Proefverslag wijnen wijnreis Noord Portugal

Verslag proef-wijnreis Noord Portugal 2018 tbv van het NGW

Maandag 8 okt:

Vlucht met Ryanair van Eindhoven naar Porto

Vertrek Eindhoven         13.15 uur

Aankomst Porto             14.50 uur

 

  • Quinta da Aveleda in de Vinho Verde 16:15 uur

Afstand ca. 40 km ten oosten van Porto, reistijd 45 min

Rua da Aveleda, nº2 , 4560-570 Penafiel

Tel. : +351 255 718 200  www.aveleda.pt

Contactpersoon: Chantal Guilhonato (via Peter)

 

Korte beschrijving Quinta da Aveleda (door Peter):

Een gerenommeerd wijnbedrijf in de Vinho Verde.

We kregen een uitvoerige rondleiding over het prachtige (klassieke) landgoed met zijn bijzonder fraaie tuinen waar (indien het goed weer is) ook geluncht kan worden. Ook heel bijzonder zijn de opslagloodsen met grote aantallen flinke eiken vaten gevuld met aquavit.

We hebben hier enkele smakelijke witte Vinho Verde wijnen mogen proeven waarna we hebben afgesproken dat Peter via e-mail verder met hen zal afstemmen betreffende de NGW-reis 2019.

 

 

Hotel Apartamento Solverde in Espinho, ca. 15 km ten zuiden van Porto

check-in ca. 20:30 uur

Afstand ca. 55 km, reistijd 45 min

Rua 21, 77 – 4500-267 Espinho     hotelapartamento@solverde.pt      Tel:   +351 227 338 000

 

Dinsdag 9 okt:

2) Quinta do Crasto, S.A. aan de Douro    12:30 uur

Afstand ca. 142 km, reistijd 1h52 min met auto vanaf Espinho

Quinta do Crasto – Gouvinhas   5060-063 Sabrosa

Tel.: +351 254 920 020                     www.quintadocrasto.pt

Contactpersoon: Andreia Freitas (via Peter)

Korte beschrijving Quinta do Crasto (door Peter):

Een gerenommeerde Quinta aan de noordelijke oever in het centrale Douro-gebied (de Cima Corgo) met een adembenemende ligging tussen de wijngaarden met schitterend zicht op de veel lager gelegen Douro rivier. Ook de weg er naar toe is heel indrukwekkend. Na een bezoek aan Quinta do Crasto kan je in het vlakbij gelegen gehucht Ferrão (aan de Douro) óf op de trein stappen óf via de kade op een boot voor een tocht over de rivier door dit majestueuze Douro-dal.

We hebben het binnenhalen, ontstelen en triéren van mooie trossen blauwe druiven gezien en zijn verder rondgeleid door de vinificatie- en opslag-ruimtes van deze Quinta: met lagares voorzien van automatische hoed-onderdompeling en indrukwekkende hoeveelheden nieuwe eiken vaten voor de lagering van de betere Douro-wijnen.

Hierna genoten van het uitzicht op de Douro (bij het zwembad) en vervolgens van een uitstekende lunch met heerlijke bijpassende wijnen. Tenslotte hebben we afgesproken dat Peter via e-mail verder met hen zal afstemmen betreffende de NGW-reis 2019.

 

Bij de wijnreis in 2019 willen we de afstand tussen Quinta do Crasto en Quinta de Marrocos per boot afleggen.

 

3) Quinta de Marrocos aan de zuidelijke oever van de Douro         16:00 uur

Afstand ca. 50 km vanaf Quinta do Crasto, reistijd 50 min

Estrada Nacional 222 – Valdigem, 5100-840 Lamego
Tel: +351 254313012   Mobile phone: +351 93 6661480   www.golddrink.pt

Contactpersoon: Catarina Sequeira (via Koos)

 

Korte beschrijving Quinta de Marrocos (QdM) (door Koos):

