“De heerlijckheit Hoorne” Verslag eindejaarsproeverij wijnhuis Bloem 20 november 2023

Theo Savelkoul opende de avond en heette 17 wijnvrienden van harte welkom.
Daarna gaf hij het woord aan Joppe Geerlings van wijnhuis Bloem.

Joppe heeft meer dan 10 jaar ervaring in wijnhuizen alsmede in de horeca. Hij is gediplomeerd register Vinoloog van de wijnacademie.

Henri Bloem heeft 20 wijnwinkels met meer dan 1200 verschillende wijnen, rechtstreeks afkomstig van de wijnboer.

Wijn 1: Ch. De Maupas – Menetou Salon Blanc, Loire 2022,100% Sauvignon Blanc, 13% alcohol, biologisch.


Wijnmaker: Antoine van Remoortere
Antoine van Remoortere heeft ervaring opgedaan in Zuid-Afrika en in de Languedoc, maar is daarna toch naar het ouderlijk huis teruggekeerd. Vader Joseph bestierde het familiedomein Château de Maupas in Menetou-Salon, in de Loire. Toen Antoine begon samen te werken met zijn vader, nam hij zijn favoriete perceel van vier hectare onder zijn hoede.
In 2011 maakte hij als 25-jarige zijn eerste wijn onder de naam Remoortere. Hij is toen meteen biologisch gaan werken, maar heeft daar in 2012 door slechte weersomstandigheden toch tijdelijk vanaf moeten zien. Hij werkt nu weliswaar zonder chemicaliën, maar nog niet gecertificeerd. Voor het overige maakt hij volledige natuurwijnen en hij is aangesloten bij VinNatur.org.

Kleur: Helder strogeel met een groene zweem, mooi fonkelend;
Geur: Zuiver, fris, bloemig, citrus, grapefruit, appel;
Smaak: Een droge frisse wijn, mooie zuren, mooi bittertje, citrus, appel, Granny Smith;
Eindoordeel: Een wijn met een lange afdronk;
Aantal punten: 14,9.

Wijn 2: Weingut Künstler – Hochheimer Hölle Erste Lage 2022, Rheingau, 100% Riesling, 12,5% alcohol.

De wijnbouwtraditie van de familie Künstler gaat terug tot 1648. Tot aan het einde van de Tweede Wereldoorlog bewerkte zij wijngaarden in Untertannowitz. Dit dorp ligt in Zuid Moravia en maakte destijds deel uit van republiek Tsjecho-Slowakije. In 1945 werden Duitstaligen, waartoe de familie behoorde, gedwongen hun thuisland te verlaten. Na de onteigening van hun bezittingen en aansluitende deportatie kwam het gezin uiteindelijk in Hochheim am Main terecht. Daar aanvaardde Franz Künstler de functie van wijnmaker bij het plaatselijke Domdecant Wernerches Weingut. In 1965 stichtte hij zelf een klein wijngoed. Weingut Künstler dat consequent naar topkwaliteit streefde. In 1992 nam zijn zoon Gunter het familie wijngoed over en zet dit nu, samen met zijn vrouw Monika, voort. Met Gunter heeft het wijnbedrijf een enorme groei doorgemaakt. Met grondbezit in alle topwijngaarden van Hochheim, zoals : Kirchenstück, Domdechaney, Hölle, Reichestal, Herrnberg, Stein en Stielweg. Recentelijk heeft hij er zelfs Rüdesheimer wijnbergen erbij gekregen.

Kleur: Helder, fonkelend, goud geel;
Geur: Fris, bloemig, tropisch fruit, perzik;
Smaak: Mooi zoetje, fijne bitters, rijp in zijn zuren, tropisch fruit, perzik;
Eindoordeel: Een wijn met een beetje eikenhouten lagering en een lange afdronk;
Aantal punten: 16,2.

Wijn 3: Stéphane Montez – Les Hauts du Monteillet 2022, Noord Rhone, 13,5% alcohol, Druivensoort: Clairette, Viognier, Marsanne.


Sinds Stéphane Montez, tiende generatie wijnmaker, het werk van zijn vader op Domaine du Monteillet heeft overgenomen, is de (inter)nationale aandacht voor dit bedrijf enorm gestegen. Robert Parker heeft bijvoorbeeld de Condrieu van dit kleine domein (10 ha.) in Chavannay een zeer lovende beoordeling gegeven.
Het domein is gelegen op een plateau aan de rand van het Parc Naturel Régional des Monts d’Ardèche. In totaal bezit de familie Montez 10 ha., verspreid over diverse appellations van de Noordelijke Rhône. Naast Condrieu wordt ook Saint-Joseph (wit en rood) en Côte-Rotie (in zeer beperkte oplage) gemaakt. Deze wijnen krijgen evenens goede recensies. Tot voor enkele jaren exploiteerde de familie ook fruitbomen en werden er geiten gefokt. Sinds kort gaat de aandacht echter exclusief uit naar de wijngaarden. De witte Saint-Joseph La Cabriole verwijst in de naamgeving nog naar de geiten.
Stéphane Montez behoort tot de nieuwe lichting jonge en ondernemende wijnmakers die ruime ervaring hebben opgedaan in het buitenland alvorens ze het familiebedrijf overnamen: Stéphane werkte en studeerde in Engeland, Australië, Zuid-Afrika en Californië. Zijn enthousiasme en kennis hebben al tot spannende nieuwe ontwikkelingen geleid, en zijn

wil om te experimenteren met bijvoorbeeld nieuwe houtsoorten voor de vaten heeft prachtige wijnen opgeleverd.
De bewerking van de wijngaard is milieuvriendelijk: de bodem is begroeid met gras, om het gebruik van onkruidverdelgers te beperken en bodemerosie tegen te gaan. (Erosie is op de uiterst steile hellingen langs de Rhône een aandachtspunt.) Het gebruik van chemische middelen om de wijnstokken tegen insecten en ziekten te beschermen wordt tot een minimum beperkt. Ook in de kelder wordt niet al te stevig ingegrepen in het proces: Montez vertrouwt op de combinatie van mooi rijp fruit en nieuw eiken.

