Een half jaar geleden ontsproot het idee weer eens een technische proeverij te organiseren. Een aantal doorgewinterde 5e Patters hebben nog zoete herinneringen aan de legendarische waterproeverijen van onze NGW Grand-Maître Hein Schumans, waarin Hein oa water zoet deed smaken, stomweg om er wat alcohol in te doen.
Grand-Officier Wim Jacobs werd benaderd, verklaarde zich bereid, en koos het zeer goede onderwerp: “proeven als een pro”, naar de titel van een boek, geschreven door één van de drie Masters of Wine in Nederland: Cees van Casteren.
De noodgedwongen bewegingsbeperkingen als gevolg van de Corona pandemie waren aanleiding voor Cees van Casteren een door hem ontwikkelde proefmethode KARAAT (Kleur, Aroma’s, Restsuikers, Aciditeit, alcohol en Tannines) aan het papier toe te vertrouwen en in boekvorm uit te laten geven in het Nederlands en Engels.
Het blijkt een groot succes. Nu twee jaar na de eerste uitgave is het boek al toe aan een zesde herziene druk. Reeds 15.000 exemplaren zijn over de toonbank gegaan, en dat is in wijnland heel veel. Inmiddels wordt gesteld dat dit internationaal een standaardwerk is, gewaardeerd door collega Masters of Wine over de hele wereld, waar je als wijnliefhebber niet meer omheen komt.
De datum van de proeverij werd gesteld op 17 maart, en werd ook opengesteld voor niet leden voor de leden-entrée prijs.
Wim ging voortvarend aan de slag, en besloot op aanraden van oud-bailli Frans Baijens, 14 dagen voor de 17e maart Cees van Casteren op te bellen. Cees, getriggerd door het plan, bood aan de proeverij zelf in te willen leiden. In de zaal, de meest volle Patte bak ooit: 34 liefhebbers.
Cees bood tevens aan de wijnen zelf mee te nemen en veel boeken. Zowel de dozen wijn als de twee dozen boeken waren op het eind van de avond heel erg leeg.
Voor de vele zeer geïnteresseerde proevers werd het een meer dan leerzame, maar ook gezellige avond. Cees loodste ons op zeer onderhoudende, duidelijke wijze en aan de hand van zes goede en representatieve wijnen langs de hoofdlijnen van zijn boek.
Een stuivende Marlborough Sauvignon blanc, een heel lekkere Torontes uit Noordelijk Argentinië en een fenomenale Weissbürgunder van Thomas Niedermayr uit Alto Aldige van 2014. De laatste twee witte wijnen werden blind geproefd, zo ook de eerste rode wijn, aan de hand van de Karaat methode.
Opvallend aan de eerste rode was een duidelijke eucalyptus geur, zo kenmerkend voor Australië. Niets was minder waar, ook Chili kent veel Eucalyptus aanplant. Het bleek een Cabernet Sauvignon uit 2019 van het bekende Chileense huis Errazuris.
Vanwege dreigend tijdsgebrek werden de laatste rode wijnen niet blind geproefd, we hadden ze moeiteloos herkend natuurlijk, na zoveel opgedane blindproefkennis.
Een mooie Grand cru St.-Emilion uit 2012, en een voortreffelijke Vacqueyras, ook van 2012, vergezelden een ruim kaasbuffet en stelden Cees in staat, met verve zijn vele verkochte boeken te signeren met een groet voor ieder persoonlijk.
Onvergetelijke avond, gepresenteerd door een bevlogen, talentvolle wijnkenner, die duidelijk aanzien heeft in de totale wijnwereld.
En dat alles in het nietige Beugen.
Tot slot mocht Wim Jacobs nog een zegenrijke Rioja ontvangen als dank, en was Cees verguld met zijn bijzondere fles Champagne 100% pur Meunier van Michel en Guillaume Bahuchet uit Champillon.
Beste wijnvrienden, dit boek is echt top, in hard cover, zesde druk €39,95.
Namens de Bailliage LCP: Harry Daudeij, bailli

















