Oost Brabant: Proefverslag Italië proeverij

Voor deze reis naar de hak van Italië zijn de Bailly\’s van onze afdelingen verantwoordelijk. Er is gekozen voor het gebied waar dit jaar onze wijnreis plaatsvind.
Voor aanvang van de proeverij werden de uitslagen van een enquête besproken alsmede het jaarprogramma van onze wijnproefgroep.
Kees Weijters presenteerde deze wijnproeverij en van hem zijn ook deze teksten, hier en daar bewerkt door Cor Maatje.

Thema Italië ten zuiden van Napels

Wij proeven vanavond wijnen uit Puglia , Campanie en Basilicata en dus geen uit Calabrie

Classificatie systeem 1 DOCG Denominazione di origine e Garantita ->DOP of BOB
2 Doc -> DOPof BOB
3 IGP Indicazione Geografica protetta -> BGA

Puglia of Apulia
Puglia is het meest langgerekte (400 km )wijngebied van Italië. De hedendaagse benaming voor de streek is Puglia.

Historie
Puglia is voornamelijk vlak, met uitgestrekte plateaus en lage heuvels tot aan de zee. De wijngaarden nemen een flink stuk in beslag van het bouwland. Er is hier al heel lang sprake van wijnbouw. Deze begon in de Griekse en Romeinse tijd en ging verder tijdens de periode van de Lombarden, de Byzantijnen, de Noormannen, het volk van Anjou en van Aragon.

Productie
Tegenwoordig is Puglia met 5800 hectare aan wijngaarden een van de meest productieve wijnstreken van Italië̈. Nml. 6.200.000 HL
De productie van kwaliteitswijnen is aanzienlijk kleiner nml 200000 HL
Door de eeuwen heen werden de plaatselijke druivenrassen – 13 rode en 14 witte – door natuurlijke en menselijke selectie vermeerderd. In Puglia tellen we momenteel 4 DOCG’s en 28 DOC’s en talrijke sub-appellaties. Puglia is vooral een streek voor rode wijn (60%) , volgens sommigen een van de meest veelbelovende van Italië.

Bewustwording
Hoogteligging, samenstelling van de bodem, oriëntatie en ligging ten opzichte van de zon, temperaturen en ventilatie variëren sterk in deze streek, maar bieden ideale condities voor wijnbouw. De laatste jaren is de kwaliteit van de wijnen aanzienlijk verbeterd, met als uitgangspunt de waardevolle traditionele druivenrassen van de streek. De juiste druivenrassen op het juiste perceel. Een aantal DOC’s kan worden samengevoegd, er zijn er simpelweg te veel die op elkaar lijken. Ze ontstonden door plaatselijke politiek en door de rivaliteit tussen dorpen en gemeentes (vergelijk de hoogte van kerktorens). Maar er is nog een lange weg te gaan: van de in Puglia geproduceerde wijn wordt slechts 30% in de streek zelf gebotteld. En het woord Puglia mag vreemd genoeg volgens de wet niet op het etiket staan.

Wellicht is Apulia een alternatief?

\"\"

Voor de beschrijving van de te proeven wijnen zijn de teksten van producenten en verdelers gebruikt, welke door Kees Weijters zijn gebundeld . De puntentelling aan het einde van elke beschrijving is het gemiddelde van alle proevers.

