Thema: “WIJNEN UIT DE BOURGOGNE”
Gepresenteerd door Nettie Ramaekers
Welkomstdrankje
- Champagne van het huis Pommery
- Crémant de Bourgogne van het huis Louis Bouillot, 2005, blanc de noirs
Hapje: Gerookte heilbotfilet op een bedje van basilicumcrème en Hollandse garnaaltjes
DOMAINES / GEPROEFDE WIJNEN
Domaine Michelot
- Familiebedrijf sinds 6 generaties
- Specialist in witte wijnen
- 19 ha wijngaard, diverse met een grand cru status
- Veel oog voor vernieuwing en modernisering om de kwaliteit zo hoog mogelijk te houden en te kunnen garanderen
Bourgogne Chardonnay, 2014, Domaine Michelot, Côte de Beaune, 100% Chardonnay, Alc. 13%
- Wijngaarden liggen binnen de gemeente Meursault
- Vergisting en lagering op een mix van nieuwe en jong gebruikte barriques
- Gedurende 10 maanden
- Knisperend frisse neus
- Florale en vanille tonen
- Rijp exotisch fruit
- Evenwichtige zuren en een ronde lange afdronk
- Wijn- en spijs: schaal- en schelpdieren, gevogelte, wit vlees, vette vissoorten
Domaine Albert Bichot
- Familiebedrijf opgericht in 1831
- Sinds 1996 de 6e generatie Albérique Bichot aan het roer
- Sindsdien veel geïnvesteerd in moderne apparatuur
- Biodynamisch
- Bezit van 4 bijzondere wijndomeinen, totaal 100 ha in Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune en Côte Chalonnaise
- Motto: Produceer de beste druiven om de mooiste wijnen te kunnen maken
Saint Romain blanc, 2013, Albert Bichot, Côte de Beaune, 100% Chardonnay, Alc. 12,5%
- Saint Romain (gemeente appellation) ligt ten westen van Meursault, tegen Auxey – Duresses aan
- Hoogte: 280 – 400 mtr
- Bodem: kalksteen, mergel en een beetje klei
- Rijping: 14 maanden op Frans eikenhouten vaten (elk jaar 20% nieuw)
- Zuiver aromatische neus met bloesem, citrusfruit en vanille tonen
- Rijpe smaak met een lange finale, veel structuur en complexiteit
- Wijn- en spijs: zachte kazen, schaal- en schelpdieren, gevogelte en wit vlees
Hapje: toastje geitenkaas met honing en truffel
Domaine Adélie
- Genoemd naar dochter van Bichot
- Domain van 4,5 ha, verdeeld over 2 wijngaarden, gelegen op hellingen
- Bodem is goed gedraineerd, klei en stenen op een ondergrond van kalksteen en mergel
- 10.000 stokken per ha, laag rendement
- Handmatige oogst en zorgvuldige controle en selectie van druiven
- Volledige ontsteling
Mercurey Rouge, 2013, Domaine Adélie, Côte Chalonnaise, 100% Pinot Noir, Alc. 13%
- Inweking op koele temperatuur
- Langzame temperatuur gecontroleerde vergisting
- 12 maanden rijping op frans eikenhouten barriques
- Helder rode kleur
- Typische Pinot neus
- Tonen van zwarte bessen, bramen, pruimen, een vleugje kruidigheid, vanille en rijpe tannines
- Wijn- en spijs: paté, wild, lamsvlees, stoofpot en rijpe kazen
Santenay, 1er Cru “Gravières”, 2009, Abbaye de Santenay, Côte de Beaune, 100% Pinot Noir, Alc. 13%
- Eigenaar Michel Clair
- Dochter Anne is verantwoordelijk voor de vinificatie
- Wijngaard is 60 jaar oud
- Wijn heeft veel extractstoffen en diepgang, donker van kleur
- Veel finesse, kracht en lengte in smaak en afdronk
- Wijn- en spijs: wild, lamsvlees en geurige kazen
Hapje: Paté en croûte met een confiture van cranberry en blauwe bessen
Domaine Larue
- Eigenaars zijn Denis, Didier en Bruna Larue
- Staan hoog aangeschreven
- Bekend om zeer geraffineerde en verfijnde wijnen
- Specialist in zowel witte als rode wijnen
- 15 ha wijngaard
- Aloxe-Corton ligt in de nabijheid van de grand cru appellation Corton en Corton Charlemagne
- Bodem is roodbruin met vuursteen en kalksteen in de ondergrond, rijk aan potassium en fosforzuur
Aloxe-Corton, 2014, Domaine Larue, Côte de Beaune, 100% Pinot Noir, Alc. 13%
- Wijngaard van 1,24 ha in de lieu dit “Les Crapousuets”, aangeplant in 1962.
- Handmatige oogst, daarna strenge selectie van goede druiven.
- Volledige ontsteling
- Koude inweking, vergisting in cuves van beton en edelstaal
- Rijping van 12 – 18 maanden op eikenhouten vaten (50% nieuw) met behoud van lie fine
- Ongefilterd op fles voor behoud van aroma’s
- Diepe donkerrode kleur, veel geuren van rood en zwart fruit, vanille tonen
- Weelderige smaak met een lange afdronk
Domaine Jean Fournier
- Domaine is een van de oudste in Marsannay-La-Côte
- Familiebedrijf met 16 ha wijngaarden (13 ha rood en 13 ha wit)
- Sinds 2003 in handen van zoon Laurent, overstap naar biologische landbouw
- Wijnstokken zijn vaak 60 jaar oud
- Druiven worden 2 keer zorgvuldig geselecteerd (bij het plukken en daarna nogmaals op de sorteertafel)
- Gemeente appellation Fixin (sinds 1936) levert villages als premier cru wijnen
- Wijnen zijn vaak gespierd en intens
Fixin, 2014, “Les Petits Crais”, Domaine Jean Fournier, Côte de Nuits, 100% Pinot Noir, Alc. 13%
- Biologisch gecertificeerde wijn
- Bodem: rode klei, kalk, mergel en kalksteen
- Handmatige oogst
- Opvoeding van 12 maanden in demi-muids (600 ltr) en pièce (228 ltr)
- Afronding van 5 maanden in demi-muids
- Diep donkerrode kleur
- Geurig bouquet met tonen van zwarte bessen, viooltjes, morellen en vanille tonen
- Volle rijke gestructureerde smaak met een intens lange afdronk
- Opvallend delicate wijn, zeker gezien het gespierde karakter
- Wijn- en spijs: wild, lamsvlees, aromatische kazen
De laatste wijn die wij proeven wordt ons aangeboden door onze bailli Nettie.
Château Gris, 2012, Nuits Saint Georges, 1er Cru, Monopole, Albert Bichot, Côte de Nuits, 100% Pinot Noir, Alc. 13%
Namens de aanwezige leden complimenten voor de keuze van de wijnen en de organisatie van deze avond.
Alvorens we afsluiten met een heerlijk kaasbuffet wenst Nettie iedereen fijne kerstdagen en een goed 2018.
Maureen Kimmel, december 2017