Op 15 januari 2017 kwam Bailliage Oost-Brabant van het NGW bijeen om haar “Nieuwjaarstreffen” te vieren.
Het is al jaren een traditie dat wij dan samenkomen in Restaurant “OLIJF”in Nuenen.
Dit is zeker geen gemakzucht maar dit repeterende karakter vloeit voort uit ,Gastvrijheid, Kwaliteit en het ieder jaar weer op voortreffelijke wijze meedenken met ons Jaarthema door Danny de eigenaar van “Olijf”.
Voor 2017 is ons thema de BALKAN. Ons Nieuwjaarsdiner zal dan ook in dat teken staan. Bij de gerechten uit de Balkan zullen bijpassende wijnen uit deze streek geschonken worden.
Rond 15U.zijn de meeste leden aanwezig en genieten van de Cava .Bailli Kees Weijters heet allen welkom en er wordt getoast op het nieuwe jaar . We hopen allen op een goed wijnjaar dat we in gezondheid zullen beleven.
Dan zoekt iedereen een plaatsje aan de tafels , waar we ons zullen laten verrassen door wat Danny en Kees Weijters voor ons bekokstooft hebben.
Maar eerst wordt er een ogenblik stilte gehouden ter nagedachtenis aan Jules Plet .
In een aangename ,gezellige sfeer wordt de middag en avond doorgebracht waarbij onderstaand diner ons allemaal inspireert in onze gesprekstof en vele verhalen over de Balkan, goede wijnen en ervaringen uitgewisseld worden.
Danny vertelt over de wijnen en de gerechten.
Balkan Menu
15 januari 2017
Zeebaars/komkommerstructuren/tzatziki
Hierbij drinken we :Katarzyma Chardonnay Thracian Valley Bulgaije 2014
Een gerecht met een mooi smakenpalet, ook de wijn is schitterend maar naar mijn smaak wat krachtig tot het gerecht. De wijn heeft een lange afdronk een juweeltje . De etiketten van deze wijnen zijn bijzonder. Iedere fles heeft zijn eigen authentieke etiket.
Cevapcici/bouillon goulash/paprika
De wijn: Coronica Malwasia Croatië 2013
De bouillon, krachtig in z’n smaak en een wijn die de mond weer in evenwicht brengt. Een goede combinatie ,de Balkan wordt steeds mooier.
Gespierd en evenwichtig.
Hoender/Compote ui en tijm/ aardappel
Bessa Valley Petit Enira 2010
De Parelhoen is sappig en krokant aan de buitenzijde met mooi garnituur.
De Bulgaarse wijn, een assemblage van Bordeaux druiven met een hoog Merlot gehalte 60%, laat de proever volop genieten
Kalfslende/ Kalfswang/ aardappelprei taartje
Katarzyma seven grapes/Thracian Valley Bulgarije 2015
Een gerecht van prachtige stukken kalfsvlees een feest voor mond en oog.
De wijn is ook een goede keuze bij dit gerecht, mooie evenwichtige smaken die ons steeds meer doen verlangen naar de wijnreis komende juli.
Het nagerecht : Vijgentaart/yoghurt limoen sorbet//vanille/ noten
Puklvec Traminer Auslese Slovenië
Zo sloten wij rond 21U. het diner met koffie af.
Kees Weijters bedankte Danny en wij waren het er allemaal mee eens , het was een uitstekend diner , mooie combinaties , verrassend en in een prima sfeer.
Dank aan de organisatie en natuurlijk restaurant “OLIJF”
Verslag van Dick Jager