NGW-wijnproeverij voor de bailliage Maastricht.
“Kriskras door Spanje” van 16 november 2019.
Inleiding
Voor deze proeverij hebben wij negen wijnen uitgezocht, deels wijnen van betaalbare kwaliteit, maar ook van topklasse. Wij reizen een beetje kriskras door diverse Spaanse autonome regio\’s, zoals Euskadi, Catalunya, Galicia, Valencia, Castilla-La Mancha, Castilla y Leon, maar vooral door het minder bekende Murcia. Ik veronderstel dat jullie zich grondig op deze proeverij hebben voorbereid met het bestuderen van de druivenrassen die vandaag aan bod komen. Albariño, sauvignon blanc, bobal, grenache, mourvédre en uiteraard tempranillo. Een aantal van deze wijnen zullen wij blind proeven en meteen becommentariëren en op het einde proeven wij een paar wijnen naast elkaar om te vergelijken.
Het Spaanse wijngebeuren begon minstens 3000 jaar geleden toen Fenicische handelaren in het Zuidwesten een haven stichtten: het huidige Cádiz. Van daaruit trokken ze landinwaarts. Ze plantten wijnstokken op de heuvels rond de stad. Xera: het huidige Jerez de la Frontera. In dit erg warme klimaat maakte men aanvankelijk enkel zoete wijn waaraan alcohol werd toegevoegd om ze beter te kunnen bewaren. Dit waren de voorlopers van de sherry.
De Moren hebben onder meer het Iberisch schiereiland veroverd, maar de Kaliefen, blijkbaar mensen met goede smaak, hebben de wijnbouw oogluikend laten voortbestaan.
Halverwege de negentiende eeuw verwoestte de druifluis veel Europese wijngebieden. Omdat de Spaanse gebieden hier in het begin nog geen last van hadden, gingen Franse wijnproducenten naar Spanje en brachten hun eigen wijnstokken en kennis mee. Begin van de twintigste eeuw bereikte de druifluis ook Spanje, maar toen had men al een oplossing, namelijk het enten op Amerikaanse onderstammen.
Vanaf de jaren ‘50 van de vorige eeuw kregen wijnbeschermingsverenigingen officiële erkenning. Dan kwam de grote doorbraak van de Spaanse DO status de “Denominación de origen”.
De Spaanse wijnen zijn ingedeeld in verschillende categorieën en type benamingen. De wijnwetgeving heeft bepaalt dat de DO wijnen niet eerder verkocht mogen worden alvorens ze aan de juiste rijpingscriteria voldoen.
Kwaliteitsniveaus
- Vino de mesa: tafelwijn.
- Vino comarcal: streekwijn met oogstjaar.
- Vino de la tierra: landwijn met herkomstbenaming.
- IGP of indicatión geográfica protegida: wijn uit afgebakende streek met typisch karakter, maar nog geen DO.
- DO of denominación de origen: wijn gemaakt en gebotteld van druiven binnen het herkomstgebied.
- DOCa en DOQ of denominación de origen calificada of denominació d’origen qualificada: dit zijn DO-wijnen met een extra kwaliteislabel, bijvoorbeeld Rioja en Priorat.
- Vino de Pago en Vino de Pago calificada: Het gaat om wijnen met een nauwkeurigere herkomstbenaming, namelijk die van een specifieke wijngaard. Deze wijngaarden vallen soms buiten de DO. Een aantal Pagowijnen zijn van uitstekende kwaliteit, maar toch altijd vooraf even proeven.
Spanje had in 2018 ongeveer een aandeel van 18 % in de totale wijnproductie wereldwijd en staat hiermee op hetzelfde kwantiteitsniveau als Italië en als Frankrijk. Wat hun kwaliteitsniveau betreft is Spanje de voorbije twintig jaar aan een stevige inhaalbeweging bezig.
Wijn nr. 1: Herederos del Marqués de Riscal, sauvignon blanc, DO Rueda, 2017.
Futuristische wijnkathedraal Marqués de Riscal in Eltziego (Elciego)
Bottelarij in Rueda, provincia de Valladolid
Opgelet: deze wijn uit de DO Rueda is niet gemaakt van verdejo, maar van 100 % sauvignon blanc.
