“De heerlijckheit Hoorne” Verslag nieuwjaarstreffen 14 januari 2024

locatie: restaurant golfclub de Herkenbosche.

Zondag 14 januari worden we vanaf 12.00 uur ontvangen bij de bar van restaurant de Herkenbosche. We zijn bijna voltallig aanwezig: met 29 leden. Nadat iedereen onderling zijn wens voor het nieuwe jaar overgebracht heeft, gaan we starten met het maken van een groepsfoto.
Maar eerst wordt iedereen voorzien van een glas bubbles, waarna in de zijvleugel van het restaurant een mooie foto wordt gemaakt. Het is een gezellige activiteit en neemt dan ook enige tijd in beslag. Rond 13.00 uur kunnen we zoals afgesproken aan tafel.

Er staan 2 ovale, mooi gedekte tafels voor ons klaar. Als iedereen zijn plekje gevonden heeft kunnen we starten met een welkomstwoord van de voorzitter. Hierbij wordt aangehaald dat we een geweldige club hebben, dat ook weer eens blijkt uit de geweldige opkomst. Ons nieuwste lid, Helanda, wordt bijzonder welkom geheten.
De activiteiten voor 2024 worden opgesomd, maar ook de activiteiten van het NGW, waarbij het jaarfeest op 13 oktober bij kasteel Daelenbroeck als hoogtepunt geldt, evenals wijnreis eind juni naar de Beaujolais. Er wordt getoast op het nieuwe jaar 2024: dat het voor iedereen geluk en gezondheid brengen mag!

Het 1e gerecht is gemarineerde zalm met rode biet, radijs en bloemkool, waar we de Velenosi Falerio bij drinken.

Het gerecht ziet er schitterend uit: elk bord is een plaatje, gevolgd door de verrukkelijke smaken. De witte wijn presenteert zich met een neus van sinaasappel, jasmijn, kamperfoelie, citroenen en limoen. De wijn is vrij droog en heeft een fijne mineraliteit

Het 1e tussengerecht van livar met avocado, mango, afgerond met het pikante van chili, vereist een stevige wijn die z’n mannetje staat.

De AMAE 2022 is een wijn van het Domaine Fontanel in Tautavel. Een echte kwaliteitswijn gemaakt van oude stokken grenache blanc/gris en rousane. Het houttoontje van Frans eiken zorgt ervoor dat wijn én gerecht tot een goede harmonie komen.

Het 2e tussengerecht van Skrei (winterkabeljauw), zuurkool, aardappel en beurre blanc met ricard wordt blij verrast met een wijn uit Macon.

Een chardonnay van het huis Deux Roches, waar alles gedaan wordt om perfecte wijnen te maken.
Een aangenaam vetje, sappigheid maar ook een vleugje witte peper en het lichte houtaroma brengen deze chardonnay naar het gerecht en andersom.

Aan de tafels wordt telkens vakkundig door Roy Smits de wijn en het gerecht gepresenteerd. Dit wordt alom zeer gewaardeerd. De amicale stemming neemt toe aan beide tafels waarbij af en toe door de bailli met zachte reprimande moet worden “ingegrepen”.
Tijd voor Pauze.
Deze pauze wordt benut tot het verloten van een aantal wijnen die nog bij onze secretaris opgeslagen waren. Annie Peulen heeft dit verder voorbereid en iedereen mag een nummertje trekken. De wijnen zijn reeds genummerd, zodat alles eerlijk verloopt. De gelukkigen mogen zich verheugen over hun prijs, hoewel het risico bestaat dat niet alle wijnen meer optimaal zouden kunnen zijn. Maar het is een gezellige onderbreking en onze wijnvoorraad staat weer op nul.

Tijd om door te gaan met de volgende gang, het hoofdgerecht.
Een fijn stukje rosé gebraden boerderijkalf met gekaramelliseerde ui, pompoen, jus, paprika en dragon liggen op ons bord.

Een klein feestje aangevuld met een glas dornfelder uit Rheinhessen van Boxheimerhof.

Het is warempel stil in het restaurant. Iedereen zit lekker te genieten. De krachtige rode wijn met smaak van bramen, bosvruchten en een vleugje vanille maakt het genieten compleet.

Het dessert is ons laatste gerecht.
Yoghurtijs, vanille cheesecake met kardemon sluiten deze heerlijke lunch af.

Bijpassend wordt een muskaatwijn van Sicilië geschonken: Astoria Ventus.


Overrijpe abrikoos-tonen in de neus, vleugje honing. Zwoel, exotisch gekonfijt fruit. Een constatering is dat er een geweldig verschil is tussen de jaargangen 2012 en 2014

Tijd voor een kopje koffie of thee, waarmee een einde komt aan deze zeer geslaagde middag bij restaurant de Herkenbosche. We danken het team van restaurant Zinc voor de met veel zorg bereide mooie gerechten en zeer vriendelijke bediening en na nog wat gezellig gebabbel keren we voldaan huiswaarts. Een zeer geslaagde activiteit.


Verslag: Marian Van Pol-Bijlmakers Foto’s: Frank Behm

Scroll naar boven