“De heerlijckheit Hoorne” Verslag wijnproeverij 11 februari 2023 Thema: macedoine

VERSLAG WIJNPROEVERIJ ZATERDAG 11 FEBRUARI 2023, thema MACEDOINE.
Het jaar 2023 gaat van start en we beginnen met een jaarlijks terugkerend thema waarbij onze leden vrijwillig een fles wijn meebrengen om samen te delen met de aanwezige wijnvrienden en ook samen te kunnen proeven en te beoordelen. Degenen die een fles meebrengen betalen € 12.50 voor de proeverij. Maar voor we van start gaan worden door Marian allereerst een paar huishoudelijke mededelingen gedaan en gaan we Koos Daniëls bedanken voor zijn inzet als secretaris gedurende de afgelopen jaren.
Koos verrast ons in een fantastische outfit als lid van diverse verenigingen die de Vastelaovendj betreffen. Namens alle leden bedanken we Koos en bieden hem een mooi wijnpakket met wijnen uit Baden aan (thema wijnreis 2023) en Marian neemt het ceremonieel maar wat graag ter hand met een “knoemel” en een persoonlijk dankwoord. Koos heft samen met ons het 1e glas van de proeverij, een Blanquette de Limoux. Een passend glas bubbles. Na dit ceremonieel beginnen we vrolijk aan de proeverij en Koos verlaat ons wegens zijn drukke agenda en activiteiten op deze avond.
Er zijn een paar afmeldingen vanwege ziekte en carnaval maar we gaan vanavond toch met 14 personen aan de proeverij beginnen. Er staan mooie wijnen klaar die Thei voor ons gaat inschenken.

WIJN 1: GENERATION 7 2018 BLANQUETTE DE LIMOUX EXTRA BRUT.
Ingebracht door Marian Van Pol
De wijn is gemaakt door Françoise Baptiste, zoon van de beroemde François Antech, een voortrekker in de regio Limoux. Na studie en stages in het buitenland keert hij terug naar zijn roots in de Limoux met een heleboel bagage. Werkzaam bij het huis Baptiste Gazeau. Het is dan ook niet vreemd dat deze 7e generatie een persoonlijke wijn gaat maken. De Generation 7 is een selectie van de hooggelegen wijngaard “Les Garriques”. 100% mauzac druif, lage dosage en 30 maanden ligging “sur lattes” (op de droesem). Er zijn slechts 5000 flessen gemaakt. Limoux heeft een relatief koel klimaat met grote temperatuursverschillen tussen dag en nacht. Er is invloed van de Middellandse Zee en Atlantische Oceaan. De bodem is kalkhoudende kiezel. Het maken van mousserende wijnen is in deze regio al heel oud. Sommigen beweren ouder dan in de Champagne.
Kleur: helder, lichtgeel, groenige zweem, fonkelend, mooie fijne mousse.
Geur: zuiver, appel, perzik, peer, citrus, amandel.
Smaak: aanzet droog met fijn tropisch zoetje, aangename zuren, fijn bittertje, mineralig, stevige maar fijne mousse.
Afdronk: lange afdronk met tropisch fruit en een aangenaam prikkeltje.
12 % alcohol.
Eindconclusie: zeer aangenaam glas mousserende wijn.
Prijs: € 11,00. (Juichwijnen)
Punten: 15.5

Wijn 2: SAINT CLAIR DILLONS POINT SAUVIGNON BLANC 2020
Ingebracht door Ilse Wolters.
Het bedrijf is een familiebedrijf in Nieuw-Zeeland. Het bedrijf, gelegen in de regio Marlborough, is 40 jaar geleden opgericht door Neal en Judy Ibbotson. Begonnen vanuit een landbouwadviesbedrijf heeft Judy haar expertise ingezet en is het familiebedrijf momenteel een van de vooraanstaande bedrijven van Nieuw-Zeeland, zeker waar het hun sauvignonwijnen betreft. Inmiddels werken ook de 3 kinderen mee in het bedrijf. Ieder met zijn eigen kennis en taakverdeling.
Deze wijn geeft het terroir van Dillons Point weer. De bodem is vnl. leem en kiezel.
Deze wijn is gemaakt van 100% sauvignon blanc. Er zijn overdag veel zonuren, afgewisseld met koude nachten. Dit zorgt voor de aromavorming. De druiven worden in maart geoogst en ontsteeld. De druiven worden niet gekneusd maar heel licht geperst. Er is dus vnl. lekwijn. Weinig schil- en zuurstofcontact. De druiven worden in kleine roestvrijstalen tanks gedurende 21 dagen koel vergist
Kleur: helder, lichtgeel, fonkelend, fijne tranen.
Geur: zuiver, stuivend, mineraal, grassig, appel, buxus, grapefruit, ananas, lychee.
Smaak: aanzet fris en zacht, licht filmend, mooie zuren, fijn bittertje, citrus, ananas, mineraal, balans.
Afdronk: zeer lang, met evenwichtige tropische fruitzuren en een ziltige impressie.
13 % alcohol.
Eindconclusie: een evenwichtige zeer aangename wijn.
Prijs: € 19,95
Punten: 15.9

