Oost Brabant December Proeverij door George Mes

Verslag Eindejaarsproeverij NGW Oost-Brabant op 8-12-2016
(verslag gemaakt door Peter Derks)

Onze bailli Kees Weijters heette alle aanwezigen van harte welkom op deze sfeervol aangeklede proeverij. Vervolgens vestigde Kees nog onze aandacht op de aanstaande Nieuwjaarsbijeenkomst op zondag 15 jan 2015 in het restaurant “Olijf” te Nuenen. De uitnodiging hiervoor zal binnenkort verzonden worden.
Hierna gaf Kees het woord aan George Mes die een 8-tal fraaie Medoc-wijnen uit eigen kelder had meegenomen om ons te laten genieten.

Maar voordat George aan zijn zeer fraaie en leerzame beamer-presentatie over de wijnen uit het Medoc-gebied begon, kregen we eerst een verrukkelijke Crémant d’Alsace als rince bouche te drinken. Deze was van het huis Clérotstein uit Cleebourg en gemaakt volgens de methode traditionel uit auxerrois druiven !

Het is natuurlijk altijd goed om het leergierige publiek bij de les te houden en daarom begon George dan ook met de volgende vraag: jullie kennen allemaal de 2 beroemdste wijngebieden van Frankrijk, maar wat is nu het grote verschil tussen die 2 gebieden (afgezien van het type wijn dat zij produceren) ? Even stilte, misschien de kleine lapjes grond in de Bourgogne per wijnboer tegenover de grote eigendommen in de Bordeaux ? Dat is het niet helemaal zegt George: het grote verschil is de focus op de specifieke wijngaard (Chambertin bijv.) in de Bourgogne, zeer terroir georiënteerd dus, tegenover de focus op het Château (want die krijgen de Cru-classering) in de Bordeaux ! Toch wel prettig voor die Châteaux in de Bordeaux als je eenmaal zo’n GCC hebt gekregen, nietwaar ?

\"\"

George had zijn presentatie de volgende mooie naam meegegeven: Le Médoc – De la terre à seigle à la terre des vignes (oftewel: de Médoc – van roggeland tot wijngaard). In het kort liet George de ontwikkeling van het Medoc-gebied de revue passeren:
• Tot 1600 een moerasachtig gebied met een aantal hoger gelegen plekken die bewoonbaar en bebouwbaar waren. Micro wijngaarden voor religieus gebruik.
• Van 1600 – ca. 1640 drooglegging, drainage en bedijking door hollandse ingenieurs op initiatief van koning Henri IV. Heden ten dage bestaat er nog de “Hollandse Ringvaart” in de Médoc of zoals het daar heet: “Canal de la Ceinture des Hollandais” met sluizen en stuwen.
• Vanaf 1640 verkoop van de vruchtbare gronden aan de Bourgeoisie van Bordeaux en buitenlanders ter financiering en aanleg van wijngaarden. Ontstaan van de zgn. landadel.
• In 1662 verbod van brouwen en verkoop van bier in Bordeaux.
• In tweede helft van 17e eeuw begin van florerende wijnhandel door afzet in Engeland en Noord Europa, mede door Hollandse koopvaardij. Opkomst van courtiers.
• In 1740 eerste kwaliteitsindeling van wijngaarden / chateaus door inspecteur Boucher voor het heffen van belastingen. 50 % hiervan komt ook terug in de 1855 classificatie!
• De eerste officiële classificatie in de Bordeaux (die van 1855) vindt plaats ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling in Parijs.
• De classificatie werd gemaakt door de courtiers in Bordeaux ( in 14 dagen!) op basis van de betaalde prijzen per vat en een wel zeer extreme focus op de Médoc.

