Bordeaux ‘rive droite’

Het was wel te verwachten dat het een spannende proefavond zou worden, maar dat er 32 aanmeldingen zouden zijn overtrof toch wel onze verwachting. Het thema was natuurlijk ook wel een waar je de agenda voor vrij wilt houden: Bordeaux ‘rive droite’.

Harry had prachtige wijnen voor ons uitgezocht en zoals wij weten zijn de rode wijnen uit deze streek Merlot gedomineerd. Toch startten wij de avond met 2 witte wijnen uit deze regio.

De eerste wijn was een cuvée van Château Montfollet, le Valentin 2022, Blaye Côtes de Bordeaux. Sauvignon blanc 60%, Semillon 20% en 20% Sauvignon Gris. Opvoeding 6 maanden sur lie op 400 liter vaten van nieuw eiken. Alcoholpercentage 14%. De kleur was citroengeel, helder. De geur was zeer bloemig, vlierbes, peterselie, grassig, kruidig. De binnenkomst was crèmig, mineralen, ziltig, kruisbessen, witte peper en citrus werden geproefd. De afdronk: middellang.

De wijn van Château Les Charmes Godard 2021 Franc Côtes de Bordeaux was een totaal andere cuvée. 65% Semillon, 20% Sauvignon Blanc en 15% Sauvignon Gris. De druiven groeien op een ‘arme’ bodem bestaand uit mergel, kalkzand en klei. De druiven worden op rijpheid geoogst, meerdere gangen door de wijngaarden zijn noodzakelijk.

De opvoeding van de wijn: 7 maanden sur lie op nieuw eiken vaten van 500 liter. De kleur is citroengeel, helder, transparant. In de geur wordt rijpe ananas, witte peper, appel en vlierbes waargenomen. De binnenkomst: frisse zuren schonend, vanille, grapefruitschil, licht bittertje. De afdronk: middellang.  

Wijn drie van Château Puy d’Amour 2020 Côtes de Bourg was een cuvée bestaand uit 85% Merlot en 15% Malbec. Alcoholpercentage: 14,5%.

De kleur was ondoorzichtig, dieprood, de wijn hing mooi in het glas (lange benen) De geur was intens, rood fruitmandje, kersen, bessen. De binnenkomst was aangenaam, veel rood fruit, maar ook werden rijkelijk tannines en zuren waargenomen. De afdronk was middellang. Opvoeding betonnen ‘eieren’ en amforen.

De vierde wijn afkomstig van Montagne Saint Emilion, Château Tour Bayard 2020 was een cuvée van 80% Merlot en 20% Cabernet Franc.

Alcoholpercentage: 14,5%. De kleur was donkerrood, ondoorzichtig.

In de geur werd rood fruit, kersen, rode paprika en zwarte pruim waargenomen. In de smaak werd zoethout, kers, pruim, laurier, peper en overrijpe aardbeien waargenomen. De tannines en de zuren waren mooi geïntegreerd. De gemiddelde leeftijd van de stokken is 40 jaar. Opvoeding 2 jaar op eiken vaten.

Château Puygueraud 2018 Franc Côtes de Bordeaux kwam als vijfde wijn op de proeftafel. Cuvée: 85% Merlot, 12% Cabernet Franc en 3% Malbec.

Kleur: donkerrood, ondoorzichtig met een licht ‘waterrandje’. De geur: zwarte bessen, pruimen, rijpe kers, klein rood fruit. De binnenkomst was aangenaam, mooi geïntegreerde tannines en zuren, chocolade, kruidig, laurier en een pepertje werden geproefd. Een elegante wijn met een klein zoetje in de afdronk. Alcoholpercentage:14,5%.

Wijn 6 komt uit Fronsac, Château de Carles, Haut Carles 2020. Cuvée 90% Merlot, 5% Cabernet Franc en 5% Malbec. Alcohol 14%. De kleur is ondoorzichtig, donkerrood. In de neus: zwart rijp fruit, kersen, kruidig, laurier. De binnenkomst is aangenaam met zachte tannines en mooie zuren, kruidig, pepertje, pruim, kers, vanille en leer werden waargenomen in de smaak. Een wijn met een mooie lange afdronk in perfecte harmonie.

De zevende wijn Château Montlandrie, Castillom Côtes de Bordeaux is een cuvêe bestaande uit 75% Merlot, 20% Cabernet Franc en 5% Cabernet Sauvignon. Alcoholpercentage; 14,5%. De kleur is ondoorzichtig donkerrood, ‘lange benen’ kleuren het glas. De neus is in eerste instantie gesloten, na enige tijd worden zwarte kers, pruim, koffie, peper, tabak en bramen waargenomen. In de mond worden vrijwel dezelfde smaken waargenomen: pruim, kers, chocolade koffie, peper. Deze wijn is mooi in balans. Opvoeding 14 maanden eiken waarvan 20% nieuw.

Wijn 8 Château l’Enclos 2020 Pomerol cuvée 88% Merlot, 10% Cabernet Franc en 2% Malbec. De kleur was ondoorzichtig, donkerrood. Het bijzondere aan deze wijn was dat, naast kers, pruim en vanille, ook de ‘Crasse de Fer’ (ijzeroxide) uit het glas stoof. Deze toon (ijzer) werd ook in de smaak waargenomen. De binnenkomst was aangenaam: rijp rood en zwart fruit, leer, laurier, chocolade en koffie, maar helaas was deze wijn (nog) niet in harmonie.

Wijn 9 Château La Haute Claymore 1998 Lussac Saint Emilion had helaas de tand des tijds niet goed doorstaan.

De avond werd afgesloten met overheerlijke kazen. Dit alles in combinatie met de laatste flesrestanten.

Erica

Scroll naar boven