Verslag Macedoine Oost-Brabant op 09-03-2017
(verslag gemaakt door Peter Derks)
Deze fraaie Macedoine wijnproeverij werd ingeleid en aan elkaar gepraat door onze bailli Kees Weijters. Met in totaal 24 deelnemers was deze avond zeer goed bezocht.
De Macedoine bestond dit keer uit 8 zeer verschillende wijnen die door diverse NGW-leden uit hun kelders waren meegebracht en ook door hen werden toegelicht tijdens deze proeverij.
Wegens het zeer uiteenlopende karakter van deze 8 wijnen en ook gezien de variatie in leeftijd van deze wijnen, alsmede de beschikbare tijd, hebben we tijdens het proeven geen punten toegekend.
Wel bleek tijdens deze proeverij dat alle wijnen goed gewaardeerd werden en dat de scores normaliter tussen 14,5 en 17 punten gelegen zouden hebben.
Rince bouche:
Een sauvignon blanc uit de Touraine (voorraad van onze bailliage)
Wijn 1:
Borgo al Sole 2013, Primitivo di Salento, IGT Salentino, Puglia, Italië
Ingebracht en toegelicht door Arend Bolt.
Wijnbereiding / achtergrond: Wijn afkomstig van Villa Degli Olmi. Arend lichtte toe dat we deze wijn al eens tijdens de (Groot)officierscursus geproefd en goed gewaardeerd hadden en dat het een favoriete wijn bij hem thuis was. Vorige maand, tijdens de Bailli-proeverij, kwamen ook enkele zusjes van de primitivo ter tafel maar dan uit de westelijke Balkan (zoals de plavac mali), maar die hadden toch een heel ander karakter (minder vol van smaak en geur) dan deze primitivo uit het zonnige Puglia.
Proefnotities: Zeer donker rood van kleur (bijna ondoorzichtig). Een geur van rijp donker(rood) fruit zoals pruim, braam en misschien ook vlierbes, kruiden en ook donkere chocola en iets leder. Vol en dik van smaak maar ook mooie zuren en rijpe, zeer zachte tannine en een mooi zoetje. Een harmonieuze wijn met een langdurige afdronk die ook zonder eten aangenaam is om te drinken.
14% alc.
Wijn 2:
Domaine de Marotte, Cuvée Vieille Vignes 2007, AOC Côtes du Ventoux, Vaucluse, Frankrijk
Ingebracht en toegelicht door Dick Jager
Wijnbereiding / achtergrond: Dit is de rode huiswijn van het Amstel Hotel in Amsterdam, vertelde Dick.
Domaine de Marotte is al vanaf 1987 eigendom van het Nederlandse echtpaar Daan en Elvire van Dijkman en omvat 18 ha aangeplant met blauwe druiven en 5 ha met witte druiven op de zuidelijke (en zuidwestelijke) hellingen van de Mont Ventoux. Deze cuvée bestaat uit 40% grenache noir, 45% carignan en 15% syrah, alles afkomstig van zeer oude wijnstokken. Minimale gewasbescherming en minimale filtratie; handmatige oogst, gedeeltelijke ontsteling en langdurige vergisting (ca. 3 weken).
Proefnotities: Tamelijk donker roodbruin van kleur met behoorlijk wat depot-deeltjes (niet onlogisch gezien de leeftijd en de minimale filtering). In de neus donker(rood) fruit zoals kersen, bramen, pruimen en ook iets vijg, vanille en kruiden. Cor meent ook wat maceration carbonique waargenomen te hebben.
De smaak is geconcentreerd met geconfijt donker fruit, zachte zuren, zeer zachte tannines en een aangenaam zoetje. Een vrij lange en aangename afdronk. Nu nog heerlijk maar moet wel op !
13,8% alc.
Wijn 3:
Swartland Pinotage 2014, WO Swartland, Western Cape, Zuid-Afrika
Ingebracht en toegelicht door Agnes Haitsma
Wijnbereiding / achtergrond: Agnes had een goede herinnering aan bush-wine uit Swartland uit de tijd dat zij bij een Engels familie verbleef die rond de Kerst-periode altijd een mooie doos wijn uit Zuid-Afrika toegestuurd kreeg. Deze pinotage (een kruising van pinot noir en cinsault (oftewel hermitage)) groeit in Zuid-Afrika vaak als bush-wine en dat geldt zeker voor de druiven van deze wijn van de Swartland Winery. Deze wijn is op eiken vaten opgevoed.
Proefnotities: (zeer) donker rode kleur en helder. In de neus donker(rood) fruit en hooguit een zeer lichte “pinotage-”(oftewel asfalt-)lucht. Ook wat bosgrond (aardse tonen) en iets vanille. In de mond uitgesproken sappig met fraaie zuren, iets metaal, iets prikkelends en rijpe tannines. Iets scherp (ook in de afdronk) en slechts een zeer minimaal zoetje. Afdronk is redelijk goed.
14% alc.