QdM is een van de oudste wijnbedrijven in het Douro-demarcatiegebied met een fantastisch uitzicht op de Douro rivier. Op sommige plekken staan nog steeds de “marcos de feitoria”, de massieve granieten zuilen die in 1757 zijn opgericht om de regio af te bakenen. In het begin van de vorige eeuw verwierf de groot-grootvader van de huidige eigenaar César Sequeira, QdM met het huis van het oude Franciscaanse klooster. In 1979 stapte César Sequeira in het wijnbedrijf, en nam productie, botteling en certificering van de wijnen ter hand. Agro-toerisme werd hieraan toegevoegd. Verder restoreerde hij de oude familie eigendommen, waardoor het bedrijf en de wijnen bekendheid kregen. De kwaliteit van deze wijnen is in internationale competities erkend. Dochter Rita Sequeira is

oenologist en tegenwoordig verantwoordelijk voor de wijnproductie.

 

QdM ligt op de linker oever van de Douro, in het hart van de “Baixo Corgo” (het meest westelijke Douro sub-gebied). Er staan traditionele wijnstokken waarbij de belangrijkste edele druivensoorten uit de regio domineren. Het bedrijf gaat prat op zijn granieten persen waar de druiven nog met de voeten worden getrapt, en zijn kelders waar de wijn rijpt in houten vaten, kuipen en tonnen, die een groot aandeel levert in de complexiteit van de Port en Douro wijn.

 

Mal Cozinhado                19:45 uur

Rua do Outeirinho,13    4050-450  Porto        www.malcozinhado.pt

tel: +351 22 208 1319    reservas@malcozinhado.pt

 

Korte beschrijving Mal Cozinhado (door Chris):

Restaurant Malcozinhado is gehuisvest is een 14e eeuws gebouw op de historische Noord-oever van Porto. Het ligt ongeveer 2 meter boven het waterniveau van de Douro. De zijmuren en houten balken zijn authentiek en meer dan 6 eeuwen oud. Het gebouw is eigendom geweest van een Engels bedrijf en werd in 1976 een restaurant. De naam Malcozinhado, bijna 600 jaar oud, kwam pas later. In de loop der jaren traden hier vele Fado artiesten hier op, waaronder ook de bekende Amalia Rodrigues.

 

Woensdag 10 okt:

4) Taylor’s voor proeverij en lunch          11:50 uur

Afstand ca. 20 km vanaf Espinho, reistijd 30 min

Rua do Choupelo, nº 250          4400-088 Vila Nova de Gaia

Tel.:  +351 223 772 973                www.taylor.pt

Contactpersoon: …… (via Chris)

 

Korte beschrijving Taylor’s (door Chris):

Het verhaal begint in 1692 wanneer een wijnhandelaar uit Londen, Job Bearsley, arriveert in Noord-Portugal. Hij vestigt zich daar en exporteert de daar aanwezige friszure Minho wijn. Zijn zoon acht deze wijn niet zo geschikt en trekt daarom naar de oostelijke kant van de Douro. Daar vindt hij wat hij zoekt: volle, krachtige wijnen. Zijn zoon is de eerste Britse wijnhandelaar die in 1744 een Quinta in de Douro koopt. Als de laatste Bearsley in 1826 is overleden weet John Taylor het volledige eigendom te verkrijgen. In 1835 benoemt hij Morgan Yeatman en John Fladgate tot zijn opvolgers. Deze verhuizen in 1838 naar Portugal, het bedrijf krijgt dan de huidige naam Taylor Fladgate & Yeatman.

                            De opslag bij Taylor’s                                                Aparte lunch-room

 

5) Graham’s voor proeverij en diner            16:30 uur

Rua de Agro 141, 4400-351 Vila Nova de Gaia

Tel.:  +351 22 377 6484               www.grahams-port.com

Contactpersoon: Rosalina Dias (via Koos)

Rondleiding and tasting: Ana Pinto (spreekt Nederlands)

19h30 the Vinum restaurant for 3 people.

 

Korte beschrijving Graham’s (door Koos):

Begin 19e eeuw stichtten William en John Graham een firma in Porto voor de textiel handel. In 1820 accepteerden zij 27 vaten Port als afbetaling voor een schuld.  De 2 broers besloten toen hun energie te wijden om te beste Port wijnen te maken van de Douro vallei: en zo was het Graham’s Port huis geboren. Daarmee is Graham’s al bijna 200 jaar een onafhankelijk familiebedrijf, vermaard vanwege het maken van uitgelezen Port wijnen.

