Een oud verslag

Verslag van de “Oude Riesling”-proeverij op 11 september 2008

Presentator: Cor Maatje (in “Het Klooster” te Waalre). Notulist: Peter Derks

De – zoals altijd – enthousiaste Cor Maatje wist ons deze keer te verrassen met een diepteproeverij van oude, Duitse, Riesling-wijnen. En oud betekent in dit geval: tussen 10 en 30 ! jaar oud. We waren daarom allemaal wel erg benieuwd of die oudjes nog wel te genieten zouden zijn !

Deze Rieslings zijn allemaal afkomstig uit het dorpje Kesten aan de noord-oever van de Moezel in het midden-Moezel gebied: het dorp ligt tegenover Brauneberg en is niet ver van Piesport verwijderd.

Cor had al zijn geselecteerde Rieslings betrokken uit de kelders van de tamelijk kleine wijnboer Franz-Joseph Selbach, naast één wijn van diens broer Otto (: wijn nr.1).

Alle geproefde wijnen zijn gemaakt van Riesling-druiven die afkomstig zijn uit 3 wijngaarden op de berghellingen ten oosten van het dorp Kesten; vanuit deze wijngaarden heb je mooi uitzicht op het dorp Brauneberg aan de overkant van de Moezel. Herkomst van de wijnen:

– alléén wijn 1 is afkomstig van de Kestener Paulinshofberg (en gemaakt door Otto Selbach),

– de wijnen 2,3,4,7 en 9 komen van de Kestener Paulinsberg, terwijl

– de Rince-bouche en ook de wijnen 5,6 en 8 van de Brauneberger Juffer komen.

Rince-bouche: Brauneberger Juffer, Spätlese 2004, Franz-Joseph Selbach-Erz (9 % alc)

1) Kestener Paulinshofberg, Auslese 1979, Otto Selbach (?? % alc) : 15 pnt

2) Kestener Paulinsberg, Spätlese 1979, Franz-Joseph Selbach-Erz (?? % alc) : 14 pnt

3) Kestener Paulinsberg, Spätlese 1986, Franz-Joseph Selbach-Erz (?? % alc) : 15 pnt

4) Kestener Paulinsberg, Spätlese 1988, Franz-Joseph Selbach-Erz (7,5% alc) : 14 pnt

5) Brauneberger Juffer, Auslese 1992, Franz-Joseph Selbach-Erz (8,5% alc) : 15 pnt

6) Brauneberger Juffer, Spätlese 1993, Franz-Joseph Selbach-Erz (7,5% alc) : 14 pnt

7) Kestener Paulinsberg, Spätlese 1994, Franz-Joseph Selbach-Erz (8,0% alc) : 16 pnt

8) Brauneberger Juffer, Auslese 1998, Franz-Joseph Selbach-Erz (8,5% alc) : 15,5 pnt

9) Kestener Paulinsberg, Beerenauslese 2003, Franz-Joseph Selbach-Erz (10% alc): 18 pnt

Aan bovenstaand overzicht van alle geproefde Rieslings heb ik ook de gemiddelde punten beoordeling (n=15) toegevoegd. Opmerking: bij de punten beoordeling van de wijnen is reke-gehouden met de leeftijd van de betreffende wijn; deze beoordeling is dus géén absolute maatstaf voor de door ons gegeven voorkeur voor een bepaalde wijn. Grofweg zou je kunnen zeggen dat – tegen een absolute maatstaf aangelegd – de erge oudjes dan een wat lagere beoordeling zouden krijgen omdat die de optimale frisheid en bloemigheid natuurlijk missen.

Opmerking 2: Op de etiketten van de drie oudste wijnen was geen alcohol percentage vermeld maar vermoedelijk hadden deze drie ook tussen de 7 en 8 vol% alcohol.

Wij vonden het allemaal zeer verrassend dat zelfs de erg oude wijnen (van 1979 !!) nog zo smakelijk waren, geweldig leuk om deze eens te kunnen proeven.

Bewust maak ik in dit verslag geen beschrijving van elke wijn afzonderlijk omdat dan te veel dezelfde smaak- en geuromschrijvingen gegeven zouden moeten worden. In plaats daarvan vermeld ik hier enkele genoemde algemene smaak- en geuromschrijvingen voor alle wijnen en benadruk ik enkele individuele afwijkende kenmerken.

