In Memoriam: Bèr Jamin

Mede-oprichter NGW

April 1971 betreden Bèr Jamin en Harry Zeguers de kelder van M. Bernard Michelot van het Domaine Michelot in Meursault. Zij mochten getuige zijn van de aankoop van Meursault wijnen door de grootmeester van de Franse keuken, Jean Troisgros van het driesterrenrestaurant \”Les Frères Troisgros\”. Daar werd toen het idee geboren om een genootschap te stichten en dit was het begin van Het Nederlands Genootschap van Wijnvrienden.

Bèr Jamin, geboren op 29 november 1925, heeft afscheid genomen van dit aardse bestaan op 1 april 2015. Op 7 april hebben we afscheid van Bèr genomen met Jetty en hun kinderen en kleinkinderen in de St. Annakerk te Maastricht.

Bèr is vanaf het begin in 1971 actief geweest binnen zijn Genootschap. Hij was de \”Chambellan Fondateur \” van onze club en jarenlang Secretaris-Generaal. Bèr was Maastrichtenaar, Wijnliefhebber en Francofiel. Dat tekende zijn hele leven. Hij had een enorme talenkennis en daarmee was hij door het maken van talloze vertalingen, artikelen, reisboeken en jaarboeken en door het onderhouden van vele buitenlandse contacten van onschatbare waarde voor ons Genootschap. Op Bèr kon je rekenen. Hij was een aimabel man en een levensgenieter maar ook een echte katholiek. Trots op zijn geloof en trots op zijn gezin. Als we zonder er bij na te denken een proeverij hadden geregeld in de \”goede week\”, kon hij er niet bij zijn. Maar nooit proefde je enige rancune. Zijn uitspraken, vaak in het Frans, waren memorabel. Zo schreef hij in het jaarboek 1982 na de wijnreis: Moge de ware geest ons steeds bezielen en moge de wijn ons hart, naar het aloude adagium, vreugde schenken. Dat was Bèr ten voeten uit.

Toen bij hem 11 jaar geleden Alzheimer werd geconstateerd, werd het moeilijk voor Bèr, maar zeker ook voor Jetty. Desondanks bleven zij nog vele jaren betrokken bij en verbonden met het Genootschap. De laatste jaren werd het echter onmogelijk om nog actief deelnemer te zijn. Wij danken Bèr voor alles wat hij voor de club heeft betekend en wij wensen Jetty alle sterkte en zien haar graag te zijner tijd weer terug binnen onze gelederen.

In Honorem Dei et in Honorem Vini et in Honorem Bèr Jamin.

Scroll naar boven