“De heerlijckheit Hoorne” Verslag: wijnproeverij 24 februari 2024 Thema: wijnen rond de Camino

Op zaterdag 24 februari zijn we met 16 personen aanwezig bij de presentatie door Marc van Hagen gemaakt over de “Wijnen rond de Camino”. Marc heeft van 9 juli t/m 20 augustus 2023 de Camino gelopen. Voor Marc was dit een lang gekoesterde wens met veel voorbereiding o.a. het wandelen door de wijngebieden waarvan diverse beschreven in het boek van Harry Pallada: Dorst op de Camino. De Camino is de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella, de St. Jacobsroute. Er zijn diverse routes en Marc heeft de route gelopen vanuit de grens met Frankrijk, Saint Jean-Pied-de-Port. Deze oude route heet Camino Francés. Er zijn nog 15 andere routes, caminos naar Compostella in Spanje. Op 20 augustus 2023 bereikt hij samen met Helanda, die de laatste 2 weken met hem heeft meegelopen, Finisterre. (het einde van de wereld) nadat ze enkele dagen vooraf Compostella del Santiago hadden bereikt. Marc vertelt ons gedurende de presentatie zijn verhalen en diverse tips voor degenen die in zijn voetsporen willen treden.

Spanje algemeen:

Spanje is een “oud” wijnland waar al wijnbouw was voor onze jaartelling en later door de Romeinen flink uitgebreid is. Bij het oprukken van de druifluis in Frankrijk zijn veel Franse wijnboeren naar Spanje gegaan waar deze plaag pas later toesloeg. Met 1 miljoen ha. wijngaarden is Spanje het grootste wijnland ter wereld echter door het klimaat zijn er lage rendementen. Er zijn 70 DO’s en 2 DOCa’s. verder zijn er IGP’s, Vino de la Tierra. Vino de Pago is een benaming voor wijnen met een specifiek micro-klimaat, speciale ligging en bodem. ( soort grand cru echter alleen volgens regionale wetgeving).

De wijngebieden op de Camino Francés zijn:
DO Navarra
DOCa Rioja
DO Ribera del Arlanza
DO Tierra de Léon
DO Bierzo
DO Valdeorras
DO Ribeira Sacra
In het boek van Harry Pallada, Dorst op de Camino, vind je meer info over deze gebieden.

WIJN 1: Bodegas Trenza Somontano Mont Clou chardonnay sur lie 2022.

Bodegas Trenza wordt gerund door de Deense broers Tofterup. Het is een moderne wijn uit Somontano waar de wijngaarden hoog gelegen zijn aan de voet van de Pyreneën. Er is veel kalk in de bodem vandaar dat chardonnay de belangrijkste druif is. De wijn rijpt deels op klein eiken fust (20%) en op zijn droesem van gist, sur lie. De droge wijn heeft een verfijnde houtlagering die ondersteuning geeft aan de exotische fruitaroma’s. de wijn is romig en vol met behoud van zijn frisheid. Verfijnd geurende, droge witte wijn met aroma’s van limoen, perzik, appel, toast en amandel. Mooi soepel en sappig met rijp fruit en opwekkende zuren in de smaak. Licht boterig in de elegante finale.
Toegankelijke, soepele witte wijn om zo van te genieten. Gastronomisch breed inzetbaar, van borrelwijn bij kleine hapjes tot smaakvolle visgerechten.

Onze beoordeling:
Kleur: helder, licht goudgeel, fonkelend, fijne viscositeit.
Geur: zuiver, perzik, limoen, kruidig, vanille, appel, bloemig, licht tropisch, amandel.
Smaak: aanzet droog, licht tropisch, aangename zuren, filmend, fijn bittertje.
Afdronk: redelijk lang met fijn zuurtje.
13 % alcohol.
Eindconclusie: zeer aangenaam glas met goede balans
Prijs: € 9,95.
Punten: 15

Een bijzondere wegwijzer onderweg.

