NGW Oost Brabant: Verslag Portugal proeverij

 

Verslag NGW O-Brabant Portugal-proeverij op 8 maart 2018

Presentatie: Cobi Baken

 

Mooie Portugese wijnen uit diverse regio’s en een super-enthousiaste presentatie door vinologe Cobi Baken uit Valkenswaard: veel gezelligheid en een absolute succesformule !    Er waren 19 bezoekers aanwezig en het verslag is gemaakt door Peter Derks.\"\"

De volgende Portugese wijnen mochten wij proeven:

 • Muros Antigos Escolha 2017 van Anselmo Mendes, DOC Vinho Verde       \"\"       Vinho Verde is de grootste DOC in het koele en groene noordwesten van Portugal. De gebruikte druiven in deze witte blend zijn Alvarinho (geteeld aan de oevers van de Minho), Loureiro (uit het dal van de Lima) en Avessa (uit het zuiden). De alcoholische gisting vond op lage temperatuur plaats, waarna deze wijn nog 4 maande mocht rijpen op zijn lie. De kleur is lichtgeel, zeer helder. In de neus (veel aroma’s) zijn bloemen, peer, perzik en nectarines waarneembaar. De smaak is zeer fris met mooie zuren en karaktervol, wellicht geholpen door de rijping op lie. Tevens een klein bittertje.
 • Alc.12,5%      Onze gemiddelde score was 15,3 pnt en de winkelprijs is € 7,95

 

 • Rótulo Branco 2015, Quinta de Baixo, van Niepoort, DOC Dão   \"\"                     
 • Het wijngebied Dão (ten zuidwesten van Porto) ligt tussen de bergen en is al zeer oud. De bodem, bestaat hier voornamelijk uit graniet. Niepoort kocht deze Quinta met 60 tot 80 jaar oude druivenstokken in hun wijngaard in 2014. De gebruikte druivenrassen in deze cuvée zijn Encruzado, Borrado das Moscas, Cercial en Rabo de Ovelha. De vergisting vond plaats in RVS-tanks waarna rijping gedurende 12 maanden in (gecoate) cementen tanks. De wijn is mooi helder en zachtgeel van kleur. In de neus dik fruit zoals mango en abrikoos en wat gedroogde kruiden. De smaak is frisdroog en mineralig, ook wat kruidig, mooie zuren, een klein bittertje en een tamelijk goede afdronk.                                                            Alc. 12,5% Onze gemiddelde score was 14,8 pnt en de winkelprijs is € 9,95

 

 • Falcoaria 2015, Fernao Pires, van Casal Branco, DOC Tejo      \"\"                         
 •  We gaan nu naar het stroomgebied van de Taag, oftewel Tejo op z’n Portugees. Dit wijngebied heette in de vorige eeuw nog Ribatejo (oevers van de Tejo) maar nu dus simpelweg Tejo. Hier woonden veel koningen voorheen en die deden graag aan valkenjacht, vandaar ook de naam van deze wijn: Falcoaria. De wijngaard waaruit deze wijn afkomstig is bestaat uit 60 jaar oude stokken van de Fernão Pires druif. Dit is de meest aangeplante witte druif in Portugal die in veel andere Portugese wijngebieden ook wel Maria Gomes genoemd wordt. De bodem van de wijngaard bestaat voornamelijk uit zand. De vergisting vond voor 50% plaats in RVS-tanks, terwijl de andere helft in nieuwe  Frans-eiken vaten werd vergist, waarna rijping gedurende 8 maanden in het vat op zijn lie. De wijn is goed helder en zachtgeel van kleur. In de neus wit fruit, iets bloemen, kruiden en ietwat vanille. Een complexe smaak, nogal fris met mooie zuren, wat mineralig en een mooie (diepe) afdronk.                  
 • Alc. 13 % Onze gemiddelde score was 16,1- pnt en de winkelprijs is € 7,95                

\"\"

