“De heerlijckheit Hoorne” Verslag wijnproeverij 10 oktober 2023 Thema: Castel Sallegg

Op deze dinsdagavond worden we door Mia en Fred Janssen begeleid en naar later blijkt aangenaam verrast met een mooie proeverij met de wijnen van Castel Sallegg. De opkomst van 23 personen zegt meer dan genoeg en we gaan dan ook een zeer mooie avond tegemoet

Castel Sallegg.
Is gelegen in het mooie Kaltern in het duits/italiaanse deel Alto Adige ofwel Süd-Tirol.
Het heeft een bewogen geschiedenis. Genoemd sinds 1741 heeft het meerdere adelijke eigenaren gehad en in 1851 door erfopvolging uiteindelijk in handen gekomen van de Grafen von Kuenburg die garant staan voor de verankering van historische landgoederen waarmee de toekomst van het “Castel” en de bijbehorende wijngoederen verzekert is. De oudste kelder zou al meer dan 1000 jaren oud zijn. Castel Sallegg en omliggende wijngaarden en 3 elders in de regio gelegen wijngoederen, Leisenhof, Preyhof en Seehof, staan garant voor het maken van wijnen met ieders eigen terroir, verbondenheid met de natuur en het maken van uitsluitend wijnen van hoge kwaliteit waarbij modern met historie samengaan. Een belangrijke zet voor de familie is het in 1892 aanplanten van de van Sicilië afkomstige druif “moscato rosa”. Dit zal lange tijd het uithangbord worden van het wijnbedrijf en zorgen voor exclusiviteit in de wijnwereld.
Het karakter van de wijnen wordt voor een groot deel al bepaald in de wijngaarden door zorgvuldigheid en gezondheid van de oogst en daarna door de Kellermeister Matthias Hauser die uiteindelijk verantwoordelijk is voor het resultaat en karakter in elke fles.
Het terroir in Alto Adige is uitzonderlijk en kan op korte afstand veel verschillen leveren. Er is directe invloed van de nabijgelegen Alpen met zijn continentaal klimaat maar ook maritieme invloeden van de Middelandse Zee en niet te vergeten de Kalterner See die zorgt voor het milde microklimaat waar de nabijgelegen wijngaarden van kunnen profiteren.
Castel Sallegg heeft in 2022 een metamorfose ondergaan v.w.b. hun presentatie. Er is gekozen voor een gerecycelde fles met een een bijzondere vorm, de zgn. sommelierfles, er zijn nieuwe etiketten op de flessen die meer verbondenheid met de natuur laten zien en er is gekozen voor een nieuwe indeling van hun wijnen. Nobilis, Sirenis en Imperialis. Nobilis zijn hun instapwijnen die garant staan voor ongecompliceerde kwaliteitswijnen die een genot zijn om te drinken. Sirenis is gekozen voor Premium rode wijnen die garant staan voor finesse en kwaliteit. Imperialis zijn wijnen die de hoogste standaarden van het wijnhuis aangeven en constant in beweging de lat nog hoger te leggen, de Top van Castel Sallegg.

WIJN 1: Moscato Giallo DOC 2021
De droge wijn is gemaakt van 100% Goldmuskateller en behoort tot de Nobilis reeks. Ongecompliceerd met een hoge doordrinkbaarheid. De druiven zijn handgeplukt en zorgvuldig gesorteerd voordat ze zacht geperst worden en de most een koude maceratie ondergaat en aansluitend geklaard wordt om vervolgens op roestvrijstaal te vergisten en na afloop een rustperiode op de fijne gistcellen, de lie.
Kleur: helder, lichtgeel, fonkelend, fijne viscositeit.
Geur: zuiver, perzik, peer, licht tropisch als mango en lychee, kruidig.
Smaak: aanzet droog met fijn tropisch zoetje, aangename zuren, filmend, fijn bittertje, sappig.
Afdronk: redelijk lang met fijn zuurtje.
13 % alcohol.
Eindconclusie: zeer aangenaam glas met goede balans
Prijs: € 13,90.
Punten: 15.3