Het was een van de eerste Port bedrijven die investeerde in de eigen wijngaarden in de Douro vallei in 1890. Tegenwoordig delen 5 Symington neven de verantwoordelijkheid voor alle bedrijfsaspecten en maken persoonlijk de Graham’s wijnen.

De Graham\’s 1890 Lodge in Vila Nova de Gaia, ligt op de zuidelijke oever van de Douro en is nog steeds als kelder in bedrijf. Vandaaruit heeft men een prachtig uitzicht op het historische centrum van Porto en de brug die Gaia met Porto verbindt.

 

                          Graham\’s 1890 Lodge                                   Port proeven in de VIP-room

 

Hotel Estalagem Da Pateira

Afstand ca. 80 km vanaf Porto, reistijd 1 uur

Rua Da Pateira, Nº 84, 3750 – 439 Fermentelos

Tel.: +351 234 721 219

 

Korte beschrijving hotel Estalagem da Pateira (door Chris):

Het bedrijf is oorspronkelijk in 1962 gestart als restaurant. In 1971 kwam er een hotel voor in de plaats, dat in 1991 is uitgebreid tot 57 kamers.

 

 

 

Het hotel is gesitueerd op de westelijke oever van het Pateira meer (“Lagoa Adormecida”), bij Vila de Fermentelos. Gevoed door het riviertje Cértima, is het de grootste natuurlijke lagune van het Iberische schiereiland, met een oppervlakte van 529 ha. In het verleden was het een privéreservaat van koning Manuel I, met de aanduiding \”Pateira\” vanwege het grote aantal eenden op het meer. Het meer kent een opmerkelijk rijke flora en fauna en is belangrijk voor veel vis- en vogelsoorten.

 

Donderdag 11 okt:

6) Luis Pato winery in de Bairrada                           10:30 uur

Afstand ca. 15 km vanaf hotel Pateira, reistijd 20 min

Rua da Quinta Nova      6ª Amoreira da Gândara

Tel.: 231 596 432              www.luispato.com

Contactpersoon: Maria João Café (via Peter)

 

Korte beschrijving Luis Pato winery (door Peter):

De wijnmaker Luis Pato is een heel belangrijke pionier in Bairrada en maakt een groot scala aan wijnen, zowel stille (rood en wit) als mousserende (methode traditionel). De blauwe druif Baga is belangrijk in de Bairrada en zeker ook bij Luis Pato maar staat anderzijds bekend om zijn lastige karakter. Witte wijnen van Sercial, Bical en Maria Gomez druiven. Chalky clay bodem.

Wij hebben een groot aantal witte, rosé en rode (alle zowel droge en mousserende) wijnen mogen beproeven, voorzien van uitleg over (het maken van) deze wijnen door Luis Pato zelf: alles bijzonder interessant en een heel gastvrije ontvangst. We hebben een korte rondleiding gehad en kunnen in 2019 tijdens de wijnreis ook een van zijn wijngaarden gaan bezoeken.

Traditionele lunches (of diners), o.a. met speenvarken aan het spit, worden hier ook aangeboden voor een groep zoals de onze.

We hebben afgesproken dat Peter via e-mail verder met hen zal afstemmen betreffende de NGW-reis 2019.

Maria João Café met de door ons geproefde wijnen

 

7) Caves Sào João, Bairrada en Dão            15:00 uur

Afstand ca. 11 km, reistijd 15 min

São João da Azenha (Anadia) – Rua Fonte de São João
3781-901 Avelãs de Caminho    Tel.:  +351 234 743 118

Contactpersoon: Sandra Monteiro (via Koos)

 

Korte beschrijving Caves Sào João (CSJ) (door Koos):

CSJ is een oud familiebedrijf dat terug gaat tot 1920. Het heeft wijngaarden in de Bairrada en Dão. De wijn wordt op klassieke, ambachtelijke wijze gemaakt. Sommige wijnen kunnen jarenlang worden bewaard. Het bedrijf heeft prachtige kelders, die vol liggen met (nog steeds goed drinkbare) bewaarwijnen van soms wel meer dan 50 jaar oud. De bekendste druif in de Bairrada is de Baga druif. Gezien het natte klimaat en de ligging dicht bij de Oceaan kan de Baga druif niet altijd goed rijpen. Het is dan ook een uitdaging hiervan goede wijn te maken. Veel Baga wordt daarom ook gebruikt voor mousserende rode wijn (combineert uitstekend met het lokale, traditionele geroosterde speenvarken) en als blend.

