Portproeverij 15 maart 2023

Met zijn kenmerkende enthousiasme presenteert Koos Akkermans een aantal prachtige portwijnen, veelal gescoord bij zelf georganiseerde wijnreizen naar het Dourogebied. Ondanks dat hij er al meerdere malen is geweest, wordt Koos nog steeds verrast door wat er aan wijn, maar bovenal port, te vinden is. En hij is niet te beroerd ons daarin te laten delen.

Na de starter, een Chip Dry van Taylor’s, begint het echte werk. Het wijnhuis Quinta de Marrocos is deze avond ruim vertegenwoordigd met maar liefst vier verschillende ports. Je zou bijna verwachten dat Koos er aandelen van heeft. Maar áls dat zo is, dan heeft hij wel het juiste huis gekozen. Deze mensen maken uitstekende portwijnen.

De enige witte van de avond, afgezien van de rince-bouche uiteraard, is de Porto Lagrima, meer koperkleurig dan wit overigens; geurt naar krenten, honing en karamel, wat ook in de smaak terugkomt. Een mooi samenhangend glas en dat voor een twee jaar oude port. De score komt op 15,5. De prijs van 13,50 is een koopje!

Quinta do Crasto levert een Late Bottled Vintage uit 2014. Wel wat drop en rozijnen in de neus, verder gesloten. De smaak wordt over het algemeen als wat zuurder ervaren, maar men denkt ook dat dit nodig zou zijn voor de body. Met een score van 14,75 blijft deze toch een beetje achter bij het geweld van de rest van de avond. Prijs 18,60.

We gaan door met een LBV 2008 van Quinta de Marrocos. Helderrood met een lichte verkleuring, met een klein beetje neerslag. Hier uiteraard weer de rozijnen in de neus, maar ook iets aards en zeker kruidiger dan dat we tot nu toe geroken hebben. Kruidnagel komt prominent naar voren. De smaak is mooi rond, met een lange, lange afdronk. Súper: 17,25 punten voor 30 euro.

Voor de pauze komt een Vintage 2001 van Taylor’s op tafel. Violet van kleur, mooie neus met kruidnagel en vanille. Zuurtje, rond, lange afdronk, wat wil een mens nog meer? Mooi glas port. Voor 16,5 punt moet je wel 57 euro neertellen.

Na een klein kwartiertje pauze wordt een Colheita 2000 van Quinta de Marrocos ontkurkt. Lichtrood en al enigszins verkleurd, een beetje diffuus. Rozijn, karamel en zoethout in de neus, maar ook al licht oxidatief. Met de smaak daarentegen is niks mis: mooi rond, lange afdronk, die doet denken aan gedroogde abrikoos. Gemiddeld 15,7 punten, prijs 40,-.

Vervolgens naar een tien jaar oude tawny van Taylor’s. Helderrood en zoals de kleur doet vermoeden, voert rood fruit de boventoon in de neus, vooral aardbei. Maar ook een vleugje rozijn komt langs. De smaak doet wat jong aan, waarbij de zuren nog geen consensus hebben bereikt met de rest van het smaakpalet. De meningen hierover zijn verdeeld. Het gemiddelde komt op 16 punten, dat is voor 22 euro heel netjes. Zeker als je ‘m nog een paar jaar laat liggen.

Een Graham’s tawny van twintig jaar is de volgende. Mooi helderrood met een lichte verkleuring. In de neus een subtiele mengeling van rijpe fruittonen, waarbij zowel rood als zongestoofd fruit geroken wordt. De smaak is helemaal in balans, precies wat je op basis van de neus zou verwachten. Dat maakt het niet verrassend, maar wel heel lekker. Voor 46,50 en een mooie 17,5 punten het overwegen waard.

Tot slot drinken we een dertig jaar oude tawny van Quinta de Maroccos – daar zijn ze weer. Een topper om mee af te sluiten. Dertig jaar, lichtrood en een geurbommetje van gedroogd fruit. Ook de smaak is hiermee volledig in overeenstemming. Prachtig lange, gloedvolle afdronk. Zonder meer een heerlijke port, maar wel eentje van 100 euro. Met 17,8 punten behaalt deze port de hoogste score van de avond. Maar de vraag dringt zich op of je voor nog niet de helft van het geld de twintigjarige Graham zou moeten kopen.

Speciaal voor bij de kaas heeft Koos een Niepoort Senior Tawny meegenomen. Dat is maar goed ook, want in de overige flessen zit nagenoeg niets meer…

Koos, complimenten voor deze fijne proeverij! En een speciaal woord van dank aan Laurens, die zich kundig heeft gekweten van de niet te onderschatten taak van het inschenken… dat zijn toch zomaar 160 glaasjes.

Dat het niet zomaar een proeverij was, blijkt uit een willekeurig notitievelletje… lees vooral de rechterkolom 🙂

Scroll naar boven