Spaanse wijnen uit de wijnkelder van onze leden.
Onze eindejaarsproeverij is altijd een bijzondere, maar ook een spannende proeverij. Wij hebben onze leden gevraagd om op zoek te gaan naar Spaanse wijnen. Wijnen uit hun eigen kelder krijgen meestal de voorkeur. Deze wijnen worden dan aan de overige aanwezigen gepresenteerd. Het leuke is, aan iedere wijn is meestal een persoonlijk verhaal verbonden. Ik kan jullie verzekeren dat de afgelopen proeverij verrassend en een succes is geweest.
De opkomst was super. 25 Leden en genodigden waren naar Geulle gekomen voor deze proefavond.
Er zijn altijd wel weer trends in de wijnwereld en deze avond startte met een wel heel bijzondere ‘wijn’. Bep heeft deze wijn uit nieuwsgierigheid gekocht en wilde deze graag met ons delen.
De eerste wijn was een blauwe Chardonnay met de zeer toepasselijke naam Passion Blue van het wijnhuis Santa Margarita uit het wijngebied Tierra la Mancha. Passion Blue dankt zijn frisse uniek blauwe kleur aan de anthocyanen. Dit blauwe pigment komt uit de schil van de druif en heeft geen invloed op de smaak. Het was wel even schikken toen deze gearomatiseerde blauwe ‘wijn’ in het glas geschonken werd en al snel kwamen de meningen los. Want hoe beoordeel je nu een blauwe ‘wijn’?
Samengevat kan geconcludeerd worden: De kleur zo blauw als het bekende cocktaildrankje Blue Curaçao. In de geur werden aardbeien, zuurstok en jam waargenomen. In de mond zachte zuren, appels, citrus, mango, perzik en banaan. In de afdronk een klein bittertje. Het alcoholpercentage was 11,5%. Het zaalgemiddelde voor deze bijzondere belevenis was 11 punten.
Nelin Blanco 2014 van Clos Mogador uit de Priorat was onze tweede wijn. Een cuvée van, voor de Priorat, zeer ongebruikelijke druiven: Roussanne, Marsanne, Macabeo (Viura), Viognier en Pinot Noir. Nelin Blanco is gemaakt door de eigenzinnige Fransman René Barbier. René perst de druiven voor deze wijn door middel van een olijvenpers. Hierdoor is de wijn nog geconcentreerder. Onze verwachtingen waren hoog gespannen. De kleur was goudgeel en de wijn traant enorm. In de geur; honing, voorjaarbloemen, kweepeer, kruidig en noten. De geur en smaak kwamen overeen; honing, kruidigheid, likoreus, mooie zuren, tannine, vanille. Een lange complexe afdronk met een klein bittertje. Alcoholpercentage 14%.
Een prachtig glas wijn, maar nog te jong om optimaal tot zijn recht te komen. Het zaalgemiddelde: 14,5
De derde wijn was een witte wijn uit de Penedès van Can Ràfols del Caus “El Rocallis” 2008. Gemaakt van 100% Incrocio Manzoni (Rielsing X Pinot Blanc). De kleur was goudgeel en de wijn traant mooi. In de geur was een lichte gôut de petrol waarneembaar, verder geuren van vijgen, appels, sinaasappelzeste, verbena. De wijn stuift het glas uit. In de smaak appelschil, sinaasappelzeste, kruiden, mooie zuren, mineraliteit. Een lange afdronk met een klein bittertje. Zaalgemiddelde 15
Sietejuntos 2011 is een wijn uit het micro-bio, mini-projekt van Ismael Gonzalo uit Segovia, geografische herkomstbenaming Vino de la Tierra Castilla y Léon. Het is een cuvée van 95% Tempranillo en 5 % Syrah. Gonzalo produceert tussen 6 à 7000 flessen wijn in dit mini-projekt. De druivenstokken stammen uit 1946. De wijngaard meet iets meer dan 1 hectare en ligt op 900 meter boven zeeniveau. De ondergrond bestaat uit zand met fijne kiezel en galet. Alles in dit mini-projekt gebeurt volgens de biodynamische kalender. De kleur was donkerrood. In de neus; stal, animaal, aardbeien, kersen. In de mond; kersen, aardbeien, drop, zoethout moerbei, animaal, salmiak, vanille. De zuren waren fris en de tannine was nog ruimschoots aanwezig. De wijn had een klein bittertje in de afdronk. Zaalgemiddelde 15