\"\"

• Indeling naar prijs/kwaliteit :
1e cru – 3000 FF of hoger per vat
2e cru – 2500 – 2700 FF per vat
3e cru – 2100 – 2400 FF per vat
4e cru – 1800 – 2100 FF per vat
5e cru – 1440 – 1600 FF per vat
• De classificatie is statisch en wordt niet aangepast aan veranderingen. Twee wijzigingen ; Chateau Cantemerle in 1856 en Chateau Mouton-Rothschild in 1973. Binnen de cru\’s is ook een rangorde.
• Sinds januari 2016 is de term “1855” wettelijk beschermd door de Europese wetgeving voor gebruik bij wijnen ( zoals Champagne).
• George citeerde nog een volgens hem belangrijke uitspraak van Kees van Leeuwen: De kwaliteit van deze wijnen kan nogal verschillend zijn ten gevolge van de ligging van de wijngaard. Enerzijds hebben we de afhellende heuvels (naar de Gironde) met arme kiezel- en zandgronden die ideaal zijn voor de Cabernet-Sauvignon en anderzijds de meer vruchtbare bodems met klei en zand die meer met Merlot, Malbec en Petit-Verdot worden beplant.

George gaf een uitgebreide toelichting bij elk der wijnen, deze toelichting kunt u hieronder nog eens mooi nalezen, waarna ik per wijn nog wat beoordelingen vanuit ons gezelschap en ook onze puntentoekenningen (op een schaal van 20) zal weergeven.

Voor een jaarwaardering en globale beschrijving van Medoc-wijnen uit de jaren 1995 t/m 2015 verwijs ik naar de bijlage (2 pag’s) welke door George aan ons werd uitgereikt.

\"\"1. Chateau La Tour de By 1995 – AOC Médoc
Chateau La Tour de By was begin vorige eeuw eigendom van een handelaar uit Parijs.
Marc Pagès (een landbouwingenieur uit Tunesië) en partners kochten het zo goed als verlaten domein aan en bliezen de wijngaarden nieuw leven in. Marc voorspelde dat ‘wie de wijngaard zag en de wijn ter plekke zou proeven niet alleen vaak een klant zou worden, maar ook een vriend’. Hij opende er een winkel, de eerste daar in zijn soort, en het publiek kon (en kan er nog steeds) de wijngaarden bezoeken. Tegenwoordig doen veel wijnproducenten het zo, maar vijftig jaar geleden was dit nieuw en het begin van het wijntoerisme. Jaarlijks beklimmen bij La Tour de By nu 6000 bezoekers het markante vuurtorentje dat ook op de wijnetiketten staat en dat begin negentiende eeuw werd gebouwd op de ruïne van een oude graanmolen.
Met adviezen van Emile Peynaud werden wijngaardbeheer en vinificatie sterk verbeterd met als resultaat wijnen die van hoog niveau zijn. Sinds 1980 wordt er op het domein biologisch gewerkt.

Fiche Technique Chateau La Tour de By

SOLS ET SOUS-SOLS graves girondines jusqu\’à 4 ou 5 m avec formation par endroits d\’alios.
SUPERFICIE 74 ha
DENSITE DE PLANTATION 7700 pieds/ha
AGE MOYEN DU VIGNOBLE 40 années
PRODUCTION MOYENNE 560.000 Bouteilles
ENCEPAGEMENT Cabernet Sauvignon 60 % Petit Verdot 5 % Merlot noir 35 %
VENDANGES mécaniques (4 machines Braud) vendanges en 7 jours ouvrables
CONTROLES DES TEMPERATURES manuelle
DUREE DE CUVAISON 3 à 5 semaines
ELEVAGE cuves barriques neuves 25 %
DUREE DU SEJOUR 16 mois
TYPE DE VENTE Bouteilles 100 %
COMMERCIALISATION Directe 100 %
EXPORTATION 30 % Allemagne ; Singapour

JAARGANG 1995 bestaat uit: CS 65 % , Merlot 30 %, PV 5 % .
Alc. 13 vol%
Onze proefnotities en beoordelingen:
Kleur: donkerrood en helder met ietwat bruintonen. In de neus mooie ceder, iets potlood-slijpsel en wat donker fruit op de achtergrond. Nog behoorlijk wat (vrij soepele) tannines en zuren. Weinig zoet, daardoor iets aan de strenge kant, wel een vrij goede afdronk. Je kan goed ruiken en proeven dat deze wijn een vrij hoog percentage CS bevat !
Puntenbeoordeling: 15,25 gemiddeld met een matige spreiding (per tafel variërend tussen gemiddelden van 14,5 en 16).

