Locatie:
Restaurant P
Aan de Greune Paol 45
Grevenbicht
Onze bailli Marian van Pol werkt vanaf medio december 2022 als pensionada in restaurant P in Grevenbicht.
Ze is actief in het restaurant en adviseert bij de keuze van de wijnen.
Het restaurant was deze avond speciaal voor onze bailliage geopend.
Restaurant P.
Hoe het ooit begon bij restaurant P. Twee vrienden, John Lodge, voormalig manager bij Nedcar en Peter van Galen, huisarts in ruste, namen in 2012 het initiatief voor het starten van hun eigen restaurant. John en zijn vrouw Ardy hadden altijd al een passie voor eten en drinken en John volgde al gedurende een aantal jaren een gedegen koksopleiding op de hotelschool in Hasselt. Peter was na zijn pensioen op zoek naar een tijdsbesteding anders dan alleen de golfbaan.
Op 1 december 2012 opende het restaurant P de deur voor de eerste gasten.

Indrinker:
Als welkomstwijn werd een Solaris geschonken van Wijngaard de Deelgaarderberg in Maria Hoop.
Kleur: Intens strogeel.
Geur: Een open, expressieve neus van lychees en honing.
Smaak: Op de tong vol en licht zoet met veel tropisch fruit.
Eindoordeel: Typisch Solaris rond en stevig.
Alle gerechten werden voor het uitserveren uitgebreid toegelicht door John Lodge.
Menu:
Gerecht 1: Aspergeterrine-coppa-eidooiercrème


Wijn1: Traisental 2021 Grüner Veltliner TOM
Bij Tom Dockner leven de druiven van de natuur. Tussen de rijen staan
bloemenkruiden aangeplant waardoor er een mooi microleven is ontstaan. De
gezonde en vitale druivenstokken zijn zijn investering in de toekomst. Grüner
Veltliner en Riesling zijn hier de paradepaardjes op het domein. De topwijnen
worden gekenmerkt door de sterke Konglomorat bodem.
Kleur: Helder strogeel.
Geur: Ingetogen neus, fris, fruitig en kruidig kruisbes.
Smaak: Lekkere aanzet in de mond, dominant fruit, zuivere smaak, mooi zuur, fijn bittertje, citrus, appel en een kleine koolzuurtinteling. Eindoordeel: Jeugdig en fris met genoeg ronding, ideale zomerwijn

Wijn2: Costieres de Nimes Blanc 2022 La Bergerie de Centenaires
De wijngaarden van Clos des Centenaires liggen op minder dan twee kilometer van het natuurreservaat Petite Camargue en op minder dan twintig kilometer van de Middellandse Zee. De noordelijke Mistralwind en de thermische winden
(zuidelijke, zuidwestelijke en de zeebries) bevorderen een vroege ontluiking en zeer gematigde zomers. Dat verzekert een lange, zachte rijping van de druiven. De wijnen die hier vandaan komen hebben dan ook soepele tannines, veel frisheid en toch die mooie, volle rijpheid. Le Clos des Centenaires is het resultaat van de ontmoeting tussen twee wijnmakers, Luc Baudet en Bruno Francois, die besloten hun passie voor ambachtelijke wijnen en de zuidelijke
Rhône te bundelen. Met uitzicht op de Middellandse Zee en de meren van de Petite Camargue produceren ze een reeks authentieke, intense gastronomisch wijnen op het achttiende-eeuwse landgoed Haute Bergerade, in een vallei tussen eeuwenoude olijfbomen en majestueuze eiken, waar de natuur en het verstrijken van de tijd een nieuwe betekenis krijgen.
Kleur: Helder goudgeel
Geur: In het begin gesloten, later heel aantrekkelijke geur met florale nuances en heel veel fruit zoals perzik, abrikoos en citrus.
Smaak: Sappige en minerale aanzet in de mond met veel rondheid, mooie zuren.
Eindoordeel: Een wijn met een lange afdronk.
De meerderheid van de aanwezigen was van mening dat wijn 2 De Costieres de Nimes Blanc het beste bij het gerecht past.
Gerecht 2: Aspergesalade-espuma- eibotarga


Wijn1: Costieres de Nimes Blanc 2022 La Bergerie de Centenaires
Omschrijving zie hierboven.

