Op Avontuur met Vins Nature, Marnix Rombaut, Bailliage Oost-Brabant

Bailliage Oost-Brabant gaf op 4 oktober een proeverij over “Natuurlijke wijnen” Marnix Rombaut presenteerde de proeverij.
Wie is Marnix Rombaut: hij is Brabander en vertrok naar Amsterdam om rechten te studeren, ontmoette daar zijn vriendin en daarmee ook de liefde \"\"voor wijn. Zijn vriendin werd jurist hij brak zijn studie af om het wijnbedrijf dat zij inmiddels hadden opgebouwd voort te zetten.
Het bedrijf “Daxivin”leverde eerst biologische wijnen uit Z.Afrika.
Sinds 2005 leveren zij “Echte Wijnen”
Bij Natuurlijke wijnen zijn de druiven biologisch, er zijn geen pesticiden en herbiciden toegepast ,er is geen kunstmest gebruikt ,uitsluitend natuurlijke meststoffen er is geen of zeer weinig sulfiet gebruikt ,er wordt niet gechaptaliseerd,geen toegevoegde enzymen,kleurstof,zuren of suikers. liefst geen gekweekte gisten. Het vergt een gezonde, levendige wijngaard en bevlogenheid van een kundige wijnmaker.
De wijn wordt niet gefilterd waardoor hij soms nog wat troebel kan zijn.

\"\"Kees Weijters heet iedereen welkom en wenst Agnes Haitsma proficiat met haar verjaardag er wordt gezongen en Agnes krijgt bloemen. Kees attendeert op de proeverij in november. Er is dan een workshop bij Claudia van Dongen, dit wordt ook een interessante proeverij van hoog niveau.
\"\"

\"\"
Dan geeft Kees het woord aan Marnix.
George Mes heeft de Rince Bouche geleverd en vertelt . Dit is het tegenovergestelde van de wijnen die hierna komen. De Rince Bouche is een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland.Mount Riley 2017. Gekweekte gistcellen, krachtig in neus en mond ,zeker geen Natuur wijn.

Marnix presenteert :
\"\"1e. Wijn, het is een bruisende wijn,een Rififi au Beaulieu 2017. Pétillant naturel VDF. Druiven, Chenin blanc en Chardonnay. van Domaine Bobinet-Saumur. De wijn is pétillant omdat hij wordt gebotteld wanneer hij bijna klaar is en doorgist op de fles. Er moet nog voldoende suiker in zitten om door te gisten. Er is wel een dégorgement geweest om het bezinksel te verwijderen.
De bubbels blijven lang in het glas, hij is fris met tonen van rabarber geen standaard neus. De smaak is evenwichtig,door de natuurlijke gistcellen zijn er wat animale tonen in de wijn die je zelden bij toegevoegde gisten ziet.

\"\"2e. Wijn Goeland 2017, Sauvignon Blanc VDF van Valentin Valles_Gard. VDF Vin De France is vaak een Geuzennaam, Het kunnen soms dure wijnen zijn.
Ook dit is een echte Natuur wijn. Geen Chaptalisatie, handgeplukt en dat typische animale in de neus. De wijn is 14,5 %. De wijn is evenwichtig maar we moeten nog erg wennen aan de animale tonen die we bij onze wijnen die we tot dusver hebben gedronken niet gewend zijn.
Kan goed gedronken worden bij Charcuterie of een stoofpot hij verdraagt een stevige tegenhanger.

\"\"3e. Wijn Les Gruches 2016 Chenin Blanc. Domaine Bobinet Saumur, 12,5% Een Goudgele kleur, hij smaakt beter dan hij ruikt. Wat minder animaal maar gedroogde appel en kruidigheid. De wijn rijpt in kalksteen grotten. De wijn kan zich nog flink ontwikkelen. De wijn heeft een jaar op oud hout gelegen er zijn wat tonen van noten. Een interessante wijn die ook hoger scoort.

\"\"4e. Wijn Copains comme raisins 2017- Vin Orange .Druiven Pinot Gris, Sylvaner, Auxerrois, Gewurztraminer. Hausherr-Eguisheim/ Elzas. Deze Oranje kleurige wijn van witte druiven heeft 21 dagen schil contact gehad. Bij de meeste Oranje wijnen is het schilcontact 2 tot 6 weken.
We ruiken rijpe appels, noten, kruiden er zijn duidelijke tonen van rozen die de Gewurztraminer verraden. alc.12,5%
Hij combineert mooi met Lagoustines, Munster kaas en zuurkool.

\"\"5e. Wijn ,Diablerie 2016 Merlot-Cotes de Duras, Les Hauts de Riquets-Duras Deze Cotes de Duras ligt tussen de Bergerac en Bordeaux in.
Transparant rood met zwevende deeltjes. In de neus,kers,pruim,( geur van vers gevilde holenbeer en naderend onweer ( Ninolaas Klei)
Aardse tonen en laurier, een echte Merlot . Een wijn om jong te drinken.

\"\"6e. Wijn Terre de Bois 2012- IGP Pays du Gard. Grenache en Mourvedre. Domaine Gressac- Gard. Een donkerrode transparante wijn. 13,5% De neus donkerrood fruit, stallig, laurier,kruidigheid,Het is een toegankelijke evenwichtige wijn met een mooie afdronk. Nog lichte tannines en een bittertje.Een fluwelige wijn ,heel mooi.

\"\"\"\"7e. wijn Vent d\’Anges 2013 VDF. -100% Carignan van Mas Zenitude- St-Jean de Fos-Héraelt. De wijn is licht troebel maar transparant donkerrood. Niet gefilterd. Deze wijnen zijn op beton gevinificeerd , streek Languedoc, Carignan is van oorsprong een Spaanse druif, deze is geoogst in 2013 en gebotteld in 2015. Een mooie wijn ,roodfruit, kruidigheid,stal met een mooi evenwicht en lange afdronk. Hij is fris en licht jammig.

\"\"Marnix verrast ons nog met een toegift , een Oranje wijn uit Nederland.Zonder sulfiet, of Bordeauxe pap, het is een Sauvignin Gris. dit is een Neuzuchtung /kruising van Cabernet Sauvignon X Bronner En heeft 3 weken schilweking gehad.

Het was een mooie proeverij, in onze verwachtingen werden we verrast met een aantal geuren en smaken , waar we aan moesten wennen. In het verloop van de proeverij liepen de punten op omdat we blijkbaar de wijnen steeds meer gingen waarderen.
Kees bedankte Marnix en George overhandigde nog een wijn zonder sulfiet maar met een alternatieve conserverings component.

De puntenbeoordeling is onder toegevoegd.
\"\"

En dan waren er natuurlijk weer de bijpassende happen, de nazit was weer gezellig ook door de vele aanwezigen die waren verrast en veel geleerd hadden van deze proeverij.
Verslag: Dick Jager
\"\"\"\"\"\"

\"\"

Scroll naar boven