Wijn 3: SAN TANARO ROERO ARNEIS 2021 DOCG
Ingebracht door Theo Savelkoul.
Het huis San Tanaro dankt zijn naam aan de rivier de Tanaro. Gelegen in de Piemonte, in de regio Roero, vandaar DOCG Roero Arneis. Het druivenras is dus arneis. Een moeilijke druif, die gevoelig is voor ziektes. Daardoor was de druif vrijwel uitgestorven maar door enkele wijnhuizen weer ontdekt, maar nu als mono druif. In het verleden werd de druif gebruikt om de rode Barolo’s te verzachten en vandaar de naam de “witte Barolo”. Wijnen van dit druivenras zijn verrassend en soms ook fascinerend.
Kleur: helder, fonkelend, dikkere tranen, strogeel tot licht goudgeel.
Geur: zuiver, appel, peer, perzik, citrus, steranijs, abrikoos, rijp licht exotisch.
Smaak: aanzet vol, vetje, droog, gedroogde abrikoos, mooie zuren, bittertje, iets petillant.
Afdronk: redelijk lang met fijn bittertje en fijne zuren.
13.% alcohol.
Eindconclusie: een zeer mooie aangename wijn.
Prijs: € ?
Punten: 15.8

Wijn 4: WENTE CHARDONNAY RIVA RANCH ARROYO MONTEREY 2019
Ingebracht door Thei Van Pol.
Het wijngoed Wente is een vooraanstaand huis in Californië. Het is een familiebedrijf sinds 1883. In 1912 zijn er originele Franse stokken aangeplant vanuit een teler uit Montpellier.
Deze stokken zijn de voorouders van alle aangeplante wijnstokken. De naam van de wijnstokken is dan ook de “Wente kloon”. Momenteel is de 5e generatie aan het roer.
Deze wijn is gemaakt van 98% chardonnay druiven en 2% gewürztraminer. De druiven zijn handgeplukt en afkomstig uit Arroyo en Monterey. De wijn heeft een houtlagering van 10 maanden waarvan 60% nieuw hout en 40% gebruikt hout.
Kleur: helder goudgeel, fonkelend, mooie viscositeit.
Geur: zuiver, rijp, vanille, hout, rijpe peer, appel, boter, exotisch, mango, kruidig.
Smaak: aanzet vol en rijp, botertje, licht zoetje, pepertje, mooie zuren, aangenaam bittertje.
Afdronk: lange afdronk met mooie zuren.
13.5% alcohol.
Prijs: € 19,95
Punten: 16.7

Wijn 5: CHATEAU GAILLARD MORGON VIEILLES VIGNES 2015
Ingebracht door Toos Theunissen
Het huis is een familiebedrijf met 12 ha. eigen wijngaarden, gelegen in Morgon in de Beaujolais. Sebastian Gutty is de 5e generatie en momenteel de persoon die het bedrijf runt. Het bedrijf is organic gecertificeerd voor het maken van wijn met inachtneming van natuur en omgeving. De druiven die gebruikt worden komen alleen van hun eigen wijngaarden en er worden eigen gisten gebruikt. De bodem bevat graniet, schist met mangaan. Dit resulteert in wijnen met een hoog terroirgehalte. De stokken zijn geplant tussen 1950 en 1980.
De wijn wordt gemaakt van 100% gamay noir a jus blanc. De opbrengst is 38 hl. per ha. handpluk in bakken van 50 kg . De druiven ondergaan een maceratie op r.v.s. van 10-15 dagen en vervolgens ondergaat de wijn de verdere vergisting en malolactique op eikenhout, daarna volgt lagering op Franse eiken foudres (50hl.)
Kleur: iets doorzichtig donker kersenrood, mooie viscositeit.
Geur: zuiver, aardbei, rijp bosfruit, kruidig, leer, animaal, framboos, peper, zoethout.
Smaak: aanzet zacht en fijn, fris, laurier, zoethout, mineraal.
Afdronk: lang met fijn bittertje en rijpe mooie tannines.
Alcohol: 13%
Eindconclusie: mooie relatief oude wijn.
Prijs: ?
Punten: 17

Wijn 6: CHATEAU MOULIN HAUT-LAROQUE FRONSAC 2016
Ingebracht door Annie en Peter Peulen.
Bordeaux, rechteroever. Het is het gebied van de Pomerol en Saint-Emilion. De vrijwel ernaast gelegen Fronsac maakt echter ook wijnen met een zeer goede prijs-/kwaliteitverhouding. Dit huis heeft roots vanaf 1607. Ene Jean Marie Hervé diende de Franse koning en geldt als eerste bewoner van het domein. De oudste flessen, gelabeld als Moulin Haut-Laroque, dateren van 1890. Er zijn nog flessen uit dit jaar in bezit. Sinds 2012 heeft Thomas Hervé het heft in handen. Het bedrijf telt 16 ha.
De wijn is gemaakt van 65% merlot, 20% cabernet franc, 10% cabernet-sauvignon en 5% malbec. De wijn wordt gelagerd op 40% nieuw hout.
Kleur: donker, fonkelend, ondoorzichtig kersenrood, gekleurde tranen.
Geur: zuiver, kersen, bessen, tabak, koffie, leer, vanille, laurier.
Smaak: aanzet zacht fluwelig rijp rood en zwart fruit, amarena kers, fris, specerij, mooie zuren.
Afdronk: lang met rijpe tannines en bittertje.
Eindconclusie: een evenwichtige aangename wijn met een goede balans.
Alcohol: 14.5%
Prijs: € ?
Punten: 17.6