Kleur: Helder, goud geel, mooi fonkelend en tranend;
Geur: Fris en zuiver, fruitig, steen fruit, perzik, bloemig, noten;
Smaak: Een zoetje bij binnenkomst, laag in zijn zuren, iets boterig, mooi bittertje, fruit, perzik;
Eindoordeel: Een complexe wijn die iets eiken lagering heeft gehad met een lange afdronk;
Aantal punten: 15,4.

Wijn 4: Weingut Prechtl – 100% Zweigelt, Oostenrijk, 2019, 13% alcohol.

Zweigelt is een blauwe druif die in 1922 ontwikkeld is door Fritz Zweigelt van het Federale Instituut voor Wijncultuur in Klosterneuburg. Het is een kruising van de St. Laurent en de Blaufränkisch.

Weingut Prechtl is een ècht familiebedrijf, inmiddels gerund door de vijfde generatie.

Hun wijngoed ligt in Zellerndorf, vlakbij Retz in Oostenrijk.

Kleur: Helder, doorzichtig, kersenrood, mooi tranend;
Geur: Iets stallig, veel klein rood fruit, kersen, bramen;
Smaak: Zachte tannines, mooi zuurtje, mooie bitters, fruit, kersen, bessen, bramen;
Eindoordeel: Deze wijn heeft geen eikenlagering gehad en is nu op dronk. Mooi rond met een lange afdronk;
Aantal punten: 16.

Wijn 5: Argiano – Rosso di Montalcino 2019, 100% Sangiovese, 14,5% alcohol.

Het wijndomein van Argiano kent zijn oorsprong in de 16e eeuw. De statige Villa di Argiano, is in de renaissance gebouwd door de nobele Pecci-familie uit Siena.
De geproefde wijn is afkomstig van bodems bestaande uit jonge klei en kalksteen.

Kleur: Tuillé, helder, doorzichtig, mooi tranend;
Geur: Fris, zuiver, fruit, vooral zwarte pruimen, kruiden, oregano, zoethout, chocolade;
Smaak: Zachte tannines, frisse zuren, flinke bitters (maar niet storend), kruiden, chocolade;
Eindoordeel: De wijn kan nog rijpen en heeft een lange afdronk;
Aantal punten: 16.


Wijn 6: Wijnhuis Coto de Hayas, Campo De Borja, Spanje, 100% Grenacha, wijngaard: Centenaria 2021, 14,5% alcohol.

De wijn is afkomstig van 100 jaar oude wijnstokken.

Kleur: Diep donkerrood met een paars randje, helder, mooi tranend;
Geur: Fris en zuiver, houttonen, vanille, donker fruit, kersen, bessen, pruimen, rozijnen;
Smaak: Een zoetje bij binnenkomst, zachte tannines, frisse zuren, mooie bitters, kruidig, bessen, kersen, pruimen;
Eindoordeel: Deze wijn heeft 4 maanden op nieuw Frans eiken gerijpt en heeft een lange afdronk. Een typische eetwijn;
Aantal punten: 16,8.

Wijn 7: Pascual Toso – 100% Alta Malbec 2020,14% alcohol, Maipú Valley Argentinië.

De voorouders van de huidige generatie wijnmakers van Pascual Toso zijn al rond 1890 vanuit Italië verhuisd naar het zo veelbelovende Mendoza in Argentinië. Steeds meer wijngaarden werden aangekocht en vandaag de dag is Pascual Toso één van de toonaangevende producenten in Argentinië. De Maipú vallei wordt gezien als een van de beste regio’s van Argentinië als het gaat om kwaliteitswijn. Sinds 2001 is Paul Hobbs, een vooraanstaande Amerikaanse wijnconsultant, aan het bedrijf verbonden en sindsdien is de kwaliteit naar het hoogste niveau gestegen.

Kleur: Helder, ondoorzichtig diep donkerrood met een paars randje,mooi tranend;
Geur: Fris en zuiver, hout, vanille, kersen, bramen, bessen, kruidig, mint, tabak;
Smaak: Nog forse maar mooie tannines, mooie zuren, fijne bitters, fruit, kersen en bessen, kruidigheid, mint;
Eindoordeel: De wijn heeft 18 maanden op Frans eiken gelegen; het is een mooie ronde en evenwichtige wijn met een lange afdronk die nog verder kan rijpen;
Aantal punten: 17,6.

Wijn 8: Quinta de Noval – Lagrima (Portugees voor traan), White Port, 19,5% alcohol.

Quinta de Noval is een klein porthuis gesitueerd in de Douro Valey in Noord Portugal.
De geproefde port heeft 3 maanden op grote eiken vaten gelegen.

Kleur: Helder, goudgeel, mooi tranend en fonkelend;
Geur: Iets branderig (alcohol), krenten, sherry tonen, pepertje;
Smaak: Mooi zoet, fijne zuren, krenten, rozijnen, honing, oxidatief door vatrijping;
Eindoordeel: Mooie zoet/zuur verhouding.

Met een woord van dank aan Joppe Geerlings sloot Theo de bijeenkomst en kijken wij terug op een mooie eindejaars proeverij 2023.

Hierna konden we genieten van het goed verzorgd kaasbuffet

Verslag door Annie en de foto’s komen van onze “hoffotograaf” Frank.

Scroll naar boven