laurier. Fluwelig, rijp en een lange afdronk met aardse terroir-toets.
Deze wijn past o.a. bij charcuterie, gevogelte, kalfsvlees, kip, paddenstoelen, pasta met vleessaus, varkensvlees en wit vlees.
Moulin-à-Vent “L’Iris”, Thierry Janin, 2015, 14% (tannineus, geconcentreerd)
Robijnrode kleur met paarse glans en een ingetogen neus van gekonfijte kersen, kruidnagel, rozemarijn en pruim. Volop rood fruit (kersen, gewelde pruimen, bosaardbeitjes) gelardeerd met tonen van ceder en kruidnagel. Rijpe, fijne tannines tot laat in de finale. Kan goed ouderen. Deze wijn past bij rood vlees, wild en de wat sterkere kazen.
Met dank aan Nettie voor deze bijzondere proeverij met mooie kwaliteitswijnen. Het komt niet vaak voor dat we de kans krijgen om alle 10 Cru’s van de Beaujolais te proeven.
We sluiten af met een kaasbuffetje en een glas wijn.