“De heerlijckheit Hoorne” Verslag wijnproeverij 11 oktober 2022 Thema: Moldavië

Om ongeveer half acht starten we met 14 leden deze bijzondere proeverij, georganiseerd door Mia Janssen. Helaas zijn er een paar ziekmeldingen binnengekomen. Erg jammer, maar de griep en corona beginnen weer op te spelen, ook in deze herfst en daarnaast zijn een paar leden wegens ziekte langdurig uit de roulatie. Wij wensen hen een voorspoedig herstel toe. Wij gaan vol verwachting aan de proeverij beginnen van dit voor ons vrijwel onbekende wijnland

Het woord is aan Mia. De inleiding vooraf zal ik beknopt weergeven. Moldavië is een van de armste landen van Europa. Sinds 1992 onafhankelijk van de voormalige USSR, (Rusland) en heden een republiek gelegen in het Zuidoosten van Europa, tussen Oekraïne en Roemenië.
Het land telt slechts 3.5 miljoen inwoners en 1 miljoen woont in het buitenland. Door armoede trekken de mensen weg. De lonen zijn erg laag en er worden lange werkdagen gemaakt. Vooral de jongeren trekken weg van het platteland om in het buitenland te werken en laten hun kinderen vaak achter bij hun ouders. Wijnbouw is al heel oud in Moldavië, tot 3000 jaar v. Chr.

De Grieken en Romeinen hebben de rassen en kennis verspreid. De wijnbouw bereikte in de 15e eeuw een hoog niveau door Stefan de Grote en vanaf 1812 onder Russische invloed van de tsaren en aristocraten. In 1878 werd er een gouden medaille gewonnen tijdens de wereldtentoonstelling in Parijs. Er heerst een landklimaat, dus hete zomers en koude winters.

Het landschap is heuvelachtig tot 400 meter doorsneden van vele rivierdalen. Er is veel akkerbouw en de bodem is vooral in het centrum erg vruchtbaar. Het land ligt op dezelfde breedtegraad als Bordeaux en Toscane. De economie draait vnl. op fruit, groente, tabak en wijnbouw. Er zijn vanuit de communistische tijd veel wijnkelders; de grootste wijnkelders ter wereld. Er worden vele typen wijn gemaakt en door de investeringen van West-Europese wijnbedrijven, gecombineerd met de vele historische kennis, worden er tegenwoordig mooie kwaliteitswijnen gemaakt. De rode wijnen komen vnl. uit het zuiden en de witte uit centraal Moldavië. Er zijn 4 wijnbouwgebieden waarvan 3 met kwaliteitsaanduiding, (PGI ofwel IGP, Protected Geographical Indication) Valul lui Traian (vnl. rode wijnen), Stefan Voda, Codru en DIVIN (deze laatste geldt als geheel Moldavië). 70% van de druiven is wit en de rest rood. Er zijn ongeveer 30 druivenvariëteiten. Naast diverse internationale rassen als sauvignon, chardonnay, cabernet-sauvignon en merlot, zijn er de inheemse rassen, die we vanavond gaan proeven.

Wijn 1: CHATEAU VARTELY TOTEM FETEASCA REGALA IGP CODRU 2021
Chateau Vartely is de grootste producent van kwaliteitswijnen in Moldavië. Gelegen in het hart van het land, Orhei. Er is een mix van gebruik van oude traditie en kennis en moderne techniek.
Er wordt gewerkt met respect voor de natuur en er worden hoge kwaliteit wijnen gemaakt uit de regio Codru en Valul lui Traian. In 2008 is er een prachtig complex gebouwd met moderne architectuur in een prachtig landschap voor de wijntoerist.
Deze wijn is gemaakt 100% van het druivenras Feteasca Regala. Afkomstig zijn de druiven uit centraal Moldavië, Codru.
Kleur: helder, lichtgeel, fonkelend, licht tranend met stevig mousse van CO2.
Geur: zuiver, wit steenfruit, lychee, hooi, floraal (bloemig), appel.
Smaak: aanzet zacht en fris, licht zoetje, knisperend, aangename zuren, fijn bittertje.
Afdronk: kort tot middellange afdronk met vooral frisheid.
12.5 % alcohol.
Eindconclusie: goed gemaakte witte wijn.
Culinair: kip, lichte visgerechten en zachte kazen.
Prijs: € 9.99
Punten: 14.1

Wijn 2: CHATEAU VARTELY INDIVIDO FETEASCA REGALA, RIESLING CODRU 2021
De wijn is de unieke blend tussen de inheemse feteasca regala en de Duitse riesling. 65% feteasca en 35% riesling. Hier wordt het florale, bloemige van de feteasca gecombineerd met het mineralige van de riesling.
Kleur: helder, strogeel, fonkelend, fijn tranend, lichte mousse van CO2.
Geur: zuiver, mineraliteit, honing, rijpe peer, licht kruidig, floraal.
Smaak: aanzet fris, zacht, vetje, aangename zuren, ananas, meloen, bittertje.
Afdronk: lang, met mooie zuren op de achtergrond.
13.5 % alcohol.
Eindconclusie: wijn met een goede balans.
Culinair: bij dorade, gegrilde forel, salade van kip of garnalen.
Prijs: € 10,95
Punten: 14.3

