Masterclass Wijnproefkunde, Bailliage Oost-Brabant 8 nov.2018 ,Verslag Dick Jager
Op donderdagavond 8 november hadden wij onze Masterclass wijnproefkunde bij Claudia van Dongen in haar proeflokaal in Eindhoven.
Rond kwart voor acht is iedereen binnen en genieten we van de Rince Bouche
Het werd proeven op examenniveau .
Bij binnenkomst een mooi glas bubbels uit de Loire-streek, methode traditionele. Een Chenin-Blanc gedomineerde wijn uit de Saumur met mooie zuren en bubbels die lang actief bleven.
Claudia is sinds 1989 werkzaam in de wijnwereld met reizen, cursussen en inkopen en keuren voor bedrijven.
Claudia vertelt ,om een wijn te beoordelen moet je de wijn begrijpen.
Je moet het antwoord loslaten , niet direct bij het proeven uitgaan van de naam van de druif dan, ga je redeneren naar wat bij de druif past maar, eerst kijken naar de factoren die deze wijn zijn karakter geven.
Je probeert voor je zelf de wijn te beschrijven , kijk naar het seizoen waarin de wijn past, komt hij uit een koele of warmere streek ,ontdek de aroma’s in de wijn , de primaire, secundaire en tertiaire aroma’s. Dus fruittonen, is er houtrijping (toast,vanille) ,is er malolactische gisting, zijn er minerale tonen of zijn er onrijpheden in de tonen zoals groene paprika.
Welk smaaktype proef je, wat is het mondgevoel en het smaakgehalte.
Smaaktype : fris of rijpe tonen
Mondgevoel, filmend ,restzoet
Smaakgehalte, kort, lang.
Je kunt natuurlijk gebruik maken van het Aromawiel en de Cépage ellips
Maar primair is, ontdek het karakter van de wijn en plaats er een terroir en gebied bij
Dan gaan we proeven:
Wijn nr 1. Wij proeven volgens de regels die wij juist aangeboden kregen.
Wat is het, we beschrijven de wijn en kunnen kiezen uit drie mogelijkheden te weten:
a. Malborough Sauvignon
b. Sauvignon Touraine
c. Chablit
Uiteindelijk als we de redenering goed volgen komen we uit op de Sauvignon Touraine dat, geeft goede moet voor de volgende wijn.
Wijn nr 2. Weer een witte wijn en na het keuren en proeven krijgen we de keus uit:
a. 2016 Rias Baixas (Alberigna)
b. 2016 Riesling Trocken (Pfalz)
c. 2016 Soave Classico
De Riesling Trocken uit de Pfalz met zijn duidelijke minerale tonen kon ons overtuigen ,ook door zijn mooie Riesling zuren. Een prachtige wijn
Wijn nr 3. Nog eens wit , de keus:
a. Chardonnay uit Californië
b. Macon Village
c. Vouvray
We nemen de houttonen waar ,het krachtige fruit, het filmende mondgevoel ,we hebben de overtuiging dat de wijn uit Californië komt , een prachtige Chardonnay.
Na de pauze gaan we over op Rood:
Wijn nr 4. Wat is het:
a. 2015 Grozes Hermitage
b. 2014 Givry. Pinot Noir
c. 2015 Vacqueras
De lichtrode transparante kleur, de fruittonen,lichte tannine, de aardse tonen leiden ons naar de Pinot Noir Givry. Toch was het geen makkelijke ontdekking maar, het lukte.
Wijn nr 5. Dieprood, donker fruit met houttonen, maar ook zuren, De keus,
a. Chianti Classico (hart van Toscane)
b. 2015 Langhe Nebbiolo (Piemomte)
c. Cabernet Sauvignon (Medoc)
De mooie zuren onderscheiden zich van de cabernet en de hardere tannines van de nebbiolo.
Wij gaan na een intense innerlijke strijd voor de Sangiovese ,de Chianti Classico.
Wijn nr 6. Geeft de keuze tussen:
a. Haut Médoc
b. Malbec
c. Shiraz
Het is een wijn met een hoge kleurintensiteit, ceder, cassis, een mooie balans. Het wordt de Médoc met 71% Cabernet Sauvignon, 15% Merlot en 4 % Petit Verdot
Wijn nr 7. Is een wijn met wat phenolische onrijpheid, De druif heeft mogelijk niet helemaal goed op zijn plek gestaan. Er zijn vegetale tonen en een disbalans mogelijk zijn de druiven te vroeg geplukt.
De keus:
a. 2015 Carmenère uit Maipo Valley
b. 2015 Pinotage ,Stellenbosch
c. 2013 Rioja Réserva
De Carmenère wint maar bij de keuze had de Pinotage ook veel aanhang.
Na deze mooie en goed opgebouwde leerzame proeverij verraste Ons lid Max de aanwezigen met zelfgemaakte Bonbons. Veel verschillende smaken met vullingen met kruiden ,kaneel en drank. Werkelijk erg knap gemaakt en een heerlijke combinatie met de geserveerde Port.
Max had er gelukkig veel gemaakt want er werd ruim van genoten.
Een Masterclass die zeker nog eens een vervolg zal hebben.