Primicia Reserva 2011 uit Rioja Alavesa (NW van Spanje – Baskenland) was de vijfde wijn. Deze wijn van Bodegas CasaPrimicia is gemaakt van 100% Tempranillo en had een donkerrode kleur. In de neus een lichte ‘malo’, bosvruchten, kersen, vanille, drop, zoethout. Chocolade, leer, kersen, pruimen, drop, zoethout, kruidig in de smaak. Deze wijn was mooi in balans. De tannine en de zuren waren mooi geïntegreerd. De afdronk was lang en aangenaam. Zaalgemiddelde 15,5
De lang gekoesterde wens om een eigen kleine Bodega te hebben, waar een paar flessen wijn van de best mogelijke kwaliteit gemaakt konden worden, werd in 1993 bewaarheid. In het hart van de Rioja Alta ligt Briones waar Miguel Merino oude wijngaarden op kalkrijke grond aantrof. De bodega behoort tot een van de jongste en kleinste van Spanje en bevindt zich, sinds de eerste oogst in 1994, onder de meest prestigieuze wijnen van het land. Doel van Miguel Merino is om te groeien, niet in kwantiteit, maar in constante verbetering van de stijl en het streven het beste uit iedere druif en elk vat te halen. De wijngaarden van de bodega liggen op 550 meter boven zeeniveau rondom Briones en hebben als gezegd zeer oude planten, geplant tussen 1931 en 1963. Van deze ambitieuze man dronken wij twee wijnen. DOCa Rioja Vitola Reserva 2008 is een cuvée uit 95% Tempranillo en 5% Graciano. Parallel proefden wij een DOCa Rioja 2009 Unnum 100% Tempranillo. De kleur van de Vitola was donkerrod met een licht oranje rand. In de neus maggi, pruimen, vanille en zwart fruit. In de smaak zoethout, kers, zwarte pruimen, rijp rood fruit. Een klein bittertje in de afdronk. Zaalgemiddelde 15,7
De kleur van de Unnum was donkerrood. In de neus drop, zoethout, gekonfijt zwart fruit. De binnenkomst van deze wijn was iets branderig, drop, pruimen, laurier, kers, vanille, zoethout in de smaak. De afdronk was redelijk lang. Zaalgemiddelde 15,2
Als laatste rode wijn proefden wij een echte topper.“Caus Lubis” 2000 van Can Ràfols del Caus is een wijn gemaakt van 100% Merlot uit de DO Penedès. Reeds meerdere malen bezochten enkele leden dit prachtige wijngoed in de Penedès. Alles op dit wijngoed gebeurt op basis van zwaartekracht (Gravity) De vergisting vindt plaats in eiken vaten en aansluitend krijgt de wijn 12 maanden houtopvoeding op nieuw Franse barrique. Na botteling blijft de wijn nog acht jaar op het wijngoed alvorens deze wijn in de verkoop gaat. De kleur van deze bijzondere wijn was kersenrood. Geuren, ja wat zat er eigenlijk niet in……… zwarte kers, bessen, zwarte pruimen, aardbeien rozen, laurier enz. In de mond peper, kers, laurier, leer, zwarte bessen. De zuren en de tannine waren prachtig geïntegreerd. De afdronk was lang. Een zeer elegante Merlot uit de Penedès. Zaalgemiddelde 16,8
Als afsluiter werd een Pedro Ximenez Nectar sherry DO geproefd. Een wijn met een echte koffiekleur. De wijn traant mooi. In de neus rietsuiker, lijnzaadolie, honing. In de mond werden rietsuiker, koffie, chocolade en lichte zuren waargenomen. Het chocoladedessert paste helaas niet al te best bij deze nectar. Zaalgemiddelde 14
Zoals eigenlijk ieder jaar was ook deze Macedoine proeverij weer een grote verrassing. Via deze weg wil ik alle leden van harte bedanken voor hun ingebrachte wijnen. Het was weer super. Een speciaal woord van dank aan Margriet voor haar tomeloze inzet voor onze bailliage.
Erica Moonen