Wijn 4:
Domaine Boyard, Cluster Mavrud Rubin 2008, Thracian Valley, Bulgarije
Ingebracht en toegelicht door Peter Derks
Wijnbereiding / achtergrond: Domaine Boyard is opgericht in 1991, kort na de val van “de muur”, zowel in Sofia als in London (met de nodige buitenlandse investeerders) en is nu één van de succesvolste wijnbedrijven in Bulgarije. Enkele jaren geleden produceerden zij al ruim 15 miljoen liter wijn per jaar, zowel van supermarkt-kwaliteit (Makro en Baarsma-groep) als van “boutique”-kwaliteit zoals de Cluster familie waarvan wij er nu een proeven: verkrijgbaar bij Alex Storms in Heijthuysen en Nederweert. Boyard bezit enkele nieuwe wineries (in Sliven en sinds 2003 ook in Korten) met volledig moderne apparatuur, terwijl de 2 oudere wijnbedrijven volledig gemoderniseerd zijn. Ook hebben zij voor de boutique-reeks vele duizenden eiken vaten aangeschaft. De wijnen uit de boutique-reeks worden geouderd gedurende 10 maanden in barriques waarvan 40% nieuw. Deze wijn werd gemaakt uit typisch Bulgaarse druivenrassen: Mavrud is een zeer oud Bulgaars wijnras, met kleine vruchten en behoorlijk veel tannines (lijkt daarmee behoorlijk op cabernet sauvignon) en kan heel goed ouderen, bij voorkeur op eikenhout; Rubin is in 1944 in Bulgarije ontstaan uit een kruising van nebbiolo met syrah, is redelijk vroeg rijpend, bevat veel anthocyaninen in de schil (en geeft dus veel kleur), heeft vrij veel tannines en heeft een ietwat peperige smaak met een viooltjes geur; kan ook goed ouderen.
Proefnotities: Zeer donker rood van kleur met wat bruinzweem. Een gulle geur van rijp rood en zwart fruit, gedroogde kruiden, mineralen en leer. Een volle, complexe en zachte smaak met wederom veel donkerrood fruit, kruidigheid en laurier. Rijpe tannines, voldoende zachte zuren, elegant en een goede afdronk. De houttonen zijn nu (na 8 jaar) prachtig opgenomen in het vergiste donkere fruit.
14% alc.
Wijn 5:
Les Fremiets 1995, AOC Volnay 1er Cru, Côtes de Beaune, Bourgogne, Frankrijk
Ingebracht en toegelicht door George Mes
Wijnbereiding / achtergrond: Deze wijn is afkomstig van Domaine Charles Francois & Fils, gevestigd te Nantoux in de Hautes Côtes de Beaune, die echter ook 0,6 ha 1er Cru wijngaard in Volnay bezit. Toen George bij hen op bezoek was mocht hij natuurlijk ook de wijn afkomstig van deze 1er Cru wijngaard “Les Fremiets” proeven. De PN-stokken zijn daar gemiddeld 30 jaar oud en de opbrengst bedraagt 38 hl/ha. De handgeplukte oogst wordt volledig ontsteeld, gedurende 15 dagen vergist en daarna gerijpt gedurende 18 maanden in (40% nieuwe) eiken vaten. Per jaar slechts 1500 flessen beschikbaar.
Proefnotities: bruinrood van kleur en helder. In de neus veel aardse tonen, slechts een tikkeltje stal, wat kers, leer en viooltjes. Ondanks zijn leeftijd nog zeer prettig om te drinken (wel wat over de top) met mooie zuren, een klein bittertje en een heel klein zoetje. Het arôme de bouche is voornamelijk tertiair en de wijn plakt nog een beetje aan de tanden, dus nog voldoende tannines. Een mooie afdronk, kortom nog een prachtig glas wijn en een plezier om een Volnay van deze leeftijd nog te kunnen proeven.
13% alc.
Wijn 6:
Château Chasse-Spleen 2009, AOP Moulis-en-Medoc, Bordeaux, Frankrijk
Ingebracht en toegelicht door George Mes
Wijnbereiding / achtergrond: Engelse eigenaren op dit Château. Volgens diverse Engels klanten zou de wijn van dit château hun zwaarmoedigheid verdrijven, vandaar de naam chasse spleen (spleen = zwaarmoedig). De wijngaarden beslaan 90 ha, met 8600 stokken/ha die een gemiddelde leeftijd van 30 jaren hebben. De wijnproductie bedraagt ongeveer 380.000 flessen per jaar. De jaargang 2009 (een uitstekend jaar !) bestaat voor 73% uit cabernet sauvignon, 20% merlot en 7% PV. Handmatige pluk, vergisting gedurende 25 a 35 dagen in betonnen en inox vaten met temperatuurregeling, gevolgd door 18 maanden rijping in (40% nieuwe) barriques. Van de oogst wordt zo’n 60% geëxporteerd naar zeer veel landen.