  • Qua kleur en helderheid werden alle wijnen goed beoordeeld (3 punten). Vanwege de leeftijdsverschillen waren er natuurlijk wel flinke kleuronderscheiden: de oudste twee hadden een diepe goudgele kleur en naarmate de leeftijd afnam verminderde ook de diepte van de gele kleur, nam tevens de goude tint af en nam een groenige zweem toe; de jonge oudjes (uit de 90-er jaren) hadden een mooie citroengele kleur.
  • In de geuromschrijvingen werd steeds wel petrol genoemd en vaak ook wel citrus en perzik. Cor meldde wel dat bij het openen van alle flessen een sterke petrol geur vrijkwam maar in de ingeschonken glazen was dit niet zo dominant meer (hoewel in alle gevallen steeds aanwezig). Bij de meer dan 20 jaar oude wijnen nam Dick ook iets mint in de neus waar en dit werd toen ook door meerdere proevers waargenomen: mogelijk is dit een randgeur van de petrol die op “eminence-grise” leeftijd ontstaat.

De oudste wijn, vooral wijn 1, had rijpe fruittonen in de neus (en ook in de smaak), ook wat rijpe vijg, iets tropisch en sinaasappel werden genoemd. Bij de jonge oudjes domineerden toch meer de frisse citrus geuren zoals van limoen, citrioen of mandarijn en kwamen de bloemige geuren meer naar boven.

  • Qua smaak werd bijna steeds een (tamelijk) goede zoet-zuur balans genoemd, hoewel er toch behoorlijke verschillen in de zoet-component aanwezig waren. Bij alle wijnen was een mooi zuurgehalte aanwezig en in geen enkel geval was de wijn te zuur. Slechts in enkele gevallen werd een klein (aangenaam) bittertje genoemd: met name bij de wijnen 7, 5 en 4. Enkele individuele nuances:
  • Wijn 1 had nog behoorlijk wat mooi zoet
  • Wijn 2 was (vergeleken met 1) frisser en ook wat minder vol en zoet
  • Wijn 3 had een betere zoet-zuur balans en was nog mooi fris voor zijn leeftijd
  • Wijn 4 was wat zuurder (: smaak leek meer op het frisse citroenzuur)
  • Wijn 5 had een mooi evenwicht, iets compexer en delicater
  • Wijn 6 had wat meer uitgesproken zuren (en ook nogal wat zoet)
  • Wijn 7 was mooi fris, delicaat en had een heel goede balans in alle smaakcomponenten, ook iets mineraligs. Dit was de eerste wijn waarin iedereen de “echte” Riesling (met al zijn bekende tonen) herkende. Door vrijwel iedereen werd deze wijn als de mooiste van deze serie oude Rieslings beschouwd.
  • Wijn 8 was iets minder delicaat dan 7 maar had wel een mooie afdronk
  • Wijn 9 was duidelijk het snoepje van deze avond en werd door iedereen bijzonder gewaardeerd: mooi zoetje, fraaie zuren en mineralen, iets botrytis-achtige fraaie geur, “bloeiende maïs-geur” werd door Ton waargenomen en ook de geur van gele margrieten (het hart daarvan) en van lelies werden genoemd.
  • Deze wijn nr 9 en ook de rince-bouche behoorde natuurlijk niet tot de reeks “oude Rieslings”, maar gaven wel mooi het onderscheid met die smakelijke oudjes aan.

Samengevat:

Het was een geweldig mooie diepte-proeverij van Oude Rieslings waarmee Cor Maatje dan ook uitvoerig werd gecomplimenteerd: prachtig Cor.

Hetzelfde gold overigens voor de heerlijke kaasjes, vleeswaren en hartige groente-hapjes die door hem uitgezocht waren. Deze “moesten” volgens Cor ook bij de te proeven wijnen genut-tigd worden want “ze hoorden bij elkaar”. We konden dat dan natuurlijk ook moeilijk weigeren. En de foie-gras smaakte voortreffelijk bij de Beerenauslese: hulde en voor herhaling vatbaar !

Scroll naar boven