\"\"2. Chateau Clément-Pichon 1996 – AOC Haut-Médoc
• Eeuwenlang de residentie van de Pichon familie (zie ook Pichon-Baron en Pichon Lalande) .
• In 1976 gekocht door Clément Fayat die een wijngaard van 25 ha. bij het chateau herschiep. Dominant druivenras is hier de Merlot!
• Adviseur en vroegere wijnmaker is Michel Rolland die de wijnen tot grote hoogte bracht. Fayat heeft ook domeinen in St. Émilion en Pomerol.
• Jaargang 1996 werd zeer goed beoordeeld: Decanter 93 pnt., Wine Spectator 90 pnt.

Fiche Technique Chateau Clément – Pichon

SOLS ET SOUS-SOLS sablo-graveleux ferrugineux.
SUPERFICIE 25 ha
DENSITE DE PLANTATION 6600 pieds /ha
AGE MOYEN DU VIGNOBLE 20 années
PRODUCTION MOYENNE 160.000 Bouteilles
ENCEPAGEMENT Cabernet Sauvignon 40 % Cabernet franc 10 % Merlot noir 50 %
VENDANGES manuelles avec table de tri
CONTROLES DES TEMPERATURES automatique
DUREE DE CUVAISON 25 jours
ELEVAGE barriques neuves 50 %
DUREE DU SEJOUR 15 mois
TYPE DE VENTE Bouteilles 100 %
COMMERCIALISATION Négoce 90 %, Directe 10 %
EXPORTATION Amérique du Nord ; Finlande

JAARGANG 1996 bestaat uit: Merlot 62 %, CS 33 %, CF 5 % .
Alc. 13 vol%

Onze proefnotities en beoordelingen:
Deze wijn is donkerrood van kleur met een fikse bruintoon. In de neus donker fruit zoals pruim, iets boers, laurier en ceder. In de mond zachtere (rijpe) tannines, pruim in de arome de bouche, aangename zuren, een bittertje en een klein zoetje. Een redelijke afdronk. Het geheel komt wat lieflijker over en dat zal niet verbazen gezien het nogal hoge merlot-gehalte.
Puntenbeoordeling: 15,1 gemiddeld met een minieme spreiding (14,9 – 15,3 per tafel) !

\"\"3. Chateau Lafon-Rochet 1998 – AOC St. Estèphe 4e GCC
• Vanaf de 17e eeuw bewoonde de familie de Lafon het Chateau en beheerde ze het
wijngoed totdat in 1880 de laatste telg van de familie overleed. Daarna volgde een tijd van steeds wisselende eigenaren zonder de vereiste investeringen.
Kasteel en wijngaarden raakten in verval en slechts 17 ha. was beplant met wijnstokken.
De kwaliteit van de wijnen was van bedenkelijk peil en niet een 4e GCC waardig.
• In 1960 kocht Guy Tesseron , een wijnboer uit de Cognac, het wijngoed en begon met de renovatie. Het kasteel werd afgebroken en vervangen door een Chartreuse in 18e-eeuwse stijl. Een begin werd gemaakt met de herbeplanting van de wijngaarden. CS (kleigrond) en Merlot (kiezelgrond) waren juist verkeerd aangeplant. Het hele proces duurde meer dan 10 jaar.
• In 1999 nam Michel Tesseron het stokje over van zijn vader en begon met nieuwe maatre-gelen. Jean Claude Berrouet ( Ch. Petrus) werd consultant, introductie van betonnen tanks in eggshape , table de tri met optische technologie en renovatie van de wijnkelders in 2015.
• Hugh Johnson noteert in de wijngids 2016: Wijnen echt de moeite waard, waar voor uw geld.