 • Reserva  Branco 2016, Herdade do Esporao, DOC Alentejo  \"\"  We verplaatsen ons nog meer zuidoostelijker in Portugal naar het grote (en nieuwere) wijngebied Alentejo (betekent letterlijk: ver van de Tejo vandaan). Het is hier zeer warm en het is één van de meest dynamische wijngebieden van Portugal. Herdade do Esporao maakt kwalitatief goede wijnen en had al in 1988 (tijdens Cobi’s bezoek daar) computergestuurde processen. De gebruikte druiven in deze cuvée zijn Antãoi Vaz, Arinto, Roupeiro en Sémillon. De druivenstokken zijn ongeveer 17 jaar oud en de bodem bestaat uit graniet, leisteen en klei. Voorafgaand aan de alcoholische vergisting werden de druiven bij lage temperatuur ingeweekt: voor extra extractie. De vergisting vond plaats in RVS-tanks waarna rijping gedurende 6 maanden in nieuwe Amerikaans- en Frans-eiken vaten. De wijn is helder en heeft een mooi gele kleur (met iets groenzweem). Een complexe geur met duidelijk vanille-tonen en veel wit fruit. In de mond compenseren de frisse zuren mooi de zwaardere rijp-fruit en houttonen. Ook romig, mineralig en een bittertje Tevens een mooie lange afdronk.
  Alc. 13,5%     Onze gemiddelde score was 16,4 pnt en de winkelprijs is € 11,95

 

 • Gestolen Fiets 2015, Niepoort, DOC Douro           \"\"                                                   
 • Na de pauze beproefden we deze eerste rode wijn, welke afkomstig is uit het centrale deel van het Douro-gebied in noord-Portugal. Het is de (in Nederland goed verkrijgbare) instapwijn van Niepoort met een fraai etiket ontworpen door Peter van Straaten. De 10 tot 60 jaar oude stokken groeien op een bodem van voornamelijk schist, leisteen en graniet. In deze cuvée werden de druiven Touriga Franc, Touriga Nacional, Tinta Barroca en Tinta Cao (allemaal typische Port-druiven) gebruikt. Deze wijn is behoorlijk diep rood van kleur met een tikkeltje paars en is niet 100% helder (ietsje foezelig). In de neus wat kruidige donker fruit tonen maar ook zwaardere tonen van zuivel (teveel melkzuur ?). In de mond bosvruchten, mooie zuren, redelijk vol en bescheiden tannines, maar ook weer die zwaardere zuiveltonen en een redelijk goede afdronk.     Alc. 13 % Onze gemiddelde score was 15,2 pnt en de winkelprijs is € 9,50

 

Barrancôa 2014 van Ribafreixo wines, VR Alentejano  \"\"                

 • We gaan weer terug naar de Alentejo voort een regionale wijn (in andere landen IGP genoemd maar hier in Portugal aangeduid met VR). De wijn is door een nog jong wijnbedrijf (sinds 2007) gemaakt maar dit bedrijf heeft inmiddels toch al veel gouden medailles behaald en heeft nu 100 ha wijngaarden ! De gebruikte druiven zijn 40% Aragones (oftewel Tempranillo), 40% Trincadeira (elders ook wel Castelao of Tinta Amarela genoemd) en 20% Alicante Bouchet, de laatstgenoemde geeft veel kleur vanwege zijn rode vruchtvlees. De bodem bestaat voornamelijk uit leisteen. Na de alcoholische vergisting rijpte (slechts) een deel van de wijn op Frans-eiken vaten, waarna het geheel nog 8 tot 10 maanden flesrijping onderging. Deze wijn is vrij helder en heeft een donkerrode kleur met een zweempje paars. In de neus rijp donker fruit (zoals bosbessen), specerijen en mooie houttonen (maar niet teveel). Redelijk intens en mooi rond van smaak, mooie (vrij zachte) zuren, zachte tannines en een klein zoetje, met andere woorden: mooi in balans. Ook een redelijk goede afdronk.                        
 • Alc. 14 % Onze gemiddelde score was 16,1- pnt en de winkelprijs is € 6,50

