Maestricht -Verslag van de Oostenrijk proeverij

Verslag van de
Oostenrijk proeverij zonder Grüner Veltliner, Blauw Fränkisch en Zweigelt
Op zaterdag 24 februari 2024 in de Leube Maastricht
Gepresenteerd door Klaus Dylus.

De eerste wijn was een gelber muskateller brut, methode traditionelle van SKOFF.
Gegevens van Klaus over de druif:
Afstamming druif:De gelber muskateller behoort tot de oudst bekende druivenrassen en de afstamming is waarschijnlijk Grieks of Romeins met kenmerken van talloze andere druivensoorten die zijn ontdekt in de druif bij analyse.
Het ras stelt weinig eisen aan de bodem, maar is moeilijk en veeleisend in de wijngaard.
Het is vatbaar voor rot en heeft een onzekere opbrengst.
Verlangt een warme en luchtige locatie, zeer vatbaar voor Oidium en Botrytis.  

De wijn: De mousserende wijn is goudgeel met een fijne mousse. In de geur ruik je appeltjes, citrus, pompelmoes en muskaatgeuren en de smaak is heel fris met hoge zuren en een fijn zoetje in de afdronk. De wijn is ook bloemig, mineraal en met frisse bessen. Een aangename en frisse bubbel, een mooi begin van de proeverij.

De tweede wijn is een Sämling 88, Scheurebe  2022 van Weingut Preiserhof.
Afstamming druif: Werd in 1916 gefokt door Georg Scheu aan het Staatsinstituut voor Wijnbouw in Alzey. De veredelaar markeerde de jonge planten met een doorlopend nummer. In dit geval was dat zaailing nummer 88 en de wijnstok hield dit als synoniem.
Het is een veredeling van Riesling en Bukettraube.

De wijn: de wijn is heel lichtgeel en ruikt naar ananas, lycheés, mineralen, grapefruit en ruikt ook bloemig.
In de smaak zijn er voldoende fijne zuren, hij is fris en fruitig en heeft ook een zoetje. Een aangename drinkwijn die nu het best kan worden gedronken.

Vervolgens komt de Gumpoldskirchner Zierfandler- spätrot 2022 in het glas van Winzerhof Landauer-Gisperg.
Afstamming druif: Autochtone variant uit het Thermenregion en is daar vrijwel uitsluitend vertegenwoordigd. De druif is roodachtig van kleur, vandaar de naam.

De wijn: de wijn is licht-groengeel. Hij ruikt mineralig naar vuursteen in de arome de bouche maar dit verdwijnt snel. Verder ruikt de wijn naar wit fruit en vooral naar voorjaarsbloesem en ruikt een heel klein beetje nootachtig. In de smaak komen het nootachtige en het witte fruit van peer terug. De smaak is intens, breed met een fijne structuur en een bittertje in de afdronk.

Dan de Rotgipfler 2021 van Winzerhof Landauer-Gisperg
Afstamming druif: Autochtone variant uit het Thermenregion. Natuurlijke kruising tussen traminer en roter feltliner. Klaus heeft een verhaal over de druif Traminer, ook Savagnin genaamd ( onder andere bekend van de witte wijn uit de Jura) en vele andere variëteiten. Heel ingewikkeld en niet eenvoudig te omschrijven maar wel interessant en de moeite waard om er eens in te duiken in de literatuur.

De wijn: de wijn is witgoudgeel, helder en sprankelend. De geur is mineraal met tropisch fruit als perzik en bloedsinasappels. In de smaak is er dan meer kruisbes en frisse zuren. Geur en smaak totaal verschillend maar het geeft toch een heel aardige wijn en is dus niet onevenwichtig wat je misschien wel zou verwachten bij zo een verschil in geur en smaak.

Na de pauze komt de Gelber Traminer 2021 van Netzl op tafel.
Afstamming: En hier is de traminer weer.Het ras werd al in de middeleeuwen in Zuid-Tirol gevonden. Het dankt zijn naam aan de levendige wijnhandel vanuit de stad Tramin (Zuid-Tirol). De Traminer is een van de oudste Europese variëteiten , die al onder de Romeinen als Vitis aminera wijdverbreid was. Traminer heeft een kruidige door het terroir beïnvloede smaak.

De wijn: de wijn is witgoud van kleur en helder. De geur is kruidig en aromatisch op het geparfumeerde af en bloemig ( rozen) en bloesem ( vlierbesbloesem). De smaak geeft voldoende zuren en een bittertje. Kruidig, citrus, bloesem en bloemen komen terug met een lange afdronk.

Vervolgens proeven we de Roter Feltliner 2019 Feuersbrunn-Lössterrassen van Familie Reinberger.
Afstamming: De Roter Veltliner is de originele variëteit van de Veltliner-groep. Zoals (Weißroter, Brauner, Silberweißer Veltliner, Gelbling). Deze inheemse druivensoort neemt binnen de Veltliner-groep een bijzondere positie in als natuurlijke kruisingspartner voor Neuburger, Zierfandler en Rotgipfler.

De wijn: Dewijn is goudgeel, helder en sprankelend. De geur is kruidig, bloemig en honingachtig. De wijn heeft fijne zuren, is complex, intens en dik maar toch verfijnd. Hij is kruidig, heeft een bittertje en ook een zoetje. De wijn heeft een lange afdronk en is evenwichtig. Een heel mooie wijn met een goede beoordeling!

Na de witte wijnen komt de Rosé Blauer Wildbacher, Schilcher Klassik, 2023 van weingut Preiserhof op tafel.
Afstamming: De blauwe Wildbacher is een zaailing van de Heunisch en ook nauwverwant met de Blaufränkisch. In Steiermark wordt de wijn die van de Blauer Wildbacher wordt gemaakt Schilcher genoemd.

De wijn:  de kleur is gemiddeld oranje. De geur is van snoepjes en een ijsje. De smaak is ook van snoepjes maar wat groen en wrang. Er valt niet veel over te zeggen behalve dat deze wijn als uitzondering op het geheel niet erg in de smaak viel bij de deelnemers in tegenstelling tot de marketing die deze wijn als een zeer fruitige klassieker presenteert, typisch uitnodigend met een zeer intense geur van krenten en frambozen in de neus. In de mond een heerlijke drinkstroom met een extreme frisheid en een fijne kruidigheid. Bij ons kwam dat er niet uit.

Als laatste komt de Robino 2020 van Blauer Wildbacher van Weingut Preiserhof op de proeftafel.
Deze Blauer Wildbacher is heel andere koek dan de rosé en laat de potentie van de druif zien

De wijn: de wijn is paars donker van kleur. De malolactiek is duidelijk te ruiken samen met rood fruit van kersen, bramen en chocolade. Verfijnde houttonen.
De smaak is ook van rood fruit en kersen. Kruidige tonen met chocolade. De wijn is evenwichtig en heeft een mooie afdronk. Een hele mooie aparte rode wijn. Onbekend maar niet onbemind bij het proefpanel.

Samenvatting:

Klaus heeft ons een mooie en bijzondere proeverij gepresenteerd. We hebben veel geleerd en volop genoten van wijnen die je normaal niet proeft. Er zijn slechtere manieren om de zaterdagmiddag door te komen. Klaus, bedankt voor een aangename en leerzame middag.

Verslag: Harry Pallada.

Scroll naar boven