1 . Verdeca 2016 Mocavero IGP Puglia
Het gebied: Apulië

Apulië, de hak van de Italiaanse laars, maakt furore.. Het is een perfecte streek voor de wijnbouw, vanwege het milde klimaat in combinatie met een bij tijden frisse wind van zee. Het behoeft weinig uitleg dat de druiven onder de zonnige omstandigheden hier een perfecte rijpheid ontwikkelen. Sterker nog, vanwege de krachtige zonneschijn worden hier druivenrassen gebruikt die in dat opzicht een extra stootje kunnen verdragen. En dat maakt de wijnen uit deze streek ook weer extra aantrekkelijk. Deze eigen druiven zijn beter in staat om in de hitte toch voldoende zuren en frisheid te behouden.
Paradepaardje van de streek is de Primitivo druif, waarvan bij onderzoek van de Universiteit van Davis in Californië werd vastgesteld dat het dezelfde druif zou zijn als het Californische succesnummer Zinfandel. De beide druiven vinden hun oorsprong in de Kroatische Crljenak, zo is inmiddels vastgesteld. Het heeft de Primitivo een prettige steun in de rug gegeven en sommige producenten noemen de wijn zelfs Zinfandel. Dit overigens tot ergernis van de Californische producenten, die het alleenrecht op de enige eigen druif alsnog dreigen kwijt te raken.
Tweede interessante druif hier is de Negroamaro, de belangrijkste druif van de grote herkomstgebieden van de hak van de laars, zoals onder andere Salice Salentino. Het is een druif die een eigen willetje heeft en bepaald karaktervolle wijnen oplevert. Niet voor niets betekent Negroamaro ‘donkere donker ’.. Het is dan ook van groot belang om Negroamaro laat te oogsten, op het moment dat de druiven werkelijk volkomen rijp zijn. Soms laat met de druiven na de oogst drogen, om wijnen te maken met meer kracht, zwoelheid en diepte.
De fraaie wijnen die deze streek inmiddels voortbrengt, trekken internationaal de aandacht. En dat niet alleen, het zorgt er ook voor dat steeds meer wijnmakers van internationale allure naar deze streek trekken, om hier zeer fraaie wijnen te maken, zodat de reputatie alleen maar nog beter wordt.

Het wijnhuis: Mocavero
Mocavero is een van de uitstekende wijnbedrijven die we vinden in de provincie Salerno. Het bedrijf werd in 1950 opgericht door Tommaso Congedo. Hij bouwde het in de loop der jaren op samen met zijn neef (oomzegger), Pietro Mocavero. Deze was verantwoordelijk voor de vernieuwing van de wijngaarden en de aanpassing van de kelder aan de moderne techniek. Pietro Mocavero heeft twee zoons, Francesco en Marco, die zijn werk sinds 1987 geleidelijk hebben overgenomen. Francesco heeft de leiding over het bedrijf, zijn broer Marco is verantwoordelijk voor de wijnproductie. Daarmee is op dit moment de derde generatie van de familie verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van dit familiebedrijf in Monteroni di Lecce, in het hartje van de regio Salerno. Er wordt een fraaie serie wijnen gemaakt, die een verbintenis vormt tussen de traditie van de streek en de moderne wijncultuur. Bij de rode wijnen en de rosé heersen de klassieke, bekende druiven van de streek: Negroamaro, Montepulciano, Malvasia Nera en Primitivo. Een bewuste en belangrijke keuze voor de authenticiteit van de grote wijnen en druiven van deze streek. Wit wordt hier gemaakt van de eigentijdse, uit Frankrijk afkomstige Chardonnay.
De broers Mocavero hebben zich toegelegd op een steeds verdere verbetering van de kwaliteit van de wijnen. De druiven zijn afkomstig van veelal oudere wijngaarden en worden geplukt als ze perfect rijp zijn. De wijnen zijn zonder uitzondering mooi krachtig en intens van karakter, waarbij het fruit echter ook nadrukkelijk aanwezig is. Prachtige, diepgekleurde wijnen, ware visitekaartjes van het nieuwe Puglia.

De wijngaard

Plaats: Locorotondo
Ligging: 400m
Bodem : kalkachtig
Opbrengst: 60hl/ha
Snoeimethode: Alberello Pugliesi = struik

De Wijn
Na ontsteling volgt 12 uur maceratie bij 20 gr C , dan een lichte persing en toevoeging van gisten vervolgens gisting bij 20 gr C
Opslag in roestvrijstalen tanks
Na dubbele filtering door cellulose en membranen volgt botteling
Verkoop 5 maanden na de oogst.
Alcohol : 13 %. Zuren 3,50 gr Restsuiker 1,5 gr p/l
Gemiddelde waardering: 13,9/20