Wijn 2: Castelo de Medina Rueda Fermentado en Barrica Verdejo 2021

Het wijngebied Rueda is een golvende vlakte op 700-800 meter boven de zeespiegel. Het heeft een arme bodem die relatief veel kalk bevat en de zomers zijn heet en droog met koele nachten en de winters zijn koud en lang. De Bodega is jong (1996) en wordt gerund door Sara Ramon. Er wordt aan de verdejo een klein percentage sauvignon blanc toegevoegd en de assemblage vergist en rijpt 6 maanden op nieuw klein eiken vaten. Intens geurend naa nieuw eiken, rijp wit exotisch fruit, anijs, vanille en toast. Vol en droog met lang aanhoudende afdronk. Culinair: bij gegrilde schaal/schelpdieren, in olie gebakken vis of als aperitief

Onze beoordeling:

Kleur: helder, licht strogeel, fonkelend, fijne tranen.
Geur: zuiver, fris, vanille, grassig, mineraal, rokerig, grapefruit, mango, limoen, anijs.
Smaak: aanzet vol en rond, mooie stevige zuren, mineralig, fijn bittertje, pepertje.
Afdronk: lang en vol.
13 % alcohol.
Eindconclusie: een zeer aangename complexe wijn voor culinaire doeleinden.
Prijs: € 15,60
Punten: 15.3

Wijn 3: Bodegas Forjas del Salnés Rias Baixas Leirana Albarinho 2021

Deze wijn wordt gemaakt door Rodrigo Méndez en Raúl Pérez. Rodrigo van Bodegas Forjas del Salnés. Het wijngoed ligt in het dorpje Meaño, op minder dan 3 kilometer van de Atlantische Oceaan. Raúl Pérez wilde terug naar de oorspronkelijke manier van wijnmaken. Hij bewerkt de wijngaarden biologisch, oogst handmatig en grijpt nauwelijks in in het wijnmaakproces. De Albariño vergist spontaan en rijpt 7 maanden in roestvrijstalen tanks en in oude, grote eikenhouten vaten (20%), zonder batonnage.
Frisse, krachtige droge witte wijn- met een fraai aroma van rijpe appel en meloen. De smaak is vol, rond, aromatisch en eindigt met een lange, aanhoudende afdronk.
Uitstekend te combineren met vele visschotels, zowel als voorgerecht als
uit de oven.

Onze beoordeling:

Kleur: helder, fonkelend, fijne tranen, licht strogeel.
Geur: zuiver, grapefruit, hout, groene appel, citrus, lichee, meloen, ziltig. mineralig.
Smaak: aanzet fris, strak, droog, citrus, stevige zuren, bittertje.
Afdronk: lang met bittertje en frisse ananas zuren.
13 % alcohol.
Eindconclusie: een strakke droge wijn .
Prijs: € 19.40
Punten: 15.5

Marc bij de Wijnfontein Ayegui Bodegas Irache.

Wijn 4: Bodegas Raúl Pérez Bierzo Ultreia Godello 2020

Maker: Raúl Pérez
De druiven komen uit verschillende percelen in Valtuille de Abajo en Cacabelos, met overwegend kleibodems. Na de handmatige oogst volgt een spontane vergisting en rijping in diverse houten vaten. Van verdere ingrepen, zoals bâtonnage, toevoeging van sulfiet of filtering, houdt Raúl zich verre.
Hoewel de maker klassiek geschoold is (oenologie in Requena), is zijn werkwijze dat allesbehalve. Raúl volgt de natuur. Hij laat de wijn zichzelf tot uitdrukking brengen door de bodemtypes, microklimaten en rijpingstijden
van de druiven te observeren en het druivenmateriaal zo min mogelijk te beïnvloeden.
Pure terroirwijn. Mooi rijp qua fruit, floraal en mineralig, met een sappige frisheid en goede concentratie. Nuances van rijp geel fruit, meloen, amandel en licht eiken in de geur. De smaak zet fris en krachtig in en eindigt met een lange en sappige aromatische afdronk. Deze Ultreia Godello is zijn witte ‘instapwijn’.
Prima bij vele visgerechten, zowel koude voorgerechten als van de grill of uit de oven.