Fiche Technique Chateau Lafon – Rochet

SOLS ET SOUS-SOLS graves du quaternaire sur alios, sous-sol : argilo-calcaire.
SUPERFICIE 45 ha
DENSITE DE PLANTATION 8700 à 9000 pieds/ha
AGE MOYEN DU VIGNOBLE 37 années
PRODUCTION MOYENNE 256.000 Bouteilles
ENCEPAGEMENT Cabernet Sauvignon 57 % Cabernet franc 2 % Merlot noir 37 % petit Verdot 4 %
VENDANGES manuelles
CONTROLES DES TEMPERATURES interne
DUREE DE CUVAISON 3 semaines
ELEVAGE barriques neuves 50 % barriques 100 %
DUREE DU SEJOUR 14 à 18 mois
TYPE DE VENTE Bouteilles 100 %
COMMERCIALISATION Négoce 100 %
EXPORTATION Allemagne ; Canada

JAARGANG 1998 bestaat uit: CS 52,2%, Merlot 44,5%, CF 1,5 %, PV 1,8 %
Alc. 13 vol%

Onze proefnotities en beoordelingen:
Deze wijn is zeer donkerrood van kleur met ietsje bruin. In de neus mooie ceder en nogal wat potloodslijpsel en ook donker/zwart fruit zoals braam en bosbes, ook wat leer. In de mond komt het donkere fruit weer terug, mooie zuren, rijpe zachte tannines, een klein zoetje en een aangenaam bittertje en een goede afdronk. Mooi in balans, zelfs harmonieus te noemen !
Puntenbeoordeling: 16,3 gemiddeld met een kleine spreiding (15,8 – 16,8 per tafel).

4.\"\" Chateau Prieuré-Lichine 2004 – AOC Margaux 4e GCC
• Van de 15e eeuw tot 1809 een priorij met een goede reputatie voor zijn wijnen. In 1809 gekocht door Durand Delains, een wijnhandelaar uit Bordeaux.
• In de 1855 classificatie opgenomen als 4e cru onder de naam “Le Prieuré de Cantenac “ .
• De druifluis arriveert in de Médoc in 1879 en heeft tot gevolg dat vele eigenaren (vooral adel) in financiële problemen komen en moeten verkopen. Enorme wisseling van eigenaren, de “Chateau-owners waltz “ genoemd.
• Na enige rust zorgt de financiële crisis van 1929 weer voor tal van wisselingen en worden geen investeringen meer gepleegd.
• Alexis Lichine , vermaard wijnhandelaar in de USA, koopt het wijngoed in 1951 waarvan nog 4 ha. in productie is. Hij brengt het wijngoed tot grote bloei met 70 ha. aan wijngaarden.
• De naam wordt in 1953 gewijzigd in Chateau Prieuré – Lichine . Alexis Lichine (overleden in 1989) was een begenadigd proever met de bijnaam de Wijnpaus. Hij was de initiator van het wijntourisme in de Bordeaux met grote commerciële en marketing kwaliteiten. Zijn zoon Sascha volgt hem op en verkoopt het bedrijf in 1999 aan de Groupe Ballande.