Wijn 2: Sauvignon blanc DOC 2022
Deze wijn is gemaakt van 100% sauvignon blanc en behoort eveneens tot de Nolibis reeks. De wijngaarden waar vooral ’s nachts de koele wind van de bergen zorgen voor flinke afkoeling zijn hoger gelegen op 500 meter en behoren tot de Leisenhof. Een koele maceratie en vergisting op roestvrijstaal zorgen dat de wijn een wijn is met het echte sauvignon karakter.
De bodem is leemachtig kalk maar ook meer humusrijk.
Kleur: helder, licht strogeel, fonkelend, fijne tranen.
Geur: zuiver, stuivend, mineraal, grassig, kruisbes, appel.
Smaak: aanzet fris, strak, mooie zuren, fijn bittertje, grapefruit, citrus, kruisbes.
Afdronk: lang, met kruisbes en zuren. 14. % alcohol.
Eindconclusie: een zeer aangename frisse wijn.
Prijs: € 13,90
Punten: 15.6

Wijn 3: Pinot Blanc Leopoldine DOC 2020
Deze wijn behoort tot de Serenis wijnen en wordt gemaakt op de hoger gelegen Preyhof. De wijngaarden worden ’s nachts gekoeld door wind vanuit de bergen wat tijdens de groei en rijping van de druif voor een goede aromavorming zorgt vooral op zeer warme zomerdagen. De druiven van oude stokken komen van de bekende wijngaard Bisschofsleiten die in Kaltern bekend staat om wijngaarden van hogere kwaliteit. Deze pinot blanc is vergist op roestvrijstaal waarbij 20% vergist op gebruikt franse eiken vaten, vervolgens ligt de wijn 12 maanden “sur lie” en volgt nog een rustperiode van 6 maanden op fles.
Kleur: helder, fonkelend, dikkere tranen, strogeel tot licht goudgeel.
Geur: zuiver, appel, vuursteen, bloemig, brioche, vanille, honig, mineralig.
Smaak: aanzet vol, vetje, mild, citrus, abrikoos, kruidig, anijs, mooie zuren, fijn bittertje.
Afdronk: lang met fijn bittertje en fijne zuren.
14.% alcohol.
Eindconclusie: een evenwichtige wijn met veel concentratie.
Prijs: € 20.90
Punten: 16.4

Wijn 4: Vigna Bisschofsleiten Kalterensee Auslese Classico DOC 2021
Het betreft hier een wijn gemaakt van de regionale Vernatsch druif ook bekend als Chiava. De wijn behoort tot de Imperialis serie en is een van de toppers van Castel Sallegg en heeft vele onderscheidingen en hoge vermeldingen zoals in de Gambero rosso. De wijngaarden zijn gelegen aan de Kalternsee en zijn steil gelegen. De beroemde wijngaard Bisschofsleiten is een Einzellage (Vigna) en ligt op 230-280 meter en heeft een zandleembodem met veel kalk. De wijn vergist op rvs en deels op frans eiken waarna de wijn nog narijpt op hout.
Kleur: helder, doorzichtig kersenrood, fonkelend, mooie viscositeit.
Geur: zuiver, vanille, hout, rokerig, kruidig, pruimen, amarenakersen, amandel.
Smaak: aanzet zacht en mild, kers, laurier, ceder, fijne zuren.
Afdronk: lange afdronk met kruidigheid, specerij en mooie zuren.
Eindconclusie: zeer smakelijk glas wijn.
13.% alcohol.
Prijs: € 16,90
Punten: 15.9

Wijn 5: Rénier Cuvée Dolomiten rot IGT 2020
De wijn is gemaakt van merlot en lagrein. Behoort tot de Nobilis serie. Het is een wijn met een hoge doordrinkbaarheid. Apart vergist, deels op rvs en deels op eiken. Daarna volgt een rijping van 12 maanden op eiken. 2 tot 3 maanden voor de botteling volgt de assemblage waarna de wijn nog enkele maanden op fles rust.
Kleur: zeer donker kersenrood, mooie viscositeit.
Geur: zuiver, gesloten, bosfruit, kruidig, acasia, kaneel, leer, jeneverbes.
Smaak: aanzet zacht, mooie subtiele zuren, bosfruit, kersenpit, zwarte bes.
Afdronk: redelijk lang met rijpe tannines.
Alcohol: 13.5%
Eindconclusie: aantrekkelijke en verwarmende wijn die vooraf gedecanteerd zou kunnen worden.
Prijs: 13.70
Punten: 17.2