Marqués de Riscal, aanvankelijk een kleine bodega van een adelijke familie, is nu een zeer groot wijnhuis met wereldfaam, sinds 1858 gevestigd in het zuidelijk deel van Euskadi, in Eltziego een klein stadje in de provincia de Alava. Hun 230 ha eigen wijngaarden voor rood liggen in vier wijndorpen in de Ebrovallei (Elciego, Leza, Laguardia en Vilabuena), dus in de Rioja alavesa, maar op slechts enkele honderden meters van de Rioja alta in de regio La Rioja. Zij bezitten sinds 1970 ook 500 ha eigen wijngaarden in de DO Rueda in de regio Castilla y Leon, waar zij enkel wit vinifiëren.
Zeer groot bedrijf dat naast hun eigen kweek in Rioja alavesa nog blauwe druiven van 250 ha gecontroleerde wijngaarden verwerkt. In Rueda hebben zij nog 985 ha witte wijngaarden onder controle.
Hun rode Rioja\’s uit hun topsegment behoren tot de wereldtop, maar ze zijn grosso modo wel erg prijzig.
Het bedrijf heeft gezorgd voor de DO erkenning van Rueda en heeft ook een pioniersrol gespeeld in de aanplant van sauvignon blanc in Spanje.
Deze sauvignon blanc van 2017 is afkomstig van wijnstokken op vrij arme zand-leemgronden.
13 % vol.
Wijn aangekocht in een wijnhandel in Koblenz tegen 8€.
Wijn nr. 2: Marqués de Vargas, Pazo de San Mauro, albariño, DO Rias baixas, 2018.
Marqués Don Pelayo de la Mata, de elfde markies van Vargas, de huidige eigenaar.
(foto van Lars Daniëls van Perswijn)
Bodega Pazo de San Mauro, gesticht in 1591.
Het wijnhuis Marqués de Vargas, te Pradolagar ligt ten oosten van Logroño, nog net in de Rioja alta. Hun eerste wijngaarden werden al in 1840 aangeplant, maar pas sinds 1989 maken zij hun eigen wijnen, die ondertussen tot de topklasse behoren. De huidige eigenaar Don Pelayo de la Mata, de 11de markies van Vargas, heeft de droom van zijn vader, namelijk goede wijn voortbrengen van hun 50 ha eigen wijngaarden, kunnen waar maken, weliswaar met de nodige veroveringsdrang. Na de overname van Bodega San Cristobal in de DO Ribera del Duero kocht hij in 2003 ook Bodega Pazo de San Mauro, te Condado de Tea, een dorp aan de Miño, de grensrivier met Portugal. Dit historisch domein bestaat al sinds 1591 en ligt in de het zuidwestelijk deel van de DO Rias baixas in de regio Galicia. Pazo de San Mauro is een prachtig domein met een spectaculaire wijngaard, gelegen in een soort amfitheater met terrassen naar de Miñorivier gericht. Oorspronkelijk was het bezit van de Spaans-Portugese adelijke familie de los Pereira de Castro, afstammelingen van koning Sanchez de eerste van Portugal. Na de overname door Marqués de Vargas werd domein grondig gerestaureerd en voorzien van de modernste technologie.
Gematigd en vrij koel zeeklimaat in Galicia, in het noordwesten van Spanje.
Druivenstokken van gemiddeld 40 jaar oud, op terrassen langs de Miño met een kleibodem.
De opbrengst wordt bewust beperkt door fors terugsnoeien en het uitdunnen van de groene trosjes.
100 % albariño, een witte druif die enkel in de mond enige gelijkenis met de Riesling vertoont. Vroeger werd verondersteld dat er enige verwantschap met de Rieslingdruif was, maar DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat dit niet het geval is. Manuele oogst met vinificatie op drie verschillende manieren. Eerst wordt een derde van de oogst ontrist en gekneusd en ondergaat daarna enkele uren koude maceratie bij 11° C. Dan wordt een derde meteen geperst zonder ontristing en het laatste derde wordt wel ontrist en onmiddellijk geperst. Deze 3 mosten laat men samen twee weken gisten in RVS-tanks bij 18° C.
Alcohol: 12,5 % vol.
Oenoloog en bedrijfsleider: Mw. Susan Perez. Zij krijgt nog extra ondersteuning van Mw. Valerie Lavigne, professor oenologie aan de universiteit van Bordeaux en partner van Denis Dubourdieu, de bekende reizende oenoloog.