Wij willen hier tijdens de wijnreis een proeverij gaan doen van oude wijnen. Wijnen die nog steeds de moeite waard zijn en ook nog vaak te koop zijn.

 

                                           Kelders vol met oude wijnen bij Caves Sào João

 

Palace Hotel do Bussaco in Luso  17:30 uur

Voor het slotdiner

Luso    Tel.: (+351) 231 937 970  bussaco@almeidahotels.pt

Afstand ca. 20 km, reistijd 30 min

Palace Hotel do Bussaco – hotel Pateira: Afstand ca. 35 km, reistijd 40 min

 

Korte beschrijving Palace Hotel do Bussaco (door Chris):

Het Bussaco Palies ligt hoog op een heuvel in het hart van Bussaco National Park, en is gebouwd in decoratieve Manueline-Gothische stijl. Het werd in 1885 gebouwd voor de laatste koning van Portugal, en omgevormd in een luxe hotel in 1917. Nu is het een van de mooiste, historische hotels in de wereld. Rondom ligt een prachtig aangelegde paleistuin van 250 acres met bijzondere en exotische bomen en flora vanuit de hele wereld, ingevoerd door Portugese zeevaarders.

 

Het paleis met tuinen is opgenomen in het boek ”1000 Places to See Before You Die”.

Het restaurant, een van de beste, biedt een klassieke (in de stijl van de voormalige Franse chefkok Auguste Escoffier), gastronomische en buitengewoon moderne Portugese terroir keuken, onder de leiding van Chef Miguel Silva. Ook worden er de exclusieve Bussaco wijnen van wereldklasse geschonken, die op het kasteel zijn gebotteld.

 

Vrijdag 12 okt:

8) Casa de Vilacetinho, Vinho Verde               10:30 uur

Afstand ca. 100 km, reistijd 1h10min, vanaf hotel Pateira

4575-073 Alpendorada          Tel.: +351 255 619 744      www.casadevilacetinho.pt

Contactpersoon: João Miguel Maia, managing director

 

Korte beschrijving Casa de Vilacetinho (CdV) (door Koos):

De geschiedenis van CdV valt min of meer samen met die van de Vinhos Verdes. Gelegen in Alpendurada, deel van Marco de Canavezes, is het sinds 1790 een van de eerste producenten in de regio. CdV is een groot bedrijf, zeker in vergelijking met de afmetingen van de meeste andere wijnbedrijven in de regio. Dat CdV zo groot is, komt door de samenvoeging van 2 behoorlijk grote bedrijven, die oorspronkelijk deel uitmaakten van het Benedictijner klooster van Alpendurada.

In die tijd, had het klooster iets meer dan 100 ha agrarisch land, in een vlakte direct aan de Douro – en was het een soort groot landgoed in een regio gekarakteriseerd door kleine boerderijtjes. De ex-libris van het eigendom was het elegante Casa (house) van Vilacetinho, een herenhuis uit de 17e en 18e eeuw, omringd door een erudiete tuin dat het huis scheidt van de wijngaarden.

 

De basiswijn bij CdV is wijn gemaakt van de Avesso druif. Deze wijn blinkt uit door zijn karakter, balans en elegante stijl. Met een jong en fris profiel, is de wijn geschikt voor elk moment van de dag.

 

 

 

12:45 vertrek vanaf Vilacetinho naar Porto Airport

Casa de Vilacetinho – vliegveld

Afstand ca. 60 km, reistijd 1 uur

 

Vertrek vliegtuig 16h25

Aankomst Eindhoven 20h10

 

Scroll naar boven