Wijn 3: TIMBRUS VIORICA IGP PUCARI VALLEY 2021
Timbrus is een internationaal project o.l.v. de Spaanse wijnmaker en oenoloog Manuel Ortiz. Timbrus betekent postzegel en elke wijn moet als deze een persoonlijk bericht zijn aan de wijnconsument wereldwijd. De wijngaarden liggen in de wijnregio Stefan Voda en de subregio Purcari is beroemd voor de kwaliteit van de wijnen. De Zwarte zee en de rivier Dnjestr zorgen voor een micro klimaat waarbij de extremen van het klimaat worden afgevlakt. Er is veel leem en de druiven moeten hard werken en diep wortelen voor water en voeding. Dit resulteert in hoge kwaliteitswijnen.Deze wijn is gemaakt van 100% viorica. Handmatige oogst van eigen wijngaarden.
Kleur: helder, fonkelend, licht strogeel, fijn tranend, licht CO2.
Geur: zuiver, fijne kruidigheid, basilicum, floraal, zoethout, muskaat, citrus, complex.
Smaak: aanzet licht fijn zoetje, kruidigheid, rijp exotisch, limoen, munt, mooie zuren en fijn bittertje.
Afdronk: redelijk lang met mooi bittertje en fijne zuren.
12.5% alcohol.
Eindconclusie: zeer complexe wijn, aangename verrassing.
Culinair: gerechten van zeevruchten, vis, kip en kaas.
Prijs: € 9.49
Punten: 15.2

Commentaar van “Andere Wijn”: Dit is een wijn die je jong moet drinken. Want dan stuift de lychee en sinaasappelbloesem het glas uit. Hij is droog gemaakt, sappig en fris. Met veel citrus, galia meloen, pittige gember en tropisch fruit in de mond. Scoort elk oogstjaar weer een hoge publieksscore op Vivino.

Wijn 4: CHATEAU VARTELY INDIVIDO FETEASCA NEAGRA
Weer een wijn van Chateau Vartely en weer gemaakt van een inheems ras, 100% feteasca neagra. Dit ras is al zeer oud en 2000 jaar geleden was het al bekend. Deze wijngaarden bevinden zich in de Prut valley. De wijnen worden gedomineerd door een bouquet van bosfruit en wilde kersen. De wijn heeft een houtlagering gehad van 6 maanden.
Kleur: kersenrood en licht doorschijnend. Lichte evolutie aan de rand met mooie viscositeit.
Geur: zuiver, jammig, rijpe aardbei, rode en zwarte kersen, lichte animale toets, leer, chocola, laurier, zwarte peper, hout.
Smaak: aanzet fijn zoetje, jammig bosfruit, kruidigheid, chocola, matige zuren, fruitig en fijn bittertje.
Afdronk: vrij kort met vooral fruit.
14% alcohol.
Eindconclusie: prima rode wijn met veel fruit.
Culinair: rood vlees met wijnsaus, groenten uit de oven, lamsbiefstuk en dolmas.
Prijs: € 10.95
Punten: 15.1

Wijn 5: CHATEAU VARTELY INDIVIDO RARA NEAGRA, MALBEC, SYRAH, VALUIL LUI TRAIAN 2018
Deze wijn van Ch. Vartely is gemaakt van 42% rara neagra, 30% malbec en 8% syrah. De wijn heeft 6 maanden hout gehad.
Kleur: licht doorzichtig, diep robijnrood, mooie tranen.
Geur: zuiver, rijpe kers, bosfruit, zwarte bes, ceder, mediteraan kruidig, zwarte peper, vanille, bramen, laurier.
Smaak: zacht, fris, bosfruit, kersen, rond, fijne zuren.
Afdronk: vrij lang met zwart fruit en rijpe tannines.
Alcohol: 14,5%
Eindconclusie: mooie rode wijn met een zeer goede prijs/kwaliteitsverhouding.
Culinair: grill en ovengerechten, eend in rode saus.
Prijs: 10.95
Punten: 16.4