Commentaar:
Oog: bleek geel.
Neus: erg expressieve neus met wit en zelfs tropisch fruit. Citrusfruit.
Hint van het ziltige en de jodium van de zee. Mooie zuren.
Mond: nerveuze wijn, krachtig, citrus, een erg goede albariño. Lijkt wat op Riesling. Een succesnummer bij de dames van de Kookclub te Genk.
Aangekocht in de webshop van Colruyt-klassewijnen tegen 10,50 €.
Wijn nr. 3: Bodega de los Estrellas “Dionisos”, IGP Tierra de Castilla-La Mancha, 2012.
Dionisos heeft naast een ruime barriquekelder ook 2 amforenkelders.
Dionisos Agricultura Biológica, Calle Unión 82, ES-13300 Valdepeñas, provincia de Ciudad Real in de regio Castilla-La Mancha.
Dit 45 ha groot familiebedrijf is eigendom van Dionisio en Karina de Nova-Garcia, reeds de vierde generatie.
Warm en droog continentaal klimaat met Mediterrane invloeden.
Wijnstokken groeien op een kalkrijke leembodem op gemiddeld 650 meter hoogte.
Voor het verzorgen van hun wijnstokken gebruiken zij de kosmische kalender en houden dus rekening met de maancyclus.
100 % cencibel, synoniem voor tempranillo.
Handmatige oogst heel vroeg in de ochtend.
Er werden enkel natuurlijke meststoffen en bestrijdingsmiddelen gebruikt, dus in feite is dit een biowijn.
Gisting op enkel eigen natuurlijke gisten in keramische tinaja\’s (amforen).
Bij de botteling na 1 jaar: lichte filtering met cellulose en geen extra toevoeging van sulfiet.
13 % vol.
Commentaar:
Zeer goede wijn, zeker voor zijn prijs, wel met een sterk mineralig karakter. Voor sommigen mogelijk wat vreemde tempranillo.
Rechtstreeks bij het wijnhuis aangekocht tegen 8 €.
Wijn nr. 4: Valsangiacomo, La Aldea de San Juan, DO Utiel-Requena, 2014.
Bodega Cherubino Valsangiacomo, te Chiva.
De huidige vijfde generatie van de familie Valsangiacomo.
Wijnhuis: familiebedrijf Cherubino Valsangiacomo (ook onder de naam Valsan 1831), Carretera Cheste a Godelleta, Km 1, ES-46370 Chiva. CEO: Carlos Valsangiacomo. Tel.: 003496251086161.
In 1831 startte de Zwitser Vittore Valsangiacomo een wijnhandel in Chiasso, in de Zwitserse deelstaat Ticino. Om de Zwitsers van betaalbare wijn te voorzien sloot hij contracten met Spaanse wijnboeren. Begin twintigste eeuw breidde Cherubino, één van zijn nazaten, de wijnhandel uit naar diverse plaatsen in de regio Valencia en begon zich ook toe te leggen op de wijnexport vanuit Valencia en Alicante, alsook het zelf produceren van wijn in deze streek, namelijk te Chiva, Requena, Utiel, Monóvar, Yecla en Grao de Valencia. Sinds 1997 is de hoofdzetel van het bedrijf in Chiva gevestigd en werd het bedrijf daar grondig gemoderniseerd. Ook de filialen werden aangepast aan de EU-normen. Zij organiseren ook de goede werking van de wijnbouwerscoöperatie San Juan Bautista. Met hun streven naar kwaliteit hebben zij de bobaldruif terug een positief imago gegeven.
Druiven: 100 % bobal van 80 jarige stokken op een bodem van zandsteen met een bovenlaag van mergel. Bobal is hier de meest aangeplante lokale druif, die mits goed verzorgd wel kan schitteren. De aanplant bobal wijnstokken bedraagt 12 ha met 1600 stuks per ha en op 750 meter hoogte. Over de andere druivenrassen zoals cencibel (tempranillo), garnacha, macabeu en tardana zijn ons geen cijfers bekend en vermoedelijk zijn ze minder belangrijk.
Manuele oogst en gisting in betonnen cuves of in RVS-stalen tanks met temperatuurcontrole.
Vijftien maanden rijping op Franse eiken barriques. 13,5 % vol.
