FRONSAC – Proeverij Oost-Brabant

Verslag van de verticale Fronsac-wijnproeverij bij NGW Oost-Brabant

(gehouden op 2 nov 2023 in ’t Slot aan het kastelenplein 167 te Eindhoven met presentator Rein Hermens en notulist Peter Derks).

Rein Hermens presenteerde deze interessante wijnproeverij aan de hand van een powerpoint presentatie waarin hij ons veel info verschafte over het door hem geselecteerde wijnhuis Moulin Haut-Laroque (de wijnen 1 t/m 4, respectievelijk uit de jaren 2016, 2015, 2014 en 2012) en ter vergelijking ook 2 wijnen uit hetzelfde gebied maar dan van Château Dalem (uit de jaren 2009 en 2007) en een wijn van Château Arnauton uit 2006. Zijn presentatie eindigde met een zgn. Piraat afkomstig uit het nabij gelegen (iets noordelijkere) Bordeaux-superieur gebied, waarvan de aanwezigen de herkomst en het oogstjaar mochten raden. (click op de ‘rode’ namen om naar de betreffende websites te gaan)

Zoals velen van jullie wel weten domineert merlot in het wijngebied Fronsac (net als in de bekendere “rechter oever” wijngebieden Saint-Emilion en Pomerol die net iets oostelijker liggen). De Fronsac wijnen worden vaak aangevuld met cabernet-franc en malbec (hier côt genoemd) en soms ook met wat cabernet-sauvignon. In het vervolg zal ik de druivenras samenstelling van de cuvée aanduiden in vol.%-ages in de volgorde merlot-cab.franc-cab.sauv-malbec. Zie ook de gebiedskaarten van zowel Bordeaux als van de Libournais.

De Fronsac is relatief klein: ca. 800 ha wijngaarden op een totale Bordeaux regio van 120.000 ha en heeft ca. 100 wijnproducenten.

Moulin Haut-Laroque heeft ongeveer 16 ha wijngaarden, beplant met stokken  (ca. 6000/ha) van ca. 50 jaar oud op klei/kalksteen bodems, zowel op plateaus als op hellingen. De familie Hervé is eigenaar (nu al de 17e generatie, vanaf 1607) en is gevestigd in de gemeente Saillans. Alle 4 geproefde wijnen werden vergist in temperatuur gestuurde RVS-vaten, waarna een rijping gedurende 18 maanden volgde in Frans eiken vaten waarvan 35% nieuwe vaten en de overige vaten van het 2e jaar. Wijntransport via zwaartekracht.

Proeverij van de wijnen 1 t/m 7 (allemaal op eiken gelagerde Fronsac wijnen):

Zeer opmerkelijk: alle 7 wijnen hebben een mooie donker rode kleur en hoewel zij allen geouderd zijn op Franse eikenhouten vaten domineert in géén enkele wijn het hout, niet in de geur en ook niet in de smaak ! Al deze wijnen kregen van de aanwezigen een hoge waardering, gemiddeld ruim 17 punten. (Kleinere verschillen zal ik in de beoordelingen van elke wijn aangeven).

De wijnen 1 t/m 4 zijn melanges met een samenstelling van 65-20-10-05 (vol.%) voor zover Rein dat heeft kunnen natrekken) en hebben een alcohol percentage van resp. 14,5 (2016), 15,0 (2015), 13,5 (2014) en 14,0 % (2012).

Wijn 2 is net ietsje donkerder rood van kleur en wijn 1 net een tikkeltje minder donker.

De wijnen 1,2 en 4 kregen de hoogste scores en waren goed in balans, wijn 3 was wat minder vol van smaak (een duidelijk iets mindere jaargang met iets meer zuren).

Alle 4 wijnen hadden mooie, rijpe tannines welke niet aan de tanden kleefden, waarbij wijn 1 de meeste tannines bezat (niet onlogisch gezien de jaargang) en wijn 2 was de meest complexe met iets laurier, cappuccino en een klein zoetje, terwijl wijn 4 de mooiste touch van chocolade had. Mijn favorieten waren daarom de wijnen 2 en 4. Alle 4 wijnen hadden nog veel donker fruit (zoals pruim, bessen, kers en bramen) welke het gebruikte eiken tijdens de 18 maanden lagering op Frans eiken vaten goed opgenomen hebben !

