LCP Nieuwjaarsbijeenkomst 19 januari 2024

Voor het eerst in mensenheugenis sloeg de democratie toe in het Kruispunt in Beugen bij LCP. Een ledenvergadering, ja u leest het goed, een ledenvergadering, voorafgaan aan het proeverij deel, was belegd door het bestuur om inzicht te geven in hun schimmige wandel en vooral handel van de 5e Poot van ons Genootschap.

Het kostte veel voorbereidingstijd, en de onervarenheid van de bailli, die zijn eerste vergadering moest voorzitten,  leidde ertoe dat we een uur te laat aan de drank mochten.

Bij de vergadering waren 14 leden aanwezig. Twee leden waren op wijnreis gestuurd naar Zuid-Afrika, om een proeverij voor te bereiden, en zeven leden hadden verstandige redenen niet te hoeven komen. Eén aanwezige excuseerde zich na de vergadering.

Vermeldenswaardige zaken waren een licht winstgevend financieel hersteljaar 2023, waardoor de penningmeester, ook zonder kascommissie, gedechargeerd werd door de vergadering, een actief proefjaar 2024 voor de boeg, het toetreden van vier nieuwe leden per 1 januari, de komst van Mia Stax, die zich ondermeer actief gaat bezighouden met ledenwerving en communicatie met de media.

Daarnaast in maart, april de tweede wijncursus op niveau SDEN-1.

Tijdens de rondvraag, een verzoek om rekening te houden met de data van de proeverijen ten behoeve van leden met onregelmatige werktijden, en het aantal geschonken flessen niet de acht te laten overschreiden. Besloten werd strikt om 20.00 uur te starten met de proeverijen, om uitloop qua tijd te vermijden.

Na anderhalf uur vergaderen met koffie en thee, begonnen ook de minst verslaafden onder ons toch ernstige abstinentieverschijnselen te vertonen en mochten we God zij dank aan de Prosecco, en het was nog een goede ook.

De geplande blindproeverij, die Anita had voorbereid, ging de tijdsmist in, omdat de hapjes, die zorgvuldig door het tegenoverliggende horecaperceel van ‘t Posthuis waren bereid, dreigden warm cq. koud te worden.

Onder de twee toebereidingen van gerookte zalm werd een quiz uitgedeeld door Marcel, met 30 M.C. vragen op Officieren niveau, waarbij een Gruner Veltliner als doping werd geschonken.

Het tweede hapje, garnalen in knoflookolie, vergezeld  met een manzanilla uit Sanlucar de Barrameda, bleek een uitstekende combinatie.

De uitslag van de quiz gaf aan dat het met het wijnwetenenschappelijk deel van de leden nog vrij goed gesteld is. Drie leden met 24 vragen goed, waarbij Frans ook de bonusvraag, hoeveel flessen wijn  werden vorig jaar in Nederland geproduceerd, het best bij benadering raadde. Een fles Elzasser bruis voor onze oud-bailli.

De derde wijn was een pinot noir uit de Valais, van 2013 uit een Magnum. Een absolute schoonheid van een wijn, die de krokant gefrituurde kipstukjes behoorlijk deed ‘verbleken’.

De stemming nam na deze beauty en de volgende magnum, door Frans en Hetty gedoneerd, alleen maar toe. Een nog helemaal vitale Leidersburg cabernet Sauvignon 1999 combineerde prachtig bij de boeuf bourgignon.

De avond werd waardig afgesloten met kostelijke krokante homemade appeltaart, overgoten met slagroom, en vergezeld met een icewine van Vidal, die jaarlijks door de Lidl rond de Kerst wordt verkocht. Prachtige wijn.

Een gezellige Nieuwjaarsbijeenkomst kwam ten einde, waarbij ondergetekende zich afvraagt of de vergadering een dermate toevoeging is aan de wijnsaus, waarvoor we toch eigenlijk bijelkaar komen. De toekomst zal het ons leren.

Dank aan mijn overige bestuursleden en Mia voor al het werk dat jullie erin hadden gestoken.

Harry Daudeij, bailli LCP

Scroll naar boven