Wijn2: Commanderie de la Bargamone rosé Provence 2021
40% Grenache, 40% Cabernet Sauvignon, 20% Cinsault.
Goede frisse presentatie, mede met dank aan ’s nachts oogsten. De druiven worden apart gevinifieerd. Geblend in december van het vorige jaar, gebotteld begin 2022. Dus nog een klein jeugdzoetje in de aanzet. Een opmaat naar fijn en klein rood fruit. Wilde aardbeien, wat kersen, kleine cassiscomponent van de cabernet sauvignon, een zweempje bloedsinaasappel, een fijne droge kruidigheid (associaties met herbes de Provence) plus een citrus-frisse finale.
Domaine de la Commanderie Bargemone is al gedurende decennia een gekende producent in Coteaux d’Aix en Provence, met name van rosé (90%). Bargemone is een van de weinige biologisch werkende producenten in de appellation.
Kleur: Helder licht rosé.
Geur: Fris, fruitig, bessen.
Smaak: Fris, fruitig, fijne zuren en een fijn bittertje.
Eindoordeel: Een wijn met een middellange afdronk.
Over de vraag welke wijn het beste past bij het gerecht waren de meningen verdeeld.
Volgens een kleine meerderheid van de aanwezigen past de rosé wijn het beste bij het gerecht.
Gerecht 3: Kiprouleau-olorososaus-gebrande asperge



Wijn1: Spätburgunder WG Heger Merdinger Bühl Ihringen Baden 2018
In een van de warmste wijngebieden van Duitsland ligt het wijngoed van Joachim Heger en zijn familie. De 28 hectare liggen voornamelijk op de Kaiserstuhl vulkaan, een bodem die miljoenen jaren oud is. De bodem bestaat uit basalt, magnesium, ijzer en veel kalksteen. De wijnen die gemaakt worden zijn indrukwekkend met een grote kelderpotentie. Markus, de wijnmaker van de familie is liefhebber van het Franse eikenhout Tarransaud. Dit resulteert in een ongekend groot arsenaal aan grand cru wijnen en echte bourgondische wijnen, die in de jonge jaren wat lucht nodig hebben, maar na twee/drie jaar fles rijping smaken de wijnen optimaal. Deze Spätburgunder heeft een vergisting op barrique gehad en daarna heeft de wijn nog op grote vaten een rijping gehad, waarvan 1/3 nieuw en 2/3 oude vaten.
Kleur: Helder kersenrood
Geur: Fris, beetje stallig, klein rood fruit, kruidig, pepertje, laurier en vanille.
Smaak: Deze elegante rode wijn proeft naar rood fruit, specerijen en
heeft een hele fijne zuurgraad en mooie tannines en een fijn bittertje.
Eindoordeel: De wijn heeft een lange afdronk.

Wijn2: IGP Pays d’Oc 2019 Entre Nous, Petit Verdot, Domaine de Valensac.
Domaine de Valensac omvat 49 hectare wijngaard op zo’n tien kilometer van de
Middellandse Zee in Florensac (in de buurt van Agde). De streek met z’n droge,
zonnige klimaat en rijke bodems heeft alle troeven voor het maken van mooie
wijnen in handen. Valensac maakt kwalitatief goede, betaalbare, moderne
wijnen van chardonnay, sauvignon, merlot en cabernet-sauvignon die representatief zijn voor de Languedoc.
Kleur: Diep granaatrode kleur.
Geur: Fris, fruitig, veel zwart fruit, bramen, zuivel en vanille
Smaak: Mondvullend en zacht, mooie tannines, fris zuur, zwarte kersen en bessen
Eindoordeel: Zeer smakelijke wijn, met een lange afdronk.
Naar mening van de aanwezigen past wijn2 de IGP Pays d’Oc 2019 Entre Nous Petit Verdot het beste bij het gerecht.
Gerecht 4: Asperge-morilles


Wijn1:Domaine Altugnac Terres Amoureuses Limoux 2020
Domaine in de Haute Vallée de l’Aude, ten zuiden van Carcassonne, in de appellatie Limoux. De wijngaarden liggen op 350-500 meter hoogte en profiteren van een iets koeler mediterraan bergklimaat, de Pyreneeën zijn immers niet ver weg.
Kleur: Fonkelend goud geel.
Geur: Aangename neus met veel rijp fruit en boter, exotisch bloemen.
Smaak: Mooie zuren, botertje, vanille, licht getoast, citrus, tropisch fruit. De smaak is rijk en rond.
Eindoordeel: Plezierige en complete wijn met een lange afdronk

Wijn2: Spätburgunder WG Heger Merdinger Buhl Ihringen Baden 2018
Omschrijving zie hierboven.
De witte wijn paste het beste bij de asperge.
De rode wijn paste het beste bij de morilles.
Na afloop van het diner trakteerde Thei van Pol ons nog op een stuk vlaai vanwege zijn 67ste verjaardag, tezamen met een glas Muscat de Rivesaltes.
Thei namens ons allemaal gefeliciteerd en een goed nieuw levensjaar gewenst.
Het was een zeer geslaagde wijn-spijs avond op een mooie lokatie in het zuiden.
Verslag door Annie en de foto’s komen van onze “hoffotograaf” Frank.