Fiche Technique Chateau Prieuré – Lichine

SOLS ET SOUS-SOLS grave garonnaise et gravelo-sableux, sous-sol : grave.
SUPERFICIE 70 ha
DENSITE DE PLANTATION 10000 et 7500 pieds/ha
AGE MOYEN DU VIGNOBLE 25 à 30 années
PRODUCTION MOYENNE 180.000 Bouteilles
ENCEPAGEMENT Cabernet Sauvignon 50 % Merlot noir 45 % petit Verdot 5 %
VENDANGES manuelles sur table de tri
CONTROLES DES TEMPERATURES cuveries thermo régulées
DUREE DE CUVAISON 25 à 30 jours
ELEVAGE barriques 100 % dont barriques neuves 50 %
DUREE DU SEJOUR 18 mois
TYPE DE VENTE Bouteilles 100 %
COMMERCIALISATION Négoce 90 %, Directe 10 %
EXPORTATION 70 % Asie ;Europe

JAARGANG 2004 bestaat uit: CS 55%, Merlot 40%, PV 5%
Alc. 13 vol%

Onze proefnotities en beoordelingen:
Zeer donkerrood van kleur. In de neus zachte ceder en donker fruit zoals bosbes en braam en ook wat laurier. In de mond flinke (maar rijpe) tannines, mooie zuren, een heel klein zoetje en een bittertje, m.a.w. goed in balans. Nu nog wat uitdrogend maar over enkele jaren wellicht precies op dronk, tevens een goede afdronk.
Puntenbeoordeling: 15,8 gemiddeld met een matige spreiding (15,0 – 16,5 per tafel).

5.\"\" Chateau Haut-Bages Libéral 2005 – AOC Pauillac 5e GCC
• Wijngoed werd gesticht door de familie Libéral in het begin van de 18e eeuw op het
hoogste deel van een kiezelplateau (vandaar de naam Haut-Bages Libéral). Het waren wijnmakelaars die de wijnen in bulk op vat verkochten in Nederland en België.
• In de 19e eeuw waren wijngoed en de wijnen op een hoog niveau en werd het opgenomen in de cru classé als 5e cru.
• Na de komst van de druifluis en de meeldauw viel het wijngoed sterk terug en haalden e wijnen bij lange na niet het niveau van een cru classé. Ook de crisis in 1929 en de wereldoorlogen had een grote negatieve invloed door te weinig nieuwe investeringen.
• In 1960 verwierf de familie Cruse (eigenaar van Pontet-Canet) het wijngoed en begon met een fase van vernieuwingen en het herbeplanten van de wijngaarden.
• In 1983 werd het wijngoed verkocht aan de Taillan groep (zie Chasse Spleen) en onder leiding van Claire Villars Lurton bereikten de wijnen weer het niveau van een cru classé.
Een gedeelte van wijngaard wordt alleen door een weg gescheiden van Chateau Latour.
Bijzonder populair in Engeland.

Fiche Technique Chateau Haut-Bages Libéral

SOLS ET SOUS-SOLS graveleux, formé de galets et de sable grossier, sur roche mère calcaire.
SUPERFICIE 30 ha
DENSITE DE PLANTATION 10000 pieds/ha
AGE MOYEN DU VIGNOBLE 35 années
PRODUCTION MOYENNE 160.000 Bouteilles
ENCEPAGEMENT Cabernet Sauvignon 75 % Merlot noir 25 %
VENDANGES manuelles
CONTROLES DES TEMPERATURES cuveries thermo régulées
DUREE DE CUVAISON 3 á 4 semaines
ELEVAGE barriques 100 % dont barriques neuf 40 %
DUREE DU SEJOUR 12 á 18 mois
TYPE DE VENTE Bouteilles 10 % (zou dat niet 100% moeten zijn ?)
COMMERCIALISATION Négoce 100 %
EXPORTATION 70 % Grande-Bretagne, Belgique

JAARGANG 2005 bestaat uit: CS 71 %, Merlot 29 %
Alc. 13 vol%

Onze proefnotities en beoordelingen:
Donkerrood van kleur met een zweem bruin, iets foezel dus niet helemaal helder. In de neus ceder en iets potlood, donker fruit (zoals braam) en wat laurier. In de mond stevige maar wel rijpe tannines, donker fruit, flink wat (aangename) zuren. Ook een lange afdronk. Is al vrij goed op dronk, wordt mogelijk nog iets beter maar is nu ook al heerlijk.
Puntenbeoordeling: 16,5 gemiddeld met een matige spreiding (16,0 – 17,3 per tafel).