Oenoloog: Modesto Francés Bernabéu.
Commentaar:
Oog: diep donkerrood, ondoorzichtig en geconcentreerd.
Neus: gekonfijte kers, gedroogde pruimen, kruidig, amandelnoot, houttoets.
Mond: kers en nog eens kers, Provençaalse kruiden, pepertje, stevige tannines en nogal getoasted hout, lange afdronk.
Bewaarpotentieel tot minstens 2020.
Aangekocht in de webshop van Colruyt-klassewijnen tegen 10 €.
Bobal is een inheems Spaans druivenras, dat steeds meer aanzien geniet om zijn volle wijnen. Dit ras komt uit de buurt van de dorpen Utiel en Requena, in de provincia de Valencia in het oosten van centraal Spanje, waar het de meest voorkomende druif is. Haar naam is voor het eerst teruggevonden in vijftiende eeuwse geschriften uit de regio. DNA-onderzoek zal nog moeten uitwijzen waar de precieze oorsprong ligt, maar zij is in elk geval geen carignan, zoals sommige Franse synoniemen suggereren. Een sterke groeier, die zeer goed bestand is tegen het zeer kort snoeien van de plant. Waar normaal toch behoorlijk wat blad behouden blijft om de druiven enigszins te beschermen tegen de felle zon, is dat bij deze druif niet nodig. Zeer lange periodes van extreme temperaturen deren deze druif niet, maar zij is wel gevoelig voor echte meeldauw en botrytis. Er ontstaan grote trossen met middelgrote druiven, die dicht op elkaar groeien. De beste wijnen zijn diep van kleur met een zachte afdronk, want de tannines zijn over het algemeen afgerond als de wijn even de tijd heeft gekregen om te rijpen. Sinds 2012 heeft deze variëteit veel erkenning gekregen en wordt niet meer gezien als enkel geschikt voor bulkwijn. Zeker wijnbouwers die deze druif aanplanten op hoger gelegen percelen rond 700 meter, zijn in staat om prachtige wijnen te maken. De zuren liggen wel hoger dan die van bijvoorbeeld de monastrell, maar het alcoholpercentage van ongeveer 13 % blijft relatief laag voor dit erg warm gebied. Deze druif wordt hoofdzakelijk verbouwd in de provincies Valencia en Cuenca (beide in de regio Valencia) en in de provincie Albacete (in de regio Castilla-La Mancha). De bobal-aanplant schommelt rond de 90.000 ha. Buiten Spanje komt dit ras nauwelijks voor.
Wijn nr. 5: Casa de la Ermita, crianza, DO Jumilla, 2012.
Eloy Sanchez
Wijnhuis: Bodegas y Viñedos Casa de la Ermita, te ES-30520 Murcia R.E. 30.013/MU.
Sinds 1999 een groot en modern familiebedrijf van 200 ha, onder leiding van Eloy Sanchez
Wijnstokken groeien op leemgrond in een vallei van de Sierra del Carche, het hoogste gebergte van Murcia, op 700 meter hoogte in het wijngebied Jumilla. Momenteel een bio wijnbedrijf.
Druiven: 60 % mourvèdre van meer dan 70 jaar oude stokken, 25 % tempranillo en 15 % cabernet sauvignon. Deze wijn is nog geen bio wijn.
Manuele pluk en daarna strenge selectie zowel in de wijngaard als in de bodega. De druiven komen het bedrijf binnen op 8 meter hoogte en voor de verdere verwerking wordt enkel gebruik gemaakt van de zwaartekracht. Er wordt dus niet overgepompt.
Vijf dagen koude maceratie in RVS-tanks. Daarna persing en alcoholische gisting met temperatuurcontrole gedurende ongeveer 10 dagen.
Negen maanden rijping op deels nieuwe Franse en Amerikaanse eiken barriques.
Het wijnhuis produceert ongeveer 2.500.000 liter per jaar, het beschikt over 4500 barriques, moderne koelinstallaties en een eigen bottelarij met een capaciteit van 5000 flessen per uur.
14 % vol.
Oenoloog: Marcial Martínez.
2015: Goud op de 15de Berliner Wein Trophy en 90/100 in de \’Guia Peñin\’.
2018: Zilver op het Concours van Brussel.
Commentaar:
Oog: kersenrood met wat evolutie en dikke tranen.
