Chardonnay Thema Proeverij 11 april 2019

George Mes en Peter Derks hebben vanavond de Chardonnay Thema Proeverij met workshop voorbereid. Verslag van Dick Jager.

Bailli Agnes heet ons welkom en vraagt aandacht voor het zomertreffen op 17 augustus. Er is een kleine bus gehuurd voor 24 personen om een excursie naar de steilste wijnbouwhelling van Europa te maken de”Bremmer Calmont-Mosel”. Daar hebben we een proeverij , wandeling door de wijngaard en een uitgebreide lunch. Dus geef je op voor dit mooie zomertreffen.
Het bezoek gaat zeker door ,er is al veel belangstelling.
Dan begint Peter Derks met de Chardonnay druif. In het 1e deel hiervan geeft hij uitleg waarna een powerpoint met workshop door George Mes volgt.
Peter vertelt: waarom zijn er zoveel verschillend in smaken en geuren van Chardonnay wijnen? Hij wijst op de invloed van, Terroir, invloed van de wijngaardbeheerder , de wijnmaker en de invloed van de consument( hoelang laat hij de fles liggen voor consumptie.
Dan vertelt hij diepgaand over het ruime begrip Smaak. Aanbod komen termen als: Smaakgehalte, Smaaktype, Mondgevoel.
De invloed van ,eiken vaten en gebrande vaten, Malolactische gisting en opvoeding “Sur Lie” geven complexiteit aan de smaak.

Het klimaat, de bodemsoort, gistculturen, onderstammen, de leeftijd en serveertemperatuur. Allen beïnvloeden zij de smaaksensatie.
Om die smaak überhaupt goed waar te nemen is een goed samenspel van onze zintuigen belangrijk. Reuk, proeven en gevoel (mondgevoel) zijn belangrijk voor de smaakervaring.
De Chardonnay, deze allemansvriend en kameleon met zoveel types en verleidelijke vormen begint onze nieuwsgierigheid steeds meer te prikkelen.
Dan start de workshop van George Mes met een Powerpoint presentatie en een Smaakvergelijking. Om goed te kunnen vergelijken heeft George nieuwe Proef-formulieren ontwikkeld . De karakters van de wijnen kunnen twee aan twee vergeleken worden en wij moeten dan bepalen welke wijn uit welk gebied we in onze glazen hebben.
Chardonnay is de meest aangeplante witte druif World Wide.
Wereldwijd zijn er 211.000 hectare aangeplant.
Frankrijk 51.000ha. met natuurlijk veel aanplant in de Champagne.
United-States 43.000ha. dan volgen Australië, Italië, Chili en Argentinië.
George begint twee wijnen tegenover elkaar , in onze glazen te schenken.
De 1e en 2e wijn een Chablis 2017- Domaine Droin komt te staan tegenover de Chardonnay Monterey County 2016-Bernardus Winery/ Californië.
Het verschil tussen beide wijnen is groot.
De Chablis ,elegant,bloemig, matig intens komt duidelijk naar voren tegenover de Chardonnay uit Californië met zijn complexe houttonen en rijpfruit. De meesten hadden hier de juiste keuze kunnen maken.
Wij krijgen goede moed en wijn 3 en 4 worden in de glazen geschonken.
3e en 4e wijn : Een Kreuth Chardonnay 2017-Cantina Terlano uit Italië tegenover de Max Reserva Chardonnay 2017-Errazuriz uit Chili.
De Italiaan is fris met een middelange afdronk,mooi filmend met nuances van noten. De Chileen komt krachtig binnen met een lange afdronk de zuren zijn mild hetgeen wijst op batonnage en mogelijk malolactische gisting. Zo\’n 70% van de deelnemers maakten de juiste keuze.
Na de pauze worden de volgende wijnen vergeleken,

Wijn 5 en 6 komen in het glas, The 12th. Man Chardonnay Adelaida Hills 2017/ Wirra Wirra Vineyards uit Australië wordt vergeleken met,
de St-Aubin en Remilly 1e cru 2015- Domaine Francois Clair.
De Chardonnay uit Australië heeft geen duidelijke fruittonen is filmend, heeft houtopvoeding en batonnage gehad.
De Fransman is minder filmend en heeft ook houtopvoeding wel meer fruittonen en is eleganter.
De vergelijking is lastig maar een groot aantal liefhebbers komen uit deze moeilijke vergelijking. Het is proeven beoordelen de neus en weer vergelijken, we zijn heel bewust bezig met smaak, structuur, aroma de bouche ,intensiteit,mondgevoel is het strak of filmend en is er balans in de wijn.
Dan komen alweer wijn 7 en 8 aan de beurt. Het zijn, De Corton-Charlemagne Grand Cru 2014-Domaine Mestre die vergeleken wordt met
Chardonnay Mountain Vineyards 2017/Julien Schaal uit Zuid Afrika.Het zijn allebei prachtige wijnen.
De Bourgogne is zeer verfijnd en elegant maar de Zuid-Afrikaanse wijn is ook veelbelovend en een mooie tegenhanger.
Met goed en deskundig vergelijken en kijken ,proeven en ruiken naar alle details komen we er uit.
Het was een bijzonder leerzame avond met prachtige wijnen. Dit vergelijkend proeven is zeker voor herhaling vatbaar.
Er volgde een gezellige afsluiting met verrassende hapjes van onze dames .

Scroll naar boven