Proefnotities: Een (zeer) donker rode kleur met een zeer geringe troebeling. Wat ceder, veel donker fruit (zoals braam, bosbes, pruim en zwarte bes), leer en laurier in de neus. Vol en stevig van smaak met wederom donker fruit, leer en laurier. Mooie, goed aanwezige tannines en aangename zuren, met slechts een klein zoetje en wel een mooi bittertje, het geheel goed in balans en harmonieus en met een heel goede afdronk. In mijn ogen de topper van de avond (hoewel veel andere wijnen in de buurt kwamen).
14% alc.
Wijn 7:
Château Montus 2002, AOP Madiran, Z/W-Frankrijk
Ingebracht en toegelicht door Willem Dros.
Wijnbereiding / achtergrond: Alain Brumont is (sinds 1980) de vermaarde eigenaar en wijnmaker van Château Montus in de Madiran. Hij bezit in totaal ruim 100 ha wijngaarden waarvan 25 ha Montus, het merendeel op Château Bouscassé en een kleiner deel op Domaine Meinjarre. Hij is met name bekend geworden door de vernieuwingen die hij in de Madiran en dan vooral wat betreft de vinificatie van de Tannat-druiven gerealiseerd heeft waardoor deze wijnen eerder op dronk zijn dan de traditionele. Microbullage is zo’n nieuwe techniek die hij in de 90-er jaren geïntroduceerd heeft, waarbij kleine belletjes zuurstof door de gistende most / wijn geleid worden. Volgens mij niet zo onlogisch omdat je dit met hardere, jonge, wijnen ook kunt realiseren door die wijnen te karafferen. Maar Alain Brumont heeft nog veel meer geëxperimenteerd, te veel om hier te vernoemen ! De wijn die wij vanavond beproeven is een assemblage van 80% tannat en 20% cabernet sauvignon en ligt na de vinificatie van zo’n 5 weken nog 12 tot 14 maanden “sur lie” op eiken vaten waarvan 30% nieuwe vaten. Daarna wordt de wijn ongefilterd gebotteld.
Proefnotities: Zeer donker rood van kleur. In de neus geconcentreerd donker fruit zoals van braam en bosbes en mooie tonen van ceder en getoast eiken, ook ietsje branderig. De smaak is zeer vol, vlezig en complex, zeer stevige maar zwoele tannines naast ook mooie zuren en een zeer klein zoetje, echt een blockbuster maar dan wel een van het strengere (en niet van het jammige) type. Ook de afdronk is krachtig. Prachtig om deze wijn uit 2002 hier eens te mogen beproeven.
14,5% alc.
Wijn 8:
Château Talbot 2008, AOP St. Juliën, 4me Grand Cru Classé
Ingebracht en toegelicht door Willem Dros
Wijnbereiding / achtergrond: Château Talbot is voor de Engelse clientèle één van de bekendste Bordeaux-wijnen, zeker uit de Haut-Médoc, en dat heeft natuurlijk te maken met het feit dat dit château vernoemd is naar de Engelse graaf John Talbot die in 1453 de slag (en ook zijn leven) verloor in de Frans-Engelse oorlog, waarna Bordeaux (na 340 jaar onder beheer van de Engelsen) weer onder Franse controle kwam. Het château is met 102 ha aaneengesloten wijngaarden één van de grootste van de Médoc-streek en ligt net ten westen van het gehucht St. Juliën-Beychevelle.
De wijn is normaliter een blend van ongeveer 66% cabernet sauvignon, 26% merlot, 3% cabernet franc en 5% PV. Na vinificatie in grote houten vaten (met temperatuurregeling) mag de wijn gedurende 14 tot 16 maanden rijpen op (50 a 60% nieuwe) frans eiken barriques. De gemiddelde productie bedraagt ongeveer 25.000 kistjes per jaar. Talbot staat bekend om zijn consistentheid, een betrouwbare Grand Cru van St. Juliën. Als beste jaargangen worden genoemd: 1961, 1982, 1986, 2005, 2009, 2010, 2014 en 2015. Door de komst van de consultant Stephane Derenoncourt is de kwaliteit vanaf 2008 duidelijk verbeterd.
Proefnotities: een (zeer) donker rode kleur en helder. In de neus veel donker fruit (zoals zwarte bes en pruim) maar ook wat aardbei, ceder, vanille en wat leder. In de mond nog stevige tannines, wat streng, leer- en laurier-tonen, de nodige zuren en een minimaal zoetje. Een stevige, lange afdronk. Diverse proevers misten bij deze wijn wel wat spanning, weinig ontwikkeling van smaak tijdens het proeven, maar het is en blijft natuurlijk een klasse wijn !
13% alc.
Conclusie van deze avond: het was wederom een prachtige selectie wijnen en zo’n Macedoine blijft zeker voor herhaling vatbaar.
Onder het genot van diverse heerlijke kaasjes, paté, plakjes vlees en druiven hebben we nog gezellig kunnen napraten en enkele wijnrestanten eens goed kunnen testen in combinatie met dit smakelijke voedsel. Dat het gezellig was bleek ook wel uit het late tijdstip van de afsluiting (tegen middernacht) !
PD