2. Fiano 2015 Altemura IGT Salento Puglia

Producent : Zonin

Weinig mensen weten dat de Fiano-wijnstok al in de dertiende en zestiende eeuw bekend was bij Frederik II van Zwaben en Charles I van Anjou en dat hij in Salento werd verbouwd. De familie Zonin is hersteld van de vergetelheid en vindt in het land van Masseria Altemura een ideaal microklimaat om te bewijzen dat je zelfs in Puglia een wit van excellentie kunt krijgen. Het herstel van rassenklonen was niet gemakkelijk, maar het resultaat is een verheugende glimp van de wijngeschiedenis in de fles. De sensorische balans, tussen amandel-, oranjebloesem-, perzik- en aromatische kruiden is een duik in de unieke habitat tussen de twee zeeën. De Ionische en Adriatische gevoel in de mond, daalde in verfijnde zoute en minerale tonen en in een frisse en elegante frisheid. Dankzij de schitterende reflecties kan het worden gedefinieerd als het goud van Salento

POINTS OF INTEREST
Reflective limestone fragments warm the grapes.

Het landgoed
De geschiedenis van het landgoed dateert vanaf de 4 eeuw het werd in 2000 door de familie Zonin aangekocht en in volle glorie hertsteld
Het is 300 ha groot waarvan 150 ha beplant is met druivenstokken het heeft een ondergrondse rivier
Masseria betekent Clos
Het ligt 300m boven de zeespiegel en de grond bestaat uit klei en kalkachtig gravel
De snoeimethode die wordt toegepast is de Gyuot simple .
Klimaat : zeeklimaat warm overdag koele nachten en noordelijke winden
Opbrengst : 55 hl per hectare
Druiven :: Primitivo, Negroamaro, Aglianico and Fiano.


Wijn;
De druiven worden machinaal ge plukt en de vergisting vindt plaats bij 18 tot 20 graden .
De opvoeding van de wijn is 6 maanden inox vaten en 3 maanden op fles
Alcohol 13 %
Gemiddelde waardering: 14.0/20

3. Greco . Feudi di San Gregorio. DOCG Greco di Tufo Campanie.
Campanie ligt aan de west kust recht tegenover Puglia dat aan de oost kust ligt ter hoogte van Napels
Wijngaard areaal 2664 HA en een totale productie van 155000HL waarvan 64 % rood en dus 36 % wit .
Belangrijkste druivensoorten
Rood : Aglianico en Piedirosso Wit: Greco , Falanghina en Biancolella
Een andere bekende wijn uit dit gebied is de Lacryma Christi
Wijn huis :Feudi di San Gregorio

Fakten
Gründungsjahr: 1986
Eigentümer: Antonio Capaldo
Agronom: Pierpaolo Sirch und Marco Simonit
Jahresproduktion: ca. 3.500.000 Flaschen
Rebfläche: ca. 250 Hektar
Konventioneller Anbau

Wijn:
Gisting : bij 16/18 gr C in roestvrijstalen tanks
Oudering : 4 maanden in dezelfde tanks waarbij de wijn steeds in contact blijft met de lie
Smaak : Pittige mineraliteit typisch voor druiven geteeld op tufsteen gevolgd door zachte tonen van balsamico.
Gemiddelde waardering: 14.2/20

4. Negro Amaro 2015 Varvaglione IGP Salento Puglia
Wijngoed : Eigendom van de familie Varvaglione sinds 1921
Opp : 120 ha maar om de productie 3.700.000 flessen te kunnen maken worden er druiven van betroeuwbare leverancies uit een gebied van 1500 ha ingekocht
Druiven : 12 soorten zowel wit als rood en export naar 60 landen

Wijn:
Negro amaro wordt uitgelegd als : zwart en zwart , amaro zou van het griekse mavros komen en niet van bitter.
Snoeiwijze : struik.
Alc: 12,5 %
Opbrengst: 8000-9000 kg per ha
Opvoeding : 3 maanden op vaten van frans eiken
Gemiddelde waardering: 14,1/20