Wijn 6: ROSU DOMNESC VINARIA DAC 2017
De wijn van het wijnhuis DAC is gemaakt van 60% cabernet-sauvignon, 20% merlot en 20% feteasca neagra. De wijn heeft 15 maanden houtlagering op Frans eiken ondergaan. Het huis Vinaria DAC is gelegen in de regio Codru.
Kleur: donker bijna ondoorzichtig robijnrood, fonkelend en mooie viscositeit.
Geur: zuiver, stallig, ceder, zwarte bes, bloemig, munt, zwarte kersen, leer, koffie, tabak, kruidig, complex.
Smaak: aanzet is zacht met mooi kersenfruit, sappig, amarena, koffie, chocola, laurier, mooie zuren houttonen en rijpe zachte tannines, complex.
Afdronk: lang met fijne rijpe tannines.
Eindconclusie: een wijn die zeer aangenaam te drinken is. vol en fruitig.
Culinair: rood vlees, gegrild lamsvlees, wild en fijne kazen.
Alcohol: 14%
Prijs: € 14.99
Punten: 17.1

Wijn 7: CHATEAU PURCARI NEGRU DE PURCARI IGP STEFAN VODA 2019
Chateau Purcari versloeg in 1878 tijdens de wereldtentoonstelling in Parijs menig Franse topwijn en behaalde goud. Hierdoor werd dit de lievelingswijn van Queen Victoria. De wijn werd de wijn van de tsaren, maar was ook in Nederland toen al op menig chique dis vertegenwoordigd. Tegenwoordig is het bedrijf geheel gerenoveerd en na een Franse wijnmaker, is tegenwoordig een Italiaanse wijnmaker aan het roer. De stijl is veranderd maar het is Purcari weer gelukt om het beste wijnhuis van Roemenië te worden.
De wijn heeft 18 maanden Frans eiken rijping gehad. Gemaakt van vnl. cabernet-sauvignon, saperavi en rara neagra. De druiven worden met de hand geplukt en op traditionele wijze gemaakt.
Kleur: donker ondoorzichtig paarsrood, gekleurde tranen, mooie viscositeit.
Geur: gesloten, zuiver vanille, stallig, leer, paddestoelen, rijp zwart fruit, laurier, pruimen.
Smaak: ronde en zachte aanzet, kersen, cassis, laurier, specerij, rokerig, vijgen, zwarte pruim op alcohol, mooie zuren en stevige maar mooie tannines.
Afdronk: lang, met iets drogende tannines.
Eindconclusie: wijn met een goede balans, kan gerust nog een paar jaartjes mee, maar nu al goed op dronk.
Alcohol: 14%
Culinair: hertenrollade met vijgen, fazant met kastanjepuree, schimmelkazen.
Prijs: € 24.99
Punten: 17.5

Wijn 8: WINERY GITANA SAPERAVI 2019
Dit huis is gelegen in de regio Valul lui Traian. Het is een wijnbedrijf dat eerst uitsluitend bulkwijnen maakte, maar een droom die waar werd in 2011, is het maken van hoge kwaliteitswijnen. Hieronder een kort verslag van de website winery Gitana:
Lilia Dulgher: Wine as art, science, design and refinement
Gitana wines come from the wine-growing area named “Valul lui Traian”. Being natives of these lands, we have not chosen accidentally this area, famous for its red grapes with maximum potential and often compared to the Bordeaux area of France. At first, we produced wine from the grapes brought by farmers, grapes that were not good enough for a high-quality wine, because farmers often did not comply with the terms of ripening and variety. Now we can afford the luxury to produce wine from the best grapes: ripe, healthy and picked at the right time, harvest time being also very important

Deze wijn is gemaakt van 100% saperavi. Saperavi is van oorsprong een ras dat in Georgië aangebouwd is. Het tweede thuis is Moldavië. De druiven worden handmatig geoogst. De wijngaarden liggen gericht op het zuidwesten en hebben een koele invloed van een groot bosgebied “Codrii Tigheci) en van de Zwarte zee. De wijn heeft 12 maanden rijping gehad op amphoren.
Kleur: donker ondoorzichtig zwart paarsrood, gekleurde tranen, mooie viscositeit.
Geur: zuiver, gesloten, complex, zwart fruit, vanille, koffie, leer, fumé.
Smaak: zachte aanzet, fris, zwart fruit, laurier, specerij, krachtig en verfijnd tegelijkertijd. Rokerig, mooie zuren op de achtergrond en nog stevige tannines.
Afdronk: lang en tannines stevig maar een wijn met potentie.
Eindconclusie: wijn is duidelijk nog wat jong, maar wat een wijn.
Alcohol: 14%
Culinair: hert, lamsvlees, gegrild rundvlees, gerijpte kazen.
Prijs: € 25.99
Punten: 18

We bedanken Mia voor de prachtige proeverij. Een verrassing voor ons allen dat het kleine arme landje Moldavië zo’n mooie wijnen voortbrengt en met een zeer goede prijs/kwaliteit.
Inmiddels staat weer een mooi kaasbuffet voor ons klaar.

Verslag van Marian en de mooie foto’s komen van onze “hoffotograaf” Frank.

Scroll naar boven