Neus: donkerrood fruit, bramen, pruimen, cacao, kruidnagel, kaneel, cederhout.
Mond: zoetje in de aanzet, toch nog enige frisheid, mineralig, donker fruit wordt bevestigd, stevige tannines. Retronasaal zouden wij het zondoorstoofde van de het Middellandse zeegebied moeten waarnemen.
Wijn aangekocht in Spanje in een wijnhandel te Murcia tegen 9,95 €.
Colruyt-klassewijnen verkoopt in zijn webshop Casa de la Ermita roble.
Wijn nr. 6: Joan d\’Anguera, Finca l\’Argata, DO Montsant, 2013.
Cellers Joan D\’Anguera.
Josep en Joan D\’Anguera
Wijnhuis: Relatief klein familiedomein Joan d\’Anguera ligt in de DO Montsant, Calle mayor de la Mata 34, te ES-43746 Darmós in de provincia de Tarragona in de autonome (?) regio Catalunya. De zevende generatie van de familie D\’Anguera, met name de twee broers Josep en Joan D\’Anguera, zijn heden actief in de zaak, met de hulp van hun moeder Mercé.
Veertig ha druivenstokken verdeeld over vier wijngaarden: Finca l’Argatà 23 ha, Mas de Pedret 12 ha, La Planella 2 ha en El Tancat 3 ha.
Dit familiedomein bestaat al sinds 1820 en is daardoor zonder twijfel de pionier in deze DO Montsant. Eerst onder de grote DO Tarragona, maar sinds 2001 onder de eigen DO Montsant. Het was hun vader Josep die in 1980 een belangrijke stap zette voor het domein en als eerste in Spanje Syrah aanplantte. Daarna begon hij in 1984 met het zelf bottelen van zijn wijnen. Hij werkte zowel met de klassieke oude wijnstokken, grenache en carignan, als met de nieuwe aanplant syrah en cabernet sauvignon. Josep was echter zeer consequent in zijn zoektocht naar kwaliteit. Zolang deze nieuwe wijnstokken niet oud genoeg waren, werd er enkel een jonge wijn van gemaakt. Pas in 1996 waagde hij zich aan de Finca l’Argatà. In 1998 volgde El Bugader. Spijtig genoeg heeft hij zelf het succes van zijn werk niet meer kunnen meemaken, want in het begin van de eeuwwisseling is hij overleden. Beide zonen hebben met de hulp van hun moeder zijn levenswerk verder gezet. Elk jaar opnieuw streven ook zij naar perfectie zowel in de wijngaarden als in de wijnkelder, waar ze met gedrevenheid en precisie elk jaar betere wijnen maken. Ondertussen zijn ze volledig overgeschakeld op biodynamische wijnbouw en brengen ze hun wijnen vanaf 2012 op de markt met het Demeter-label.
De DO Montsant is een erg ruw en divers terroir met bergen, heuvels en dalen. De ondergrond is meestal rotsachtig en stenig met een bovenlaag van leem of zand. Sommige percelen bevatten kalk en andere ijzeroxide, dat de bovenlaag rood kleurt. In de valleien is de bodem van alluviale oorsprong.
Dit is een bio-wijn, gevinifieerd met de eigen natuurlijke gisten met 85 % grenache van oude stokken en 15 % syrah van 30 jarige stokken uit de eigen wijngaarden, gelegen op leemachtige en noordelijk georiënteerde heuvelflanken. De latere oogstjaren zouden van 100 % grenache zijn.
Manueel geoogst.
Alcoholische gisting in RVS-tanks met temperatuurcontrole op ongeveer 28° C.
13 maanden rijping op Franse eiken barriques.
Stabilisatie door de winterse koude en klaring door overheveling. Geen filtering voor het bottelen.
Rechtstreeks bij de wijnboer aangekocht tegen 13 €.
Wijn nr. 7 a en 7 b: 2 wijnen van Familia Valdelana, te Eltziego.
Oorspronkelijke bodega van de familie Valdelana.
Juan Jesús Valdelana, huidige eigenaar.
Hier zie je duidelijk hoe Rioja alavesa een mooi geheel vormt met Rioja alta
Wij proeven naast elkaar:
– Baron Ládron de Guevara, DOCa Rioja, reserva, Autor, 2012.
– Valdelana Agnus, DOCa Rioja reserva, Autor, 2012.