Wijn 6: Lagrein DOC 2020
Deze wijn is gemaakt van 100% lagrein, een autochtoon ras zoals de vernatsch en is verwant aan de syrah en teroldego. Het zijn warmtelievende druivenrassen. De druiven worden vergist, deels op hout (20%) en rvs (80%) om vervolgens na een aparte rijping deels op hout, geassembleerd te worden. De wijn rijpt dan nog 6 maanden op fles.
Kleur: zeer donker, fonkelend, ondoorzichtig kersenrood, licht gekleurde tranen.
Geur: zuiver, braam, pruimen, kersen, bessen, tabak, koffie, leer, vanille, laurier, licht animaal, tabak.
Smaak: aanzet zacht fluwelig rijp zwart fruit, fris, specerij, drop, chocola, koffie, mooie zuren.
Afdronk: lang met rijpe tannines en fijn bittertje.
Eindconclusie: een evenwichtige aangename wijn met een goede balans.
Alcohol: 13.5%
Prijs: € 16.60
Punten: 17.4

Wijn 7: Karal pinot noir DOC 2019
Een wijn van de Serenis serie. Wijnen met de Premium status van het huis. Blauburgunder van het wijngoed Preyhof. N koelere bodem met een ligging die ideaal is voor de pinot noir druiven. Na de oogst volgt een koude maceratie van 5 dagen met aansluitend de vergisting en zachte persing. Dit gebeurt op roestvrijstaal waarna de wijn op Frans eiken rijpt waarvan 20% nieuw eiken. Na 1 jaar volgt de assemblage van de wijnen met verschillende houtlagering en na de botteling rijpt de wijn nog 6 maanden op fles.
Kleur: doorzichtig robijnrood, fonkelend, stevige tranen.
Geur: zuiver, vanille, leer, cacao, licht stallig, kersen, tabak, laurier, paddenstoel, rozen, kruidig.
Smaak: zacht en frisse aanzet, kersen, laurier, rozemarijn, walnoot, kruidig, subtiel aanwezig zuren.
Afdronk: redelijk lang, met rijpe tannines.
Alcohol: 14%
Eindconclusie: wat minder in balans
Prijs: € 27.90
Punten: 16.9

Wijn 8: Merlot riserva DOC 2019
Deze wijn heeft nog de “oude” uitmonstering. De nieuwe jaargangen hebben de nieuwe fles en etiketten. Een Topwijn van het wijngoed Seehof en wijngaard Nussleiten. De wijngaard is gelegen met zicht op de Kalterer See en in de rug als beschutting de bergen van de Alpen. 18 maanden nieuw Frans eiken en nog een lagering van 12 maanden. Deze wijn heeft meerdere vermeldingen en onderscheidingen. Een echte Top wijn van Castel Sallegg.
Kleur: donker vrijwel ondoorzichtig kersenrood, fonkelend en mooie viscositeit.
Geur: kersen, bessen, leer, laurier, pruimen, rokerig, geroosterd, kruidig.
Smaak: aanzet zacht, fluwelig, fruit, hout, subtiele zuren, laurier, chocola.
Afdronk: lang aanhoudend met drop, chocola en rijpe tannines.
Eindconclusie: evenwichtige wijn.
Alcohol: 14.5%
Prijs: € 23.50
Punten: 17.9

We hebben een heel mooie avond achter de rug waar we met plezier op terugkijken. Fijne sfeer, mooie wijnen en als afsluiter hebben Kees en Fred nog 1 hele serie van 8 wijnen gesponsord waarvoor we ze hartelijk bedanken met een applaus. Zeker een mooie proeverij dit blijkt wel aan de gegeven punten. Er volgt nog een gezellig samenzijn en een mooi kaasbuffet.

De volgende proeverij is op maandag 20 november waarvan jullie de uitnodiging al hebben ontvangen.

Verslag door Mia en Marian en de foto’s komen van onze “hoffotograaf” Frank.

Scroll naar boven