LCP Open Proeverij Nederlandse Wijnen 17 november 2023

Open LCP Proeverij van Nederlandse wijnen, gepresenteerd door Cf. Frans Baijens op 17 november 2023 te Beugen

Na de zeer succesvolle eerste open proeverij van dit jaar, in maart, met Cees van Casteren, stond de tweede gelijksoortige proeverij, waarbij ook niet leden voor de de ledenprijs mogen mee proeven, op 17 november op de agenda. Frans Baijens was bereid gevonden deze happening te leiden en dat staat natuurlijk borg voor een volle bak.

Oorspronkelijk hadden we een professional uitgenodigd, gespecialiseerd in Zuid-Afrikaanse wijnen, maar halverwege het organisatietraject werden we geconfronteerd met presentatiekosten, die deze dame onverwachts verlangde.

Helaas konden we niet tot een afspraak komen, en we waren zeer blij dat Frans, als betrouwbaar plechtanker, zijn diensten aanbood.

Frans had tien jaar geleden een dergelijke proeverij al gehouden en hij was dan ook heel benieuwd hoe de huidige vlag erbij hangt in ons land. Met hem nog 30 enthousiastelingen, waaronder veel niet leden. En ze kregen waar voor hun ledenprijs.

De Nederlandse wijnen maken een zeer positieve groei door de laatste jaren, zowel in kwaliteit, uiteraard mede door de opwarming van het klimaat,  als in kwantiteit.

Leuke bijkomstigheid is dat Engeland, een wijnland vergelijkbaar met Nederland, op dit moment het land is waar het areaal aan wijngaarden het meeste stijgt in Europa.

Een welkome gast was de heer Cees Verhoeven, die aan de wieg stond van de expansieve wijngroei rond Groesbeek. Hij wist ons door enkele smakelijke anekdotes te beklijven.

Tien wijnen, verspreid over het hele land, werden geproefd.

Eén schuimwijn uit Friesland was de eerste, en meteen al een voltreffer, helaas ook qua prijs, voor €31 koop je ook natuurlijk een hoge champagne, maar toch, we werden aangenaam gewaarschuwd.

Vervolgens werden nog 4 andere witte wijnen geproefd, die allemaal ruim voldoende scoorden. Topper vond ik persoonlijk de wijn van Schouwen-Duiveland  van de Kleine Schorre, 2022 Rivaner, maar de Norbertus en het Geheim van Francoise van het wijngoed Montferland volgden op de voet.

De vijf rode wijnen die na die mooie reeks witte wijnen volgden, hadden duidelijk moeite om het hoge tempo bij te benen.

De 2022 Recortis van De Colonjes uit Groesbeek zakte meteen hard door de vloer, maar was ook bij verre de goedkoopste wijn die we proefden (€15,-). Gewoon niet goed.

Vermeldenswaard waren wijnen van Wijngoed St. Martinus en het Betuws Wijndomein, maar overduidelijk winnaar werd de 2020 Pinot Noir 777 van de buurman van onze Grand Maître Hein Schumans: Wijngoed Thorn. Persoonlijke score 17,5 pt.

Voor €26,- aan de prijs maar zo goed.

Dat bracht ons aan het eind van een leerzame proefavond waarbij we mogen stellen dat Nederland inmiddels serieuze wijnen produceert. Dat Frans ook zure wijnen zoet doet smaken, namen we ruimschoots op de koop toe. Hij werd bedankt met een fles uit ongeveer het meest zuidelijke wijngebied van Europa, de Alpujarraz.

Frans het was weer als vanouds.

De avond werd een latertje door het kaasbuffet en rood, met Château Bayens op het etiket, en blijkt nog door enkele jeugdige plakkers tot diep in de nacht aan de overkant van ‘t Kruispunt te zijn doorgevierd.

Harry Daudeij, bailli LCP

Scroll naar boven