Familia Valdelana, Carretera de Laguardia, 67 (historische kelders, wijnmuseum, verkooppunt en hotel) en Puente Barrihuelo, 67-69 (moderne wijninstallatie), te ES-01340 Eltziego. Dit stadje ligt in de provincia de Alava in Euskadi.
Dit familiebedrijf bestaat sinds 1586 en is één van de oudste wijnhuizen van het Iberisch schiereiland, achttien generaties lang in dezelfde familie. Het wordt nu geleid door Juan Jesús Valdelana. De familie bezit 67 wijngaarden samen 100 ha en verbouwt vijf druivenrassen, malvasia, viura, tempranillo, mazuelo en graciano. Deze wijngaarden liggen op een kalkrijke leembodem hoofdzakelijk op zuidelijk georiënteerde uitlopers van het Cantabrisch gebergte in de vallei van de Ebro.
Het Mediterraan klimaat met continentale en licht Atlantische invloeden impliceert veel uren zon en weinig neerslag en dat is een gunstige beschermingsfactor tegen ziektes voor de druivelaars. In de Finca Santa Cruz heeft Valdelana nog een piepkleine wijngaard met wijnstokken van meer dan 100 jaar oud op de oorspronkelijke onderstam, die de filoxera hebben overleefd. Hiervan maken zij hun buitenbeentje de Centum Vitis, een DOCa Rioja, die op het bedrijf wordt verkocht tegen 160 € tot 260 € per fles naargelang van de aard van de gekozen luxueuze verpakking.
Deze flessen dragen verschillende etiketten, maar het is dezelfde wijn in beide flessen. Sinds 1989 brengt de familie Valdelana haar wijnen op de markt onder een tweede etiket met de naam “Barón Ladrón de Guevara”. Dit etiket is bedoeld als eerbetoon aan Baron Sancho Núñez de Guevara, een edelman uit Alava bij het koninklijk hof van Navarra.
“In het jaar 711 vielen de Moren Andalucía binnen en stootten door tot Aragón. Bij die inval kreeg de hoogzwangere koningin van Navarra, Doña Urraca, een lans in haar buik en stierf. Baron Sancho Núñez de Guevara vond kort daarna de lichamen van de koning en de koningin. Hij sneed meteen de buik van de koningin open en haalde er de baby levend en wel uit. Hij vluchtte met het pasgeboren kind, Sancho Garcés, naar de Pyreneeën, verborg het daar en zorgde voor zijn opvoeding tot het meerderjarig werd. Na de troonsafstand van zijn oudere broer, Fortún García van Navarra, werd deze jongeman tot koning Sancho Garcés I van Navarra gekroond. Als dank gaf de koning zijn redder en beschermheer de koosnaam “Ladrón de Guevara”, hetgeen letterlijk “dief uit Guevara” betekent. “
Ik heb u deze geschiedenis verteld om een idee te krijgen of dit invloed heeft op hetgeen u denkt waar te nemen in het glas en kennelijk werden er voor dezelfde wijn toch merkelijke verschillen waargenomen. Deze mogelijk minieme verschillen kunnen enkel worden verklaard door niet gelijktijdige botteling en door verschillen in de rijping op fles nadien.
Beide wijnen bestaan uit 95 % tempranillo en 5 % graciano van de zuidflanken langs de Ebro.
In de vroege ochtend met de hand geoogst van 70 jarige stokken in de tweede helft van oktober 2012 en streng geselecteerd in de wijngaard. Enkel de druiven van stokken met minder dan 4 trossen per stok werden voor deze wijn geplukt en apart gevinifieerd.
De druiven worden in kratten van ongeveer twintig kilo naar de bodega vervoerd en daar gekoeld tot 5° C. \’s Anderendaags worden ze ontrist, gesorteerd en gekneusd en dan volgt een koele maceratie met de schillen. Na een vijftal dagen worden ze zacht geperst en begint de gisting spontaan.
Met 24 maanden rijping op eiken barriques, waarvan de helft van Russische eik en de helft van Franse eik, mag deze wijn na voldoende flesrijping (hier nog 1 jaar) als reserva worden verkocht. Russische eik is neutraal en zorgt enkel voor micro-oxidatie.
14 % vol.
Aangekocht in 2017 in het wijnhuis zelf tegen 18 €.