5. Primitivo Papale Linea Oro2013 Varvaglione Doc Primitivo di Manduria Puglia
De Papale is het vlaggeschip van het bedrijf en werd voor het eerst gemaakt in 2011 ter gelegenheid van het 90 jarig jubileum van het bedrijf
Alc: 14,5 %
De snoeivorm is de struik en de druiven worden met de hand geplukt
Opbrengst:: 6000 kg per ha
Opvoeding : 10 maanden in vaten van frans eiken en barriques van amerikaans eiken
Gemiddelde waardering: 16,0/20

6. Nero di Troya Puer Apuliae 2010 . Rivera. DOC Castel del Monte Puglia
PUER APULIAE 2010 is geen DOCG maar DOC

Castel del monte was alleen DOC rondom het plaatsje Andria maar in 2011 zijn er binnen het gebied drie DOCG’s gedefineerd : bambino nero( min 90%), Rosso Riserva ( 65% Nero Di Troia) Nero di troia Riserva ( min 90%)

en ook deze wijn zou in 2011 gepromoveerd zijn Docg Nero di Troia riserva beslaat 58 ha en geeft een opbrengst van 3712 hl hetgeen gemiddeld op 60hl/ha opleverd.
De oudering moet minimaal 2 jaar zijn waarvan 1 jaar op hout

Wijngoed
De eigenaar van Rivera – de familie Corato behoort tot een kleine groep van fameuze wijnmakers en zit als enige vertegenwoordiger van de regio Apulië in de in \”Istituto Grandi Marchi\” (www.istitutograndimarchi.com). In dit instituut zitten de 19 meest prestigieuze Italiaanse wijnproducenten zoals Antinori, Gaja, Biondi Santi, Masi, Sassicaia, Pio Cesare, Tasca d\’Almerita, Lungarotti,Lageder, Jermann om er zo een aantal te noemen.De familie Corato is in 1900 gestart met het planten van wijnstokken maar eerst in de tweede wereld oorlog is men gestart met het maken van wijn.

Grond : bestaat uit kalk en tufsteen
Het wijngoed is 75 ha groot en ligt ongeveer 200m boven de zeespiegel
De productie van 25 verschillende wijnen bedraagt 1.200000 flessen en dus wordt een gedeelte van de daarvoor benodigde druiven ingekocht

Wijn
Puer Apuliae betekent \”Zoon van Apulië\” oftewel zoon van Puglia en zo heette Frederik II van Swabia, de 13de eeuwse keizer van het Heilige Romeinse Rijk, die zoveel van deze regio hield en hield daar steevast zijn zomervakantie en heeft daar het majestueuze Castel del Monte gebouwd. Dit onuitwisbare gedenkteken voor de gehele mensheid is ook het thema van de Puer Apuliae.Deze wijn van Rivera is het vlaggenschip is voor 100% een wijn gemaakt van de inheemse druif van Puglia de \”Nero di Troia\”. De Nero di Troia is een wijn met zeer veel potentie. De druif heeft een late rijping en dikke huid die rijk is aan tannines en anthocyanines. De druif produceert wijnen met een elegant boeket en een hint van viooltjes met een opvallende structuur die een langverouderingspotentieel mogelijk maakt.

De druiven voor Puer Apuliae komen van Rivera\’s oudste wijngaarden. Het is een moderne wijn met karakter en elegantie.

De gisting vindt plaats in roestvrij staal gedurende 20 dagen bij 20 ° C en daarna mag de wijn rijpen gedurende 14 maanden in barriques van nieuw frans eiken en krijgt daarna nog minimaal 12 maanden flesrijping .

Proefnotitie : In het glas heeft de Puer Apuliae een diepe, ondoordringbare paarsrode kleur. In de neus ruiken we intense, frisse aroma\’s van donkere bessen, steranijs en viooltjes. In de mond is deze full bodied wijngeconcentreerde met fijne smaakjes in het gehemelte, met pittig zwart bessenfruit. De wijn heeft goede tannines maar ook nog een goede zuurgraad. Dit tezamen zorgt voor een elegante wijn met mooie lagen en een fraaie afdronk. De wijn heeft in 2017 van Decanter 92/100 punten gekregen.
Gemiddelde waardering: 15,5/20

