Oost-Brabant Bailli Proeverij Beaujolais

Donderdag 11 april genoten wij van de Bailli-Proeverij 2024: “ Beaujolais “ presentatie Agnes Haitsma.

De Beaujolais, het grootste district van de Bourgogne, 60 km lang en 15 km breed.

In het Noorden bestaat de bodem voornamelijk uit blauw en/of roze graniet met mangaan.
In het Zuiden van de Beaujolais bestaat de bodem voornamelijk uit kalk, leen en zand,

De druiven : Gamay noir à jus blanc voor de rode wijn.
                  Chardonnay voor de witte wijn.

De Crus du Beaujolais komen voor in 10 Gemeenten:

Brouilly,  Chénas,  Chiroubles,  Côtes de Brouilly,  Fleurie,  Julienas,  Morgon,  Moulin à Vent,  Régnié  en Saint-Amour.

Bailli Agnes Haitsma hield haar introductie terwijl wij genoten  van de Rince Bouche , een Beaujolais Blanc: La Perle Blanche, Domaine La Creuze Noir uit 2022. Natuurlijk 100% Chardonnay en een welkome start van deze dégustation.

Wijn 1: Chiroubles 2022, van Domainede la Grosse Pierre, een bedrijf met 7,7 ha. Chiroubles, op een bodem van verweerde graniet. De stokken zijn 50 jaar oud. Malolactische vergisting en 100% eigen bacteriën. Deze wijn was meteen een schot in de roos , mooi evenwichtig en goed op dronk.

Wijn 2: Morgon Montpelain 2022, Domaine Louis Claude Desvignes
Dit is de grootst aangeplante Cru van de Beaujolais, de bodem zand en klei, de oogst handmatig, Agriculture Biologique. De wijn was wat minder complex als de vorige maar met aangename zuren en tannine. Het zijn wijnen die over het algemeen vrij koel worden gedronken.

Wijn 3:  Saint Amour, Arbre de Vie 2019 , Domaine de Chers, Het is een veel verkochte wijn op 14 februari Valentijnsdag, Een bedrijf uit 1956, en nu de 3e generatie, 60 jaar oude stokken, een maceration van 12 dagen en 9 maanden op eiken. Mooie kwaliteits wijn.

Wijn 4: Chénas organic 2021, Celine et Nicolas, Domaine Hirsch, het is de kleinste appelation . Een oude hellingwijngaard, op graniet, natuurlijke vergisting, geen filtering, hele trossen, Maceration Carbonique, gerijpt op eikenhout, een elegante delicate wijn.

Wijn 5.  Régnié, Vin Nature à Butiner 2020, Domaine Romy. Régnié is de laatst toegelaten Cru in 1988, een genuanceerde, elegante wijn met veel roodfruit, pruimen, en lange afdronk. Ook hier is de Maceration Carbonique in de neus en mond duidelijk aanwezig.

Wijn 6,  Brouilly Corentin, 2020, van Laurent Corentin. Deze Cru komt uit het meest uitgestrekte gebied van de Beaujolais, er zijn 19ha. wijngaarden van dit bedrijf, stokken van 1935, met een bodem van Graniet. Hele trossen hand geoogst, Maceration semi Carbonique. En 12 maanden gebruikte houten vaten . Ongefilterd. Een wijn die op de proeverij hoog scoorde.

Wijn 7: Côtes de Brouilly, Les Grottes de Brulhié 2021, Chateau Thivin.
Chateau Thivin , een bedrijf met respect voor het terroir,  natuurlijke grasgroei, biodiversiteit en bloemperken tussen de stammen. Ecologische begrazing door schapen. Een bodem van vergruisde blauwe en roze graniet,
De druiven handgeoogst in hele trossen en traditionele vinificatie.

Wijn 8.  Moulin à Vent, Dominique Piron, Julien Révillon  2020.
De 14e generatie wijnmakers, met 88ha, en 140 gaarden in de Beaujolais.
De ligging Zuid-Oost. 75jr oude stokken, bodem graniet en mangaan, pluk deels ontsteeld,  vinificatie Semi Carbonique, en 50% op hout. Ook deze wijn scoorde hoog.

Met deze wijn sloten wij de proeverij af en wij leerden dat er prachtige wijnen uit deze streken komen met veel diepgang en nuance. Dit in tegenstelling wat er nog vaak over de Beaujolais gedacht wordt.

Met dank aan Agnes voor  de mooie proeverij, en natuurlijk Annie die met hulp van Hanneke ons aansluitend met heerlijke hapjes verwende.

Wij verheugen ons al op de asperge proeverij in mei.

Tot zover het verslag van Dick, dank!

Agnes had nog een primeur voorbereid (geen Beaujolais Primeur!). Iedere aanwezige had een email gekregen met een knop waarmee we konden doorclicken naar Google Formulieren. Daar hadden Agnes en Cees een formulier voorbereid waarop wij onze scores in konden vullen. Dit overzicht werd op het scherm getoond en wij konden vervolgens de volgende gemiddelden noteren:
0: 14,6 1: 14,6 2: 13,4 3: 15,9 4: 14,2 5:14,6 6: 16,6 7: 16,4 8: 17,2
Zoals zo vaak waren er flinke spreidingen per wijn, en inderdaad: smaken verschillen! (Gelukkig)

Een mooie en erg bruikbare noviteit!

Scroll naar boven