De beste wijngebieden ter wereld, waartoe mijns inziens Rioja behoort, hebben een quasi vanzelfsprekende kwaliteit, die je duidelijk terugvindt in deze wijnen, waarin je proeft dat de druivenrassen en het terroir perfect op elkaar zijn afgestemd. Ik denk dat dit hier ook geldt voor deze “Autor”-wijnen.
Wijn nr. 8: Bodegas Monastrell, Chaveo, DO Bullas, 2011.
Alfonso Garcia-Sanchez
Bodegas Monastrell is een klein familiedomein met 20 ha wijngaarden, van het echtpaar Alfonso en Mavi Garcia-Sanchez, die in 2005 hun eerste eigen wijn hebben gemaakt. Met steun van de Europese Unie hebben zij recent een nieuwe eerder kleine wijnkelder en opslagplaats gebouwd te midden van hun wijngaarden in de Valle de l\’Aceniche, Carretera de Avilés, km 9, ES-30180 Bullas.
Zij willen de ambachtelijke wijntraditie van hun voorouders en naaste familie voortzetten en een goede wijn op de markt brengen.
Met de hulp van oenoloog José Jimenez hebben zij een eigen stijl ontwikkeld voor de vinificatie van wijnen van hoofdzakelijk monastrell en sinds 2011 ook van bio-wijnen.
De eigen wijngaarden liggen op gemiddeld 850 meter hoogte en dat compenseert deels de erg hoge zomerse temperaturen in deze streek.
Klimaat: 350 liter per m2 neerslag, meer dan 3000 uren zon.
2000 stokken per ha.
Steenachtige bodem, goed gedraineerde kalkrijke bovenlaag van leem en een goed vochthoudende ondergrond.
Zij gebruiken geen chemische meststoffen of sproeimiddelen. In de plaats daarvan plaatsen zij capsules met feromonen om allerlei nuttige insecten aan te trekken, zoals onder meer lieve-heer-beestjes. Aangetaste delen van de plant worden gewoon weggeknipt.
Zij maken enkel rode wijnen met houtrijping.
Druiven: 100 % monastrell.
Met de hand geoogst in de vroege ochtend.
Druiven worden gekoeld tot bijna 0° C vóór hun verwerking in de bodega.
Lange gisting met schilcontact van 20 tot 40 dagen in RVS-tanks.
Daarna verdere rijping op het bezinksel.
15 % vol.
De wijn rijpte 12 maanden op Hongaarse eiken barriques, werd geklaard enkel door overheveling en niet gefilterd voor de botteling.
Beperkte productie door terugsnoeien en groene oogst.
Bio wijn.
Commentaar:
Aanvankelijk wat stroef, maar na een half uur zeer genietbaar en erg goed.
Aangekocht bij de wijnboer zelf tegen 12 €. Wij werden er te woord gestaan door de eigenaar zelf, de heer Alfonso Garcia Sanchez, een zeer enthousiaste wijnbouwer.
Wijn nr. 9: Bodegas Monastrell, Valché, DO Bullas, 2010.
Wijnhuis: idem wijn nr. 8.
Bodegas Monastrell, Valle de l\’Aceniche, Carretera de Avilés, km 9, ES-30180 Bullas.
Officieel geen bio wijn.
Druiven: 100 % monastrell.
De opbrengst werd sterk beperkt door het terugsnoeien van de ranken en de groene trosjes.
De beste druiven van het domein worden met de hand uitgezocht en gesorteerd.
Slechts 4000 flessen gemaakt.
Deze wijn heeft 17 maanden gerijpt op kleine nieuwe en gebruikte barriques van Franse Allier eik.
Hij werd geklaard door overheveling en niet gefilterd voor de botteling.
Commentaar: uitstekende wijn, echt top en mijns inziens op dronk, maar wel nog bewaarpotentieel. Stevige houttoets, mogelijk door sterke toasting van de barriques.
Aangekocht bij de wijnboer tegen 20,60 €.
* * *
Tekst: Edgar Colson, Diepenbeek, 11-2019.
Bronnen:
– Cobra-wijninventaris.
– Aan de slag met wijn (Peter Klosse).
– Diverse websites van de wijnhuizen.
– Artikel van Lars Daniëls in Perswijn van oktober 2018.
– Wikipedia.