7. Aglianico Feudi di San Gregorio 2011 DOCG Taurasi Campanie
Docg Taurasi Ligt op 50 km ten noord oosten van Napels in de heuvels van Avellino op 400 m boven zeespiegel het gebied kreeg zijn doc status in 1970 en promoveerde in 1993 to DOCG.
De wijnen moeten voor minstens 85 % van de aglianico druif uit de provincie Avellino gemaakt zijn voor de rest kunnen een aantal andere locale druiven gebruikt worden zoals de Piedirosso
De wijnen moeten drie jaar ouderen waarvan 1 jaar op houten vaten. Riservas 18 maanden
De wijn wordt ook wel de barolo van het zuiden genoemd en hebben een erg goed bewaar potentieel tot wel 20 jaar . Ondanks hun grote consentratie en tannine gehalte zijn ze goed in balans en hebben finesse

Bodem : Vulkanisch, zandsteen en kleiachtige gravel
Vinificatie : Inweking en gisting gedurende 3 weken in inox vaten gevolgd door 18 maanden oudering in medium getoaste vaten van frans eiken daarna 9 maanden op fles Grape
Druif :Aglianico 100%
Proefnotitie : Zwart fruit : Kersen vanille anijs kaneel nootmuskaat
Food match
Ideal with steak, venison
An excellent wine for drinking with the finest roasted red meats and poultry, braised in Aglianico
Critical Acclaim
RP 91 Robert Parker\’s Wine Advocate
WE 91 Wine Enthusiast
WS 90 Wine Spectator

Drink now through 2026.
Druif : 100 % aglianico
Gisting: 21 dagen in roestvrijstalen tanks
Oudering:18 maanden in barriques van frans eiken en 9 maanden op fles.
Gemiddelde waardering:15,3/20

8. Aglianico Repertorio 2014 Cantine del Notaio. DOC Aglianico del Vulture . Basilicata.
Basilicata : Klein wijngebied ligt tussen Puglia en Campanie ghet heeft een DCOG A del V superiore en een DOC A del V
Wijnbouw areaal is 53 ha en er wordt 708hl wijn geproduceerd.
Ligging : 450- 600 M en een wild en ruig landschap, Weinig interessant gebied behalve de Aglianico o del vulture ten noorden van de stad Potensa op de hellingen van de oude vulkaan Vulture deze wijn moet minimaal 12 maanden ouderen.
IL REPERTORIO 2014
Wijnhuis: Cantine del Notaio
Aan de voet van de inactieve Vulture vulkaan ligt Cantine del Notaio. Kleinzoon Gerardo Giuratrabocchetti zet hier op biodynamische wijze het werk voort dat zijn grootvader ooit is begonnen. De grond bestaat uit mineralen en oude vulkanische lavagrond en vanwege grote verschillen in temperatuur tussen dag en nacht krijgen we rijp fruit en aangename zuren die mooi in balans zijn.
Deze il Repertorio is de tweede in een reeks van vier van dit huis, allen gemaakt van de aglianicodruif die typisch is voor deze streek.

Opp: 30 ha.
De Wijn
Druif 100% aglianico
Classificatie DOC
Alcohol 14,5%
Vinificatie, rijping De druiven worden handmatig geplukt halverwege oktober. Rijping gedurende 12 maanden in Frans eiken barriques, opgeslagen in de natuurlijke tufsteen grotten van het wijnhuis.

Biologisch ja, biodynamisch
Smaaktype stevig & elegant
Awards 3 rode glaasjes Gambero Rosso voor de 2012!
Wijn & Spijs Gaat goed samen met rood vlees, geroosterd vlees en met wild.
Gemiddelde waardering: 15,2/20*

  • *Een groep heeft geen waardering gegeven voor deze wijn: vlezig en niet helder in de kleur,, wel goed in de neus maar zeer sterk tegenvallend in de mond, rare bijsmaak.
    Kortom: een zeer geslaagde wijnproefavond in een tijdelijk proeflokaal waar de voorbereidingen van het naderende carnaval hoorbaar waren.
    Als afsluiting werd nagekaart onder het genot van heerlijke hapjes en een wijntje.\"\"\"\"

 

Scroll naar boven