6.\"\" Chateau Sociando-Mallet 2005 – AOC Haut-Médoc
Ni classé, ni bourgeois ….. Sociando-Mallet tout simplement
• Jean Gautreau koopt in 1969 het sterk verwaarloosde domein van de familie Tereygeol.
Het wijngoed wordt voor het eerst genoemd in 1633 met als eigenaar Sociondo.
Slechts 8 ha is in productie, rest onverzorgd.
• Herbeplanting van de wijngaarden met minder CS en meer Merlot. De PV wordt gerooid en vervangen door CF. Vernieuwing /renovatie van opslag- en wijnkelders.
Aanschaf van RVS tanks en barriques.
• Jean Gautreau (als eigenzinnig genoemd) gaat zijn eigen weg inzake wijngaardbeheer.
Geen vendange verte en effeuillage met opbrengsten van circa 80 hl per hectare.
• Opvoeding wijnen op 95 tot 100% nieuwe barriques.
• Gespierde, krachtige wijnen met een rustiek karakter en soms wat vegetale tonen met een speciale charme. Bewaarwijnen (20- 30 jaar)
• Kwaliteit van een cru classé volgens Hugh Johnson. Jaargang 2005 krijgt van Parker 93 pnt.

Fiche Technique Chateau Sociando – Mallet

SOLS ET SOUS-SOLS graves sur argile-calcaire.
SUPERFICIE 85 ha
DENSITE DE PLANTATION 8333 pieds/ha
AGE MOYEN DU VIGNOBLE 30 années
PRODUCTION MOYENNE 599.000 Bouteilles
ENCEPAGEMENT Cabernet Sauvignon 55 % Cabernet franc 5 % Merlot noir 40 %
VENDANGES manuelles
CONTROLES DES TEMPERATURES échangeur thermique
DUREE DE CUVAISON 20 à 40 jours
ELEVAGE barriques neuves 100 %
DUREE DU SEJOUR 12 mois
TYPE DE VENTE Bouteilles 100 %
COMMERCIALISATION Négoce 100 %
EXPORTATION 10 % Belgique ; Autriche

JAARGANG 2005 bestaat uit: CS 55%, CF 5%, Merlot 40%
Alc. 13 vol%

Onze proefnotities en beoordelingen:
Flink donkerrood van kleur met iets zwart erin en niet helemaal helder. In de neus ceder en donker fruit, o.a. pruim. Mooi vol in de mond (mogelijk niet of weinig gefilterd ?), zachtere rijpe tannines, mooie zuren, een klein zoetje en klein bittertje, m.a.w. prima in balans, mooi op dronk en een lange afdronk.
Puntenbeoordeling: 16,1 gemiddeld met een matige spreiding (15,3 – 16,7 per tafel)).

7.\"\" Chateau Chasse-Spleen 2009 – AOC Moulis
Deze wijn verjaagt de zwaarmoedigheid (spleen = zwaarmoedigheid) !!
• Het wijngoed Grand-Pougeaux komt al voor in de 15e eeuw.
• Door erfenis in 1822 gesplitst in Gressier-Grand- Poujeaux en een wijngaard zonder naam, later Pougeaux – Castaing genoemd na nog wat splitsingen.
• In 1863 komt een uitnodiging voor de London Exhibition Fair. Om zich te onderscheiden van de andere Pougeaux wordt de naam gewijzigd in Chateau Chasse- Spleen, die vooral goed valt bij de Engelse kopers. Marketing avant la lettre !!!
• Naam verwijst naar het bezoek (echt of legende) van Lord Byron aan het wijngoed of aan Baudelaire met het gedicht Spleen.
• In 1977 verwerft Jacques Merlaut het wijngoed en investeert groots in nieuwe technieken en moderne wijn- en opslagkelders. De familie is eigenaar van Groupe Taillan (handelshuizen en chateaus als Gruaud- Larose, Haut Bages Libéral, Camensac etc.).
Initiator van brandnames en verkopen aan supermarkten met een sterke marketing strategie.