Onze beoordeling:
Kleur: helder, licht strogeel, fonkelend, mooie viscositeit.
Geur: zuiver, eerst gesloten, vanille, tropisch, abrikoos, peer, kruisbes, roos, kruidig, specerij, mineralig.
Smaak: aanzet fris, rond en vol, licht zoetje, mooie frisse zuren, .
Afdronk: lange afdronk met mooie zuren en amandelbittertje.
Eindconclusie: complex glas wijn.
13.5 % alcohol.
Prijs: € 21.70
Punten: 15.9

Wijn 5: Bideona Rioja Artélan Reserva 2019

Maker: Tao Platon. De tempranillodruiven worden geselecteerd in historische wijngaarden met oude stokken en lage opbrengsten in Rioja Alavesa, oftewel de Côte d’Or van de Rioja. Dankzij de hogere en dus koelere ligging van de wijngaarden, rijpen de druiven met behoud van frisheid en aromatiek.
Na de vergisting krijgt de wijn een luxe opvoeding in houten vaten van Frans eiken en drie jaar flesrijping.
Robijnrode wijn met een verfijnde geur van rode bes, kers, pruim, vanille en rook. Krachtig en vol van smaak met rijpe, fluwelige tannines en goede fraîcheur. Lange finale met mooi eiken en cacao. De Reserva heeft een
prachtige balans tussen rijp fruit, voldoende frisheid en een verleidelijke eikeninvloed.
Drinken bij
Verleidelijke, eikengerijpte rode wijn om van te genieten bij stevige (grill)gerechten. Mooi bij chili sin carne, geroosterde lamsbout met groene kruiden of gerijpte manchego.

Onze beoordeling:

Kleur: donker kersenrood, stevige viscositeit, fonkelend.
Geur: zuiver, kers, tabak, zwarte bessen, kruidig, vanille, laurier, caramel, cacaopoeder.
Smaak: aanzet fris, kruidig, mooie zuren, bosfruit, laurier, zwarte bes.
Afdronk: redelijk lang met rijpe tannines.
Alcohol: 14.5%
Eindconclusie: een kenmerkende Rioja.
Prijs: 15.30
Punten: 16.3

Rode bodem in Rioja.

Wijn 6: Ayles Vino de Pago Senda de Leñadores 2020

Druiven: Tempranillo, Garnacha, Merlot, Caberenet Sauvignon
Maker: Ramón Reula
Sinds 2011 mag Ramón Reula uit Zaragoza een deel van zijn productie op Finca Aylés ‘Pago’ noemen. In het hart van Aragon, in een extreem continentaal Microklimaat. De hooggelegen
wijngaard produceert nog geen 30 hectoliter per hectare. De druiven rijpen er geleidelijk, zijn geconcentreerd en hebben de kenmerkende Aragon-frisheid. Ze worden ’s nachts geoogst. Na de vergisting in roestvrijstalen tanks volgt de melkzuurgisting in kleine fusten van Frans eiken-hout. Hierin rijpt deze wijn vervolgens nog 10 maanden.

Fraaie wijn met een volrode kleur en een intens aroma van rijp rood fruit, toffee en eikenhoutaroma’s. De smaak zet fris en krachtig in en ontwikkelt
zich evenwichtig met rijpe tannine en een geurige afdronk.
Goed te combineren met vele mild gekruide gerechten van de grill of uit de oven.

