“Noroc (proost) met Roemeense Wijnen” door Christina Andriescu

\"\"

Verslag van Dick Jager

Het is 14 september en Bailliage Oost-Brabant heeft vanavond een drukke Agenda.
Dus opent Bailli Kees Weijters om exact 19.45U de Proeverij.
Eerst Krijgt de Werkgroep de gelegenheid een aantal voorstellen te doen die in een rapport van aanbevelingen zijn gebundeld en wordt de enquête besproken en een tweede enquête aangekondigd.

Na de proeverij zal er een bestuurswisseling plaats vinden maar, eerst de Roemenië proeverij , georganiseerd door George Mes en gegeven door Christina Andriescu.

\"\"

\"\"

Christina Is Roemeense ,zij woont al 17 jaar in Nederland en is marketing-adviseur. Zij is als hobby begonnen met het importeren van Roemeense wijnen. Zij is nu het bedrijf \”Roemwijn\”begonnen.
Er zijn 7 feiten over de Roemeense wijnen die je (waarschijnlijk ) niet wist.
1.Het is een land met een rijke wijnbouwtraditie en een wijngeschiedsenis die meer dan 4000 jaar oud is.
2.Het is een \”oud\”wereld wijnland.
3.1/3 van alle wijngaarden in EU. bevinden zich in Roemenie met 218.000 ha.
4. Wijngaardenareaal. In 2016 was Roemenie op de 5e plek in de EU.en 10e in de wereld.
5.De wijnproductie in 2016 was Roemenie 13e in de wereld.
6.De Franse wijnbouwers gaven advies in de 19e eeuw ,toen de phyloxera Roemenie trof. De herbeplanting gebeurde met behulp van Franse druivenrassen:
Pinot Noir,Cabernet Sauvignon,Merlot, Chardonnay,Sauvignon Blanc etc.
7. Tijdens het communisme ,werd meer nadruk gelegd op kwantiteit dan op kwaliteit.Desondanks weten de Roemeense wijnen vele belangrijke prijzen te winnen tijdens internationale wedstrijden.
Er zullen vanavond wijnen uit drie gebieden te proeven zijn.Cramma Girboiu, Cramma Corcova en Crama Gramma .
\"\"Tijdens de introductie genieten we van de Rince Bouche ,het is een Prosecco die uit de regio Cramma Girboiu komt, en ons doet vermoeden dat het een interessante avond wordt met vele verleidingen. Wij wachten niet meer en laten ons verleiden met de 1e wijn.

Wijn .1\"\" ,Fetasca Regala (Koninklijke meisjesdruif) uit 2015 .Moldova DOC. Het is een inheems druivenras Een natuurlijke kruising van Grasa de Cotnari en Feteasca Albi
De kleur is helder licht geel, In de neus Fris en bloemig, met mooie zuren en aroma\’s van peren abrikozen. Mineralig. De druiven komen van 40 jaar oude stokken.De smaak is evenwichtig,fruitig met een klein bittertje in de afdronk. 12% alc.

\"\"Wijn 2. Livia Sarba 2015 Moldova DOC. Het zijn 100% Sarba druiven.Handgeplukt, alcoholische fermentatie in RVS.tanks,gedurende 3 weken bij 14/16grC.
Neus, Perzik en citrus,vlierbessen,lindebloesem. ,we proeven een frisdroge witte wijn met een licht geelgroene kleur. Sappig en mooie zuren.
De Sarba groeit alleen in het Vrancea gebied in het zuiden van Moldavie. De druif is een kruising tussen de Italiaanse Riesling en de Roemeense Muskaat.

\"\"

\"\"Wijn3.Techtonic Sauvignon Blanc Moldova DOC. 13%, Een Stuivende wijn, lichtgeel, met Kruisbes, paprika en noten,komt met een licht zuurtje binnen wordt evenwichtig met een lange afdronk. Handgeplukt,skinmaceratie. Een heerlijke wijn die hoog scoorde.

Wijn 4. Corcova Chardonnay, ,Reserva 2014,Oltenia 2014. Helaas was deze wijn geoxideerd en wordt daarom niet beschreven.

In de pauze werden er al voorbereidingen getroffen voor het Buffet na de proeverij. Het Buffet werd verzorgd door Betty vd Heyden en Maria Jongen, Cees vd Heyden was intensief betrokken bij de voorbereidingen dus dat belooft wat.!

\"\"\"\"
\"\"

Nu komen de rode wijnen en starten we met een verticale proeverij.

\"\"Wijn 5. Corcova Feteasca Neagra(zwarte meisjes druif) 2013. Oltenia DOC. We zien hier een bruine rand komen die de leeftijd aanduidt.
Deze druif moet Roemenië op de wijnkaart zetten. De wijn is 100% Feteasca Neagra . De wijn mooi donker rood, met tonen van tabak,laurier, chocolade, bramen. De wijn is goed op dronk en goed in balans.

Wijn 6. is jaargang 2014 . De wijn mist de aardse tonen maar maakt dat goed met tonen van rijpe bramen, rood fruit ,ronde tannines en een lange afdronk. Een prachtige wijn .

Wijn 7. is jaargang 2015 met een nog wat paarsige kleur. Een wijn die duidelijk nog wat kan liggen. Veel fruit, nog stevige zuren en wat duidelijker in de tannines.

Wijn 8. Dit is een Merlot van 1997 uit Dalomare.De wijn is evenwichtig met een lange afdronk maar is toch duidelijk over de top.
\"\"

\"\"George Mes bedankt Christina voor de enthousiast gebrachte proeverij en biedt haar een mooie Margaex aan .Hij is van een zeer gerenommeerd huis een Chateau du TERTRE.

Dan neemt Kees Weijters .
het woord en bedankt Rita Jager die eerst als penningmeester optrad en later als bestuurslid voor haarinzet.
Annie Jansen die jarenlang het secretariaat op zich nam en altijd zorgde voor een uitgebreide afterparty werd natuurlijk ook in de bloemetjes gezet.
Agnes Haitma neemt de functie van secretaris over en George Mes wordt bestuurslid Wijnactiviteiten.

\"\"\"\"

Dan worden de inspanningen van Betty, Maria en Cees gepresenteerd en nagepraat bij een lekker glas en de heerlijke hapjes.
\"\"

\"\"\"\"

Scroll naar boven