Proefverslag: Wijn & Chocolade

BOUCHOVIGNE: EEN HUWELIJK VAN CHOCOLADE EN WIJN

Maurice Dumas van Chocolaterie Bonaparte Geeft vanavond de proeverij Wijn en Chocolade .  

Verslag door Dick Jager

\"\"\"\"

De chocolades die aan de basis liggen van de Bouchovigne zijn speciaal voor Chocolaterie Bonaparte  geproduceerd met  cacao afkomstig van de beste cacaoplantages ter wereld. Cacaorassen zoals Criollo, Nacional en Trinetario worden verrijkt met diverse natuurlijke kruiden, bloemen, mineralen en noten om zo in combinatie met de gepaste wijn tot een nieuwe en unieke smaakbeleving te komen.

Wijn en chocolade hebben veel gemeen. Zo wordt hun karakter sterk beïnvloed door de geografische ligging en de klimatologische omstandigheden van de wijngaarden en de cacaoplantages.  Bovendien zijn ze allebei slowfood. Neem dus de tijd om er rustig, maar intens van te genieten.

Voor het degusteren van deze unieke combinatie van de Bouchovigne en de bijpassende wijn doet u best een beroep op al uw zintuigen. Bewonder de specifieke kleur van deze premium kwaliteitschocolade en voel de sensualiteit in elk Bouchovigne-tablet. Luister naar het breken van de chocolade en laat u betoveren door zijn unieke aroma. En pas dan laat u zich bedwelmen door zijn hemelse smaak.

\"\"De naam Bouchauvigne is een combinatie van mond-chocolade en wijn.

Voor de proeverij begint worden we verwend met een frisse Sauvignon Blanc uit de Touraine.
Dan wordt de december proeverij vermeld op 10 december. Deze wordt gegeven door George Mes,het is een A.B.C. proeverij Anything But Champagne.

Er wordt ook weer een traditie opgepakt door het Nieuwjaartreffen in het plezierige restaurant “OLIJF” te houden op 10 januari om14.U.

 

\"\"Dan volgt Maurice Dumas met een schitterende uitleg over de ontwikkeling van het prachtige product Chocolade . Het loont de moeite om eens op de Web-Site van Chocolatier  BONAPARTE te kijken.

WWW.CHOCOLATERIE-BONAPARTE.BE

De combinatie wijn en chocolade lijkt een vloek, daarom zijn wij benieuwd en vol verwachting welke vloek Maurice over ons gaat uitspreken.
Alvorens wij beginnen waarschuwt hij eerst de chocolade in onze mond te laten smelten en dan de wijn er na te drinken.
Wij zullen braaf zijn en wijn 1 wordt ingeschonken.

 

\"\"1, Schuster Chardonnay Valvinea
Een mooie middengele wijn ,vol tropisch fruit, lichte vanille houttonen . De zoete tonen in de wijn maken hem geschikt als dessert wijn.
de wijn heeft 12.5%alc. En is van 2006
De chocolade:Bolivia Sauvage, d.i. van unieke en zeldzame cacao, Criollo Amazonico.
De zoete wijncomponenten combineren fraai met de bittere smaak en het zoet van de chocolade met de mooie tonen van tropischfruit.

We voelen ons wat gedesoriënteerd en op het verkeerde been gezet maar verrast door de toch passende combinatie.

\"\"2.Riesling Hutter, Het is een Smaragd uit 2009. 13%alc. En duidelijke minerale tonen. Het is een mooie stevige Riesling die bij een slokje vooraf mooi evenwichtig overkomt.
De chocolade, Inka Huïmbi.is verrijkt met mineralen uit het cacao-oorsprongsgebied.
Deze combinatie is goed maar de kracht van de  wijn laat de smaak van de chocolade achter zich.
\"\"

3. Gelber Traminer Netzl uit 2010 met 13% alc. Het is een aromatische wijn met tropisch-fruit die prachtig combineert bij Oosterse gerechten.
De chocolade: BOLERO is een verfijnde witte chocolade waaraan saffraan ,curry ,rozenblaadjes en mineralen zijn toegevoegd.
De witte chocolade met zijn verrassende kruiderij combineert prachtig met de aromatische tonen van de wijn. Een echt feestje.
\"\"

4. Sankt Laurent Stadlmann ,uit 2012, 13% alc. Komt uit de Thermen regio bij Wenen. De wijn komt van de kalkgrond en heeft lichte zuren.
De Chocolade Two Trees is een blend van een rijke melkchocolade van de Arriba Nacional uit Ecuador en een donkere chocolade van Forastero bonen uit het Afrikaanse  Sao Thomé. 56%cacao boter en poeder samen.
De chocolade is eigenlijk gecomponeerd om samen te gaan met de Merlot maar met de frisse  Sankt Laurent gaat hij heel goed samen.

\"\"

5. Blauer Zweigelt Spätlese Fischer, uit 2011,,met 10%alc. Een late oogst met mooie fruittonen waarbij de kersenaromas de boventoon voeren.

De chocolade :Tamarinier Noir, van Criollo bonen van één enkele plantage van Madagascar, Het krachtige karakter van de chocolade is opgewassen tegen een rode wijn met zachte tannines.

Het is een prachtige kersenbonbon die je in de mond hebt. Een schitterende combinatie.

\"\"

6.Herzinger Reserve Zweigelt, 2009, 24 maanden op gebruikte vaten, 14%alc,.
De Chocolade,Domingo Brut, Aan deze chocolade is kardemom toegevoegd, hierdoor komt het fruit van de wijn versterkt naar voren.Er ontstaat meer expressie in de wijn door het fruit.

\"\"

7. Hundsdorfer Shyra: uit 2006, hij heeft 18mnd. op nieuwe barriques gelegen,en is toch vol fruit en vanille tonen. Er zijn lichte tannines
De chocolade: Da Vinci, De koning der cacao bonen,de fijn aromatische Nacional Arriba,die uitsluitend in Ecuador voorkomt..
De pittige chocolade wordt bedekt met een deken van zachtheid  door de wijn en samen vormen ze een eenheid van kracht.

\"\"

8. Nittnaus Trocken BeerenAuslese Zweigelt, 10% alc. jaar,2007, Bij de pluk hadden de druiven edele rotting, ,Er zijn veel restsuikers, Het is het summum van de dessert wijnen.
De wijn komt uit Burgenland, De wijn past ook bij wildpastei of Kaisermai.
De Chocolade: Maracaïbo Orange deze is gemengd met sinaasappelschil, De cacao  komt van de voet van het Andesgebergte  in de omgeving van het Venezolaanse Maracaïbo meer.
De combinatie was een verrukking voor de zoetekouwen.

Toen was er applaus voor Maurice die ons veel had geleerd over wijn en spijs, dat chocolade en wijn geen vloeken is maar een delicate verfijnde versnapering en dat die combinatie zeker tot een mooi dessert kan leiden.
Het dessert voor Maurice was een mooi tegeltje uit handen van Bailli Kees Weijters en wij gingen nog wat  proeven maar dan met de verschillende kazen van het buffet om te zien hoe de wijn hierbij smaakte.
\"\"\"\"

Scroll naar boven