Onze beoordeling:

Kleur: donker kersenrood, gekleurde tranen.
Geur: zuiver, jammig, bosfruit, cassis, cederhout, leer, vanille.
Smaak: aanzet fris, bramen, cassis,laurier, munt, chocola, mooie zuren.
Afdronk: lang met rijpe tannines en fijn bittertje.
Eindconclusie: een evenwichtige wijn met een zachte lange afdronk.
Alcohol: 14.5%
Prijs: € 14.55
Punten: 17

Wijn 7: Bodegas Abadia de San Quirce Ribera del Duera Crianza 2019

Maker: Diana Moreno. Bodegas Abadia de San Quirce richt zich in Ribera del Duero volledig op het behouden en beschermen van traditioneel bewerkte wijngaarden met oude stokken tinto fino de lokale benaming van tempranillo. De crianza is afkomstig van oude stokken op 800 meter hoogte. Eenmaal vergist rijpt de wijn 4 maanden op zijn lie en vervolgens 14 maanden op nieuw en gebruikt Frans en Amerikaans eiken.Diep paarsrode wijn met geurige aroma’s van rode bes, kers, pruim, vanille en toast. Krachtig en vol van smaak met rijp fruit, mooie frisheid en pittige tannines. De finale is lang met peper en rokerig eiken.Krachtige, intense rode wijn om te combineren met gekruide (vlees)gerechtenzoals ovenschotel met serranoham en tuinbonen, gegrilde lamsspiesjes met paddenstoelen of oude, harde kazen.Onze beoordeling:Kleur: donker kersenrood, fonkelend, gekleurde tranen. Geur: zuiver, caramel, vanille, leer, , kersen, pruimen, tabak, laurier, specerij, paddestoel.Smaak: stevig volle aanzet, kersen, laurier, kruidig, caramel, aanwezig mooie zuren. Afdronk: aanhoudend lang met pepertje en rijpe tannines. Alcohol: 14,5% Eindconclusie: krachtige wijn met goede balans.Prijs: € 19.30 Punten: 17.2

Wijn 8: Dominio do Bibei Ribeira Sacra Lalama 2019

Maker: familie Dominguez
Druiven: Mencía (85%) aangevuld met Garnacha Tintorera, Brancellao, Mouratón
Het gebied wordt gekenmerkt door zijn leisteen- en graniethoudende bodems en hoog gelegen, steile terraswijngaarden. De steile wijngaarden liggen op 300-670 meter, aan de rivier de Sil. Gezien de extreme omstandigheden is het onmogelijk de wijngaarden met machines te bewerken. De kelder is
modern, minimalistisch en gebaseerd werkwijze van weleer. De druiven worden met de hand geoogst en daarna vergist in grote betonnen en houten
kuipen. De 20 maanden durende rijping gebeurt in 300 liter vaten van Frans eikenhout.
Volrood van kleur, intens geurend met fraaie rijpe tonen van kersen en bramen en gedoseerd eiken. De smaakstructuur is vol en rond en eindigt aromatisch met zachte evenwichtige tannines.
Mooie wijn bij verfijnde vleesschotels, gevogelte of wild.

Onze beoordeling:

Kleur: donker kersenrood, fonkelend en mooie viscositeit.
Geur: kersen, ceder, vanille, cassis, kruidig, zwarte bessen.
Smaak: aanzet zacht maar stevig, frisse zuren, kruidig, noten, bessen, morellen kersen.
Afdronk: lang zacht met rijpe tannines en fijn bittertje.
Eindconclusie: evenwichtige wijn.
Alcohol: 14%
Prijs: € 25.45
Punten: 17

We hebben mogen genieten van de mooie wijnen langs of in de buurt van de Camino. Marc heeft een mooie presentatie gemaakt en ons een goede indruk gegeven van de zeer aangename kant van het maken van deze pelgrimstocht. We bedanken Marc hartelijk met een applaus. Er wordt aan Marc nog veel gevraagd over zijn tocht tijdens het uitgebreide kaasbuffet. Een aantal impressie foto’s van deze tocht willen we jullie niet onthouden.

Verslag en foto’s door Marc en Marian en foto’s van de proeverij komen van onze fotograaf Frank.

Scroll naar boven