Fiche Technique Chateau Chasse – Spleen

SOLS ET SOUS-SOLS croupe graveleuse et sols argilo-calcaires, sur calcaire à astéries.
SUPERFICIE 90 ha
DENSITE DE PLANTATION 8600 pieds/ha
AGE MOYEN DU VIGNOBLE 30 années
PRODUCTION MOYENNE 380.000 Bouteilles
ENCEPAGEMENT Cabernet Sauvignon 55 % Merlot noir 40 % petit Verdot 5 %
VENDANGES manuelles
CONTROLES DES TEMPERATURES serpentins dans cuves béton revêtues, ceintures pour cuves inox
DUREE DE CUVAISON 25 à 35 jours
ELEVAGE barriques neuves 40 %
DUREE DU SEJOUR 18 mois
TYPE DE VENTE Bouteilles 100 %
COMMERCIALISATION Négoce 100 %
EXPORTATION 60 % Monde

JAARGANG 2009 bestaat uit: CS 73%, Merlot 20%, PV 7%
Alc. 14 vol%

Onze proefnotities en beoordelingen:
Flink donkerrood van kleur met iets zwart en een bruinzweem. In de neus wat houttonen maar géén duidelijk ceder (!), wel donker fruit en wat kruiden. Een gemakkelijk drinkbare, tamelijk volle, ronde wijn met rijpe tannines, zachte zure en ietwat zoet. Deze wijn doet je niet direct aan een typische Medoc-wijn denken: iets te gemakkelijk, wel mooi op dronk.
Puntenbeoordeling: 15,9 gemiddeld met een grotere spreiding (15,0 – 16,8 per tafel).

8.\"\" Chateau du Tertre 2009 – AOC Margaux 5e GCC
• Eén van de oudste landgoederen in Margaux voor het eerst genoemd in 1143 .
Ligging op een heuveltje (43 meter) met een kiezel plateau. Verst verwijderd van de Garonne. Goede bodem voor Cabernet Franc. Bestaat uit een aangesloten grondstuk.
• Sinds 1855 heeft het domein geen veranderingen qua omvang ondergaan.
• In 1961 verworven door Philippe Gasqueton (tevens eigenaar van Chateau Calon Segur) .
Wijngaarden goed onderhouden, outillage verouderd en niet meer up-to-date in 1995 bij het overlijden van Philippe. • In 1997 koopt Eric Albada Jelgersma het chateau en worden verbeteringen in kelders aangebracht en overgestapt op handmatige oogst met table de tri.
• Aandeel CF wordt teruggebracht in wijngaard en wijn. De wijnen worden soepeler en zachter.
• Vanaf 2008 worden percelen van het grondstuk biodynamisch bewerkt. In 2016 is 47 % van de wijngaarden biodynamisch; streven is geheel biodynamisch te worden.
• In 2015 is voor het eerst een witte wijn gemaakt “Tertre Blanc“ uit Chardonnay, Viognier, Sauvignon blanc en Gros Manseng: een “doodgewone “Vin de France” dus.

