In de cursus voor de rang van officier wordt de kennis van de wijn verbreed. Aan bod komen technieken van het wijnproeven, een uitgebreid wijnvocabulaire, de wijnbouw en de vinificatie.
Het is niet verplicht dat de kandidaten eerst het aspirant-officiers-examen doen.
In het theoretisch deel worden de volgende onderdelen behandeld:
- wijnbouw
- druivenstok
- vinificatie
- wijnwetgeving en etikettering
- het proeven en beoordelen van wijn
- de Europese wijngebieden: Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Duitsland en Oostenrijk
- uitgebreid wijnvocabulaire uit de bovengenoemde landen.
Bovengenoemde onderwerpen komen overeen met de hoofdstukken 1 t/m 12 en 15 en de begrippenlijst blz. 577 t/m 593 uit Aan de slag met wijn van P.R. Klosse.
In het praktisch deel worden examenwijnen geproefd en beoordeeld als voorbereiding op het praktisch deel van het examen.
De cursus kan worden afgesloten met een examen, dat bestaat uit een theoretisch deel en een wijnproef deel.
Het schriftelijk deel omvat 40 multiple choice vragen en het invullen van de namen van wijngebieden, districten en subdistricten, die zijn aangegeven in een kaartje van een land of van een wijngebied. Het kaartje heeft betrekking op de hierboven genoemde landen of delen daarvan. De multiple choice vragen en het kaartje worden apart beoordeeld. De eindbeoordeling van het schriftelijk wordt samengesteld voor 80 % uit het cijfer voor de multiple choice vragen en voor 20 % uit het cijfer voor het kaartje. Om te slagen voor het theoretisch deel van het examen moet de kandidaat een eindcijfer van 6.0 of hoger hebben behaald. Van de multiple choice vragen moet men 28 van de 40 vragen goed hebben om een voldoende te kunnen halen.
Op het praktisch deel van het examen worden drie glazen witte wijn en drie glazen rode wijn geserveerd. De kandidaat moet bij elke wijn aangeven van welke druivensoort de wijn is gemaakt. Om te slagen voor het praktijkexamen moet een kandidaat ten minste 4 van de 6 druivensoorten juist kunnen benoemen. Aan het aantal goede benoemingen wordt een cijfer toegekend
Om bevorderd te worden tot officier moeten beide onderdelen met het cijfer 6.0 of hoger zijn afgesloten.
Een kandidaat, die is geslaagd voor slechts één deel van het examen, hoeft zich bij een volgend examen alleen te onderwerpen aan een herexamen voor het deel waarvoor hij is gezakt.
Voor het officiersexamen zijn voor 2023 de volgende wijnen gekozen:
Wit
- Chardonnay uit de Bourgogne (geen Chablis)
- Sauvignon Blanc uit de Loirestreek
- Riesling (droog) uit Duitsland
- Gewurztraminer uit de Elzas
- Viognier (uit Frankrijk).
Rood
- Cabernet Sauvignon/Merlot-essamblage uit de Medoc -streek.
- Sangiovese uit Italië (Toscane)
- Gamay Noir à jus blanc uit de Beaujolais(Cru)
- Pinot Noir uit de Bourgogne ( minimaal gemeente appellation)
- Primitivo uit Zuid-Italië
De examenvragen worden genomen uit: Aan de slag met wijn van P. R. Klosse.
Aanbevolen literatuur:
P. R. Klosse Aan de slag met wijn. ISBN 9789052119427 4e druk
Oz Clarke’s Wijnatlas. Nieuwste uitgave.
Een kandidaat, die is geslaagd voor slechts één gedeelte van het examen, hoeft zich bij een volgend examen alleen te onderwerpen aan een herexamen voor het gedeelte waarvoor hij is gezakt.