Wijn 7: SAN FRANSISCO DE MOSTAZAL VALLE DE COLCHAGUA CABERNET SAUVIGNON 2019 VEGAN
Ingebracht door Mariet van Weert.
Een vegan wijn van het wijnhuis, Winery Eyzaguirre, dat oorspronkelijk Spaanse roots heeft.
Er worden laat 18e eeuw Franse stokken aangeplant bij een klooster van Fransiscaner monniken. Oorspronkelijk werden de wijnen vervoerd in 15 liter aardewerken kruiken. Later is men glazen flessen gaan gebruiken en om deze te beschermen tegen breuk tijdens het transport werden er jute zakken omheen gedaan. Tegenwoordig gebeurt dit nog, vandaar de bijnaam “wine in the sack”. Vanaf 1990 is de wijnproduktie pas echt in gang gezet.
De cabernet-sauvignon druiven komen van de wijngaard San Jorge in de Colchagua vallei in Chili. De bodem is stenig met klei en leem. De wijnstokken zijn 26 jaar oud. De stokken zijn geplant aan trellis en hebben zodoende minder last van vochtigheid. Er is drip irrigatie. De rivier Tinquiririca, de Andes en de Pacific oceaan hebben grote invloed. Er wordt sustainable gewerkt. De wijnen worden zonder dierlijke producten (eiwit, vislijm, enz.) gefilterd.
De wijn ondergaat een houtlagering van 8 maanden op deels Frans en deels Amerikaans eiken. Sustainable Certified in Chili betekent voor dit bedrijf:
• No chemicals
• No pesticides
• Only mechanical weed control
• Natural grapefruit seed extract to combat mold
• Indigenous owls and falcons to control invasive rodents
• Fertilizer composted from grapes skins and pulp
• Grape stem coverage on our dirt roads to prevent erosion and dust
• Cover crops to add extra organic matter and natural nitrogen to the soils
• Biodiversity of beneficial bugs and worms
• Water-saving irrigation
Kleur: ondoorzichtig kersenrood, fijne tranen.
Geur: zuiver vanille, pruimen, cacao, stallig, kersen, bessen, laurier, kruidig.
Smaak: zacht en sappige aanzet, kersen, bessen, laurier, kruidig, zachte zuren.
Afdronk: redelijk lang, met zachte tannines.
Alcohol: 14%
Eindconclusie: sappige doordrinkbare wijn.
Prijs: € 8,00.
Punten: 16.2

Wijn 8: CHATEAU MONTMER RIVESALTES AMBRÉ 1996
Ingebracht door Frank Behm.
Het huis is gelegen in de Roussillon, de regio die schitterende dessertwijnen voortbrengt. Dit huis heeft wijngaarden in de Agly vallei. De bodem is schist. De druiven: grenache noir, grenache gris, grenache blanc, maar ook de druiven voor rode wijnen zoals syrah en carignan.
Deze wijn is een VDN wijn, Vin Doux Naturel. Het gaat om een wijn die versterkt wordt met alcohol (mutage met 96% alcohol) om de gisting voortijdig te stoppen, zodat het zoet in de wijn blijft. De wijn wordt vervolgens vele jaren op hout gelagerd.
Kleur: helder ambergeel, cognac met mooie viscositeit.
Geur: oxydatief, kruidig, specerij, speculaas rozijnen, noten, amontillado sherry, karamel.
Smaak: aanzet zoet, krenten, rozijnen, geconfijt fruit, caramel, gedroogde abrikoos, noten.
Afdronk: lang met walnoot, honing en zoet/zuur balans.
Eindconclusie: wijn is 27 jaar oud. Een heerlijke afsluiting.
Alcohol: 15.5%
Prijs: € 10,50
Punten: 17

Een mooie proeverij zoals te zien aan de punten. We gaan nog lekker de wijnen naproeven bij het kaasbuffet dat voor ons klaar staat. Dank aan iedereen die een fles heeft meegebracht.

De volgende proeverij is op vrijdag 24 maart: de Bailli proeverij, thema Baden-Württemberg. Dit zijn wijnen gekozen door de gezamenlijke bailli’s n.a.v. de wijnreis in september 2023. Vooraf aan de proeverij zullen we een korte jaarlijkse ledenvergadering houden.
Verslag door Marian en de foto’s komen van onze “hoffotograaf” Frank.

Scroll naar boven