\"\"

 • Fossil 2015 van Vale da Capucha, VR Lisboa (DOC Torres Vedras)             \"\"       
 •  Vale da Capucha ligt zo’n 60 km ten noorden van Lissabon op slechts 8 km van de Atlantische kust. Dit is een biologische wijn gemaakt door Pedro Marguez en hoog gewaardeerd in de wijngids van Johnson. De gebruikte druiven zijn 60% Touriga Nacional, 30% Tinto Roriz (= Tempranillo) en 10% Syrah. De bodem bestaat uit kalksteen en fossielen. De wijn is nagenoeg helder en donkerrood van kleur. In de neus veel kruidigheid, donker fruit en wat laurier. De smaak toont een tamelijk volle wijn met mooi zachte zuren, frisfruitig, bescheiden en zachte tannines en een aangenaam (klein) zoetje, oftewel goed in balans. Ook een goede afdronk.               
 • Alc. 13 % Onze gemiddelde score was 16,1 pnt en de winkelprijs is € 11,95 
 • \"\"Lagar de Baixo 2012, Baga, van Niepoort, DOC Bairrada     
 • Voor onze laatste wijn gaan we naar Bairrada, een wijngebied dichtbij de Atlantische kust, 100 km ten zuiden van Porto. De wijn is afkomstig van Quinta de Baixo (nu eigendom van Niepoort) en is uitsluitend gemaakt uit de Baga-druif welke bekend staat om zijn zeer stevige tannines, een wijn om te ouderen dus. De bodem bestaat hier uit witte kalk +wat klei. De gisting vond plaats in lagares gedurende 5 weken ! Hierna kreeg de wijn een rijping gedurende 20 maanden in barriques . De wijn is helder en donkerrood van kleur (met een tikkeltje paars zelfs nog en dat voor een ruim 5 jaar oude wijn !). In de neus donker fruit, ook wat ceder, vanille en laurier. In de mond een complexe wijn met mineralen en nog stevige tannines, mooie zuren en een klein bittertje. De afdronk is fris en langdurig. Een prachtige eetwijn dus, bijvoorbeeld bij geroosterd speenvarken .     
 • Alc. 12,5% Onze gemiddelde score was 16,4 pnt en de winkelprijs is € 15,95
 • Ribamar, Garafeira 2006, Ramisco, van Antonio da Silva, DOC Colares \"\"           
 • Als verrassing (toetje) nodigde Cobi ons nog uit om een al wat belegen wijn te proeven gemaakt van de Ramisco-druif en geproduceerd door een “Portugese oude vriend” van haar: Antonio da Silva. De druiven groeiden in het duingebied Colares, ten westen van Lissabon, een wijngebied waar de druifluis nog niet heeft toegeslagen (vanwege de droge zandgrond !). Ik heb geen info over het vinificatieproces. De wijn is nog vrij donker rood van kleur met duidelijk wat bruin. In zowel de geur als de smaak komen rozijnen voor, de smaak is mooi zacht inmiddels. Wellicht net iets over de top maar toch nog een goed drinkbare wijn met veel tertiaire aroma’s !              
 •   Alc. 13 % Onze gemiddelde score was 16,0 pnt en de winkelprijs is nu € 5,00

 

Hierna konden we diverse wijnen nog proeven in combinatie met verschillende heerlijke hapjes (kazen, worsten, vijgen en olijven) die door ons dames-team waren uitgezocht. We hebben genoten van een zeer verrassende Portugese wijnproeverij, met name ook door het spontane en bijzonder gezellige optreden van onze presentatrice Cobi Baken, die daarvoor erg hartelijk bedankt werd door onze bailli Kees weijters !!

\"\"

P.S.: Opvallend was de (vrij) kleine spreiding (van bijzonder kleine tot matige spreiding) in de beoordeling van alle wijnen tijdens deze proeverij !

 

 

Scroll naar boven