Fiche Technique Chateau du Tertre

SOLS ET SOUS-SOLS graves.
SUPERFICIE 50 ha
DENSITE DE PLANTATION 6500 pieds/ha
AGE MOYEN DU VIGNOBLE 40 années
PRODUCTION MOYENNE 294.000 Bouteilles
ENCEPAGEMENT Cabernet Sauvignon 45 % Merlot 30 % Cabernet franc 20 % petit Verdot 5 %
VENDANGES manuelles
CONTROLES DES TEMPERATURES échangeur thermique
DUREE DE CUVAISON 24 jours
ELEVAGE barriques neuves 50 %
DUREE DU SEJOUR 18 mois
TYPE DE VENTE Bouteilles 100 %
COMMERCIALISATION Négoce
EXPORTATION tous pays

JAARGANG 2009 bestaat uit: CS 40 %, Merlot 35 %, CF 20%, PV 5%
Alc. 13 vol%

Onze proefnotities en beoordelingen:
Zeer donkerrood van kleur en vrijwel helder. Mooie, zachte ceder in de neus evenals donker fruit (zoals bosbes, pruim en braam) en ook wat laurier en leer. De smaak is mooi vol en rond, aangename zuren, rijpe, vrij zachte tannines, een heel klein zoetje en een mooi bittertje. Oftewel een harmonieuze wijn die op dronk is, met ook nog eens een lange afdronk !
Puntenbeoordeling: 16,7 gemiddeld met een wat grotere spreiding (16,2 – 17,8 per tafel).

Na al dit moois (en gevarieerds uit één streek, de Medoc) te hebben mogen proeven, wilde George ons er toch graag nog op wijzen hoe belangrijk de bodem (zowel de bovenste grond als de diepere lagen) is voor het karakter van de wijn die ter plekke geproduceerd kan worden en wij hebben dat inderdaad ook duidelijk kunnen proeven vanavond ! Dus behalve Chateau- georiënteerd, toch ook wel het nodige terroir-georiënteerd ??
Om deze bodem-invloed wat meer te concretiseren toonde George ons de onderstaande, niets aan duidelijkheid overlatende tabel: bijzonder interessant en leerzaam !

Bodemtype en waterhuishouding Bordeaux
Bodemtype
Invloed waterhuishouding Bordeaux gebieden
Kiezelbodem
(croupes graveleuses) Gemakkelijke afvoer van water > snelle water stress Cabernet-Sauvignon en -Franc
in Médoc en delen van Graves.
Kleihoudende bodem
> 45 % klei, met name smectiet Water wordt zeer sterk vastgehouden > hoge water stress Cheval Blanc, Pétrus, Margaux,
Yquem.
Ondiepe kalksteenbodem
(calcaire á astéries ) Bevat weinig water; kalksteen doseert water > vroegtijdig water stress Rondom St. Émilion en de
Satellieten.
Diepe kalksteenbodem op molasse
(molasse de Fronsadais) Bevat meer water op hellingen met goede drainage > beperkt water stress Zuidelijke hellingen van St.
Émilion en Fronsac.
Zandhoudende bodem
Wortels kunnen diep door- dringen > water onbeperkt beschikbaar > geen water stress. Westelijke delen van Pomerol
en Graves. Zuidelijke delen van St. Émilion.
Leemhoudende kleibodem en Kleihoudende leembodem
Water onbeperkt beschikbaar > geen water stress Entre-deux-Mers
Leembodem (boulbènes)
Waterrijke bodems > geen water stress Entre-deux-Mers
Recente alluviale bodem
(palus) Diepe, rijke en natte bodem nabij rivieren AOC Bordeaux

\"\"

Samenvattend: het was wederom een prachtige Eindejaarsproeverij met een zeer mooie selectie wijnen ! George Mes werd daarom – en ook vanwege zijn enthousiaste en informatieve presentatie – met een erg verdiend applaus bedankt.

Onder het genot van diverse heerlijke kaasjes, ham, worst, door Annie zelfgemaakte paté en vijgenbrood hebben we nog gezellig kunnen napraten en enkele wijnrestanten (tot in de late uurtjes) eens goed kunnen testen in combinatie met dit smakelijke voedsel !
De aanwezigen hebben erg genoten van de bijzonder mooie wijnen en smakelijke hapjes.

Scroll naar boven