De wijnen 5 en 6 beide afkomstig van Château Dalem – resp. van oogstjaar 2009 en 2007 – zijn gemaakt uit 90 % merlot en 10% cab.franc druiven van ca. 40 jaar oude stokken. De bodem is vergelijkbaar met die van de wijnen 1 t/m 4, beide wijnhuizen liggen ook vlak bij elkaar. Dalem heeft een prachtige 18e eeuwse residentie welke op hoogte gelegen is aan de Isle-vallei en uitzicht geeft op de Pomerol aan de overkant. De wijngaarden er om heen zijn in 1610 aangelegd en waren 3 eeuwen lang in het bezit van één familie, waarna Michel Rullier het wijngoed in 1955 overnam en in 2002 overdroeg aan zijn dochter Brigitte. Haar zoon Charles Prouveau stapte in 2018 in het avontuur om de in hun bezit zijnde 2 châteaus (Dalem en de la Huste) verder te promoten. Brigitte Rullier-Loussert is een nauwgezette en veeleisende wijnmaakster. Château Dalem omvat 20 ha wijngaarden verdeeld over 15 percelen, elk met hun eigen karakter.

De vinificatie vindt plaats in betonnen en RVS-vaten, waarna een oudering plaats vindt in Frans-eiken vaten waarvan 2/3 deel nieuw eiken is en 1/3 deel één jaar oud.

Wijn 5: Château Dalem 2009

Wijn 6: Château Dalem 2007

Wijn 5 heeft een alc. %-age van 15% (2009 was een goed wijnjaar) en wijn 6 van 13,5% en beide hebben een donkerrode kleur.

Wijn 5 heeft een lichte troebelheid en een tikkeltje bruin in de meniscus. Na stevig walsen neem ik enige mufheid bij deze wijn waar welke niet terugkomt in de volle smaak (vermoedelijk is dit geen aanwijzing voor “kurk”).

In de smaak iets jammy pruimen en wat kruidigheid.

Wijn 6 is helder en nog iets donkerder rood dan 5, heeft nog steeds veel fruit (pruim en kers) en ook wat kruiden. De smaak is iets frisser dan 5, mooi in balans en mooie rijpe tannine, kortom een prachtige wijn!

Wijn 7 is afkomstig van Château Arnauton uit oogstjaar 2006, cuvée “Grand Sol” en is gemaakt uit 70 % merlot-, 20% cab.franc- en 10% malbec-druiven, met een alc.%-age van 13%.

Château Arnauton is een klassiek château uit 1937 en was tot 2007 in Belgische handen. Vanaf 2010 leidt Francois Fontenau dit wijnbedrijf dat bestaat uit 25 ha wijngaarden, hoog gelegen in de Fronsac op zuidelijke hellingen met een goede afwatering en een bodem die voornamelijk uit kalksteen en klei bestaat. De druivenstokken (merlot, CF, CS en malbec) zijn 30 – 35 jaar oud. Er zijn 13.549 flessen van deze “Grand Sol” geproduceerd in 2006. Lagering gedurende 12 maanden op barriques.

Ook dit is een mooie donkerrode wijn, met nog steeds veel fruit, helder en iets frisser dan wijn 6 en wederom goed in balans met (iets zachtere) rijpe tannines, kortom nog steeds een prachtige wijn, mogelijk net over zijn top.

Wijn 8 (de “piraat”) werd ons geserveerd met een sok om de fles, waardoor wij na het proeven mochten raden waar deze wijn vandaan kwam en uit welk oogstjaar. Het was bij iedereen wel duidelijk een Bordeaux-wijn en de meesten schatten hem toch wel 10 tot 15 jaar oud. Het bleek een Château La Tulipe de la Garde van 2009 te zijn van de bekende (en grappig vertellende schrijver / presentator) Ilja Gort, die daarmee diverse wijnprijzen heeft gewonnen. Het oude château (gebouw) stamt uit 1453 en ligt iets ten westen van de Fronsac, waardoor het een Bordeaux-Superieur wijn is.

De wijn is gemaakt uit 84% merlot-, 4% cab.franc- en 12% cab.sauv.-druiven en geouderd gedurende 15 maanden op Frans eiken barriques.

De wijn is na 15 jaar helaas wat over zijn top heen en heeft o.a. daardoor duidelijk minder kracht dan de Fronsac-wijnen.

Het is nu een soepele wijn met een mooi zoetje en inmiddels ook erg zachte tannines, de rode kleur is duidelijk minder vol en heeft ook al bruin-tinten.

Er is nog duidelijk rood fruit (zoals rijpe pruim) in te ontdekken en ook wat kruiden en laurier, waardoor de wijn nog prettig en gemakkelijk in de mond ligt : toch niet slecht.

Scroll naar boven